Kotimaa

Sari Essayah keräisi sokeriverolla rahaa vanhuspalveluihin

Kristillisdemokraatit puolittaisivat varjobudjetissaan ay-jäsenmaksujen verovähennykset.

Sari Essayah johtaa eduskunnan pienintä puoluetta, mutta se ei hidasta entisen kilpaurheilijan vauhtia yhtään. Kristillisdemokraattien puheenjohtaja on selvästi innostunut puolueen tuoreesta vaihtoehtobudjetista ja kevään kuntavaalien tavoitteista.

”Asia numero yksi on vanhusten hoito. Tarvitaan lisää rahaa sekä kotihoitoon että laitoshoitoon, eikä laitoshoidon hoitajamitoituksia voi laskea yhtään nykyisestä”, Essayah aloittaa.

Puolueella on vastaus myös siihen, mistä rahat otetaan.

”Säädetään uusi terveysperusteinen sokerivero, jonka tuotto voi olla 300 miljoonaa euroa vuodessa”, Essayah sanoo.

Veroa voisi periä kaikesta lisätystä sokerista, mutta ei hedelmistä tai vihanneksista. Tämä täyttäisi myös EU:n vaatimukset, entinen europarlamentaarikko tietää. Elintarvikevalmistajat vähentäisivät sokerin käyttöä, mikä olisi hyväksi ennen kaikkia lapsille ja nuorille.

Essayah laittaisi maksajiksi myös ouluiden, siiderien ja lonkeroiden kuluttajat näiden tuotteiden valmisteveroa hieman korottamalla. Siitä kertyisi 200 miljoonaa euroa tuloja, josta tulisi rahaa myös päiväkotien ja peruskoulujen ryhmäkokojen pienentämiseen. Se on Essayahin listalla asia numero kaksi.

Ehkä kaikkein radikaalein on kristillisdemokraattien ehdotus, että ammattiliittojen jäsenmaksujen verovähennysoikeus pitäisi puolittaa. Työnantajien jäsenmaksun verovähennyksen he poistaisivat kokonaan. Tästä kertyisi sata miljoonaa euroa.

”Eihän urheiluseurojenkaan jäsenmaksuista saa vähennystä.”

Kyse ei hänen mukaansa ole hyökkäyksestä työmarkkinajärjestöjä vastaan. ”En usko, että ne menettäisivät jäseniä. Itsekin olen ollut ekonomiliiton jäsen opiskeluajoista lähtien.”

Puolueen tavoitteena ensi kevään kuntavaaleissa on historian paras tulos. Se tarkoittaisi, että kannatuksen pitäisi ylittää edellinen ennätys 4,2 prosenttia vuodelta 2008.

Kannatus on viime aikoina ollut tasainen kuin kuolleen miehen sydänkäyrä, eikä Essayahin nousu puheenjohtajaksi reilu vuosi sitten täräyttänyt sitä yhtään. Tuoreimman gallupin mukaan äänestäjistä 3,5 prosenttia kannattaisi nyt kristillisdemokraatteja.

”Kuntavaaleissa ihmiset äänestävät aina tiettyä henkilöä. Jos saamme riittävästi hyviä ehdokaita, kannatus voi nousta.”

Yllättäen kristillisdemokraattien ehdokaslistoille on nyt aiempaa enemmän tunkua Helsingissä.

”Tavoittelemme Helsingissä täyttä listaa eli 127 ehdokasta.”

Helsingin valtuustossa on nyt kaksi kristillisdemokraattia, vain yksi vähemmän kuin keskustalla. Essayahin ilmeestä voi päätellä, että tasatulos keskustan kanssa Helsingissä on hänelle kutkuttava ajatus. Viime vaaleissa puolue sai Helsingissä vain 2,2 prosenttia äänistä.

Keväällä valittavilla valtuutetuilla on edessään historiallisia päätöksiä, Essayah korostaa.

”Seuraavien neljän vuoden aikana kuntien toimenkuva muuttuu perusteellisesti. Edessä on nykyisten itsehallinnollisten kuntien joutsenlaulu.”

Sote- ja maakuntauudistukset vähentävät kuntien tehtäviä, mutta jäljelle jäävät kuten perusopetus ja varhaiskasvatus ovat sitäkin tärkeämpiä.

”Monen pienen kunnan budjetista lähtee soten myötä 60 prosenttia.”

Vuoden vaihteessa tulee voimaan myös kuntalain muutos, joka vähentää automaattisesti valtuutettujen määrää, jos kunta itse ei sitä ennen päätä toisin.

”Olen huolissani demokratiasta. Esimerkiksi 21 valtuutetun sijaan jossain kunnassa voi jatkossa olla 13 valtuutetttua. He ovat entistä todennäköisemmin yhdestä tai muutamasta isosta puolueesta.”

Kuntien tehtäväksi jää huolehtia myös alueensa elinvoimasta. Tällä on suora yhteys Essayahin tavoitelistan asiaan numero kolme.

”Pienten paikallisten tuottajien pitää päästä nykyistä paremmin osallisiksi julkisiin hankintoihin. Se on aivan keskeistä paikallisen yritystoiminnan edistämiseksi”, hän korostaa.

Eduskunnassa vireillä oleva hankintalain muutos ei kaikilta osin miellytä Essayahia, koska se muun muassa vähentää kunnallisten jätelaitosten mahdollisuuksia myydä palvelujaan ulos.

Kristillisdemokraateilla olisi Essayahin mukaan tarjota myös hallituksen kaavailuja parempi vaihtoehto perustuloksi. Automaattisesti tulojen mukaan joustava tukijärjestelmä eli universal credit on ollut muutaman vuoden koekäytössä Britanniassa, ja tulokset ovat rohkaisevia.

”Siinä mallissa jokaisesta työllä hankitusta eurosta jäisi enemmän käteen. Sellaisen voisi ottaa Suomessa käyttöön 2019, kun kansallinen tulorekisteri tulee käyttöön. Nyt hallitus käyttää 20 miljoonaa euroa kokeilemalla perustulomallia, joka ei ole toteuttamiskelpoinen.”

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

Sari Essayah

 Syntynyt 21.2.1967 Haukivuorella.

 Kristillisdemokraattien puheenjohtaja ja kansanedustaja Savo-Karjalan vaalipiiristä 2015 alkaen. Kansanedustaja myös 2003–2007.

 Kauppatieteiden maisteri.

 Europarlamentin jäsen 2009–2014.

 Entinen kilpaurheilija, lajina kävely.

 Naimisissa, kaksi lasta.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Kristillisdemokraatit
 • Kuntavaalit 2017

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Taksinkuljettaja törmäsi tahallaan pyöräilijään kevyen liikenteen väylällä Espoossa – jyräsi vielä kaatuneen pyöränkin

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Anneli Auer kuvaili käräjäoikeudessa, miten suhde nuorimpiin lapsiin mureni oikeusprosessin aikana – hakee 2,5 miljoonan euron lisäkorvauksia valtiolta

  4. 4

   Syyttäjältä päätös Kittilän epäillyn rikoskokonaisuuden aloittaneesta asiasta: Levin hissiyhtiön toimitusjohtaja saa syytteen hissihankinnasta

  5. 5

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  6. 6

   Enontekiön kunta aikoo perustaa sheriffin viran, koska molemmat poliisit jäävät eläkkeelle – ”Tämä ei ole pelleilyä, tämä on hätähuuto”

  7. 7

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  8. 8

   Iltalehden päätoimittaja jättää työnsä

  9. 9

   Tapiolan metroasemasta onnistuttiin loihtimaan hissien ja yhdyskäytävien monimutkainen labyrintti – matkalla metroilta busseille iskee uskonpuute

  10. 10

   Ivanka Trump oli isäänsä viisaampi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  5. 5

   Taksinkuljettaja törmäsi tahallaan pyöräilijään kevyen liikenteen väylällä Espoossa – jyräsi vielä kaatuneen pyöränkin

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  8. 8

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  9. 9

   Mies huijasi koko internetiä ja nosti takapihan varastonsa Lontoon 18 149 ravintolasta ykköseksi – vaikka tarjoili pelkkiä pakaste-eineksiä

  10. 10

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  7. 7

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  11. Näytä lisää