Kotimaa

Puhujalistoja laatinut Lindtman sai Sdp:n eduskuntaryhmältä armahduksen – listoista tietämätön Rinne: ”Koko juttu oli työtapaturma”

Kukaan ei ole esittänyt ryhmäpuheenjohtajan vaihtamista, sanoo Antti Lindtman. Sdp:n eduskuntaryhmä kokoontui vielä perjantaina ylimääräiseen kriisikokoukseen.

Sdp:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman myöntää päättäneensä kohua herättäneistä listoista itse. HS kertoi torstaina, että Lindtman on jakanut eduskunnan puhemiehistölle listoja kansanedustajista, joille sopii jakaa istuntosalissa puheenvuoroja.

Sdp:n eduskuntaryhmä kokoontui vielä perjantaina ylimääräiseen kriisikokoukseen, jossa Lindtman pyysi tekojaan anteeksi muilta ryhmän jäseniltä.

Lindtman, Sdp:n puheenjohtaja Antti Rinne ja eduskuntaryhmän ensimmäinen varapuheenjohtaja Johanna Ojala-Niemelä pitivät kokouksen jälkeen yhdessä tiedotustilaisuuden eduskunnassa.

Demarit esiintyivät ainakin päällepäin sopuisasti ja kohua toppuutellen.

”Vahvistan sen, että ryhmän luottamus on täysin eduskuntaryhmän puheenjohtajan takana – yksimielisesti”, Rinne painotti.

Lindtman toisti tiedotustilaisuudessa selityksensä, jonka mukaan listat olivat toiveita, joiden tarkoituksena oli helpottaa puhemiesten työtä.

”Hyvässä tarkoituksessa oli huonot menettelytavat ja erityisesti huono informointi”, Lindtman sanoi tiedotustilaisuudessa.

Rinteen mukaan hän ei tiennyt listoista. Rinne kiistää, että kohu Lindtmanin ympärillä liittyisi demareiden sisäiseen kamppailuun puolueen puheenjohtajuudesta.

”Ei tässä ole mitään kilpailua. Voisi sanoa, että koko juttu oli työtapaturma. Kokous oli hyvähenkinen, ja ryhmä antoi Antti Lindtmanille täyden tukensa yksimielisesti.”

Rinne kertoo olleensa tähän asti todella tyytyväinen Sdp:n eduskuntaryhmän työhön oppositiossa.

”Iso kiitos tästä menee eduskuntaryhmän vetäjälle, mutta joskus tekevälle sattuu.”

Lindtman sanoi tiedotustilaisuudessa ymmärtävänsä, että listat loukkasivat hänen kollegojaan. Esimerkiksi Sdp:n kansanedustaja ja entinen ministeri Susanna Huovinen kirjoitti perjantaina Facebookissa olevansa ”pettynyt ja järkyttynyt” puheenvuorolistoista.

”Olen ryhmäni kokeneimpia kansaedustajia, enkä ymmärrä lainkaan, miten tällaista listakulttuuria on ylipäätään voitu pitää säällisenä tapana toimia. Eilen ei selvinnyt, millä tavalla ’parhaita puhujia’ on valittu. Sen kyllä ymmärsin nyt, että itse en ole kuulunut tähän valittuun joukkoon”, Huovinen tilitti.

Lindtman kertoo laatineensa listat niin, että asiaan perehtyneet kansanedustajat saisivat puheenvuoron.

”Taustana on se, että olemme halunneet esittää toiveita sekä informoida puhemiehiä siitä, kuka edustaja tuntee minkäkin asian parhaiten. Tarkoitus on ollut parantaa keskustelun tasoa niin, että asian päällä olevat edustajat pääsisivät ääneen”, Lindtman kertoi jo aiemmin eduskunnassa.

Lindtman sanoo, että hän päätti listojen sisällöstä itse. Lindtmanin mukaan kukaan ei ole esittänyt, että ryhmän puheenjohtajaa vaihdettaisiin.

”Kannan tästä asiasta täyden vastuun ja pyydän anteeksi. Kävimme ryhmässä keskustelun ja otin palautteen nöyrästi ja avoimesti vastaan. Tästä asiasta on ollut tietokatkoksia ryhmän sisällä.”

Lindtman myöntää HS:lle, että tiedonkulku demareiden eduskuntaryhmässä on ollut heikkoa.

”Otan kritiikin vastaan nöyrästi ja avoimesti. Tässä on tapahtunut virhe. Erityisesti tiedonkulussa sekä oman ryhmän sisällä että puhemiehistön suuntaan on ollut ongelmia. Vastuu on minun.”

Lukuisten HS:n haastattelemien lähteiden mukaan puhemiehistö ei ollut tietoinen siitä, että lista oli Lindtmanin yksin laatima.

Puhemies Maria Lohela (ps) ja varapuhemiehet Mauri Pekkarinen (kesk) ja Arto Satonen (kok) sekä Satosta edeltänyt Paula Risikko (kok) kummeksuivat demareiden käytäntöä, mutta olettivat nimien olevan Sdp:n eduskuntaryhmän yhdessä päättämiä.

HS:n lähteiden mukaan puhemiehet ovat pahoitelleet joillekin Sdp:n kansanedustajille, että kyseiset edustajat eivät saaneet puheenvuoroa, koska heidän nimiään ei ollut listalla. Juuri tätä kautta tieto listasta alkoi levitä ryhmän sisällä.

Kahden demarilähteiden mukaan Lindtman tai hänen lähipiirinsä olisi lähestynyt näitä kansanedustajia ja tarjonnut heille puheenvuoroa kyselytunnilta, jos he eivät levitä tietoa listasta eteenpäin. Lindtman kiistää HS:lle väitteen jyrkästi.

”Ei pidä paikkaansa. Kyse on ollut vain puhemiehien informoimisesta, joka on perustunut pääsääntöisesti valiokuntavastuisiin tai edustajan erityiseen perehtyneisyyteen kyseisessä asiassa. Nämä toiveet on sitten lähetetty eteenpäin.”

Hän korostaa, että kyse oli toiveista, ei käskyistä.

Tällaista puhemiehistön ”informointia” ei ole harrastanut eduskunnassa mikään muu puolue kuin Sdp. Jos puhemiehet eivät muista ulkoa kansanedustajien valiokuntapaikkoja, he voivat ne helposti tarkistaa esimerkiksi eduskunnan verkkosivuilta.

Demareissakin käytäntö listojen laatimisesta on uusi. Eduskuntaryhmän puheenjohtajaksi valittu Lindtman otti sen käyttöön melko pian eduskuntavaalien 2015 jälkeen.

”Me pyrimme aina valmistautumaan mahdollisimman hyvin. Ajattelin, että etenkin alkukaudesta niistä listoista olisi puhemiehille hyötyä, kun valiokuntajäsenyydet ja vastuut olivat vielä tuoreita.”

Lukuisat demarilähteet eivät niele Lindtmanin selityksiä puhemiesten informoinnista ja osaamisen painottamisesta.

Onko Lindtmanin listoille päästy suhteilla?

”Kuten totesin listat ovat perustuneet valiokuntavastuisiin ja kansanedustajien erityisosaamiseen. Tavoitteena on, että kansanedustajat, jotka tuntevat käsittelyssä olevan asian parhaiten, pääsisivät esittämään näkemyksensä”, Lindtman sanoo.

Käytäntö ehti kuitenkin jatkua lähes vaalikauden puoleen väliin ennen kuin demareiden eduskuntaryhmä lopetti sen torstain kokouksessaan.

Kokouksessa puheenjohtajisto olisi halunnut valmistella vielä asiaa työvaliokunnassa, mutta ryhmä vaati Harry Wallinin ja Tytti Tuppuraisen johdolla, että listoista luovutaan heti.

Wallin uskoo, että Lindtmanin selitys puhemiesten informoinnista on rehellinen.

”Siinä on ajateltu tehdä kyselytunnin kulku jouhevammaksi. Siksi esitinkin, että listoista luovutaan välittömästi tai sitten ne tehdään yhdessä ryhmän kokouksissa.”

Wallinin mukaan puheenvuorolistat ovat kuitenkin pääosin haitallisia.

”Minäkin olen ollut eduskunnassa pitkään, ja olen päässyt aika huonosti kyselytunneilla ääneen. Aika moni kansalainen on kysellyt, että miksi en kysynyt mitään. Sitä paitsi puheenvuorojen jakamisesta päättävät puhemiehet. Siksi on hyvin arka asia lähteä tekemään jotain listaa.”

Nimettömänä pysyttelevä Sdp:n eduskuntaryhmän jäsen on samaa mieltä.

”Vaikka listoja olisikin tehty vilpittömin mielin, ne ohjaavat väärään suuntaan. Kyselytunti on näyttämö eri alueiden äänestäjille. Jos puheenvuorot rajataan vain valiokuntien mukaan, se antaa vääristyneen kuvan siitä, minkälaisista asioista edustaja on huolissaan ja mistä hän haluaa ottaa kantaa.”

Jotkut edustajat eivät niele Lindtmanin selitystä lainkaan, vaan pitävät listoja lähipiirin suosimisena. Yksi kansanedustaja kuvailee Lindtmanin johtamistapoja diktatorisiksi.

”Nämä listat eivät ole ainoa ongelma. Lindtmanilla on monia omituisia johtamiskäytäntöjä. Hänellä on ollut tapana jopa tarkistaa ihmisten puheita tai tulla neuvomaan, mitä pitää sanoa.”

Harva Lindtmanin toimista loukkaantunut suostuu kuitenkaan pesemään demareiden pyykkejä julkisuudessa omalla nimellään.

Osa demareista pitää kohua liioiteltuna.

”Tämä on niin olematon asia, että en minä tämmöisiin rupea puuttumaan”, sanoo kansanedustaja Timo Harakka.

Listoista ovat alusta pitäen tienneet Lindtmanin lisäksi ainakin demariedustajat Tarja Filatov ja Tuula Haatainen. He toimivat puhemiesneuvostossa, ja ovat asemastaan johtuen toimittaneet Lindtmanin listoja eteenpäin puhemiehille.

Haataisen mukaan Lindtman kirjoitti listat ”kyselytuntiklinikoiden” päätteeksi kynällä paperille, jonka Haatainen tai Filatov sitten vei puhemiehille.

”Ensimmäisen puhujan nimi pitää joka tapauksessa antaa puhemiehille etukäteen. Listojen tarkoitus oli vain toimia esimerkkeinä siitä, ketkä ovat perehtyneet asiaan”, Haatainen kertoo.

Hän korostaa, että listoja ei ollut tarkoitus noudattaa orjallisesti.

”Puhemies aina valitsee itse, kenelle puhevuoron antaa.”

Kyselytuntiklinikat ovat Lindtmanin aloittamia vapaamuotoisia tapahtumia, joissa Sdp:n eduskuntaryhmä suunnittelee strategiaansa eduskunnan kyselytuntia varten.

”Lindtman on aina ollut hyvin aktiivisesti mukana kyselytunteja valmistelemassa ja käymässä yhdessä läpi, mitä kysytään. Se on normaalia poliittista valmistautumista. Sitten hän on antanut nimilistat, että ainakin nämä edustajat ovat asiasta jyvällä.”

Klinikoihin saavat osallistua kaikki ryhmän jäsenet, mutta nimilistat jäivät silti pitkään vain pienen piirin tuntemaksi menettelytavaksi. Haatainen ei suoraan kerro, tiesikö hän, että listat olivat salainen käytäntö.

”En tiedä, millä tavalla tästä sovittiin ja viestitettiin. Oletin, että ryhmässä ymmärrettiin, että tällaisia vinkkejä voidaan antaa.”

Aiemmin perjantaina eduskunnan puhemies Lohela kertoi, että hän on heittänyt kaikki hänelle toimitetut puhujalistat lukematta roskakoriin.

Sen sijaan eduskunnan ensimmäinen varapuhemies Mauri Pekkarinen (kesk) kertoi, että listoilla on ollut pientä vaikutusta puhemiehistön jakamiin puheenvuoroihin: ”Myönnän, että jonkun verran niitä on otettu huomioon. Varsinkin, jos [listan nimi] vastaa omaa käsitystä siitä, että kuka olisi sopiva henkilö.”

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Sdp
 • Antti Lindtman
 • Oppositiopolitiikka

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Moni nainen muuttuu ikääntyessään tai lihotessaan toisille näkymättömäksi – sen huomaa, kun kävelee rautatieasemalla väistämättä ketään

  2. 2

   Latinalaisen Amerikan ensimmäinen naispuolinen sukellusvenesotilas näki meren vasta 21-vuotiaana – nyt hän on loukussa sukellusveneessä, josta on loppumassa happi

  3. 3

   Poliisi löytänyt videokuvaa tilanteesta, jossa autoilija törmää 6-vuotiaaseen poikaan Itäkeskuksessa ja pakenee paikalta – myös videolla näkyvää silminnäkijää etsitään

  4. 4

   Espoolaiset Vaahtorannat rohkaistuivat rakentamaan kotiinsa valtavan näköalaikkunan – sitten huippupoliitikko puuttui peliin, ja ikkunan alle saatetaan raivata luontopolku

  5. 5

   Jan Vapaavuori lopetti Ruotsin lipun ylivallan Helsingin paraatipaikalla – Kaupungintalolla liputetaan kokeeksi Suomen lipulla joka päivä ja yö

  6. 6

   Kyykky on ihmisen luonnollinen lepoasento, mutta olemme unohtaneet, miten se tehdään – Näin kyykkääminen parantaa kehosi hyvinvointia

   Tilaajille
  7. 7

   Instagram-suosikkitili julkaisee oppilaiden saamat pahimmat Wilma-huomautukset – Soitimme Wilma-viestien asiantuntijalle ja kysyimme, pitääkö tästä olla huolissaan

  8. 8

   Espoon Otaniemeen ilmestyi omituinen liikennemerkki – Syy löytyy suomalaisesta robottiautosta, joka esiteltiin juuri

  9. 9

   Äiti hylkäsi uimataidottoman 5-vuotiaan lapsen uimahalliin, lapsi löytyi veden alta lähes viiden minuutin jälkeen – hovioikeus korotti tuomiota

  10. 10

   Kela harkitsee äitiyspakkaukselle uutta nimeä – Yleisöltä tuli muutamassa tunnissa 4 000 nimiehdotusta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Espoolaiset Vaahtorannat rohkaistuivat rakentamaan kotiinsa valtavan näköalaikkunan – sitten huippupoliitikko puuttui peliin, ja ikkunan alle saatetaan raivata luontopolku

  2. 2

   Kyykky on ihmisen luonnollinen lepoasento, mutta olemme unohtaneet, miten se tehdään – Näin kyykkääminen parantaa kehosi hyvinvointia

   Tilaajille
  3. 3

   Äiti hylkäsi uimataidottoman 5-vuotiaan lapsen uimahalliin, lapsi löytyi veden alta lähes viiden minuutin jälkeen – hovioikeus korotti tuomiota

  4. 4

   Arabimiehet eivät tasa-arvosta välitä, sanoi tutkimus ja riemastutti maahanmuuton vastustajat – mutta yksi arabimaa on poikkeus ja osoittaa, kuinka monimutkaista kaikki on

  5. 5

   Kun Luhta julkisti suunnittelemansa olympia-asut, niitä haukuttiin ”vahvoissa ja ala-arvoisissa viesteissä” karmeimmiksi koskaan – ”Suunnittelijat ottivat palautteen raskaasti”

  6. 6

   Joonas Konstig kyllästyi yksivuotiaan kiukuttelua muistuttavaan käytökseensä, ja päätti ryhtyä opiskelemaan herrasmieheksi – lopputuloksena kirja joka jokaisen miehen kannattaisi lukea

  7. 7

   Venäjä myönsi ”äärimmäisen korkeat” radioaktiiviset saastelukemat

  8. 8

   Lähes 200 :aa Kehä III:lla posottanut mies valitti ajokiellon pituudesta –”Ilman autoa työmatka kestää yli kolme tuntia”

  9. 9

   Vantaan lastensuojelun työntekijät: Oikeasti täällä on kaaos, vaikka muuta väitetään – ”Tässä puhutaan nyt kuusivuotiaista yrittämässä lyödä puukolla ikäistään”

  10. 10

   Amsterdam saa himoitun Euroopan lääkeviraston, Helsinki putosi heti skandaalimaisella viiden pisteen tuloksella – Vapaavuori hämmästyi: ”Maamme on heikosti tunnettu”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hätähuuto ihmiskunnan tulevaisuuden puolesta, 15 000 tieteentekijää varoittaa joukkotuhosta – ”Pitkään jatkunut nopea väestönkasvu on syy moniin ekologisiin ja jopa yhteiskunnallisiin uhkiin”

  2. 2

   Kyykky on ihmisen luonnollinen lepoasento, mutta olemme unohtaneet, miten se tehdään – Näin kyykkääminen parantaa kehosi hyvinvointia

   Tilaajille
  3. 3

   Suvi Haimi kypsyi muovijätteen määrään kylpyhuoneessaan – syntyi uraauurtava keksintö, joka kiinnostaa jo kansainvälisiä kosmetiikkabrändejä

  4. 4

   Varaslähtö länsi­metroon: astu kyytiin ja kiidä tunnelissa 36 kilometriä idästä länteen – verkko­retki kuvaa reitin kuljettajan silmin ja esittelee jokaisen aseman 360-kuvalla

  5. 5

   Mies vei Saphira-koiransa hoitoon Lohjalle – kun hän meni myöhemmin katsomaan koiraa, löytyi vain tyhjä talo, josta oli lämpöpatteritkin viety

  6. 6

   Tuhat vuotta sitten valtava viikinkiarmeija vyöryi Suomeen ja sai selkäänsä hämäläisiltä – Näin kertoo taru, mutta mitä oikeasti tapahtui?

   Tilaajille
  7. 7

   Husin toimitusjohtaja HS:n mielipidepalstalla: ”En ole koskaan nähnyt Suomen terveyspolitiikkaa niin sekaisin kuin nyt”

  8. 8

   Turvapaikkapäätöstä odottava Sharif Qaderi potkaistiin ulos ryhmäkodista kun hän täytti 18 vuotta – Sitten itähelsinkiläinen lapsiperhe otti hänet luokseen asumaan

  9. 9

   Hygieniasta löytyy huomautettavaa sadoissa ruokapaikoissa pääkaupunkiseudulla – Katso hakukoneella, miten on kotikulmiesi ravintoloiden laita

  10. 10

   Miksi vaikutusvaltaiset miehet panevat naiset katsomaan masturbointiaan? Asiantuntija vastaa

  11. Näytä lisää