Kotimaa    |   Lauantaivieras:

Juha Rehula vie sotea läpi pääministerin työrukkasena – ”Kentällä on sellaisiakin, jotka tekevät kaikkensa, jotta paketti kaatuisi”

Vuonna 2019 sotesta ovat valmiina ovat vasta peruskivi ja vesikatto, sanoo peruspalveluministeri Juha Rehula.

Perhe- ja peruspalveluministeri Juha Rehulan (kesk) työhuoneessa on seinäkello, joka edistää.

”Seitsemän minuuttia!”, Rehula täsmentää.

Kello kirittää vieraita ja ministeriä, joka tuntuu hoitavan yhtä asiaa mutta miettii jo seuraavaa.

”Tapaan seuraavaksi Vaasan keskussairaalan väkeä”, hän sanoo heti haastattelun aluksi.

Vaasassa on hermostuttu päivystysuudistuksesta, joka muuttaisi alueen sairaaloiden työn­jakoa. Vaasalaisten pitäisi joissakin tapauksissa mennä päivystykseen Seinäjoelle.

Vaasalaisten huoli kuvaa hyvin sitä hämmennystä, joka liittyy sosiaali- ja terveyspalveluissa vireillä oleviin isoihin muutoksiin. Rehula sanoo ymmärtävänsä, että monessa kunnassa ollaan huolissaan aluetaloudesta ja työpaikkojen säilymisestä omassa kunnassa.

”Nyt pitäisi ajatella laajemmin. Yritetään rakentaa sairaalaverkko sellaiseksi, että ihmiset saisivat aina tarvitsemaansa apua. Ja omalla äidinkielellään”, Rehula sanoo.

Hän muistuttaa, että Suomessa on vain rajallinen määrä sote-ammattilaisia ja väestön ikääntyessä palvelutarve kasvaa.

”Minun viestini on yhteistyö yli kuntarajojen. Vaasan sairaalan tulevaisuuden ratkaisee se, miten erikoissairaanhoidon työnjako alueella kyetään tekemään.”

Peruspalveluministerin työssä on harvoin hyviä hetkiä, Rehula sanoo. Sellainen koitti kuitenkin 8. kesäkuuta, kun sote-uudistusta koskeva lakipaketti tuli hänen työpöydälleen.

”Siitä tuli hyvä mieli. Tästä tulee totta.”

Rehula vertaa historiallista uudistusta palapeliin, jonka kaikki palaset ovat nyt pöydällä – mutta eivät vielä kaikki omilla paikoillaan. Tässä vaiheessa ­paine ja kritiikki kasvavat.

”Osasin odottaa tätä. On tässä hämmentäjiäkin, ja kentällä on sellaisiakin, jotka tekevät kaikkensa, jotta paketti kaatuisi.”

Sote-laki antaa perustan ja raamit uudistukselle, mutta uudistus tehdään käytännössä maakunnissa.

”Suomi on erilainen. Lapin ja Uudenmaan sote-savotat ovat erilaisia.”

Rehula on kiertänyt syksyn aikana kaikki 18 maakuntaa sote-tilaisuuksissa. Hän huomasi, että jotkut maakunnat ovat hyvässä vauhdissa valmistelemassa uudistusta, toisissa emmitään vielä.

”Kuntarajat ylittävä yhteistyö etenee vauhdilla esimerkiksi Pohjois-Karjalassa, Keski-Pohjanmaalla ja Satakunnassa.”

Osa maakunnista on myös ­oivaltanut, että henkilöstö on otettava suunnitteluun mukaan. Ministeriöstä on lähtenyt ystävällinen patistelukirje niihin maakuntiin, jotka eivät ole vielä tätä tehneet.

Kun uuteen järjestelmään siirrytään tammikuussa 2019, pystyssä ovat Rehulan mukaan vasta peruskivi ja vesikatto. Uudistus ei tule kerralla valmiiksi.

”Seinät ja sisältö tulevat ajan kanssa”, hän sanoo.

Hallitus tekee seuraavaksi poliittiset linjaukset asiakkaan valinnanvapauden ja rahoituksen yksityiskohdista. Rahoituksessa on auki se, miten palvelujen tuottajat saavat maakunnilta ­rahoituksen.

Ratkottavana on hankalia ­kysymyksiä, jotka voivat koetella hallituspuolueiden yhtenäisyyttä. ”Voi olla, ettei riidellä mistään”, Rehula kuittaa.

Mutta huoliakin riittää.

”Olen edelleen huolissani ­siitä, miten pienet yksityiset tuottajat pääsevät mukaan vai vievätkö isot koko potin.”

Sen sijaan hän ei ole huolissaan julkisten palveluntuottajien pärjäämisestä kilpailussa yksityisten kanssa.

”Ne pärjäävät hyvin osaamisellaan ja luotettavuudellaan.”

Valinnanvapaus tuli osaksi uudistusta kokoomuksen aloitteesta samalla, kun keskusta sai maakuntamallinsa. Valinnan­vapaus ja yksityisten tuottajien vahvistuva asema on monelle keskustalaiselle vieläkin hankala asia, eikä Rehulakaan ollut aiemmin siitä innostunut.

”Pääministeri on antanut minulle tehtäväksi, että sote-laki saadaan tehtyä. Joissakin tilanteissa henkilökohtaiset mieli­piteet pitää unohtaa.”

Arvostelijat epäilevät myös hallituksen asettamia tavoitteita sote-kustannuksille.

”Kaikki laskelmathan lähtevät siitä, että sote-menot kasvavat. Me yritämme uudistuksilla taittaa kasvukulman. Kyse ei siis ole leikkauksista.”

Hän muistuttaa, että esimerkiksi Etelä-Karjalassa ja Kainuussa menojen kasvu on saatu taitettua samanlaisilla muutoksilla, joita sote-uudistus tavoittelee.

Kun julkisten palvelujen tuottajiksi tulee sekä yksityisiä että julkisia tuottajia, moni pelkää, että keskeinen tavoite toimivista hoitoketjuista katoaa.

”Kaiken avain on tieto. Meillä on sote sinä päivänä, kun tieto kulkee tuottajien välillä.”

”Valtiovalta huolehtii siitä, että luodaan alusta, johon eri tietojärjestelmät liittyvät avoimen rajapinnan kautta.”

Asiakkaat eivät voi tehdä ­valintojaan palvelun tuottajasta mielikuvien pohjalta. ”Julkinen laaturekisteri on välttämätön. Samalla on määriteltävä, mitä hyvä laatu tarkoittaa.”

Viisi kysymystä Juha Rehulalle

1 Mistä asiasta voisit puhua koko yön?

Elosta ja elämästä, hyvin ­arkisista asioita.

Miten jaksaa töissä, miten ­pitää huolta itselle tärkeistä ­ihmisistä.

2 Kuka on ammatillinen ­esikuvasi?

Johannes Virolainen. Hänessä yhdistyivät todellinen valtiomies ja karjalaispoika, ­ihminen joka kohtasi jokaisen ihmisen sellaisena kuin hän on.

Hän muisti hämmästyttävällä tavalla ihmisten nimet ja elämäntilanteet. Tapasin hänet jo pikkupoikana, ja se kyllä jätti jäljen.

3 Miten kotitaustasi on ­vaikuttanut poliittiseen ajatteluusi?

Olen keskustalaiskodista, mutta olen saanut itse tehdä omat ratkaisuni.

Kotitaustasta ovat tulleet keskustalle tärkeät asiat kuten maksuton koulutus ja se, että yhteiskunta tukee ja auttaa, kun omat voimat eivät riitä.

4 Mikä on maailmassa suurin ongelma, jonka haluaisit ratkaista?

Puhdas vesi. Siihen kytkeytyy niin paljon.

Puhdas vesi on tasa-arvo- ja terveyskysymys. Maailmassa on ihan liikaa sotaa ja vihan­pitoa, jonka taustalla on puhdas vesi ja sen puute.

5 Millainen viikonloppu on edessä?

Lähden myynninedistämismatkalle Kiinaan. Suomalaista sote-hightechiä kiinalaisille.

Päämääränä on Shanghai, mutka Pekingin kautta. En ole ennen Kiinassa käynyt.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

Juha Rehula, 53

 Syntynyt 3. kesäkuuta 1963 Hollolassa.

 Perhe- ja peruspalveluministeri 2015 toukokuusta.

 Kansanedustaja vuodesta 1996. Keskustan varapuheenjohtaja vuodesta 2012.

 Sosiaali- ja terveysministeri 2010–2011.

 Eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnan puheenjohtaja 2007–2010 ja

2011–2015.

 Koulutukseltaan sosionomi ja ylioppilasmerkonomi.

 Naimisissa, kaksi lasta.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Politiikka
 • Sote

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Melkein varma työpaikka ja lähes 3 500 euron palkka kenelle tahansa – Mikä estää suomalaisia työttömiä ryntäämästä Norjaan?

  2. 2

   Ruutuaika on vanhentunut käsite, sanovat asian­tuntijat – toimittaja antoi lastensa pelata viikon vapaasti, tässä tulokset

  3. 3

   Psykiatri varoittaa kasvavasta ilmiöstä: Suomessa elää jo tuhansia nuoria, jotka eivät poistu huoneestaan, koska netti ja pelit riittävät elämän sisällöksi – ”Nuori voi uhata tappaa itsensä, jos pelilaitteet takavarikoidaan”

   Tilaajille
  4. 4

   Terve järki on usein suurinta höpön höpöä

  5. 5

   Muistatko Tarja Halosen mainoskampanjassa laitapuolen kulkijana? Kuva olikin manipulaatio ja vartalo toisen naisen

  6. 6

   ”Hänelle tarjottiin suoraan psyykenlääkitystä, eikä siinä huoltajana jäänyt vaihtoehtoa” – Espoolaisäidin 10-vuotias tyttö sai lääkereseptin heti, mutta keskusteluapua vasta kuukausien kuluttua

  7. 7

   Tutkijat lähettivät viestin maankaltaiselle planeetalle vain 12 valovuoden päähän – ”Kuin huutaisi metsään tietämättä, onko siellä petoja”

  8. 8

   Aikuinen mies oli sukupuoliyhteydessä 10-vuotiaan kanssa, oikeus vapautti raiskaussyytteestä – rikosoikeuden professorit kummastelevat tilannetta

  9. 9

   Hiihtäjä Ristomatti Hakolan puheissa ei ole suodatinta mutta lukupäätä riittää – pyrki ja pääsi oikeustieteelliseen, kun ei voinut selkävaivan takia harjoitella

  10. 10

   Jo yksi lasi olutta päivässä lisää syöpäriskiä, varoittaa dosentti – Jos korkin pistää tänään kiinni, alkoholin aiheuttaman syövän riski alkaa pienentyä 5–10 vuodessa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ruutuaika on vanhentunut käsite, sanovat asian­tuntijat – toimittaja antoi lastensa pelata viikon vapaasti, tässä tulokset

  2. 2

   ”Veljeni meni kiusaajan kotiin ja hakkasi tämän perusteellisesti” – Koulukiusatut kertovat HS:lle keinoista, joilla kiusaaminen lopulta päättyi: yllättävän moniin tarinoihin kuului väkivalta

   Tilaajille
  3. 3

   Aikuinen mies oli sukupuoliyhteydessä 10-vuotiaan kanssa, oikeus vapautti raiskaussyytteestä – rikosoikeuden professorit kummastelevat tilannetta

  4. 4

   ”Pekalla ei ole rahaa eikä ruokaa, voisitko hakea edes makaronia?” Viranomaiset hätistivät helsinkiläisen Liisan hoitamaan miestä, jonka hän hädin tuskin tunsi

   Tilaajille
  5. 5

   Miehen elämän piti päättyä Lapin luontoon, mutta hän syntyikin siellä uudelleen – Tiivis luontosuhde edistää mielenrauhaamme ja auttaa vaikeuksien keskellä

  6. 6

   Vartijoiden armoille jäänyt ”Orléansin neitsyt” kieltäytyi pukeutumasta mekkoon ja pantiin roviolle – Suomennetut pöytäkirjat paljastavat Jeanne d’Arcin oikeusjutun koko raakuuden

  7. 7

   Tutkijat haastattelivat yli 20:tä Nokian ylintä johtajaa ja tekivät tylyn johtopäätöksen: romahduksen syynä olivat johtamisen ongelmat

  8. 8

   Kaatuiko sukulaisesi sodassa? Maailmanlaajuisesti ainutlaatuinen vainajien ”kotisivukone” kertoo valtavasti tietoa yksittäisten sotilaiden reiteistä ja vaiheista

  9. 9

   Nykyisen internetin tärkeimpiin kuuluva periaate ollaan tuhoamassa Yhdysvalloissa – miltä kuulostaisi maksaa Netflixistä nelinkertaista hintaa?

  10. 10

   Jo yksi lasi olutta päivässä lisää syöpäriskiä, varoittaa dosentti – Jos korkin pistää tänään kiinni, alkoholin aiheuttaman syövän riski alkaa pienentyä 5–10 vuodessa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kyykky on ihmisen luonnollinen lepoasento, mutta olemme unohtaneet, miten se tehdään – Näin kyykkääminen parantaa kehosi hyvinvointia

   Tilaajille
  2. 2

   Suvi Haimi kypsyi muovijätteen määrään kylpyhuoneessaan – syntyi uraauurtava keksintö, joka kiinnostaa jo kansainvälisiä kosmetiikkabrändejä

  3. 3

   Tuhat vuotta sitten valtava viikinkiarmeija vyöryi Suomeen ja sai selkäänsä hämäläisiltä – Näin kertoo taru, mutta mitä oikeasti tapahtui?

   Tilaajille
  4. 4

   Husin toimitusjohtaja HS:n mielipidepalstalla: ”En ole koskaan nähnyt Suomen terveyspolitiikkaa niin sekaisin kuin nyt”

  5. 5

   Mies vei Saphira-koiransa hoitoon Lohjalle – kun hän meni myöhemmin katsomaan koiraa, löytyi vain tyhjä talo, josta oli lämpöpatteritkin viety

  6. 6

   Espoolaiset Vaahtorannat rohkaistuivat rakentamaan kotiinsa valtavan näköalaikkunan – sitten huippupoliitikko puuttui peliin, ja ikkunan alle saatetaan raivata luontopolku

  7. 7

   Ruutuaika on vanhentunut käsite, sanovat asian­tuntijat – toimittaja antoi lastensa pelata viikon vapaasti, tässä tulokset

  8. 8

   Moni nainen muuttuu ikääntyessään tai lihoessaan toisille näkymättömäksi – sen huomaa, kun kävelee rautatie­asemalla väistämättä ketään

  9. 9

   Hygieniasta löytyy huomautettavaa sadoissa ruokapaikoissa pääkaupunkiseudulla – Katso hakukoneella, miten on kotikulmiesi ravintoloiden laita

  10. 10

   ”Veljeni meni kiusaajan kotiin ja hakkasi tämän perusteellisesti” – Koulukiusatut kertovat HS:lle keinoista, joilla kiusaaminen lopulta päättyi: yllättävän moniin tarinoihin kuului väkivalta

   Tilaajille
  11. Näytä lisää