Kotimaa

Suomalaiset syövät poikkeuksellisen paljon vihanneksia ja hedelmiä – olemme silti Euroopan lihavimpien kansojen joukossa

Kreikkalaiset, espanjalaiset ja italialaiset syövät suomalaisia harvemmin runsaasti vihanneksia. Painossa se ei näy: olemme Euroopan lihavimpien kansojen joukossa. Paksuimpia ovat maltalaiset.

Suomalaiset ovat melko ahkeria vihannesten ja hedelmien syöjiä, ilmenee tuoreesta EU-maiden vertailusta. EU:n tilastoviranomaisen Eurostatin vertailu on vuodelta 2014.

Olemme sen mukaan EU:n keskitason tuntumassa. Vihannekset ja hedelmät maistuvat Suomessa vertailun mukaan jopa paremmin kuin Espanjassa, Italiassa ja Kreikassa eli maissa, joista niitä tuodaan tänne.

Erityisen vähän vihanneksia syödään Itävallassa, Kroatiassa, Bulgariassa ja Romaniassa.

Luvut koskevat niiden ihmisten osuutta, jotka syövät vähintään viisi annosta vihanneksia ja hedelmiä päivittäin. Siihen pääsee keskimäärin 14 prosenttia EU-kansalaisista.

Suomen luku on 13 prosenttia, Tanskan ja Hollannin noin kaksinkertainen.

Viisi annosta päivässä on ollut suositus pitkään. Se perustuu tutkimuksiin, joissa on selvitetty vihannesten ja hedelmien hyötyjä terveydelle. Yksi annos on esimerkiksi keskikokoinen hedelmä.

Suomalainen nykysuositus on puoli kiloa vihanneksia ja hedelmiä päivässä. Perunoita ei lasketa mukaan.

Katso alta, miten suomalaiset vertautuvat muuhun Eurooppaan. Juttu jatkuu laskurin alla.

 

Syökö Suomi tosiaan enemmän vihanneksia kuin Etelä-Eurooppa? Välimeren maiden ruokavaliotahan pidetään erityisen terveellisenä muun muassa siksi, että kasviksia syödään paljon.

”Ruuan käyttöä mitataan eri tavoin eri tutkimuksissa”, selittää erikoistutkija Heli Kuusipalo Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksesta (THL).

Eurostatin luvut ovat haastattelututkimuksista. Ruokailutietoja keräävät myös Euroopan elintarviketurvallisuusvirasto Efsa ja YK:n alainen Fao, jonka tutkimuksessa Suomi oli Euroopan häntäpäätä 2010.

Tutkimukset luokittelevat ruoka-aineita eri tavoin, ja se selittää Romanian vaihteluja: yhden tutkimuksen mukaan maa käyttää paljon kasviksia ja toisen mukaan vähän.

Romanialaiset käyttävät suomalaisia enemmän etikkaan säilöttyjä kasviksia ja kasvismehuja. Toisaalta maa laskee kasviksiksi myös gratinoidut kasvikset, jolloin juustokuorrutuskin tulee mukaan.

Vastaava pulma oli aiemmin Britanniassa, missä 3 desilitran kalakeittoannos laskettiin 300 grammaksi kalaa, vaikka kalaa oli annoksessa vain 50 grammaa.

Vertailujen helpottamiseksi Efsa loi yhtenäiset EU Menu -ohjeet, joita Suomikin alkaa soveltaa ensi vuonna.

Muutosta voi selittää myös tottumusten nopea muutos. THL totesi vuosi sitten, että jo joka viides syö suositellun määrän vihanneksia ja kasviksia.

”Jos kaupan tiedot kasvisten myynnin lisääntymisestä pitävät paikkansa, kasvun pitäisi näkyä myös kulutustilastoissa”, Kuusipalo huomauttaa.

Vihannesten ja hedelmien syöminen keventää ruokavaliota, mutta ei välttämättä syöjää. Se näkyy toisessa Eurostatin vertailussa.

Runsas 15 prosenttia aikuisista eurooppalaisista oli sen mukaan lihavia vuonna 2014 (painoindeksi 30 tai korkeampi). Ylipainoisia eli Eurostatin määritelmän mukaan ”esilihavia” on kolmannes.

Eniten lihavia on Maltalla, useampi kuin joka neljäs. Ylipaino on yleistä myös Kreikassa, Espanjassa, Unkarissa, Latviassa, Kroatiassa – ja Suomessa.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

Sipuli ja mehut maistuvat

 Eurooppalaisten yleisimmin käyttämiä vihanneksia ovat sipuli, herneet, tomaatti ja tomaattivalmisteet, pavut, persilja ja herkkusienet.

 Eurooppalaiset juovat myös paljon kasvismehuja ja syövät kaalia sekä sekasalaatteja.

 Kaksi kolmesta eurooppalaisesta syö kasviksia päivittäin, naisista useampi kuin miehistä.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Ravitsemus
 • Lihavuus

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Sairaanhoitaja Paula Vuotila, 61, eli 30 vuotta ”koulutetun eliittielämää” – Sitten hän ajautui asumaan rappukäytävissä

  2. 2

   Suomalais-hollantilainen laite mullisti saasteiden mittauksen: Satelliittikuvat paljastavat, missä päin maailmaa ilma on saastuneinta

  3. 3

   Lääkäri ei ottanut poikani puheita itsemurhasta todesta – ensimmäinen yritys oli viimeinen

  4. 4

   Päälleliimattu startup-pöhinä kukoistaa suuryrityksissä – vängän meiningin jäljittely synnyttää myötähäpeän tunteita

  5. 5

   Reppu kelpaa jo pukukansallekin – tarkista nämä neljä asiaa ennen kuin ostat cityrepun

  6. 6

   Seuraan lyöttäytynyt kaksikko repi suomalaiselta hopeakorun Firenzessä – mies hermostui ja taltutti ryöstäjät pystypainin jälkeen: ”Poliisi sanoi, että aika harvoin käy näin”

  7. 7

   Hannu Uotila raatoi 14 tunnin päiviä kunnes sairaus pysäytti – Nyt hän jakaa liikunta- ja unitietonsa suoraan työterveysasemalle: ”Tällaista terveydenhuollon olisi aina pitänyt olla”

  8. 8

   Oululaisnainen tappoi viisi synnyttämäänsä vauvaa ja säilytti ruumiit – 13 vuoden vankeustuomio jää pysyväksi, korkein oikeus ei myöntänyt valituslupaa

  9. 9

   Pohjois-Korea: Ydinsota voi syttyä milloin tahansa

  10. 10

   Asunnottomilta nyhdetään jopa 3 500 euron pimeitä välitysmaksuja, sanovat järjestöt – Röyhkeimmissä tapauksissa välitetään olematonta asuntoa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Seuraan lyöttäytynyt kaksikko repi suomalaiselta hopeakorun Firenzessä – mies hermostui ja taltutti ryöstäjät pystypainin jälkeen: ”Poliisi sanoi, että aika harvoin käy näin”

  2. 2

   Tehdas­rakennuksen palosta aiheutunut savuvaara ohi Helsingin Tapanilassa, myös juna-asema avattu

  3. 3

   ”Äiti soittaa”, vilkutti puhelin kuolleen pojan vieressä – oppilas Niina Sassi, poliisi Timo Leppälä ja muut Jokelan koulusurman kokeneet kertovat nyt, millaiset jäljet tragedia jätti

   Tilaajille
  4. 4

   Kela vastaa yksinhuoltajalle, joka säästi lapsilleen rahastoon: ”Lapsen säästörahaston varat pitää käyttää lapsesta aiheutuviin menoihin”

  5. 5

   Olen säästänyt alaikäisille lapsilleni vuosien ajan pieniä summia rahastoihin – nyt Kela laskee ne perheen tuloiksi

  6. 6

   Humalainen nuorisojoukko jahtasi kahta 15-vuotiasta teräaseen kanssa Espoossa – Jahdatut piiloutuivat bussiin, joukkio hajotti kahdeksan ikkunaa

  7. 7

   Pellolta löytyi ammuttu mies, motiiviksi epäillään tieriitaa – uhri oli ärsyyntynyt liikenteestä ja asetellut tielle esteitä

  8. 8

   Lääkäri ei ottanut poikani puheita itsemurhasta todesta – ensimmäinen yritys oli viimeinen

  9. 9

   Keskustan sisäistä sähköpostia levisi koko eduskunnalle: ”Sipilän pitäisi lopettaa kiukuttelu ja ukonvaihtamispuheet”

  10. 10

   Suomalais-hollantilainen laite mullisti saasteiden mittauksen: Satelliittikuvat paljastavat, missä päin maailmaa ilma on saastuneinta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ossi Nyman ei tee töitä ja sanoo, että työvoimatoimisto on ihmisoikeusloukkaus – näin ”ideologisesti työtön” taktikoi itselleen yhteiskunnan tuet

   Tilaajille
  2. 2

   Koko some kuohuu, sillä Pressiklubin juontaja Sanna Ukkolalle ehdotettiin erikeeperiä päähän, tämä kanteli ehdottajan pomolle ja myrsky oli valmis – tästä on kyse

  3. 3

   ”Äiti soittaa”, vilkutti puhelin kuolleen pojan vieressä – oppilas Niina Sassi, poliisi Timo Leppälä ja muut Jokelan koulusurman kokeneet kertovat nyt, millaiset jäljet tragedia jätti

   Tilaajille
  4. 4

   ”Sinun hiljaisuutesi on valanut sementtiin itätytön stereotypian, ja se myy lisää poikamiesmatkoja”, kirjoittaa kirjailija Sofi Oksanen avoimessa kirjeessään Melania Trumpille

  5. 5

   Kirjailija kertoi olevansa ”ideologisesti” työtön ja kikkailevansa tukia – TE-toimisto katkaisee tuet ja aloittaa poikkeuksellisen selvityksen

  6. 6

   Trumpin lähipiiri pelkää presidentin olevan ”hajoamassa” – avustajat yrittävät pitää presidentin aisoissa, kun hän saapuu toimistolle kiihdyksissään

  7. 7

   Kiusaajat voittivat Niklas Herlinin

   Tilaajille
  8. 8

   Teollisuuden ja median suuromistaja Niklas Herlin on kuollut

  9. 9

   Nalkutatko sinäkin? ”Naisvalitus” ei ole naisten vika, vaan puhetapa kertoo parisuhteiden epätasa-arvosta

   Tilaajille
  10. 10

   Naisen käsi osui vahingossa vastaan kävelleeseen mieheen Kalliossa – mies raivostui silmittömästi, löi ja potki naista

  11. Näytä lisää