Kotimaa

Uusi ministeri Mika Lintilä: Olen odottanut tätä 18 vuotta – ”Ei Mauria tarvitse lohdutella”

Lintilä ei usko, että tiukka äänestys ministerinpaikasta heikentäisi hänen asemaansa. ”Valinta on valinta. Ja pulinat pois.”

Mika Lintilä (kesk) nousee uudeksi elinkeinoministeriksi. Nykyinen ministeri Olli Rehn siirtyy Suomen Pankin johtajaksi.

Heti valinnan jälkeen Lintilä suorastaan hohkasi tyytyväisyyttä.

”Kyllä jokaisen kansanedustajan tavoitteena on olla valtioneuvoston jäsen”, Lintilä sanoi.

”Kun pääministeripuoleen puheenjohtaja kysyy ministeriksi, siihen on suorastaan velvollisuus suostua. Ja mielelläni siihen suostuin”, Lintilä sanoi.

Lintilä on viidennen kauden kansanedustaja Vaasan vaalipiiristä. Hän on ollut useita kertoja ennenkin ministerispekulaatioissa, mutta jäänyt aina rannalle.

Kuinka kauan olet odottanut ministerisalkkua?

”Kohta 18 vuotta”, Lintilä vastasi.

Lintilältä kysyttiin myös, miksi häntä ei ole aiemmin valittu ministeriksi?

”Politiikka on momentum-laji”, Lintilä sanoi. ”Pitää olla sopiva salkku, sukupuoli, alueellinen sijainti. Kaikkien näiden pitää osua kohdalleen, että voi tulla valituksi ministeriksi. Nyt oli otollinen hetki”, hän sanoi.

Lintilä kertoi puheenjohtaja, pääministeri Juha Sipilän kysyneen häntä tekstiviestillä ministeriksi toissa viikolla.

Torstaina Sipilä esitti Lintilää ministeriksi keskustan puoluehallituksen, eduskuntaryhmän ja europarlamenttiryhmän yhteiskokouksessa. Yllättäen Sipilän ehdotus sai kuitenkin vastaehdotuksen, jonka mukaan ministeriksi valittaisiin Mauri Pekkarinen.

Lintilä kertoo kuulleensa etukäteen vastaehdokkaasta. Spekulaatioita asiasta liikkui Lintilän mukaan keskiviikkoiltana. ”Tänään aamusta se varmistui”, Lintilä sanoi.

Lintilä sanoo uskovansa, että äänestysvalinta ei vaikuta hänen luottamukseensa ministerinä.

”En näe mitään eroa siinä, onko valinta yksimielinen tai äänestyksen kautta. Keskustassa on aika yleistä, että äänestetään”, Lintilä sanoi. ”Valinta on valinta. Ja sitten pulinat pois.”

Lintilä kertoi, että äänestyksen jälkeen häntä tulivat onnittelemaan myös monet keskustalaiset, jotka olivat tukeneet puheenvuoroissaan Pekkarista.

”Jokainen sanoi, että minulla on heidän sataprosenttinen tukensa”, Lintilä sanoi. ”Ei meillä keskustassa tällaisista jää haavoja. Jokainen tukee ministeriä. Ja ministerin pitää joka päivä ansaita tukensa ja kannatuksensa.”

Miten lohdutat Mauri Pekkarista?

”Ei Mauria tarvitse lohdutella. Hän on ollut niin kovissa paikoissa ja monissa vaaleissa. Äänestyksen jälkeen hän oli jo ihan normaali Mauri. Ei häntä tarvitse lohdutella.”

Miten täytät Olli Rehnin saappaat?

”Molemmilla on omat pelikengät. Olli vie omansa Suomen Pankkiin. Minä tuon omani tullessani. Ei minusta uutta Olli Rehniä saa. Olen ihan Mika Lintilänänä ministerinä.”

Olli Rehn käytti usein erinäisiä jalkapallovertauksia puheissaan. Lintilän mukaan vertausten käyttö saattaa jatkua.

”Olen jalkapallomies. Ollaan eduskunnan jalkapallojoukkueessa Ollin kanssa kärkiparina”, Lintilä kertoo.

Lintilän mukaan tiedossa on myös ravivertauksia. Onhan Lintilä tunnettu raviharrastaja ja Suomen Hippoksen hallituksen puheenjohtaja.

”Voi olla, että hillotolpastakin puhutaan”, Lintilä sanoo. Hilppotolppa on raviradan maaliviivan kohdalla oleva paalu.

Mika Lintilä on koulutukseltaan hallintotieteiden kandidaatti.

Ruotsinkielisiin kysymyksiin hän ei ryhtynyt torstaina vastaamaan. Kun häneltä kysyttiin, osaako hän ruotsia, vastaus oli lyhyt.

”Lite.”

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Ministerit
 • elinkeinoministeriö
 • Hallitus

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Potilas otettiin suoraan päivystyksestä kuudeksi päiväksi sairaalaan, pysäköinninvalvonta kävi antamassa kahdet parkkisakot – oikeus kumosi sakot

  4. 4

   Kiina varautuu jo Pohjois-Korean luhistumiseen – New York Timesin mukaan maiden rajalle suunnitteilla pakolaiskeskuksia

  5. 5

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  6. 6

   Tutkija kumoaa sotamyytin Summan pettämisestä: Rintama murtui, mutta miehet eivät pettäneet – he murskautuivat panssari­vaunujen tela­ketjuihin

  7. 7

   Viaton flirtti puolin ja toisin on elämän suola

  8. 8

   Humalapäissään Pohjois-Koreaan 39 vuodeksi loikannut amerikkalais­sotilas kuoli Japanissa 77 vuoden ikäisenä

  9. 9

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  10. 10

   Heillä on vaativa työ, perhe ja kolme korkeakoulututkintoa – Onko monen tutkinnon tekemisestä oikeasti hyötyä työelämässä?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  2. 2

   Ahdistelijoista puhuneet naiset ovat saaneet vaientamiskirjeitä – Rikosoikeuden professori: ”Tuollaiset kirjeethän ovat puolittain uhkauksiakin”

  3. 3

   Kiinalainen ”mopotäkki” voisi olla hitti Suomessakin, vinkkaa Pekingissä päivittäin mopoileva Minna Mustonen – kypärää hän ei käytä ”turvallisuussyistä”

  4. 4

   Riisitauti ei ole historian mörkö, vaan se vaanii sinua ja lastasi – d-vitamiinin laiminlyönti altistaa kohtalokkaille sairauksille, mutta ylärajatkin täytyy tuntea

   Tilaajille
  5. 5

   Tästä on kyse Harry Potter -kohussa, jossa J.K. Rowling on puolustanut Johnny Deppiä ja saanut Deppin ex-puolison Amber Heardin sekä satojen fanien vihat niskaansa

  6. 6

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  7. 7

   Alaikäinen poika joutui ryöstön uhriksi keskellä päivää Helsingin rautatieasemalla – ryöstäjä sai ensin pelkkiä kolikoita

  8. 8

   Lääkäriksi opiskelu on monille stressiä ja kovaa kilpailua, mutta paineista ei silti puhuta avoimesti – ”Moni vaatii itseltään paljon”

  9. 9

   Helsingin poliisi puolustaa itsenäisyyspäivän kiinniottoja: Poliisia kuvannut pyöräilijä kieltäytyi järjestelmällisesti kertomasta henkilöllisyyttään

  10. 10

   Putkipommi räjähti Manhattanilla: Yksi otettiin kiinni, kaksi muuta loukkaantui – pormestarin mukaan kyseessä oli terrori-iskun yritys

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää