Kotimaa

Kyselytutkimus: Tasa-arvo ei toteudu sairaanhoidossa

Lain pitäisi turvata kaikille yhtäläinen pääsy hoitoon. Kyselytutkimuksen mukaan tasa-arvo ei toteudu.

Jokaisen pitäisi päästä hoitoon sitä tarvitessaan, mutta käytännössä niin ei tapahdu. Näin arvioi iso osa terveydenhuollon asiantuntijoista lääkeyhtiö Rochen ja Neuroliiton sidosryhmähaastattelussa.

Siihen osallistui keväällä 19 virkamiestä, sairaalapäättäjää, kansanedustajaa ja järjestöissä toimivaa. Vastaukset osoittavat, että kuusi vuotta sitten voimaan tullut terveydenhuoltolaki ei toteudu. Lain yksi tavoite oli taata palvelujen tasa-arvoinen saatavuus.

”Lainsäädäntö on hyvä, mutta sen toteutumisessa on alueellisia eroja”, summaa tuloksia Rochen lääketieteellinen johtaja Anssi Linnankivi.

Tasa-arvoista ei ole esimerkiksi MS-tautia sairastavien hoito. Se selvisi toisessa kyselyssä, jonka Roche teki Neuroliiton kanssa. Kyselyyn vastasi noin 500 MS-tautia sairastavaa ihmistä. Heitä on Suomessa kaikkiaan 8 000.

MS-tautia sairastavien tilanne kiinnostaa Rochea, koska yhtiö tutkii taudin uutta lääkehoitoa myös Suomessa.

MS-tauti on parantumaton keskushermostosairaus, joka voi edetessään viedä työkyvyn. Hoito maksaa taudin alkuvaiheessa noin 11 000 euroa vuodessa, mutta pitkälle edettyään jo kymmenkertaisen summan, totesi suomalainen tutkimus vuosi sitten.

Keskimäärin taudista koituu lähes 50 000 euron menot vuosittain jokaista sairastunutta kohti.

”Jos sairastunut saisi nopeasti kaikki suositusten mukaiset hoidot, isot kustannukset lykkääntyisivät ja ihmiset pysyisivät työkunnossa pitempään”, sanoo Neuroliiton toimitusjohtaja Helena Ylikylä-Leiva.

Niin ei käy joka paikassa. Jo hoitoon pääseminen voi olla vaikeaa, kertoo Neuroliiton vertaistukija Saija Sipeläinen. Hän saa joka viikko yhteydenottoja sairastuneilta, tautia epäileviltä ja omaisilta.

”Varsinkin Itä-Suomessa ihmiset kokevat, että heitä ei tutkita, vaikka oireita on”, hän kertoo.

MS-tautia on enemmän Länsi-Suomessa kuin Itä-Suomessa ja Sipeläinen arvelee, että sitä saatetaan epäillä lännessä herkemmin.

Hän on itse sairastanut MS-tautia yhdeksän vuotta ja korostaa olevansa onnellisessa asemassa, koska on päässyt hoitoon nopeasti.

”Osa soittajista kertoo, että oireita on ollut vuosia ja jotakin on tutkittu, mutta ei sitä, että oireet johtuisivat MS-taudista. Osa lääkäreistä toteaa suoraan, että magneettikuvia ei oteta, koska ne ovat kalliita. Potilaille on kylmäävää kuulla, ettei heitä tutkita rahan takia”, hän sanoo.

Magneettikuva on ensisijainen lisätutkimus MS-tautia diagnosoitaessa, toteaa viime vuonna päivitetty Käypä hoito -suositus. Sillä seurataan myös lääkehoitojen tehoa.

”Juttelin pari vuotta sitten paljon Itä-Suomessa asuvan ihminen kanssa”, Sipeläinen kertoo.

”Hän oli peloissaan ja ahdistunut, kun mitään ei löytynyt. Kesällä hän soitti, että kun magneettikuva oli otettu, diagnoosi oli selvä.”

Sipeläinen on itse tiheässä seurannassa, koska hän sairastaa ärhäkkää tautimuotoa, jonka lääkitystä on vaihdeltu.

Eroja näkyy myös sairastuneiden muussa hoidossa. Kotipaikasta riippuen runsas puolet tai vain joka seitsemäs oli käynyt magneettikuvassa kuluneen vuoden aikana, Ylikylä-Leiva sanoo.

”Samanlaisia eroja on myös palvelu- ja kuntoutussuunnitelmissa”, hän huomauttaa.

Suunnitelmat ovat tärkeitä siksi, että ilman niitä ei pääse Kelan kuntoutukseen eikä saa kunnalta kuljetuspalveluja tai kodin muutostöitä, kun tauti etenee. Joka toiselta vastaajalta suunnitelma kuitenkin puuttui.

”Liian usein suunnitelman saa vain, jos jaksaa itse vaatia sitä.”

MS on nuorten ihmisten sairaus

 MS-tauti alkaa usein 20–40 vuoden iässä.

 Taudin syytä ei tunneta tarkasti. Sen puhkeamiseen saattavat vaikuttaa perimä, ympäristö ja kohdatut virukset.

 MS-tauti on autoimmuunitauti, jossa elimistön omat puolustussolut hyökkäävät elimistöä vastaan ja aiheuttavat tulehduksen. Se jättää vaurioita aivoihin, ja magneettikuvilla seurataan näitä muutoksia.

 Tautia on kolmea muotoa, aaltomaisesti etenevää, ensisijaisesti etenevää ja toissijaisesti etenevää. Aaltomaisesti etenevä muoto on yleisin, ja siinä oireet voivat pahentua äkillisesti.

 Lääkkeillä hoidetaan etenkin aaltomaisesti etenevää tautimuotoa. Ensisijaisesti etenevään tautimuotoon ei ole lääkehoitoa.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Terveydenhoito
 • Sairaudet

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  4. 4

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  5. 5

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  6. 6

   Suojelupoliisi haluaa perustaa vakoilukoulun – Supo ja Puolustusvoimat tarvitsevat 130 uutta työntekijää tiedustelulakeja toteuttamaan

  7. 7

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  8. 8

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  9. 9

   Helsingissä rytisee nyt pelti, märkä lumi kaatanut kymmeniä puita – kolareita eri puolilla Suomea

  10. 10

   Edis Tatli kohtaa EM-ottelussa Francesco Pateran – HS seuraa ottelua

  11. Näytä lisää
  1. 1

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  8. 8

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  9. 9

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  10. 10

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää