Kotimaa    |   Lauantaivieras:

Määttälän kylän asiallinen hevosmies

Uuden elinkeinoministerin Mika Lintilän tärkein tehtävä on saada investoinnit liikkeelle. Sitä hän aikoo avittaa puhumalla.

Mika Lintilän kännykkä on viime ajat piipannut tiuhaan. Onnitteluviestejä on tullut yli 600 sen jälkeen, kun Lintilä torstaina valittiin Olli Rehnin seuraajaksi elinkeinoministeriksi.

Iso osa onnitteluista on tullut Lintilän kotiseuduilta Keski-Pohjanmaalta. Onhan Lintilä alueen ensimmäinen keskustaministeri sitten Esko Ahon.

”Yllätti miten iloisia ihmiset ovat olleet puolestani.”

Lintilä on kotoisin Toholammilta, Määttälän kylästä. Paikka on pieni, eikä sieltä löydy enää kyläkouluakaan. Lintilä oli sitä lakkauttamassa Toholammin kunnanvaltuustossa.

Vuonna 1966 syntyneen Lintilän keskustalaisuus on verenperintöä, sillä isä Aaro oli kansanedustajana vuosina 1962–72.

”Isä ei työntänyt minua politiikkaan. Pikemminkin olisi varmaan yllättynyt siitä, että lähdin”, Lintilä sanoo.

Lintilä on nuorin kuudesta sisaruksesta. Yksi isosiskoista työskentelee virkamiehenä työ- ja elinkeinoministeriössä, jota Lintilä ryhtyy johtamaan vuoden vaihteessa.

”Ehkä on jo aikakin, että pääsen siskon pomoksi. Onhan sisko on pomottanut minua jo 50 vuotta.”

Lintilä meni vuonna 1986 armeijaan, jonka jälkeen hän muutti Helsinkiin. ”Ajoin Hesassa pari vuotta pokaa”, Lintilä kertoo. Suomeksi tämä tarkoittaa sitä, että hän ajoi Alftanin tukun jakeluautoa.

Vuodet 1989–90 Lintilä oli YK-joukoissa Syyriassa.

YK-komennuksen jälkeen Lintilä meni kauppaopistoon Seinäjoelle. Sieltä hän jatkoi Tampereen yliopistoon lukemaan hallintotieteitä. Pääaine oli vero-oikeus. Valmistuttuaan hallintotieteiden kandiksi Lintilä pääsi Pouttu Oy:n talouspäälliköksi.

Vuoden 1996 kuntavaaleihin Lintilä lähti ehdolle. Hän pääsi läpi ja nousi Toholammin valtuuston puheenjohtajaksi.

Miksi lähdit politiikkaan?

”Kun pyydettiin, niin ajattelin, että mikä ettei.”

Kuten voi huomata, niin Lintilä ei ole mikään aatepoliitikko. Itsekin hän korostaa pragmaattisuuttaan. ”Se tulee tuosta taloustaustasta. Poutullakin pyörittelin numeroita. Asioiden pitää perustua realiteetteihin. Menen asiakärki edellä.”

Lintilä tunnetaan kovana hevosmiehenä. Hän kertoo innostuneensa hevosista jo lapsena. ”Kotikylällä oli valjasliike. Liikkeen pitäjä pyysi minua usein kaveriksi. Siitä se lähti.”

Lintilällä on omistusosuus neljässä ravihevosessa.

”Yksi hevosista on tuonut tänä vuonna kymppitonnin palkintorahoina. Kolme muuta ovat sen rahan moninkertaisesti syöneet.”

Vuodesta 2008 Lintilä on istunut hevosalan keskusjärjestön Hippoksen hallituksen puheenjohtajana. ”Olen historian pitkäaikaisin puheenjohtaja.”

Ministerisalkun myötä hän luopuu tehtävästä.

Vuoden 1999 eduskuntavaaleissa Lintilä sai 6 978 ääntä ja meni heittämällä läpi. Sittemmin Lintilän äänimäärä on vaaleissa laskenut.

Keväällä 2015 Lintilä sai 5 237 ääntä. Oli hilkulla, ettei hän pudonnut eduskunnasta.

Eduskunnassa Lintilä on profiloitunut veroasioissa. Hän on verojaoston puheenjohtaja ja talousvaltiokunnan jäsen.

Vaikka hän on jo viidennen kauden kansanedustaja, ministerinpestit ovat ennen menneet ohi. Myöskään puolue­johtoon hän ei ole pyrkinyt. ”Mieluummin olen pikkasen taaempana kuin kärkiketjussa. Se tulee varmaan luonteesta.”

Elinkeinoministerin tehtävästä Lintilä on tuntuu olevan kovin innoissaan. Lintilän mukaan investointien vauhdittaminen on ministerinä hänen tärkein tehtävänsä. Sitä hän aikoo edistää muun muassa puhumalla ilmapiiriä paremmaksi.

”Jos hallitus vain toistelee, että huonosti menee, se ei auta asiaa. Yritykset pitää saada uskomaan, että nyt on oikea aika investoida. Ja että sen pystyy tekemään taloudellisesti kannattavasti. Positiivisten puheiden täytyy toki perustua faktoihin.”

Talouden tilanne on vaikea, mutta pientä valoakin on näkyvissä – laivatilaukset ja työllisyyden pieni paraneminen ovat hyviä merkkejä.

Edeltäjä Rehn ajoi yrityksille investointivarausta eli verovähennystä investointien vauhdittamiseksi. Lintilä pitää ajatusta ”vähän ongelmallisena”.

”Investointivaraus vauhdittaa investointeja parin kolmen vuoden päästä. Meidän pitää saada ne liikkeelle välittömästi.”

Lintilä pääsee ministerinä painiskelemaan myös Talvivaaran kanssa. Hallitus ilmoitti toukokuussa valmistautuvansa kaivoksen sulkemiseen. ”Lopullinen päätös” sulkemisesta tehdään vuoden lopussa.

”Se tieto, mikä minulla on Talvivaaran osalta, niin tilanne on parempi. Ympäristöongelma näyttää olevan ratkaistu, ja raaka-aineen hinta on noussut. Ongelma on se, että pitää löytää ulkopuolinen rahoitus. Jos sitä ei saada, niin tilanne on vaikea.”

Olli Rehnillä oli iso rooli kilpailukykysopimuksen sorvaamisessa. Rehn sovitteli tilannetta työmarkkinaosapuolien välillä.

Lintilän mukaan hänelläkin on hyvät suhteet työmarkkinavaikuttajiin. Paperiliiton puheenjohtaja on Petri Vanhala on Lintilän opiskelukaveri. ”Vanhala järjesti aikoinaan mun polttaritkin”, Lintilä sanoo. Lintilä on myös EK:n toimitusjohtajan Jyri Häkämiehen hyvä kaveri.

Kun Lintilän kanssa juttelee, niin Keski-Pohjanmaa on kaukana. Lintilän ”minä” on helsinkiläinen ”mä”.

Mutta kun Lintilä innostuu kertomaan roolistaan Juha Sipilän valinnassa keskustan puheenjohtajaksi vuonna 2012, maakuntien Suomi palautuu.

”Silloin oli hirvittävän vaikea tilanne. Keskustan kannatus oli 13 prosenttia. Sipilän valinta oli iso riski. Se oli kuin rajalyönti pesäpallossa. Voi olla että pallo pysyy sisällä tai sitten se menee laittomaksi ja tulee palo. Noh, pallo pysyi sisällä, tuli läpilyönti. Kenttä lähti rullaamaan. . .”

Viisi kysymystä Mika Lintilälle

1 Mistä asiasta voisit puhua koko yön?

Kyllä minä historiasta voisin jutella. Minua kiinnostaa henkilöhistoria, luen niitä aika paljon. Mutta en niistäkään koko yötä puhuisi. Olen niin mukavuudenhaluinen, että haluan nukkua.

2 Kuka on ammatillinen esikuvasi?

Ei ole ketään poliitikkoa, jonka voisin sanoa.

3 Miten kotitaustasi on vaikuttanut poliittiseen ajatteluusi?

Isä oli kansanedustaja. Kyllä sillä oma merkityksensä oli.

4 Mikä on maailmassa suurin ongelma, jonka haluaisit ratkaista?

Köyhyys. Tullaan näkemään seuraavien vuosikymmenten aikana, että maailman huomio tulee keskittymään Afrikkaan.

5 Millainen viikonloppu on edessä?

Työntäyteinen. Menen Kokkolaan, jossa on huomenna pari tapahtumaa. Sunnuntai taitaa olla vapaa.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

Mika Lintilä

 Syntynyt 15.4. 1966 Toholammilla.

 Viidennen kauden kansanedustaja. Suomen Hippos ry:n hallituksen puheenjohtaja. Euroopan raviliiton hallituksen jäsen.

 Sotilasarvoltaan Lintilä on vääpeli.

 Puoliso Pirjo Pikkukangas, kaksi lasta Jutta (s. 1981) ja Netta (s. 1993).

 Lintilä valittiin elinkeinoministeriksi 27. lokakuuta äänestyksen jälkeen. Lintilä voitti äänestyksessä Mauri Pekkarisen äänin 37–33.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Studio Kulmapöytä
 • Keskusta
 • Politiikka
 • Ministerit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Hyytävä sää vyöryy nyt etelään asti: luvassa jopa päiväpakkasia ja räntää – ”talvirenkaat alle”, suosittelee Liikenneturva

  2. 2

   Laulaja Tomi Metsäketo kirjoittaa itseensä kohdistuneista häirintäsyytöksistä, mutta kiertää keskustelun seksuaalisesta häirinnästä – Tästä on kyse

  3. 3

   Tapasi vastata puhelimeen saa ihmiset kuvittelemaan sinusta monta asiaa – tutkijat analysoivat tarkasti, millainen tervehdys kuulostaa luotettavalta

  4. 4

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  5. 5

   Länsimetron koeajo tyssäsi tällä kertaa vaihdevikaan Otaniemessä – Metrojohtaja: ”Kriittisiä vikoja on korjattavana 150–200”

  6. 6

   ”Ota poikasi kainaloon” – Jos haluat kasvattaa pojan, joka ei ahdistele, yksi keino on lastenpsykiatri Jari Sinkkosen mukaan ylitse muiden

  7. 7

   Miten terve, koulutettu ja menestyvä nainen voi uupua jopa ennen kuin täyttää 30?

  8. 8

   Nuoret suomalaismiehet fanittavat 27-vuotiaan opiskelijan tekemää tv-sarjaa, vaikka sen ei pitänyt olla enää mahdollista – Näin ärsyttävästä nörtistä tuli nettisuosikki

  9. 9

   Espanja puhalsi Katalonian pelin poikki, mutta suurimmat vaikeudet ovat vasta edessä – hätäännys kriisin ratkaisuvaihtoehdoista kasvaa

  10. 10

   Sörnäisten ”kauhea röttelöyksiö” on menossa kaupaksi yli hintapyynnön – Välittäjä: ”Minulta on kysytty, jäikö hinnoittelijalta aamulääkkeet ottamatta”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ota poikasi kainaloon” – Jos haluat kasvattaa pojan, joka ei ahdistele, yksi keino on lastenpsykiatri Jari Sinkkosen mukaan ylitse muiden

  2. 2

   Moni suomalainen syö maksansa sairaaksi – jo joka viidennellä on rasvamaksa, eikä tulevaisuus näytä erikoislääkärin mukaan hyvältä

  3. 3

   Kuura Maula ei kutsu lastaan pojaksi, Maisa Leppänen antoi poikansa pukeutua mekkoon – Näin toimii vanhempi, joka haluaa kasvattaa lapsensa feministisesti

   Tilaajille
  4. 4

   Miten terve, koulutettu ja menestyvä nainen voi uupua jopa ennen kuin täyttää 30?

  5. 5

   30-vuotias mies kertoi kokemuksistaan HS:n ahdistelukyselyssä: ”Hävetti kamalasti, miten hallitsemattomasti olin käyttäytynyt – En ollut ottanut todesta hienovaraisia vihjeitä siitä, etten ollut toivottu”

  6. 6

   ”Väkisin viinaa, hotellihuone, seksuaalinen hyväksikäyttö / raiskaus”: Suomen elokuva-alalla ahdistellut naiset kertovat kokemuksistaan

  7. 7

   Mikko Andelin, 41, nukkui kuukausikaupalla vain kolme tuntia yössä – sitten järvenpääläislääkäri puuttui asiaan ja tarjosi lääkkeetöntä hoitoa

   Tilaajille
  8. 8

   ”Jätä avaimet tuohon. Kiitos ja hei” – Työpsykologi Hanna Poskiparta sai nuorena yllätyspotkut unelmatyöstään, mutta oppi samalla paljon olennaista työyhteisöstä

   Tilaajille
  9. 9

   Hyytävä sää vyöryy nyt etelään asti: luvassa jopa päiväpakkasia ja räntää – ”talvirenkaat alle”, suosittelee Liikenneturva

  10. 10

   Stalinin alkuperäiset dokumentit lopettavat turhan arvuuttelun – nyt tiedetään luotettavasti, mitä Moskova suunnitteli Suomen varalle

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ossi Nyman ei tee töitä ja sanoo, että työvoimatoimisto on ihmisoikeusloukkaus – näin ”ideologisesti työtön” taktikoi itselleen yhteiskunnan tuet

   Tilaajille
  2. 2

   ”Äiti soittaa”, vilkutti puhelin kuolleen pojan vieressä – oppilas Niina Sassi, poliisi Timo Leppälä ja muut Jokelan koulusurman kokeneet kertovat nyt, millaiset jäljet tragedia jätti

   Tilaajille
  3. 3

   Sairaanhoitaja Paula Vuotila, 61, eli 30 vuotta ”koulutetun eliittielämää” – sitten hän ajautui asumaan rappukäytävissä

  4. 4

   ”Kaikki alalla olevat tietävät sen ringin” – Suomen elokuva-alalta kerätyssä kymmenien ahdistelukertomusten aineistossa muutama nimi toistuu

  5. 5

   Aleksis Salusjärvi oli lukiossa, kun nainen kavahti häntä ensi kerran bussipysäkillä – #MeToo-kampanja herätti miehet kertomaan, miltä tuntuu, kun nainen pelkää

  6. 6

   ”Ota poikasi kainaloon” – Jos haluat kasvattaa pojan, joka ei ahdistele, yksi keino on lastenpsykiatri Jari Sinkkosen mukaan ylitse muiden

  7. 7

   ”Sinun hiljaisuutesi on valanut sementtiin itätytön stereotypian, ja se myy lisää poikamiesmatkoja”, kirjoittaa kirjailija Sofi Oksanen avoimessa kirjeessään Melania Trumpille

  8. 8

   Kirjailija kertoi olevansa ”ideologisesti” työtön ja kikkailevansa tukia – TE-toimisto katkaisee tuet ja aloittaa poikkeuksellisen selvityksen

  9. 9

   Trumpin lähipiiri pelkää presidentin olevan ”hajoamassa” – avustajat yrittävät pitää presidentin aisoissa, kun hän saapuu toimistolle kiihdyksissään

  10. 10

   Kuura Maula ei kutsu lastaan pojaksi, Maisa Leppänen antoi poikansa pukeutua mekkoon – Näin toimii vanhempi, joka haluaa kasvattaa lapsensa feministisesti

   Tilaajille
  11. Näytä lisää