Kotimaa

Kun puoliso tympii tai perhe-elämä on pelkkiä riitoja – tunnista parisuhteen yleiset vaaran merkit

Parisuhteen murroskohdat seuraavat toisiaan entistä nopeammin: Seitsemän vuoden kutina on nyt viiden vuoden kriisi, kertoo asiantuntija.

Kyllästyttääkö parisuhteesi? Älä tee hätäisiä johtopäätöksiä. Parisuhteen kriisit ovat osa suhteen kehitystä, ja kyllästyminen kertoo kriisistä. ”Se voi saada aikaan haastetta, kasvua ja säpinää parisuhteessa”, sanoo Väestöliiton Parisuhdekeskuksen johtaja Heli Vaaranen.

Kansainväliset tutkimukset vahvistavat, että parisuhteen kriisit seuraavat toisiaan entistä tiiviimmässä tahdissa. Romanttisena hehkuva rakkaus voi vaihtua turhautumiseen tai riitoihin hämmästyttävän nopeasti.

Esimerkiksi bloggaava lemmenpari Anna ja Sebastian järkytti äskettäin laajaa lukijakuntaansa ilmoittaessaan erostaan. He olivat olleet yhdessä noin viisi vuotta.

”Yksittäiseen pariin en voi ottaa kantaa”, Vaaranen sanoo.

”Kun aiemmin puhuttiin seitsemän vuoden kutinasta, nykyisin parisuhteen ensimmäinen iso kriisi kohdataan jo viiden vuoden päästä”, hän jatkaa.

Samaan aikaan pitkien liittojen arvostus on korkealla. ”Kestävän, romanttisen liiton ihanne on tosi vahva. Nuoret odottavat kärsimättömänä, että voi kun olisimme jo vanha pariskunta, joka kävelee käsi kädessä toistensa lauseita täydentäen”, Vaaranen kuvaa.

Hän muistuttaa, että tämän kaltainen suhde on valtavan jouston, yhteisen parisuhdetyön ja monien yhteisten kokemusten tulos. Pitkän suhteen aikana tulee väistämättä myös kausia, jolloin toinen kyllästyttää.

”Harmonia syntyy siitä, että on yhdessä käyty läpi elämän karikoita. Jos nuori pari haluaa päästä samaan, heillä on paljon työtä edessään”, Vaaranen sanoo.

Parisuhdetyöhön on tarjolla paljon työkaluja ja ihmiset ovat myös oppineet käyttämään niitä. Esimerkiksi Väestöliiton Parisuhdesivustolta löytyy maksuttomia psykologin ja pariterapeutin palveluja. Parisuhdekeskus on myös työstänyt oppaan Sata kysymystä parisuhteesta, joka ilmestyi vastikään Duodecimin julkaisuna. Oppaassa keskuksen asiantuntijatiimi vastaa terapiassa esiin nousseisiin kysymyksiin.

Parisuhteen vaaran merkit on Vaarasen mukaan hyvä tunnistaa, sillä lähes aina niihin voi myös löytää ratkaisun. Huonoon suhteeseen ei hänen mielestään pidä tyytyä.

”Mikään ei ole ihmiselle niin suuri kärsimyksen aiheuttaja kuin parisuhdekonfliktit. Mikään ei tule niin iholle, kuin se, että kaikkein lähin ihminen katsoo sinua kylmästi tai arvostellen.”

Vaaranen nimeää vain yhden asian, jolloin ero on nopeasti suhteen työstämistä parempi ratkaisu: väkivalta parisuhteessa.

”Oma ja lasten turvallisuus on aina ensisijainen asia. Väkivallan ulottuvilta pitää lähteä pois.”

Mistä sitten tiedät, onko kumppanisi kyllästynyt suhteeseenne ja mitä voit tehdä? Nämä seitsemän kriisin merkkiä on poimittu Väestöliiton oppaasta. Kirjassa kysymyksiin vastaa perusteellisesti kymmenen asiantuntijan tiimi, mutta tähän juttuun erilliset, lyhyet vastaukset ovat laatineet Heli Vaaranen ja psykologi Anna Salmi.

1. Kihlattuni jatkaa seuranhakua netissä.

Olen seurustellut netissä tapaamani miehen kanssa seitsemän kuukautta. Menimme hyvin pian seurustelun alettua kihloihin. Elämme edelleen etäsuhteessa ja asumme eri paikkakunnilla. Sain vastikään selville, että hän on jatkanut seuranhakua saman palvelun kautta, jossa tapasimme. Hän ei halua puhua tapahtuneesta. Mies haluaa kaikesta huolimatta jatkaa suhdettamme.

”Jos kumppani jää koukkuun netin deittipalstoille, se voi kertoa puutteista parisuhteessa. Jos on vailla lämpöä, jakamista ja keskustelua, netti on monelle oljenkorsi, johon tarttua. Epäselvät säännöt sitoutumisesta tulee myös keskustella auki. Tämä asia ei ratkea odottamalla. Jokaisella on oikeus valita kumppaniinsa, mutta myös tarkastella valintaansa kriittisesti ja tulla toisiin ajatuksiin.”

2. Puoliso haluaisi lapsen, itse epäröin.

Meillä on vaimoni kanssa viiden kuukauden ikäinen poikalapsi. Nyt vaimoni haluaisi toisen lapsen ja olen itse epäröivällä kannalla. Tämä aiheuttaa jännitteitä välillemme ja haittaa muun muassa seksuaalisuhdettamme.

”Lapsen, varsinkin ensimmäisen lapsen hankkiminen on tänä päivänä monille niin kipeä ongelma, että siitä ei edes pystytä puhumaan. Hankitaanko vauva yhdessä ja milloin? Keskustelua siirretään ja siirretään, kun toinen pelkää kuulla, että kumppani ei halua vauvaa. Asian sanominen suoraan on kuitenkin lahja: kumppani saa tiedon, jonka pohjalta hän voi tehdä omat johtopäätöksensä. Molemmilla on oikeus omaan mielipiteeseen ja oikeus pitää kantansa. Tarvitaan kuuntelua, ei väittelyä. Kompromissi voi löytyä uuden suhtautumistavan kautta.”

3. Meistä on tullut taistelupari.

Kun lapsemme syntyi, kaikki mieheni ja minun välillä muuttui. Meistä tuli taistelupari. Meillä on ainainen taistelu siitä, kuka hoitaa lasta ja lapsen asioita. Miehestäni tulivat esille hänen itsekkäät piirteensä. Nyt en tunne enää kuin ärtymystä häntä kohtaan.

”Lasten syntyminen on parisuhteelle kriittinen vaihe. Naisen itsemääräämisoikeus muuttuu ratkaisevasti, mutta niin muuttuu myös isän. Hän on aina väärässä paikassa, töissä silloin, kun pitäisi olla kotona ja kotona silloin, kun pitäisi olla tienaamassa rahaa. Yhtälö on vaikea ja vaatii täydellistä pysähtymistä sen äärelle, mikä elämässä on arvokasta. Pitää myös ymmärtää, että pitkään jatkunut riitaisuus voi uuvuttaa parin eikä kukaan ole parhaimmillaan väsyneenä. Jos pari päättää pysyä yhdessä, molempien pitää korjata käyttäytymistään. Se ei vaadi sen ihmeellisempää kuin muistaa kysyä, mitä sinulle kuuluu ja miten jaksat. Pitää myös muistaa kiittää siitä, että toinen jaksaa hoitaa lasta tai tehdä työtä.”

4. Olen puolisolleni pelkkä kämppäkaveri.

Mitä tehdä, kun rakastaa, muttei tiedä, onko rakastunut? Olemme seurustelleet yli viisi vuotta ja olleet kihloissa kolme vuotta. Nyt mieheni kuitenkin ilmoitti, että hän rakastaa minua, muttei tiedä, onko rakastunut minuun. Hän kokee minut enemmän kämppäkaverina kuin puolisona.

”Tässä tilanteessa tuoreen parin rakastumisvaihe on takana, mutta kiintymyksen tunnetta ei ole osattu herätellä. Vanhemmilla pariskunnilla tunteen puute paljastuu usein silloin, kun lapset lähtevät kotoa. Joskus puolisot saattavat elää rakastumisen eri vaiheita. Toinen voi olla jo pitkällä eropohdinnoissaan. ”Tietämättömyys” omista tunteista voi johtua myös oman elämän henkilökohtaisesta kriisistä. Tässä tilanteessa kannattaa havahtua miettimään, mikä parin pitääkään yhdessä.”

5. Haukumme toisiamme päivittäin.

Olemme olleet avioliitossa kahdeksan vuotta ja saaneet kolme lasta. Sataprosenttisesti uskon, että olemme olleet uskollisia puolin ja toisin. Tällä hetkellä kuitenkin kaikki läheisyys on poissa. Riitelemme ja haukumme toisiamme lähes päivittäin.

”Kummankin tulisi välittömästi ottaa vastuu siitä, miten kohtelee puolisoaan. Kummankin tulisi kuunnella, mikä kaipuu puolison moitteiden takaa kuultaa. Tavallisimpia toiveita ovat ’viettää enemmän aikaa kahden’ (mies) ja ’viettää enemmän aikaa yhdessä perheenä’ (nainen). Nyt on aika antaa kummallekin sitä, mitä tämä tarvitsee.”

6. Halua olisi haluta, vaan kun ei, niin ei.

Onko naisille tarkoitettuja lääkevalmisteita, joilla saataisiin kiihottumista aikaan? Haluaisin saada haluttomuuteeni jonkinmoista helpotusta. - - Iäkkäiden naisten seksuaalisuuteen ja yhdyntäaktiivisuuteen liittyy muutakin kuin kuivien limakalvojen tuottama harmi. Halua olisi haluta, vaan kun ei, niin ei.

”Yksi ensimmäisistä huonon suhteen oireista on se, että seksuaalinen halu häviää. Naisen haluttomuus voi viitata parisuhteen ongelmiin, mutta taustalla voi olla myös terveysongelma, mikä on syytä sulkea pois. Maailman ykkösväärinkäsitys on se, että kun parisuhde on kerran solmittu, se on siinä. Jos suhdetta ei vaalita ja hoideta, se kuihtuu, mikä näkyy myös seksin hiipumisena. Tässä tapauksessa tarvitaan gynekologin lisäksi terapeutin sohvaa.”

7. Puolisoni on kyllästynyt perhe-elämään.

Vaimoni oli työpaikan juhlissa eksynyt väärään seuraan, mutta mitään peruuttamatonta ei ollut tapahtunut. Kuitenkin tämän jälkeen minulle paljastui, että he olivat pitäneet edelleen yhteyttä minun selkäni takana ja istuneet iltaa. Vaimoni on myös puhunut minulle, ettei tiedä, mitä elämältään haluaa. Hän on kuulemma kyllästynyt perhe-elämään.

”Se, että joku on kyllästynyt perhe-elämään, kuulostaa todella kovalta. Kun ihminen tottuu hyvään elämään, hän alkaa kaivata parisuhteeltaan haastetta ja kasvua. Omasta väsymyksestä puhuminen kertoo usein yksinäisyydestä, jota ihminen kokee parisuhteessaan. Tällaisessa tilanteessa tarvitaan ulkopuolista apua. Muutos voi lähteä liikkeelle, jos pariskunta oppii osoittamaan toisilleen lämpöä, arvostusta, kannustusta ja kiitosta.”

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Parisuhde
 • Elämänkriisit
 • Rakkaus

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Demokraatit ottivat yllätysvoiton Alabaman senaattivaalissa – Roy Mooren tappio oli paha isku Donald Trumpille, joka silti onnitteli voittajaa

  4. 4

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  5. 5

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  8. 8

   Poliisi epäilee miehen käyttäneen seksuaalisesti hyväksi kahta 6–7-vuotiasta lasta Pohjois-Karjalassa

  9. 9

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  10. 10

   HS:n painossa ja jakelussa häiriöitä – lue keskiviikon näköislehti ilmaiseksi täältä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  6. 6

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  9. 9

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää