Kotimaa

Kun perusrahoitusta leikataan, täytyy korkeakoulujen hakea erillisrahoitusta – ”lokakuun tämä on ollut meille ihan päätyötä”

Maanantaina päättyvä erityisavustuksen haku kerää todennäköisesti kymmeniä anomuksia, joiden yhteissumma on kaksinkertainen verrattuna jaossa olevaan 25 miljoonaan euroon.

Korkeakouluissa on meneillään erityisen kiireinen syksy, mikä johtuu pitkälti hankeähkystä. Opetusta, tutkimusta ja yhteiskunnallista vuorovaikutusta on harjoitettu kutakuinkin entiseen tyyliin, mutta etenkin hallintohenkilöstöä on työllistänyt hankerahoituksen hakeminen. Siitä näyttääkin nyt tulleen korkeakoulujen neljäs tehtävä.

Maanantaina päättyy korkeakoulutuksen erityisavustuksen haku, jossa jaossa on 25 miljoonaa euroa. HS:n selvityksen mukaan hakemuksia saattaa kertyä kymmeniä, ja niiden yhteisarvo on ainakin kaksinkertainen, joten kaikille halukkaille ei kehittämisrahaa riitä.

”Lokakuun aikana tämä on ollut meille ihan päätyötä, mutta jos saadaan rahaa, on se kaiken vaivan väärti. Ja jos ei hae, ei ainakaan saa”, kuvaa Turun yliopiston vararehtori Riitta Pyykkö yliopistoväen sopeutumista hallituksen tekemiin budjettileikkauksiin ja niitä paikkaileviin erityisrahoituksiin, joita pitää erikseen hakea.

Mieluiten otettaisiin vastaan tasaista perusrahoitusta, mutta jos sitä ei ole tarjolla, kelpaavat toki myös silppurahat ja pääomaruiskeet.

Aidosti myönteistäkin Pyykkö uusissa hankkeissa näkee, sillä ne pakottavat korkeakoulut yhteistyöhön keskenään. ”On annettu ymmärtää, ettei kaksi korkeakoulua hanketta kohti riitä. Joku sanoikin, ettei 40 vuodessa ole tehty yhtä paljon yhteistyötä kuin nyt neljässä viikossa”, Pyykkö sanoo.

”Olennaista ei ole se, kuinka monta korkeakoulua hankkeessa on mukana, vaan se, että se hyödyttää koko sektoria”, sanoo opetusneuvos Birgitta Vuorinen, joka johtaa ministeriöön perustettua uutta kärkihankeyksikköä.

Hallitusohjelman korkeakouluja koskevat kolme kärkihanketta ovat tarkentuneet pikkuhiljaa. Keväällä hallitus päätti julkisen talouden suunnitelmassaan yhteensä 105 miljoonan euron käytöstä korkeakouluopetuksen kehittämiseen. Kyseessä oli niin sanottu uudelleenkohdentaminen eli rahat otettiin muista kohteista, kuten opintotuesta.

Uudelta kuulostavasta potista on iloittu korkeakouluissa, mutta epäilyjä on herännyt myös siitä, pirstaloituuko se liian pieniksi puroiksi, kun käyttötarkoituksia on suuri määrä. Hakuaikakin jäi niin lyhyeksi, että myös kovalla kiireellä kyhättyjä hakemuksia saattaa eksyä mukaan.

Sadasta miljoonasta 30 suunnattiin nuorten tutkijoiden tukeen, ja lopuista 75 miljoonasta jaossa on nyt 25 miljoonaa, josta avustuksia myönnetään 2–3-vuotisiin ensi vuonna alkaviin hankkeisiin ammattikorkeakouluille ja yliopistoille.

Opetusministeriön nettisivuilla julkaistu lista kärkihanke 3:n toimista on pitkä ja lähes kaiken kattava alkaen opiskelijavalintojen uudistamisesta päätyen opiskelijoiden yrittäjyystaitojen vahvistamiseeen.

Myös joustavat opintopolut, opiskelijahyvinvoinnin ja esteettömyyden edistäminen, oppimisympäristöjen uudistaminen ja korkeakoulujen työnjaon selkeyttäminen kuuluvat repertuaariin.

”Kyllä pääpaino on ympärivuotisessa opetuksessa, digitalisaatiossa ja pedagogiikassa”, Vuorinen sanoo. Pyykkö tiivistää kuvailluksi päämääräksi ”saada opiskelijat nopeammin sisään ja ulos”.

Pelkästään digitalisaatioon saataisiin helposti uppoamaan koko summa, ja se liittyykin moneen hakemukseen. ”Ei pelkällä raudalla tehdä mitään, vaan mukana pitää olla myös oppimista tukevaa pedagogiikkaa”, Vuorinen huomauttaa.

Korkeakoulut ovat yhdistäneet voimiaan rahanhaussa myös yhdistystensä eli yliopistojen Unifin ja ammattikorkeakoulujen Arenen voimin. Hankkeita ovat koordinoineet myös yliopistojen vararehtorit jakamalla ne kuuteen koriin.

Jyväskylän yliopiston vararehtori Helena Rasku-Puttonen koordinoi opiskelukykyhanketta. ”Suuri osa opiskelijoista voi hyvin, mutta monilla on ongelmana yksinäisyys ja heikot opiskelutaidot”, Rasku-Puttonen sanoo. Jyväskylässä on panostettu ”hyviksiin” eli hyvinvointiohjaajiin, joita on helppo lähestyä.

”Kamalan lyhyt aika, ja kumppaneita on paljon”, Rasku-Puttonen kuvailee koordinaattorin haasteita hakemusten laadinnassa, kun samoihin aikoihin osuu muitakin hakuja esimerkiksi profiloitumiseen ja opettajien koulutukseen.

Ammattikorkeakouluilla esimerkki suurista hankkeista on eAMK, jossa pyritään rakentamaan yhteinen verkko-opintotarjonta ja helpottamaan myös työelämäyhteyksiä ja mentorointia digitalisoinnin avulla. Tähän haetaan noin kuutta miljoonaa euroa.

Myös alueellisia ja sektorirajat ylittäviä eli ammattikorkeakoulujen ja yliopistojen yhteisiä hankkeita on esimerkiksi tietojärjestelmien, kesäopetuksen ja joustavien opintopolkujen kohentamiseksi. Useat hakemuksista ovat miljoonien eurojen arvoisia ja niitä kertynee kymmeniä.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

Korkeakoulujen menosäästöt

 Hallitusohjelman mukaiset suoraan korkeakouluihin kohdistuvat menosäästöt ja indeksijäädytykset opetus- ja kulttuuriministeriön mukaan vuosina 2016–2018:

 Yliopistot: tänä vuonna 60, ensi vuonna 106 ja vuonna 2018 noin 127 miljoonaa euroa eli yhteensä 293 miljonaa euroa.

 Ammattikorkeakoulut: tänä vuonna 30, ensi vuonna 37 ja vuonna 2018 noin 47 miljoonaa euroa eli yhteensä 114 miljoonaa euroa.

 Koulutuksen ja osaamisen kärkihankkeisiin on ministeriön mukaan luvassa yhteensä 300 miljoonaa euroa vuosina 2016–2018. Siitä noin puolet on suunnattu korkeakouluihin. Kevään kehysriihessä sovittiin lisäksi 105 miljoonan euron uudelleen kohdentamisesta korkeakoulujen erityisavustukseen.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Juhana Vartiainen: Suomen työttömistä vain 40 000 pystyy oikeasti työllistymään – ”Se on ihan eri koko­luokka kuin nämä sadat­tuhannet, joista on tapana puhua”

  2. 2

   Riskit kasvavat asuntomarkkinoilla, ja nyt alkaa olla aika huolestua

   Tilaajille
  3. 3

   Nyt.fi kommentti: Ylen A-teema osoitti jälleen, kuinka surkea konsepti sillä on – Ohjelmassa piti keskustella seksuaalisesta häirinnästä, mutta siellä keskusteltiin siitä, miten voi flirttailla

  4. 4

   Mies vei Saphira-koiransa hoitoon Lohjalle – kun hän meni myöhemmin katsomaan koiraa, löytyi vain tyhjä talo, josta oli lämpöpatteritkin viety

  5. 5

   Metron värin piti alun perin olla hopea ja jutteluun kannustavat penkit olivat poliittinen päätös – keräsimme metrofaktat länsimetron kunniaksi

  6. 6

   Jos ostat vahingossa vääränlaisen television jouluksi, voit saada hyvitystä – Uusi lähetystekniikka otetaan käyttöön vuonna 2020 ja silloin osa vanhoista televisioista pimenee

  7. 7

   Kone-nimensä vuoksi vankilaan joutunut suomalaismies vapautui syytteistä – aikoo haastaa Bulgarian EU-oikeuteen

  8. 8

   Jari Mönkkönen vitsaili olevansa pyörä­tuolissa alle viisi­kymppisenä, ja lopulta niin kävi: Entinen huippu-urheilija halvaantui ja pystyy nyt liikuttamaan vain päätään –”Jaksan perheeni ja unelmien ansiosta”

  9. 9

   Suomeen vasta rantautuneen rikollis­jengin jäseniä tuomittiin vuosiksi vankilaan – pisin tuomio yli kymmenen vuotta

  10. 10

   ”Suomen kuningas” piipahti Helsingissä ja onnittelee satavuotiasta Suomea – Philipp von Hessen kertoo myös perheenlisäyksestä: ”Nyt meillä on toinenkin prinsessa”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mies vei Saphira-koiransa hoitoon Lohjalle – kun hän meni myöhemmin katsomaan koiraa, löytyi vain tyhjä talo, josta oli lämpöpatteritkin viety

  2. 2

   Jätkäsaaren homehtuneen Wood Cityn suunnittelussa tehtiin virhe, tunnustaa Stora Enso – SRV myöntää, että puu­kerros­taloon hulahti rakennus­aikana runsaasti vettä

  3. 3

   Nyt.fi kommentti: Ylen A-teema osoitti jälleen, kuinka surkea konsepti sillä on – Ohjelmassa piti keskustella seksuaalisesta häirinnästä, mutta siellä keskusteltiin siitä, miten voi flirttailla

  4. 4

   Sexpon puheenjohtaja ja seksityöntekijä kertoo, millaisia ovat ihmisten noloimmat seksikysymykset: ”Nykyään asiakkaat kyllä pyytävät huomattavan reippaasti”

  5. 5

   ”Mökki tärisi niin kovasti, että sen täytyi tulla tähän lähelle” – kolme videota Lappia hämmästyttäneestä meteorista

  6. 6

   Kukaan ei pelasta sinua täältä, sanoi ”lääkäri”, riisui toimittajan ja aloitti tutkimuksen – Kokeilimme, miltä tuntuu osallistua seksuaalisia fantasioita toteuttavaan esitykseen

  7. 7

   Tuhat vuotta sitten valtava viikinkiarmeija vyöryi Suomeen ja sai selkäänsä hämäläisiltä – Näin kertoo taru, mutta mitä oikeasti tapahtui?

   Tilaajille
  8. 8

   Kone-nimensä vuoksi vankilaan joutunut suomalaismies vapautui syytteistä – aikoo haastaa Bulgarian EU-oikeuteen

  9. 9

   HS:n suuri kaupunkivertailu: Kuopion elinvoimaisuus kasvoi eniten, Salo romahti – katso, miten isot kaupungit pärjäävät vertailussa

   Tilaajille
  10. 10

   Nuorisojengi tehtaili Helsingissä muutamassa kuukaudessa 13 ryöstöä – Uhrin kurkulle painettiin tikari Malmilla, myyjää hakattiin lonkerotölkeillä Mellunkylässä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hätähuuto ihmiskunnan tulevaisuuden puolesta, 15 000 tieteentekijää varoittaa joukkotuhosta – ”Pitkään jatkunut nopea väestönkasvu on syy moniin ekologisiin ja jopa yhteiskunnallisiin uhkiin”

  2. 2

   ”Kukaan älykäs ja kaunis nainen ei halua seurustella työttömän, kouluttamattoman miehen kanssa” – 28-vuotias Valtteri ja 26-vuotias Kharouf kertovat tarinansa syrjäytymisestä

   Tilaajille
  3. 3

   Kolmevuotiaan lapsensa puukotuksesta epäillyn isän kuulustelut alkavat tiistaina, miehellä aiempaa rikostaustaa – Poliisi henkirikoksesta: ”Tapahtumia, joita ihmismieli ei meinaa käsittää”

  4. 4

   Joukossamme elää ihmisiä, joilla on pedon luonne – näin psykopaatti lipuu toisen ihmisen lähelle ja tekee tuhojaan

   Tilaajille
  5. 5

   Varaslähtö länsi­metroon: astu kyytiin ja kiidä tunnelissa 36 kilometriä idästä länteen – verkko­retki kuvaa reitin kuljettajan silmin ja esittelee jokaisen aseman 360-kuvalla

  6. 6

   Turvapaikkapäätöstä odottava Sharif Qaderi potkaistiin ulos ryhmäkodista kun hän täytti 18 vuotta – Sitten itähelsinkiläinen lapsiperhe otti hänet luokseen asumaan

  7. 7

   Tuhat vuotta sitten valtava viikinkiarmeija vyöryi Suomeen ja sai selkäänsä hämäläisiltä – Näin kertoo taru, mutta mitä oikeasti tapahtui?

   Tilaajille
  8. 8

   Eräänä kesäiltana Seppo kaatui ja kuoli – se oli vakava paikka, sillä tämä raivokas nero yksin tiesi kaiken siitä, miten Suomen ydin­jäte haudataan turvallisesti

   Tilaajille
  9. 9

   Miksi vaikutusvaltaiset miehet panevat naiset katsomaan masturbointiaan? Asiantuntija vastaa

  10. 10

   Suomalainen peruskoulu on ajautunut muutamassa vuodessa sekavaan tilaan, joka vaarantaa oppilaiden oikeusturvan

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Tunti sitten
  2. Bruce Oreckilla huima visio Vallilan kone­pajalle, tarjoaa ilmaisia tiloja aloitteleville yrittäjille – ”Tavoitteeni on, että täällä voisi viettää päivän kyllästymättä”
  3. Metron värin piti alun perin olla hopea ja jutteluun kannustavat penkit olivat poliittinen päätös – keräsimme metrofaktat länsimetron kunniaksi
  4. Espoo on läjä uinuvia ”kaupunki­keskuksia” eli lähiöitä – vuosi­kymmeniä puuhattu länsi­metro avaa vihdoin kehityksen tulpan Tilaajille
  5. Juhana Vartiainen: Suomen työttömistä vain 40 000 pystyy oikeasti työllistymään – ”Se on ihan eri koko­luokka kuin nämä sadat­tuhannet, joista on tapana puhua”
  6. Jari Mönkkönen vitsaili olevansa pyörä­tuolissa alle viisi­kymppisenä, ja lopulta niin kävi: Entinen huippu-urheilija halvaantui ja pystyy nyt liikuttamaan vain päätään –”Jaksan perheeni ja unelmien ansiosta”
  7. Älypuhelin menee liian usein lapsen edelle – imettäessäänkin monet äidit katsovat koko ajan puhelinta
  8. Arkkitehtuuridebateissa on samoja piirteitä kuin ruoasta käytävissä väittelyissä: yhdellä on mielessä makaronilaatikko, toisella huippukokin huippuannokset
  9. Vain harva nuori tupakoi
  10. Republikaanien veromalli ajaisi vajeisiin ja säästöihin
  11. Riskit kasvavat asuntomarkkinoilla, ja nyt alkaa olla aika huolestua Tilaajille
  12. Näytä lisää