Kotimaa

Savuttelu työpaikoilla jäämässä historiaan – Tupakoiva työntekijä maksaa työnantajalle keskimäärin 2000 euroa vuodessa

Yli 97 prosenttia Manner-Suomen kunnista on kieltänyt tai kieltämässä työajalla tupakoinnin.

Jo 250 kuntaa Manner-Suomessa on tehnyt savuttomuuspäätöksen. Päätös tarkoittaa muun ­muassa sitä, että kunnan työn­tekijöiltä on kielletty tupakointi työaikana lukuun ottamatta lakisääteisiä ja työehtosopimuksiin kirjattuja taukoja.

40 kunnassa savuttomuuteen ollaan siirtymässä. Tupakkalakia tiukemman linjan työntekijöiden sauhutteluun on siis ottanut tai ottamassa yli 97 prosenttia Manner-Suomen kunnista.

Savuttoman työnantajan kriteerit pohjautuvat toimenpideohjelmaan, jota ovat olleet laatimassa muun muassa sosiaali- ja terveysministeriö sekä Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL).

Työssä käyvistä suomalaista noin viidesosa on kuntien palveluksessa.

Helsinki kuuluu ensimmäisiin savuttomaksi julistautuneisiin kuntiin. Vuonna 2007 kaupunki käynnisti ohjelman savuttoman toimintakulttuurin edistämiseksi. Päivittäin tupakoivien työn­tekijöiden osuus on sen jälkeen vähentynyt kolmanneksella 18 prosentista 12 prosenttiin.

Helsingin savuttomuus tarkoittaa esimerkiksi sitä, että tupakkatilat on poistettu kaupungin työpaikoilta ja niiden edustoilta.

Näin on tehty esimerkiksi rakentamispalvelu Staran tukikohdassa Pitäjänmäellä, jossa vastaava työnjohtaja Pekka Stenius esittelee pukuhuoneeksi muutettua tilaa.

”Täällä oli ennen mukava sittailla sohvilla ja polttaa spaddua”, Stenius kertoo.

Nyt polttamaan pitää mennä parkkipaikan nurkalle.

”Ei sinne sateessa viitsi kovin usein lähteä.”

Tupakkahuoneen poistamisen myötä Stenius on vähentänyt polttamista selvästi. Nyt savukkeita menee alle aski päivässä, kuin aikaisemmin saattoi kulua puolitoista.

Myös kollega Samu Karjalainen on vähentänyt sauhuttelua. Molemmista työpaikan savuttomuus on hyvä juttu.

”Rahaahan tässä säästyy”, Karjalainen sanoo.

”Ja niillä, jotka eivät polta, pitää olla oikeus siihen, ettei työpaikalla haise rööki”, Stenius toteaa.

Kun Stenius aloitti kaupungin palveluksessa vuosituhannen vaihteessa, valtaosa kunnossa­pitotyöläisistä poltti. Nyt hän arvioi sauhuttelijoiden määrän pudonneen noin viidennekseen.

Vuonna 2010 kaupunginvaltuusto kielsi tupakoinnin työ­aikana. Alkuvaiheessa kieltoa valvottiin Steniuksen mielestä turhan tarkasti.

”Meininki meni vähän kyttäykseksi, ja se näkyi tupakoivien työntekijöiden motivaatiossa.”

Nyt kieltoa tulkitaan lepsummin, Stenius sanoo.

”Enää ei anneta heti huomautusta, jos joku vetää samalla röökin, kun on menossa työkonetta hakemaan.”

Staran tuotantopäällikkö Janne Pesola vahvistaa, että ulkotyössä työnjohtajien ”ei tarvitse ryhtyä tupakkapoliiseiksi”.

”Työkoneissa ja -autoissa sekä toimipisteiden ulko-ovien vieressä polttaminen on kuitenkin ehdottomasti kielletty.”

Tätä vaatii myös laki, joka takaa, ettei kenenkään tarvitse altistua työssään sauhuttelulle.

Kuntien lisäksi aktiivinen savuttomuus on yleistä muilla julkisen sektorin työpaikoilla. Myös yrityksissä käytäntö on yleistynyt.

”97 yritystä on ilmoittanut meille savuttomuudesta, mutta todennäköisesti tällaisia työnantajia on paljon enemmän”, kertoo projektijohtaja Tarja Ikonen Savuton kunta -hankkeesta.

Hankkeen tehtävänä on edistää savutonta toimintakulttuuria erityisesti julkisen sektorin työpaikoilla.

Kunnissa on innostuttu tupakoinnin vähentämisestä viime vuosina. Vuonna 2011 savuttomia kuntia oli vain 42, mutta sen jälkeen polttamisen rajoittaminen on noussut esiin useimpien kuntien valtuustoissa.

Vain kolme Manner-Suomen kuntaa on päätynyt siihen, ettei sitoudu savuttoman työnantajan kriteereihin. Ne ovat Enontekiö, Ylivieska ja Pyhtää.

Neljän kunnan valtuustossa asiaa ei ole käsitelty.

Kuntien halu puuttua sauhutteluun johtuu ennen kaikkea tupakoinnin kustannuksista. THL:n laskelmien mukaan tupakoinnista koituu Suomelle vuosittain ainakin 1,5 miljardin euron menot.

Työnantajalle tupakoivan työntekijän hintalappu on keskimäärin 2 000 euroa.

”Kustannuksia tulee etenkin ylimääräisistä tupakkatauoista työajalla ja tupakoinnin aiheuttamista sairauspoissaoloista”, THL:n ylilääkäri Antero Heloma sanoo.

Savuttomuuden edistämiseen sitoutuneiden työpaikkojen pitää rajoitusten lisäksi myös tarjota tukea tupakoinnin lopettamiseen.

”Työterveyshuollon, johdon ja työntekijöiden pitää olla yhdessä luomassa savutonta työpaikkaa”, Heloma sanoo.

Yleisiä tupakoinnin lopettamiseen tukikeinoja ovat erilaiset kurssit ja ryhmät. Lisäksi moni työnantaja osallistuu nikotiinikorvaus- tai lääkehoidon kustannuksiin.

Myös rakentamispalvelu Staran työnjohtajat Pekka Stenius ja Samu Karjalainen ovat yrittäneet tumpata lopullisesti. Steniuksella tupakkalakko on kestänyt pisimmillään vuoden.

Kumpikaan ei ole osallistunut kaupungin työterveyskeskuksen järjestämään ohjattuun vieroitukseen, mutta Karjalainen kertoo joidenkin alaistensa onnistuneen pääsemään sen avulla eroon tupakasta.

Karjalainen sanoo, että työ­kavereiden kesken lopettamiseen kannustetaan.

”Välillä on lyöty vetoa kossupullosta, onnistuuko röökistä luopuminen.”

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

Tupakointi työpaikoilla kiellettiin vuonna 1995

 Tupakointi on vähentynyt selvästi. Vuonna 2010 suomalaismiehistä tupakoi 23 prosenttia ja naisista 16 prosenttia. Viime vuonna osuus oli miehistä 16 prosenttia ja naisista 12 prosenttia.

 Tupakointi työpaikoilla kiellettiin vuonna 1995. Erilliset tupakointitilat kuitenkin sallittiin. Elokuussa voimaan tullut uusi tupakkalaki vaatii, että näiden tilojen ilmanvaihdon tulee olla täysin erillinen. Laki on tehnyt useimmista vanhoista tupakointitiloista laittomia.

 Uusi laki kielsi myös sähkötupakan polton työpaikalla. Savuttomaksi julistautuneilta työpaikoilta tätä on edellytetty jo aikaisemmin.

 Uuden tupakkalain tavoitteena on, että Suomi on ”savuton” vuoteen 2030 eli alle viisi prosenttia väestöstä käyttää tupakka- tai nikotiinituotteita päivittäin.

Lähde: Savuton Suomi 2030 -verkosto

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Tupakointi
 • Terveys
 • Kansanterveys
 • Työelämä

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Mitä tapahtui turvapaikanhakijoiden määrille ruuhkavuoden 2015 jälkeen, ja kuinka moni hakijoista sai luvan jäädä Suomeen? Todennäköisesti monen suomalaisen vastaus on väärä

   Tilaajille
  2. 2

   Näin Mehiläinen pääsee hoitamaan oululaisia verovaroilla: Maaseudun pikkukunta lähti terveysyrityksen välikädeksi

  3. 3

   Kolmevuotiaat kertovat, että opettaja antoi pillereitä ja käski olla alasti – Jälleen uusi päiväkoteja koskeva epäily roihautti suuren keskustelun Kiinassa: voiko ammattilaisiin luottaa?

  4. 4

   Koulussa poikien pään sisään yrittävät naisopettajat, joiden oma lapsuus on keskittynyt tyttöjen hoivaleikkeihin ja kasvavan tytön kokemusmaailmaan

  5. 5

   ”Sydän kääntyy rinnassa ympäri, kun jokin kone piippaa” – Tällainen on ihan tavallinen päivä Suomen suurimmassa synnytyssairaalassa, jossa syntyy jo viidennes maan vauvoista

  6. 6

   Yleisurheilijan raiskausväite kuohuttaa Ruotsissa – lajilegenda Patrik Sjöberg käy kuumana: ”Sain nimen selville puolessa tunnissa”

  7. 7

   Taikinan syöminen on vaarallista, varoitetaan Yhdysvalloissa – Evira: Sairastuminen teoriassa mahdollista Suomessakin

  8. 8

   Maailman kovin kiroilumaa on Suomi – Äänestä voimallisin suomalainen kirosana

  9. 9

   Suomen hallitus heräsi myöhässä todellisuuteen – terveydenhuolto menee villiksi, kun kunnat yrittävät pelastaa palvelunsa

  10. 10

   Voiko lapsen opettaa fiksuksi rahankäyttäjäksi? Voi, ja näin sen tekee varallisuusvalmentaja ja kolmen lapsen äiti Nina Nordlund

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Nuorisojoukko vandalisoi Lauttasaaren kauppakeskusta, huoltomies pani kuvat Facebookiin – Poliisi: ”Etsintäkuulutukset” eivät lähtökohtaisesti ole rikollisia

  2. 2

   Taikinan syöminen on vaarallista, varoitetaan Yhdysvalloissa – Evira: Sairastuminen teoriassa mahdollista Suomessakin

  3. 3

   ”Veljeni meni kiusaajan kotiin ja hakkasi tämän perusteellisesti” – Koulukiusatut kertovat HS:lle keinoista, joilla kiusaaminen lopulta päättyi: yllättävän moniin tarinoihin kuului väkivalta

   Tilaajille
  4. 4

   James Damore kirjoitti työpaikallaan Googlella manifestin, jonka myötä häntä alettiin vihata ympäri maailmaa – nyt hän kertoo, miksi feminismi on niin kauheaa

  5. 5

   Maailman kovin kiroilumaa on Suomi – Äänestä voimallisin suomalainen kirosana

  6. 6

   Poikani kävi yhdeksän vuotta kouluhelvettiä

  7. 7

   Kumpi on terveellisempi valinta, pesto vai majoneesi? Kokeile HS:n visassa, valitsetko samoin kuin ravitsemusterapeutti Hanna Partanen

  8. 8

   Yleisurheilijan raiskausväite kuohuttaa Ruotsissa – lajilegenda Patrik Sjöberg käy kuumana: ”Sain nimen selville puolessa tunnissa”

  9. 9

   Kolmekymppiset ystävykset avasivat Helsinkiin boutique-hostellin, joka työllistää kehitysvammaisia ja maksaa heille kunnollista palkkaa: ”Paras idea ikinä!”

  10. 10

   Tuulia Tiihosen kävelykyky heikkeni ja korkea kuume jatkui kaksi vuotta – Väsymysoire­yhtymästä ei tiedetä juuri mitään, vaikka sitä sairastavat tuhannet suomalaiset

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kyykky on ihmisen luonnollinen lepoasento, mutta olemme unohtaneet, miten se tehdään – Näin kyykkääminen parantaa kehosi hyvinvointia

   Tilaajille
  2. 2

   Ruutuaika on vanhentunut käsite, sanovat asian­tuntijat – toimittaja antoi lastensa pelata viikon vapaasti, tässä tulokset

  3. 3

   ”Veljeni meni kiusaajan kotiin ja hakkasi tämän perusteellisesti” – Koulukiusatut kertovat HS:lle keinoista, joilla kiusaaminen lopulta päättyi: yllättävän moniin tarinoihin kuului väkivalta

   Tilaajille
  4. 4

   Suvi Haimi kypsyi muovijätteen määrään kylpyhuoneessaan – syntyi uraauurtava keksintö, joka kiinnostaa jo kansainvälisiä kosmetiikkabrändejä

  5. 5

   Husin toimitusjohtaja HS:n mielipidepalstalla: ”En ole koskaan nähnyt Suomen terveyspolitiikkaa niin sekaisin kuin nyt”

  6. 6

   Espoolaiset Vaahtorannat rohkaistuivat rakentamaan kotiinsa valtavan näköalaikkunan – sitten huippupoliitikko puuttui peliin, ja ikkunan alle saatetaan raivata luontopolku

  7. 7

   Tutkijat löysivät arkistosta sokeriteollisuuden vuosikymmeniksi pimittämät tutkimustulokset, jotka linkittävät sokerin kohonneeseen syöpäriskiin

  8. 8

   Moni nainen muuttuu ikääntyessään tai lihoessaan toisille näkymättömäksi – sen huomaa, kun kävelee rautatie­asemalla väistämättä ketään

  9. 9

   Hygieniasta löytyy huomautettavaa sadoissa ruokapaikoissa pääkaupunkiseudulla – Katso hakukoneella, miten on kotikulmiesi ravintoloiden laita

  10. 10

   Melkein varma työpaikka ja lähes 3 500 euron palkka kenelle tahansa – Mikä estää suomalaisia työttömiä ryntäämästä Norjaan?

  11. Näytä lisää