Kotimaa

Tehdas tuo vuokralaisvyöryn pikkukaupunkeihin – Mersu-rakentajan ainoa kaluste on patja, Äänekosken suljettu hotelli täyttyi työmiehistä

Työttömyys ja muuttotappioluvut ovat vaihtuneet uuteen kuhinaan Uudessakaupungissa ja Äänekoskella.

Uusikaupunki

Pienessä yksiössä ei ole yhtään tuolia, ainoastaan kapea runkopatja ja ikkunalaudalla kannettava tietokone.

Askeettisen kodin asukas Petri Tolkkinen on aloittamassa uutta elämää Uudessakaupungissa. Lähes kaikki hänen tavaransa ovat vielä 600 kilometrin päässä Oulussa. Niinpä mies tarjoaa vieraille kahvit keittämällä ensin veden liedellä ja kaatamalla sen sitten suodatinpussin läpi termospulloon.

Tolkkinen aloitti työt Valmet Automotiven tehtaalla pari viikkoa sitten. Kahvinkeittimen lisäksi Ouluun jäivät sukulaiset, ystävät ja hierojan ammatti.

”Tänne muuttaminen oli pitkän harkinnan tulos, mutta uusi mahdollisuus veti puoleensa. Eikös työskentely autotehtaassa ole joka pojan unelma”, Tolkkinen nauraa.

Vuokra-asunnot ovat Uudessakaupungissa kiven alla, joten Tolkkinen joutui asumaan aluksi soluasunnossa kahden muun miehen kanssa.

Samanlaista etsikkoaikaa elää toisella pienellä paikkakunnalla Keski-Suomessa tamperelainen Joni Mäkelä.

Hän aloitti pari kuukautta sitten työt yhdellä Suomen suurimmista rakennustyömaista: Metsä Groupiin kuuluvan Metsä Fibren biotuotetehtaan työmaalla Äänekoskella. Hän valvoo työmaan telineturvallisuutta.

Äänekoskellekin tehdasinvestointi on tuonut yhtäkkisen toivonkipinän – ja sen mukana myös pulan asunnoista.

Biotuotetehdasta on rakentamassa 2 500 työmiestä, joten lähes kaikki lähiseutujenkin vuokra-asunnot on vuokrattu.

Mäkelä sai onnekseen huoneen vuonna 2009 toimintansa lopettaneesta Hotelli Särkästä. Aiemmin hotellissa asui vain eläkkeellä oleva talonmies. Nyt hotellirakennus on täyttymässä työmiehistä.

”Yksi syy, miksi lähdin Äänekoskelle, on tämä massiivinen rakennusprojekti. Tässä mukana oleminen on kunnia”, Mäkelä kertoo.

Metsä Fibren uusi tehdas on metsäteollisuuden historian suurin investointi Suomessa. Sen rakentaminen maksaa 1,2 miljardia euroa.

Äänekoski ja Uusikaupunki ovat Suomen kuntakartalla poikkeuksellisia valopilkkuja. Viime vuosina talousvaikeuksista kärsineet kunnat ovat nyt nousemassa jaloilleen, osittain juuri teollisuuden investointien ja rekrytointien ansiosta.

Uudenkaupungin autotehtaan uusi nousu alkoi A-sarjan Mersujen sopimuksesta Daimlerin kanssa. Tehdas rekrytoi A-sarjan tuotantoon vuosina 2013-2015 noin tuhat henkilöä. Tehtaalla alkaa ensi keväänä GLC-katumaasturin valmistaminen, ja tänä vuonna tehtaalle on rekrytoitu jo 150 henkilöä.

Autotehdas ei ole Uudenkaupungin ainoa menestystarina. Tällä viikolla käynnistyy Yaran lannoitetehtaan 50 miljoonaa euroa maksanut laajennusosa.

Ei siis ihme, että Uudenkaupungin kaupunginjohtaja Atso Vainio myhäilee tyytyväisenä. Autotehtaan lomautukset ovat historiaa ainakin vähäksi aikaa, ja tehdas houkuttelee väkeä joka puolelta Suomea. Noin puolet uusista työntekijöistä on kolmekymppisiä miehiä.

”GLC-sopimuksen saaminen osoitti mielestäni Daimlerin vakaan luottamuksen tehtaan laatuun ja ketteryyteen nykymarkkinoilla”, Vainio sanoo.

Luottamus autotehtaan uuteen nousuun ei ole vielä näkynyt asuntomarkkinoilla. Kaupunki on suurin asuntovuokraaja, ja sillä on vuokralla yli 840 huoneistoa. Kaupunki ei ole kuitenkaan rakentanut uusia vuokra-asuntoja 1980-luvun jälkeen. Nyt kaupunkiin on valmistumassa muutamia uusia kerrostaloja, mutta tarvetta olisi useammalle kohteelle.

”Rakennusliikkeet keskittävät projektinsa pääkaupunkiseudulle ja kasvaviin maakuntakeskuksiin. Jäävätkö niiltä turhaan pimentoon Uudenkaupungin kaltaiset pienemmät kasvualueet”, Vainio puntaroi.

Petri Tolkkinen kiirehtii iltavuoroon autotehtaalle polkupyörällä. Tehtaan valvomossa käy jatkuvasti uusia työntekijöitä henkilökorttikuvauksessa. Tehtaasta pidetään koulutuksia, joissa uusia työntekijöitä opastetaan muun muassa turvallisuussääntöihin.

”Osa koulutuksesta saadaan työn ohessa. Suurin haaste on ollut ehkä tehdastyön aikatauluihin tottuminen”, Tolkkinen nauraa leimatessaan kellokorttia.

Joni Mäkelällä on meneillään erilainen totuttelukausi: häneltä jäi Tampereelle avovaimo ja oma firma.

”Työmaalla on niin kiire, että joudun tekemään nyt aika paljon strategisia järjestelyitä. Tampereella en ehdi käymään läheskään niin usein kuin haluaisin”, Mäkelä myöntää.

Äänekoski oli hänelle entuudestaan vieras. Työmiehellä ei tule silti kylällä orpo olo.

”Kun käyn illalla Lidlissä, kassajonoissa näkyy pääasiassa työvaatteisia asiakkaita”, Mäkelä nauraa.

Kun biotuotetehdas valmistuu ensi syksynä, kunta hiljenee merkittävästi. Projektinjohtaja TimoMerikallio Metsä Fibrestä painottaa, että tehtaan vaikutukset eivät kuitenkaan jää siihen. Uusi tehdas ei tuota suoraan yhtään uutta työpaikkaa, sillä vieressä olevan vanhan sellutehtaan työntekijät siirtyvät uuteen tehtaaseen.

”Uuden tehtaan välilliset vaikutukset ovat kuitenkin jopa 1 500 uutta työpaikkaa, ja ne työpaikat jakaantuvat tasaisesti esimerkiksi koko maakuntaan. Toivomme tietenkin, että se siemen, joka nyt kylvetään, kantaisi hedelmää myös rakennusvaiheen jälkeen”, Merikallio sanoo.

Äänekosken kaupunginhallituksen puheenjohtaja Kari Kiiskinen kertoo, että uusi tehdas on jo synnyttänyt rinnalleen uusia pienyrityksiä.

”Äänekoski on kärsinyt kovasta työttömyydestä, mutta nyt olemme saaneet käännettyä sen laskuun. Meillä on ammattikoulu, joten kunta on vetänyt puoleensa nuoria, joille ei ole sitten löytynyt töitä”, Kiiskinen sanoo.

Myöskään Yaran lannoitetehtaalla ei tarvita uusia työntekijöitä tehtaan laajennuksen jälkeen. Rakennusvaiheessa laajennus työllisti runsaasti rakennusmiehiä, mutta käynnistyttyään vanhat työntekijät hoitavat myös uuden tehdasosan.

Ohjaamohoitaja Niina Maikola on ollut töissä tehtaalla kymmenen vuotta.

”Laajennusosa tarkoittaa meille jonkin verran lisätöitä ja koulutusta”, Maikola kertoo.

Autotehtaan työntekijämäärä on vaihdellut 2000-luvulla dramaattisesti, ja työntekijöitä on jouduttu irtisanomaan ja lomauttamaan tuotantosopimusten välillä. Viimeksi tehdas turvautui lomautuksiin alkuvuonna.

Yaralla työntekijöiden vaihtuvuus on vastaavasti vain muutaman työntekijän luokkaa vuodessa. Tehtaalla on noin 250 vakituista työntekijää.

”Meillä oli muutama vuosi sitten enemmän eläköitymisiä, mutta nyt vaihtuvuus on hyvin pientä”, tehtaanjohtaja Tommi Hevonoja Yara Suomi Oy:stä kertoo.

Norjalainen Yara osti lannoitetehtaan vuonna 2007 Kemiralta. Sen jälkeen tehtaalle on tehty noin 200 miljoonan euron investoinnit.

Laajennusosa lisää tehtaan tuotantoa neljänneksellä. Jatkossa noin 90 prosenttia Uudessakaupungissa tehtävistä lannoitteista menee vientiin. Tehtaan asiakkaita on muun muassa Thaimaassa ja Kiinassa.

”Peltoala ei maailmassa enää kasva, mutta ihmisten määrä lisääntyy ja ruoan tarve kasvaa. Lannoitteille on jatkossakin kysyntää”, Hevonoja kertoo.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

Kaksi pientä tehdaskaupunkia

 Varsinais-Suomessa sijaitsevan Uudenkaupungin väkiluku on runsaat 15 000, Keski-Suomessa sijaitsevan Äänekosken hieman alle 20 000.

 Molemmissa työttömyysaste on laskenut: Uudessakaupungissa se on alle 10 prosenttia, Äänekoskella 17 prosenttia. Ely-keskuksen mukaan työttömyys laskee Keski-Suomessa suhteellisesti eniten Äänekosken seutukunnassa.

 Äänekoski on kamppaillut talousvaikeuksissa usean vuoden, ja kunta on saanut valtion harkinnanvaraista tukea. Kunta on käynnistänyt kulukuurin saadakseen alijäämänsä katettua vuoteen 2019 mennessä.

 Äänekosken suurin työnantaja on kunnan jälkeen Valtran traktoritehdas.

 Uudenkaupungin talous on Äänekoskea paremmassa jamassa, ja viime vuoden tulos oli ylijäämäinen.

 Uudessakaupungissa aloitti vuonna 2011 Finnproteinin soijatehdas, joka ajautui konkurssiin vuonna 2014 aiheuttaen kymmenien miljoonien eurojen tappiot sijoittajille. Tehtaan toiminta aloitettiin tänä vuonna uudelleen, mutta nykyinen omistaja ilmoitti viime viikolla yt-neuvotteluista.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Työelämä
 • Asuminen
 • Autoteollisuus
 • Teollisuus

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Patjasta löytyi jopa 20 miljoonaa: Pyramidihuijauksen rahanpesusta epäilty tunnusti viimein torstaina

  2. 2

   Onko se hyvä, jos syysloman jälkeen ash? Testaa, ymmärrätkö, mitä lapsesi sinulle sanovat (ja mitä he sinusta ihan oikeasti ajattelevat)

  3. 3

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  4. 4

   ”Natsit, menkää kotiin!” – rasistijohtaja Richard Spencerin puhe vaiennettiin Floridassa, kuvernööri oli julistanut kuntaan hätätilan

  5. 5

   20 vuotta sitten aamuyöllä tanskalainen vankikarkuri Steen Christensen saapui hotelli Palaceen ja nosti aseen kohti yöportieeri Mikko Tähtisen kasvoja – 30 minuuttia myöhemmin kaksi poliisia makasi teloitettuna kadulla

   Tilaajille
  6. 6

   Hyytävä sää vyöryy nyt etelään asti: luvassa jopa päiväpakkasia ja räntää – ”Talvirenkaat alle”, suosittelee Liikenneturva

  7. 7

   Lauri Markkanen avasi NBA-uransa kuin tähti: pääsi Chicago Bullsin aloitus­viisikkoon ja löi pöytään loistavat lukemat

  8. 8

   Kun Obama valittiin presidentiksi, kuvittelin Yhdysvaltain selättäneen rasismin – nyt maa juo jälleen historian likasangosta

  9. 9

   Tapasi vastata puhelimeen saa ihmiset kuvittelemaan sinusta monta asiaa – tutkijat analysoivat tarkasti, millainen tervehdys kuulostaa luotettavalta

  10. 10

   Pohjois-Korea lähetti Australialle kirjeen, jossa pelotellaan koko maailman tuhoutumisella – muistuttaa olevansa ”suvereeni ydinasevaltio”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hyytävä sää vyöryy nyt etelään asti: luvassa jopa päiväpakkasia ja räntää – ”Talvirenkaat alle”, suosittelee Liikenneturva

  2. 2

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  3. 3

   ”Ota poikasi kainaloon” – Jos haluat kasvattaa pojan, joka ei ahdistele, yksi keino on lastenpsykiatri Jari Sinkkosen mukaan ylitse muiden

  4. 4

   Laulaja Tomi Metsäketo kirjoittaa itseensä kohdistuneista häirintäsyytöksistä, mutta kiertää keskustelun seksuaalisesta häirinnästä – Tästä on kyse

  5. 5

   Miten terve, koulutettu ja menestyvä nainen voi uupua jopa ennen kuin täyttää 30?

  6. 6

   Tapasi vastata puhelimeen saa ihmiset kuvittelemaan sinusta monta asiaa – tutkijat analysoivat tarkasti, millainen tervehdys kuulostaa luotettavalta

  7. 7

   Länsimetron koeajo tyssäsi tällä kertaa vaihdevikaan Otaniemessä – Metrojohtaja: ”Kriittisiä vikoja on korjattavana 150–200”

  8. 8

   ”Jätä avaimet tuohon. Kiitos ja hei” – Työpsykologi Hanna Poskiparta sai nuorena yllätyspotkut unelmatyöstään, mutta oppi samalla paljon olennaista työyhteisöstä

   Tilaajille
  9. 9

   Uutuuskirja paljastaa: muu Yö-yhtye kiusasi ylivoimaista Jussi Hakulista sadistisesti – Olli Lindholm: ”Kateuttahan se oli, alemmuudentuntoa”

  10. 10

   Patjasta löytyi jopa 20 miljoonaa: Pyramidihuijauksen rahanpesusta epäilty tunnusti viimein torstaina

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ossi Nyman ei tee töitä ja sanoo, että työvoimatoimisto on ihmisoikeusloukkaus – näin ”ideologisesti työtön” taktikoi itselleen yhteiskunnan tuet

   Tilaajille
  2. 2

   ”Äiti soittaa”, vilkutti puhelin kuolleen pojan vieressä – oppilas Niina Sassi, poliisi Timo Leppälä ja muut Jokelan koulusurman kokeneet kertovat nyt, millaiset jäljet tragedia jätti

   Tilaajille
  3. 3

   Sairaanhoitaja Paula Vuotila, 61, eli 30 vuotta ”koulutetun eliittielämää” – sitten hän ajautui asumaan rappukäytävissä

  4. 4

   ”Kaikki alalla olevat tietävät sen ringin” – Suomen elokuva-alalta kerätyssä kymmenien ahdistelukertomusten aineistossa muutama nimi toistuu

  5. 5

   ”Ota poikasi kainaloon” – Jos haluat kasvattaa pojan, joka ei ahdistele, yksi keino on lastenpsykiatri Jari Sinkkosen mukaan ylitse muiden

  6. 6

   Aleksis Salusjärvi oli lukiossa, kun nainen kavahti häntä ensi kerran bussipysäkillä – #MeToo-kampanja herätti miehet kertomaan, miltä tuntuu, kun nainen pelkää

  7. 7

   Kirjailija kertoi olevansa ”ideologisesti” työtön ja kikkailevansa tukia – TE-toimisto katkaisee tuet ja aloittaa poikkeuksellisen selvityksen

  8. 8

   Kuura Maula ei kutsu lastaan pojaksi, Maisa Leppänen antoi poikansa pukeutua mekkoon – Näin toimii vanhempi, joka haluaa kasvattaa lapsensa feministisesti

   Tilaajille
  9. 9

   Rikollisjengi kaappasi ruokakaupan Malmössä ja ryhtyi pyörittämään sitä itse – ”En ole koskaan nähnyt mitään vastaavaa”

  10. 10

   Seuraan lyöttäytynyt kaksikko repi suomalaiselta hopeakorun Firenzessä – mies hermostui ja taltutti ryöstäjät pystypainin jälkeen: ”Poliisi sanoi, että aika harvoin käy näin”

  11. Näytä lisää