Kotimaa

Identiteettivarkauden uhriksi joutunut Mikko joutui kahdeksi vuorokaudeksi selliin petosepäilyn takia

Tamperelaista rikoskomisariota epäillään nyt tuottamuksellisesta vapaudenriistosta.

Puolitoista vuotta sitten helsinkiläinen Mikko joutui keskelle tapahtumasarjaa, jota hän itse kuvailee kafkamaiseksi näytelmäksi. Hän joutui kahdeksi vuorokaudeksi selliin epäiltynä identiteettivarkaan tekemistä petoksista.

Mikko oli lauantaina siivouspuuhissa, kun ovikello soi. Onpas vaativa soitto, hän ajatteli ja meni avaamaan oven. Rapussa seisoi kaksi haalaripukuista poliisia. He olivat noutamassa Mikkoa kuulusteluihin.

Mikolla ei ollut aavistustakaan, mistä oli kyse. Poliisit puhuivat vain petoksesta.

”Pakkaa mukaan vähän kamaa, jos tulee pitempi reissu”, toinen poliiseista ehdotti.

Mikko alkoi kerätä verryttelyhousuja ja muuta tavaraa pieneen laukkuun. Tilanne oli outo. Saako partakoneen ottaa? Poliisitkaan eivät tienneet.

Mikko matkusti Pasilan poliisitalolle maijan takatilassa. Kuulusteluissa hänelle selvisi rikosepäily. Hänen epäiltiin vuokranneen Espoosta asuntoauton ja myyneen sen Nokialla eteenpäin.

Mikko kiisti. Asia ei ollut hänelle millään lailla tuttu.

”Multa kysyttiin asioita, joista mä olin ihan täysin pihalla.”

Yhtäkkiä Mikko muisti kirjeen, joka hänelle oli tullut pari kuukautta aiemmin Helsingin poliisista. Siinä kerrottiin poliisin tutkivan laajaa identiteettivarkautta, jossa toisten henkilöiden tiedoilla oli tilattu nettikaupoista tavaraa ja otettu pikavippejä.

Mikko oli yksi uhreista.

”Poliisilla ei ole tarkempaa tietoa siitä, miten tietonne ovat joutuneet ulkopuolisten käsiin, mutta oletettavinta on, että tiedot ovat joutuneet ulkopuolisten tietoon ja käyttöön erilaisten tietomurtojen yhteydessä, jossa hakkerit ovat murtautuneet eri tahojen tiedostoihin ja taltioineet näiden tahojen asiakasrekistereitä”, kirjeessä oli kerrottu.

Kirjeessä oli pyydetty Mikkoa ilmoittamaan poliisille yhteystietonsa ja annettu muitakin ohjeita. Mikko toimi ohjeiden mukaan.

Petosepäilyä selvittänyttä poliisia identiteettivarkaus ei kiinnostanut. Hän suostui kirjaamaan asian Mikon kuulustelukertomukseen vasta, kun tämä sitä erikseen vaati.

Kuulustelujen jälkeen Mikko pidätettiin. Poliisin mukaan hän saattaisi vaikeuttaa asian selvittämistä, jos hän olisi vapaana.

Mikkoa lähdettiin viemään selliin. Siinä vaiheessa häntä alkoi sapettaa ja hän vaati kovaan ääneen asian selvittämistä.

”On itse asiassa aika kova juttu, että täysin syytön ihminen eristetään ulkomaailmasta”, Mikko kuvailee. Pahinta oli, ettei hän edelleenkään käsittänyt, mistä oli kyse.

Häntä ärsytti ylimielisyys, jolla poliisi häntä kohteli. Hän päätti jo silloin, ettei asia jää tähän.

Seuraavana iltapäivänä Mikkoa kuulustellut poliisi haki hänet sellistä ja ilmoitti, että nyt lähdetään Tampereelle, koska asia ei muuten selvinnyt. Mikko vietiin taas maijan takaosaan, ja niin alkoi matka Tampereelle.

Puolimatkassa auto meni rikki. Poliisit alkoivat pähkäillä, mitä pitäisi tehdä. Soittakaa poliisille, Mikko ajatteli, mutta katsoi parhaaksi pitää suunsa kiinni.

Kun he pääsivät Tampereelle illansuussa, Mikko vietiin valkoiseen selliin. Maanantaiaamuna tamperelainen ylikonstaapeli tuli sinne juttelemaan hänen kanssaan. Silloin hänen olisi pitänyt olla jo töissä. Poliisi alkoi puhua jopa vangitsemisesta.

Puolenpäivän aikaan tehdyssä kuulustelussa Mikko otti taas puheeksi identiteettivarkauden. Kuulustelija näpytteli konettaan tarkistaakseen, oliko Mikko oikeasti uhri tällaisessa jutussa, mutta ei saanut selvyyttä.

Mikon mielestä moni muukin seikka viittasi hänen syyttömyyteensä.

Ensinnäkään asuntoauton vuokraajan nimikirjoitus ei millään tavalla muistuttanut hänen omaansa. Sen poliisikin myönsi.

Toiseksi Mikolla on vakituinen työ, tilillä rahaa ja kaikki asiat kunnossa. Miksi hän olisi tehnyt autohuijauksen ja vieläpä omalla nimellään?

Kolmanneksi Mikon asunnon alakerta on miinoitettu valvontakameroilla. Tallenteet todistaisivat hänen olleen kotona autohuijauksen aikana – ellei poliisi sitten uskonut, että hän olisi kamerat välttääkseen kavunnut viidennestä kerroksesta narua pitkin alas ja samaa tietä takaisin.

Poliisit eivät olleet halukkaita hankkimaan tallenteita. Vapauduttuaan Mikko selvitti itse, mistä vartiointiliikkeestä ne saa. Hän toimitti tiedot poliisille ja tiedusteli, kaipaako poliisi esitutkintaansa vielä muutakin tukea.

Mikko vapautettiin maanantaina puolenpäivän maissa, kuulustelun jälkeen. Hän palasi Helsinkiin junalla. Poliisi sentään varmisti, että hänellä oli rahaa junalippuun.

Myöhemmin Mikko sai paperin, jossa hänen asemansa oli muutettu epäillystä asianomistajaksi. Valtiokonttorista Mikko sai noin 400 euron korvauksen kahdesta sellipäivästä ja työansioiden menetyksestä. Hän kuitenkin halusi, että asia selvitetään kunnolla. Hän palkkasi itselleen asianajajan.

Mikon ensimmäinen tutkintapyyntö poliisin menettelystä ei johtanut tutkintaan. Syyttäjän mukaan pidätyksestä päättänyttä rikoskomisariota ei ollut syytä epäillä rikoksesta.

Mikko kanteli päätöksestä valtakunnansyyttäjänvirastoon, ja se määräsi, että tutkinta on aloitettava. Rikoskomisariota epäillään nyt tuottamuksellisesta vapaudenriistosta ja virkavelvollisuuden rikkomisesta.

Tuottamuksellisesta vapaudenriistosta voidaan lain mukaan tuomita virkamies, joka huolimattomuudesta riistää toiselta vapauden ilman, että siihen on ollut lainmukaiset perusteet. Tutkinnassa selvitetään nyt, perustuiko Mikon pidättäminen lakiin.

Valtionsyyttäjä Christer Lundström huomautti, että Mikko oli kuulusteluissa kertonut identiteettivarkaudesta ja säännöllisistä elämäntavoistaan. Hän kiinnitti huomiota siihen, että Mikon epäiltiin vuokranneen auton omalla nimellään.

”Mikäli [Mikko] olisi menetellyt näin, hän olisi voinut olla melko varma siitä, että hän jää rikoksistaan kiinni. Rikosten motiivina olisi tällöin voinut olla tarve saada nopeasti rahaa auton myynnistä. Sellaista selvitystä ei ole esitetty”, Lundström totesi.

Lundströmin mielestä nyt on korostunut tarve selvittää, onko poliisi syyllistynyt rikokseen. Lähes kaksi vuorokautta kestänyt pidättäminen merkitsi huomattavaa puuttumista Mikon perusoikeuksiin kuuluvaan vapauteen.

Mikon mielestä koko sotku olisi ollut vältettävissä.

”Varttitunnin rauhallisella istumisella poliisi olisi saanut selville, että heillä on nyt väärä mies.”

Rikoksesta epäilty Sisä-Suomen poliisilaitoksen rikoskomisario toteaa, että poliisi toimi senhetkisten tietojen perusteella. Tämän laajemmin hän ei halunnut asiaa kommentoida.

Mikon nimi on muutettu.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Poliisi
 • Identiteettivarkaudet
 • Virkarikokset

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Melkein varma työpaikka ja lähes 3 500 euron palkka kenelle tahansa – Mikä estää suomalaisia työttömiä ryntäämästä Norjaan?

  2. 2

   Ruutuaika on vanhentunut käsite, sanovat asian­tuntijat – toimittaja antoi lastensa pelata viikon vapaasti, tässä tulokset

  3. 3

   Psykiatri varoittaa kasvavasta ilmiöstä: Suomessa elää jo tuhansia nuoria, jotka eivät poistu huoneestaan, koska netti ja pelit riittävät elämän sisällöksi – ”Nuori voi uhata tappaa itsensä, jos pelilaitteet takavarikoidaan”

   Tilaajille
  4. 4

   Terve järki on usein suurinta höpön höpöä

  5. 5

   Muistatko Tarja Halosen mainoskampanjassa laitapuolen kulkijana? Kuva olikin manipulaatio ja vartalo toisen naisen

  6. 6

   ”Hänelle tarjottiin suoraan psyykenlääkitystä, eikä siinä huoltajana jäänyt vaihtoehtoa” – Espoolaisäidin 10-vuotias tyttö sai lääkereseptin heti, mutta keskusteluapua vasta kuukausien kuluttua

  7. 7

   Tutkijat lähettivät viestin maankaltaiselle planeetalle vain 12 valovuoden päähän – ”Kuin huutaisi metsään tietämättä, onko siellä petoja”

  8. 8

   Aikuinen mies oli sukupuoliyhteydessä 10-vuotiaan kanssa, oikeus vapautti raiskaussyytteestä – rikosoikeuden professorit kummastelevat tilannetta

  9. 9

   Hiihtäjä Ristomatti Hakolan puheissa ei ole suodatinta mutta lukupäätä riittää – pyrki ja pääsi oikeustieteelliseen, kun ei voinut selkävaivan takia harjoitella

  10. 10

   Jo yksi lasi olutta päivässä lisää syöpäriskiä, varoittaa dosentti – Jos korkin pistää tänään kiinni, alkoholin aiheuttaman syövän riski alkaa pienentyä 5–10 vuodessa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ruutuaika on vanhentunut käsite, sanovat asian­tuntijat – toimittaja antoi lastensa pelata viikon vapaasti, tässä tulokset

  2. 2

   ”Veljeni meni kiusaajan kotiin ja hakkasi tämän perusteellisesti” – Koulukiusatut kertovat HS:lle keinoista, joilla kiusaaminen lopulta päättyi: yllättävän moniin tarinoihin kuului väkivalta

   Tilaajille
  3. 3

   Aikuinen mies oli sukupuoliyhteydessä 10-vuotiaan kanssa, oikeus vapautti raiskaussyytteestä – rikosoikeuden professorit kummastelevat tilannetta

  4. 4

   ”Pekalla ei ole rahaa eikä ruokaa, voisitko hakea edes makaronia?” Viranomaiset hätistivät helsinkiläisen Liisan hoitamaan miestä, jonka hän hädin tuskin tunsi

   Tilaajille
  5. 5

   Miehen elämän piti päättyä Lapin luontoon, mutta hän syntyikin siellä uudelleen – Tiivis luontosuhde edistää mielenrauhaamme ja auttaa vaikeuksien keskellä

  6. 6

   Vartijoiden armoille jäänyt ”Orléansin neitsyt” kieltäytyi pukeutumasta mekkoon ja pantiin roviolle – Suomennetut pöytäkirjat paljastavat Jeanne d’Arcin oikeusjutun koko raakuuden

  7. 7

   Tutkijat haastattelivat yli 20:tä Nokian ylintä johtajaa ja tekivät tylyn johtopäätöksen: romahduksen syynä olivat johtamisen ongelmat

  8. 8

   Kaatuiko sukulaisesi sodassa? Maailmanlaajuisesti ainutlaatuinen vainajien ”kotisivukone” kertoo valtavasti tietoa yksittäisten sotilaiden reiteistä ja vaiheista

  9. 9

   Nykyisen internetin tärkeimpiin kuuluva periaate ollaan tuhoamassa Yhdysvalloissa – miltä kuulostaisi maksaa Netflixistä nelinkertaista hintaa?

  10. 10

   Jo yksi lasi olutta päivässä lisää syöpäriskiä, varoittaa dosentti – Jos korkin pistää tänään kiinni, alkoholin aiheuttaman syövän riski alkaa pienentyä 5–10 vuodessa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kyykky on ihmisen luonnollinen lepoasento, mutta olemme unohtaneet, miten se tehdään – Näin kyykkääminen parantaa kehosi hyvinvointia

   Tilaajille
  2. 2

   Suvi Haimi kypsyi muovijätteen määrään kylpyhuoneessaan – syntyi uraauurtava keksintö, joka kiinnostaa jo kansainvälisiä kosmetiikkabrändejä

  3. 3

   Tuhat vuotta sitten valtava viikinkiarmeija vyöryi Suomeen ja sai selkäänsä hämäläisiltä – Näin kertoo taru, mutta mitä oikeasti tapahtui?

   Tilaajille
  4. 4

   Husin toimitusjohtaja HS:n mielipidepalstalla: ”En ole koskaan nähnyt Suomen terveyspolitiikkaa niin sekaisin kuin nyt”

  5. 5

   Mies vei Saphira-koiransa hoitoon Lohjalle – kun hän meni myöhemmin katsomaan koiraa, löytyi vain tyhjä talo, josta oli lämpöpatteritkin viety

  6. 6

   Espoolaiset Vaahtorannat rohkaistuivat rakentamaan kotiinsa valtavan näköalaikkunan – sitten huippupoliitikko puuttui peliin, ja ikkunan alle saatetaan raivata luontopolku

  7. 7

   Ruutuaika on vanhentunut käsite, sanovat asian­tuntijat – toimittaja antoi lastensa pelata viikon vapaasti, tässä tulokset

  8. 8

   Moni nainen muuttuu ikääntyessään tai lihoessaan toisille näkymättömäksi – sen huomaa, kun kävelee rautatie­asemalla väistämättä ketään

  9. 9

   Hygieniasta löytyy huomautettavaa sadoissa ruokapaikoissa pääkaupunkiseudulla – Katso hakukoneella, miten on kotikulmiesi ravintoloiden laita

  10. 10

   ”Veljeni meni kiusaajan kotiin ja hakkasi tämän perusteellisesti” – Koulukiusatut kertovat HS:lle keinoista, joilla kiusaaminen lopulta päättyi: yllättävän moniin tarinoihin kuului väkivalta

   Tilaajille
  11. Näytä lisää