Kotimaa

Identiteettivarkauksista on kirjattu tuhansia rikosilmoituksia – Näin huijari vei ihmisten henkilötiedot ja kymmeniätuhansia euroja

Säännös toisen henkilöllisyydellä esiintymisestä lisättiin rikoslakiin vuosi sitten. Sen jälkeen ilmoituksia on kirjattu lähes 3 000.

Rikossarja alkoi noin vuosi sitten. Vähän päälle parikymppinen mies kertoi alkaneensa tilailla verkkokaupoista tavaraa: puhelimia, kameroita, navigaattoreita, läppäreitä ja vaatteita. Pienikokoista, arvokasta ja helposti rahaksi muutettavaa tavaraa.

Laskut mies pyysi lähettämään ihmisille, joiden henkilötiedot hän oli onkinut tietoonsa. Tilauksissa hän käytti prepaid-liittymiä ja perustamiaan sähköpostitilejä, jotka muistuttivat uhrien nimiä.

Mies kertoi myöhemmin, että hän oli saanut uhrien tiedot poimimalla paperinkeräyspisteistä ihmisten pois heittämiä asiakirjoja. Poliisi epäili, ettei mies saanut tietojaan pelkästään näin, vaan onkimalla esimerkiksi verotodistuksia ihmisten postilaatikoista. Ajankohta ainakin osuu siihen, kun verottaja postitti verotodistukset.

Verkkokaupasta tulleet postipaketit haki joskus bulvaani, mutta toisinaan mies itse. Yksi noutokerta oli miehelle kohtalokas. Hänet tunnistettiin valvontakameran kuvasta, ja maaliskuussa poliisi otti hänet kiinni.

Rikossarjaa tutkittiin petoksen lisäksi uudella rikosnimikkeellä, identiteettivarkautena. Kymmenien tuhansien eurojen vahingot aiheuttanut yli 30 rikosepäilyn sarja on nyt syyteharkinnassa.

Identiteettivarkaus eli toisen henkilöllisyydellä esiintyminen lisättiin rikoslakiin vuosi sitten eli syyskuussa 2015.

Vuoden aikana identiteettivarkaudesta on kirjattu noin 2 700 rikosilmoitusta. Suuri määrä johtuu siitä, että identiteettivarkaus liittyy usein johonkin yleiseen rikosnimikkeeseen, aivan kuten espoolaistapauksessa.

Rikosylikomisario Timo Piiroinen keskusrikospoliisista määritteleekin, että identiteettivarkaus näyttäisi olevan valmistelua johonkin muuhun rikokseen.

”Identiteetin kaappaaminen näyttää viittaavan siihen, että kohta tapahtuu jotain muuta. Ainakin uhrin kannattaisi silloin olla valppaampi, koska silloin voidaan ehkä estää vakavampi rikos.”

Identiteettivarkaus liittyy yleensä taloudellisen hyödyn tavoitteluun eli lähinnä petokseen. Tavoitteena on esimerkiksi ottaa pikavippi tai tilata tavaraa toisen henkilön nimissä. Piiroisen mielestä onkin hälyttävää, kuinka huonosti asiakas tunnistetaan esimerkiksi joissain verkkokaupoissa ja vippifirmoissa.

”Itse asiassa on pelottavaa, kuinka vähillä tiedoilla voidaan tehdä taloudellisia sitoumuksia. Kun tiedetään ihmisen perustiedot eli nimi, henkilötunnus ja osoite, saadaan jo tilattua tavaraa ja otettua lainaa.”

Piiroinen painottaa, että ihmisten henkilötietoja on monet paikat pullollaan, ja niitä on myös vuodettu internettiin.

”Liiketoiminnassa pitäisi pystyä tunnistamaan asiakas paremmin kuin julkisten tai puolijulkisten tietojen avulla. Sillä jo pystyttäisiin estämään jonkin verran petosrikoksia”, Piiroinen korostaa.

Hänen mukaansa petokset ja identiteettivarkaudet vähenisivät huomattavasti, jos kaikki Suomessa toimivat firmat velvoitettaisiin varmistamaan asiakkaansa henkilöllisyyden vahvalla tunnistamisella, esimerkiksi verkkopankkitunnuksilla.

Myös espoolaistapauksen tutkinnanjohtaja, komisario Lauri Hakkala Länsi-Uudenmaan poliisista arvioi, että vastaavan tyyppisten petosten estäminen olisi helppoa. Verkkokaupat tuntuvatkin panevan liikaa painoa asioinnin vaivattomuudelle, hän arvelee.

Hakkala kertoo, että tämän tyyppiset petokset loppuivat läntiseltä Uudeltamaalta lähes kokonaan, kun verkkokaupat ottivat käyttöön vahvan tunnistautumisen tilauksen yhteydessä.

Oikeuskäytäntöä identiteettivarkauksista on vielä vähän, ja sen takia on epäselvää, onko verkkokaupassa toisen nimissä tehty ostos petoksen lisäksi myös identiteettivarkaus.

Poliisi on ainakin tutkinut näitä kahtena eri rikoksena, koska uhri on eri, kertoo Hakkala. Petoksessa uhri on verkkokauppa mutta identiteettivarkaudessa ihminen, jonka tietoja petoksessa on käytetty.

”Näistä on ollut uhreille aivan valtavasti vaivaa, haittaa ja murhetta. Heille on tippunut perintäkirjeitä firmoista, ja he ovat joutuneet todistelemaan, etteivät he ole olleet osallisia kaupoissa”, Hakkala huomauttaa.

Toinen identiteettivarkauteen liittyvä rikos on kunnianloukkaus. Joku esimerkiksi perustaa toisen nimellä väärän profiilin sosiaalisessa mediassa ja alkaa sen turvin herjata muita.

Identiteettivarkauksista on selvitetty tähän mennessä vajaa neljännes. Krp:n Timo Piiroinen pitää selvitysprosenttia yllättävän hyvänä, sillä suuri osa jutuista on vielä tutkinnassa.

Identiteettivarkaudesta voidaan tuomita sakkoja.

Identiteettivarkautta koskevaa säännöstä ajoi lakiin erityisesti valtakunnansyyttäjänvirasto (VKSV). Se oli kerännyt esimerkkejä sellaisista tapauksista, joissa mikään muu rikosnimike ei sopinut tekoon tai sopi huonosti.

Tällaisia tapauksia ovat olleet noloissa tilanteissa esiintyminen kollegan nimellä, seksivälineiden tilaaminen soluasuntoon naapurihuoneen asukkaan nimellä sekä ravintolapöytien, parturiaikojen ja tennisvuorojen varaaminen väärällä nimellä.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

Näin suojaat tietosi

 Tuhoa henkilötietoja sisältävät postisi. Älä heitä niitä lehtikeräykseen.

 Mieti kahteen kertaan ennen kuin annat henkilötunnuksesi esimerkiksi puhelinmyyjäksi esittäytyneelle henkilölle.

 Älä anna henkilötunnustasi epämääräiseen sähköpostiin linkatulle sivustolle.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Uuden Tuntematon sotilas -elokuvan tekijätiimi ottaa kantaa #metoo-keskusteluun ja puolustaa Paula Vesalaa

  2. 2

   Nyt puhuu Ensitreffit alttarilla -asiantuntija, joka myöntää mokanneensa eikä usko sen oikean löytämiseen: Miksi täydellisten parien muodostaminen on niin vaikeaa?

  3. 3

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  4. 4

   Onko se hyvä, jos syysloman jälkeen ash? Testaa, ymmärrätkö, mitä lapsesi sinulle sanovat (ja mitä he sinusta ihan oikeasti ajattelevat)

  5. 5

   Olimme lukiossa keskiverto-opiskelijoita – meistä tuli tutkija­tohtoreita valinta­kokeen ansiosta

  6. 6

   Asiakas virtsasi myynnissä olleiden työkalujen päälle myymälässä Kampissa – Poliisi: ”Herra oli kuulusteluissa itsekin yllättynyt, että tällaista on tapahtunut”

  7. 7

   Keskusta ja kokoomus tekivät vain välirauhan – sote-kiista repeää uudelleen jo joulun jälkeen

  8. 8

   Facebookin Messenger haluaa, että tunnemme itsemme hylätyiksi – Tämän takia nähtyyn viestiin vastaamatta jättäminen satuttaa

  9. 9

   Nyt se on varmaa: Länsimetron liikenne alkaa aikaisintaan marraskuussa – ”Onnistuneita koeajopäiviä ei vielä ole”

  10. 10

   Pam syyttää: Tamperelaisessa K-Supermarketissa seksuaalista häirintää – kauppias irtisanoutui: ”Totta kai kiistän kaiken”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  2. 2

   Hyytävä sää vyöryy nyt etelään asti: luvassa jopa päiväpakkasia ja räntää – ”Talvirenkaat alle”, suosittelee Liikenneturva

  3. 3

   Laulaja Tomi Metsäketo kirjoittaa itseensä kohdistuneista häirintäsyytöksistä, mutta kiertää keskustelun seksuaalisesta häirinnästä – Tästä on kyse

  4. 4

   Tapasi vastata puhelimeen saa ihmiset kuvittelemaan sinusta monta asiaa – tutkijat analysoivat tarkasti, millainen tervehdys kuulostaa luotettavalta

  5. 5

   Patjasta löytyi jopa 20 miljoonaa: Pyramidihuijauksen rahanpesusta epäilty tunnusti viimein torstaina

  6. 6

   Länsimetron koeajo tyssäsi tällä kertaa vaihdevikaan Otaniemessä – Metrojohtaja: ”Kriittisiä vikoja on korjattavana 150–200”

  7. 7

   Onko se hyvä, jos syysloman jälkeen ash? Testaa, ymmärrätkö, mitä lapsesi sinulle sanovat (ja mitä he sinusta ihan oikeasti ajattelevat)

  8. 8

   ”Ota poikasi kainaloon” – Jos haluat kasvattaa pojan, joka ei ahdistele, yksi keino on lastenpsykiatri Jari Sinkkosen mukaan ylitse muiden

  9. 9

   Miten terve, koulutettu ja menestyvä nainen voi uupua jopa ennen kuin täyttää 30?

  10. 10

   Alaikäisen epäillään puukottaneen puistossa kävellyttä naista Vaasassa – valitsi uhrinsa ilmeisesti sattumalta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ossi Nyman ei tee töitä ja sanoo, että työvoimatoimisto on ihmisoikeusloukkaus – näin ”ideologisesti työtön” taktikoi itselleen yhteiskunnan tuet

   Tilaajille
  2. 2

   ”Äiti soittaa”, vilkutti puhelin kuolleen pojan vieressä – oppilas Niina Sassi, poliisi Timo Leppälä ja muut Jokelan koulusurman kokeneet kertovat nyt, millaiset jäljet tragedia jätti

   Tilaajille
  3. 3

   Sairaanhoitaja Paula Vuotila, 61, eli 30 vuotta ”koulutetun eliittielämää” – sitten hän ajautui asumaan rappukäytävissä

  4. 4

   ”Kaikki alalla olevat tietävät sen ringin” – Suomen elokuva-alalta kerätyssä kymmenien ahdistelukertomusten aineistossa muutama nimi toistuu

  5. 5

   ”Ota poikasi kainaloon” – Jos haluat kasvattaa pojan, joka ei ahdistele, yksi keino on lastenpsykiatri Jari Sinkkosen mukaan ylitse muiden

  6. 6

   Aleksis Salusjärvi oli lukiossa, kun nainen kavahti häntä ensi kerran bussipysäkillä – #MeToo-kampanja herätti miehet kertomaan, miltä tuntuu, kun nainen pelkää

  7. 7

   Kirjailija kertoi olevansa ”ideologisesti” työtön ja kikkailevansa tukia – TE-toimisto katkaisee tuet ja aloittaa poikkeuksellisen selvityksen

  8. 8

   Kuura Maula ei kutsu lastaan pojaksi, Maisa Leppänen antoi poikansa pukeutua mekkoon – Näin toimii vanhempi, joka haluaa kasvattaa lapsensa feministisesti

   Tilaajille
  9. 9

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  10. 10

   Rikollisjengi kaappasi ruokakaupan Malmössä ja ryhtyi pyörittämään sitä itse – ”En ole koskaan nähnyt mitään vastaavaa”

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Entinen Fifa-pomo Blatter kertoo saaneensa Putinilta kutsun jalkapallon MM-kisoihin
  3. Miehiä pienemmät palkkiot ärsyttävät maajoukkueen tähtipelaajaa Tinja-Riikka Korpelaa – ”Tuntuu epäreilulta”
  4. Asiakas virtsasi myynnissä olleiden työkalujen päälle myymälässä Kampissa – Poliisi: ”Herra oli kuulusteluissa itsekin yllättynyt, että tällaista on tapahtunut”
  5. Suomi sai kolme kultamitalia nuorten ammattitaidon MM-kilpailussa – lajeina lentokonehuolto, leivonta ja lähihoito
  6. Keskusta ja kokoomus tekivät vain välirauhan – sote-kiista repeää uudelleen jo joulun jälkeen
  7. Mustaksi jääksi kiillottuva kuura voi yllättää autoilijat myös lähipäivinä – kaksi loukkaantui suuressa ketjukolarissa valtatie 3:lla Lempäälässä
  8. Näyttelijä-laulaja Susanna Haaviston elämän rankimpia vaiheita oli menettää ääni kuukausiksi: ”Jos olen pitkään laulamatta, olen sieluton”
  9. Lunta Helsinkiin! Ensilumi saattaa sataa jo ensi viikolla, puista tippuvat kosteat lehdet ja yöpakkaset tekevät kaduista erittäin liukkaita
  10. Tunti sitten
  11. Nyt puhuu Ensitreffit alttarilla -asiantuntija, joka myöntää mokanneensa eikä usko sen oikean löytämiseen: Miksi täydellisten parien muodostaminen on niin vaikeaa?
  12. Helsinki aikoo parantaa omaishoidon tukia – vammaisten lasten perheiden tuet nousemassa Espoon tasolle
  13. Näytä lisää