Kotimaa

Haltin huipun lahjoitus kompastui Norjan perustuslakiin – ”Mitään sellaista alueella ei ole, mitä Suomen luonnossa ei jo olisi”

Norjan pääministerin mukaan perustuslaki estää antamasta Haltitunturista Suomelle palaakaan. Kilpisjärvellä toivottiin rajantarkistuksen tuovan lisää vaeltajia ja muita luontomatkailijoita tuntureille.Kilpisjärvi


Onko Suomen korkein kohta ensi vuonnakin 1 324 metriä merenpinnan yläpuolella? Vai saammeko silloin ylpeillä 1 331-metrisellä tunturinhuipulla?Tätä on pohdittu etenkin Käsivarren Lapissa runsaan vuoden ajan. Norjalaisten kansalaisten ehdotus siitä, että valtio lahjoittaisi Haltitunturin sivuhuipun Haldičohkkan Suomelle 100-vuotislahjaksi, eteni harkittavaksi Norjan hallitukseen asti.


”Kysymys on vaikea, koska rajojen muuttaminen ei ole perustuslaillisesti sallittua”, Norjan pääministeri Erna Solberg totesi HS:lle syyskuussa Ahvenanmaalla, mutta jätti lahjoitusmahdollisuuden silloin vielä auki.


Nyt asia on ratkennut: Norja ei lahjoita huippua Suomelle.


Norjan yleisradioyhtiön siteeraaman Solbergin mukaan rajan muutoksesta koituisi ”haastavia perustuslaillisia ongelmia”.


Pettyneitä päätökseen ovat ainakin 17 000 Halti som jubileumsgave -Facebook-sivuston seuraajaa. Se perustettiin vuosi sitten eläkkeellä olevan maanmittausinsinöörin Bjørn Geirr Harssonin idean pohjalta.


1970-luvulta asti Haltitunturin maastossa kartoitustöissä liikkunut Harsson on kertonut miettineensä jo vuosia sitten rajan tarkistusta. Hänestä oli ikävää, että Suomen korkein kohta ei ollut mikään huippu, vain osa Norjalle kuuluvan tunturin rinnettä.


Huomattuaan, että Suomi täyttää vuonna 2017 sata vuotta, hän alkoi ajaa asiaa aktiivisesti.


”Jos norjalaiset antaisivat syntymäpäivälahjaksi palan huippua, sitä arvostettaisiin Suomessa varmaan kovasti”, Harsson arveli vuosi sitten Hufvudstadsbladetin haastattelussa.


Siksi hän teki asiasta esityksen Norjan ulkoministeriölle. Kun vastausta ei kuulunut, käyntiin polkaistiin Facebook-sivu. Sen huomasivat useat tiedotusvälineet, ja ehdotus levisi uutisena ympäri maailmaa Australiaa ja Yhdysvaltoja myöten.Myös norjalaisen Kaivuonon kunnanvaltuusto on ottanut vahvasti kantaa maalahjoituksen puolesta – Haldičohkka-huippu sijaitsee sen alueella.


”Rajantarkistus olisi hieno lahja ja todistaisi hyvästä naapuruudesta”, valtuuston puheenjohtaja Svein Leiros kirjoitti syyskuussa Framtid i Nord -lehdessä.


Ehdotus lahjoituksesta on jo tuonut hänen mukaansa Norjalle paljon positiivista kansainvälistä julkisuutta. ”Mikä muu maa olisi valmis antamaan palan maataan toiselle rauhan aikana, ilman sotaa?” Leiros pohti.


Paljosta ei Norjan olisi tarvinnut luopua: lahjaksi ehdotettu alue on suuruudeltaan hehtaarin kokoinen.


Se on karua, raudanharmaata kivikkoa, geologisesti samaa Kölivuoristoa kuin läheiset Saana- ja Mallatunturit ja osaksi niin emäksistä, ettei siinä kasva juuri mitään.


”Mitään sellaista alueella ei ole, mitä Suomen luonnossa ei jo olisi”, Kilpisjärven biologisen aseman johtaja Antero Järvinen sanoo.


Kasveista Haltilla tavataan karujen maiden jäkäliä ja sammalia, samoin tunturikasveja kuten sielikköä ja pikkutervakkoa sekä harvinaista jääleinikkiä. Sitä ei kasva missään muualla kuin Käsivarren Lapin suurtuntureilla.


Porojen lisäksi Haltin rinteillä voi nähdä tunturisopuleita sekä linnuista kiirunan, keräkurmitsan ja pulmusen.


Järvinenkin on pitänyt ajatusta lahjoituksesta komeana, vaikkei luonto rikastuisikaan. ”Rajan yli voi toki nytkin vapaasti tulla ja mennä. Mutta symbolisesti ele olisi hieno.”


Kilpisjärvellä, 55 kilometrin päässä Haltitunturilta, oltiin vielä viikko sitten optimistisia lahjoituksen suhteen, se kun lisäisi vaeltajien ja matkailijoiden kiinnostusta Enontekiön kuntaan ja Käsivarren Lappiin.


”Ihmisille, jotka ovat jo käyneet Haltin matalalla huipulla, tulisi kokonaan uusi kohta valloitettavaksi”, taksiyrittäjä Elli-Maria Kultima sanoo. Hän on kuljettanut turisteja Kilpisjärvellä liki 40 vuotta.


Vaeltajia Haltilla käy jo nyt vuosittain noin 4 500. Kilpisjärveltä Haltille kulkeva merkitty reitti on osa 800 kilometrin mittaista, Norjan, Suomen ja Ruotsin alueiden halki kulkevaa Kalottireittiä. Suomen puolelta ­vaellus Haltille ja takaisin kestää 5–7 vuorokautta.


Koko ajan enemmän väkeä kulkee Haltille myös Norjan puolelta Guolasjärven kautta, mistä matkaa autotien päästä on alle kymmenen kilometriä, mutta maasto huomattavan hankalaa.


Tunturiin pääsee paitsi jalan, suksilla tai lumikengillä myös läskipyörällä, potkurilla, koiravaljakolla, moottorikelkalla ja helikopterilla. Sen juurella on yöpyjiä varten Metsähallituksen autiotupa.

Suomen korkeimmat kohdat ovat Haltilla

 Suomen kolme korkeinta kohtaa sijaitsevat kaikki Haltitunturilla. Halti on 1 324 metriä merenpinnasta, Ridnitsohkka 1 317 metriä ja Kiedditsohkka 1 285 metriä.

 Vertailun vuoksi: Uudenmaan korkein kohta on Karkkilan Loukkumäki, jonka huippu on 174 metriä merenpinnan yläpuolella.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Lappi
 • Kilpisjärvi
 • Matkailu
 • Hiihtomatkailu
 • ruskamatkailu
 • Norja
 • Sanoma Pro

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  5. 5

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  6. 6

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  7. 7

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  8. 8

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  9. 9

   Paloasema ilman sähköä Espoossa – Helsingissä piti tarkistaa, onko ratikka vielä kiskoilla vai ei

  10. 10

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää