Kotimaa

Ovatko venäläisten maakaupat uhka? – Maanmittauslaitos: ”Tilanne on hallinnassa”

Supo nosti esiin mahdollisuuden, että vieraan vallan ostamassa kiinteistössä voitaisiin kriisiaikana majoittaa tunnuksettomia joukkoja.

Venäläisten maakaupoista Suomessa nousi taas tällä viikolla äläkkä, kun julkisuuteen tuli suojelupoliisin antama lausunto vieraan vallan vaikuttamispyrkimyksistä. Asiasta uutisoi alkuviikolla ensimmäisenä Iltalehti.

Supo nosti esiin mahdollisuuden, että vieraan vallan ostamassa kiinteistössä voitaisiin kriisiaikana esimerkiksi majoittaa tunnuksettomia joukkoja. Tämä vei keskustelun heti venäläisten maakauppoihin Suomessa.

Lausunto huomattiin myös Venäjällä. Yle kertoi torstaina Venäjän ulkoministeriön syyttävän suojelupoliisia russofobiasta eli Venäjän pelosta venäläisiä uutissivustoja Ekonomika segodnaa ja Rambler News Serviceä lainaten.

”He eivät ymmärrä, että oman kansan jatkuva pelottelu johtaa lopulta ongelmiin. Jossain vaiheessa fobiasta tulee mania”, Venäjän ulkoministeriön tiedottaja Maria Zaharova kommentoi uutissivustoille.

Suojelupoliisin hallintovaliokunnalle toimittama, syyskuulle päivätty lausunto on julkaistu eduskunnan sivuilla. Siinä käsitellään Suomen terrorismitilannetta, poliittisia ääriliikkeitä ja myös niin sanottua hybridivaikuttamista, josta on puhuttu Venäjän yhteydessä. Supo ei nimeä lausunnossaan mitään maata nimeltä.

”Suomessa on havaittavissa sekä ilmiöitä, joissa voi olla kyse valmistautumisesta tulevaan vaikuttamiseen että suoranaisesta vaikuttamisesta. Toimenpiteitä, joissa saattaa olla kyse valmistautumisesta tulevaan vaikuttamiseen kriisitilanteessa, havaitaan jatkuvasti. Tällaisesta voi olla kyse maakaupoissa, joissa ei näyttäisi olevan liiketaloudellista tai kiinteistön tavanomaiseen käyttöarvoon liittyvää logiikkaa”, lausunnossa todetaan.

”Vieraan valtion lukuun toimiva maanomistaja voi kuitenkin rakentaa kiinteistölleen rakennelmia, joita vieras valtio voisi kriisitilanteessa hyödyntää esimerkiksi liikenneväylien sulkemisessa tai tunnuksettomien joukkojen majoittamisessa”, teksti jatkuu.

HS:n soittokierroksella viranomaisille ja muille asiaa mahdollisesti tunteville tahoille selvisi, että harva haluaa asiasta puhua.

Vain Maanmittauslaitoksen rekisteripäällikkö Taisto Toppinen suostui kommentoimaan asiaa HS:lle. Hän on tutkinut venäläisten maakauppoja Suomessa. Toppisen mukaan Supon lausunnon voi kokea pelotteluna.

”Nämä tapaukset on selvitetty jo, viranomaisilla on todella tiedossa jo kohteet ja niistä on riskianalyysit. Tilanne on siis tiedostettu ja voi sanoa, että se on hallinnassa. Loppu on arvailua, kuvittelua ja mahdollisuuksia. Niissä voi olla perääkin, mutta sitä pitäisi kysyä sotilailta, mikä on sotilaallinen toimintatapa, että onko tällaisista mahdollisista hajallaan olevista tukikohdista jotain hyötyä. Jotkut henkilöt tätä uhkaa aina nostavat”, Toppinen sanoi.

Hän muistuttaa, että venäläisten maakauppoja määrittelevät ennen kaikkea talouden suhdanteet.

”Nämä koskevat pääosin loma-asuntojen ostamisia, mikä oli huipussaan 2008, sen jälkeen määrät ovat vähentyneet ja nyt he ovat jopa alkaneet myydä kiinteistöjään.”

”Tämä johtuu siitä, että on tullut pakotteet, ruplan arvo on heikentynyt ja taloudellinen tilanne Venäjällä on heikentynyt muistakin syistä. Siksi Suomessa oleva kiinteistö realisoidaan, siitä saadaan aina hyvä hinta ja sillä saadaan huomattava kurssivoitto. Pääasiassa tämä on normaalia taloustoimintaa, joka elää suhdanteiden mukaan”, Toppinen luonnehtii.

Hän myös kysyy ja vastaa kysymykseensä.

”Onko tässä mukana lieveilmiöitä? Saattaa olla, mutta maanmittauslaitoksen tehtävä ei ole analysoida niitä. Se menee jo tiedustelun piikkiin ja se ei ole julkista tietoa koskaan.”

Maanmittauslaitoksen tilastoista selviää, että kaupat ovat vähentyneet viime vuosina. Tässä esimerkki: Kun vielä vuonna 2014 venäläiset ostivat Suomesta 320 kiinteistöä, viime vuonna määrä oli pudonnut 181:een. Tänä vuonna kuuden ensimmäisen kuukauden aikana luku on pudonnut jo alle 80:n.

Esimerkiksi Puolustusvoimat ja Maanpuolustuskorkeakoulu eivät kommentoineet asiaa tällä viikolla.

”En halua sekaantua tähän vyyhtiin millään tavalla”, sanoi puolestaan yksi tutkija.

Myöskään suojelupoliisi ei halua tarkentaa viestiään.

”Meidän näkemyksemme on, että me emme voi, varsinkin kun selonteko on eduskunnassa edelleen kesken, käydä julkista keskustelua tällaisena pienenä virastona. Jätämme keskustelun poliitikkojen käsiin niillä eväillä, joita heille on toimitettu”, Supon viestintäpäällikkö Jyri Rantala kommentoi HS:lle.

Myöskään rajavartiolaitokselta asiaa ei halua kommentoida.

”Maakauppoihin emme ota kantaa. Meitä tämä asia koskee vanhojen itärajan rajavartioasemien kautta. Ne ovat vanhoja taloja, joista olemme luopuneet ja niillä ei ole meille strategista merkitystä. Siksi niistä on luovuttu. Ne eivät ole olleet enää tekniikaltaan käyttökelpoisia. Ne ovat menneet Senaatti-kiinteistöjen kautta eteenpäin. Luotamme Supon arvioon eikä meillä ole siihen lisättävää”, sanoo komentaja Mikko Hyyppä.

Puolustusministeriön kansliapäällikkö Jukka Juusti puolestaan kertoi sihteerinsä välityksellä HS:lle, että on sanonut sanottavansa asiasta keskiviikkoillan A-studiossa. Ohjelmassa hän totesi, ettei ulkomaalaisten täällä tekemistä maa- ja kiinteistökaupoista voi päätellä uhan kohdistuvan Suomeen.

”Niistä ei löydy selkeää kaavaa, että joku tekisi jotain suunnitelmallisesti. Ne ovat enemmänkin yksittäisiä kohteita”, Juusti sanoi A-studiossa.

Hän totesi silti, että joidenkin näiden yksittäisten kauppojen osalta ”on tiettyä huolta” turvallisuuden kannalta, koska ”sieltä löytyy huolestuttavia kohteita, jotka olisivat voineet mennä toisellakin tavalla”.

Juustin mukaan näistä on syyttäminen ennen kaikkea lainsäädäntöä: se ei hänen mielestään ole sillä tasolla, että yhteiskunnan kokonaisturvallisuus tulisi otettua huomioon.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Supo
 • Venäjä
 • Kiinteistökaupat

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Sairaanhoitaja Paula Vuotila, 61, eli 30 vuotta ”koulutetun eliittielämää” – Sitten hän ajautui asumaan rappukäytävissä

  2. 2

   Suomalais-hollantilainen laite mullisti saasteiden mittauksen: Satelliittikuvat paljastavat, missä päin maailmaa ilma on saastuneinta

  3. 3

   Lääkäri ei ottanut poikani puheita itsemurhasta todesta – ensimmäinen yritys oli viimeinen

  4. 4

   Oulun vauvasurmista 13 vuoden vankeustuomio – korkein oikeus ei myöntänyt valituslupaa

  5. 5

   Päälleliimattu startup-pöhinä kukoistaa suuryrityksissä – vängän meiningin jäljittely synnyttää myötähäpeän tunteita

  6. 6

   Hannu Uotila raatoi 14 tunnin päiviä kunnes sairaus pysäytti – Nyt hän jakaa liikunta- ja unitietonsa suoraan työterveysasemalle: ”Tällaista terveydenhuollon olisi aina pitänyt olla”

  7. 7

   Seuraan lyöttäytynyt kaksikko repi suomalaiselta hopeakorun Firenzessä – mies hermostui ja taltutti ryöstäjät pystypainin jälkeen: ”Poliisi sanoi, että aika harvoin käy näin”

  8. 8

   Reppu kelpaa jo pukukansallekin – tarkista nämä neljä asiaa ennen kuin ostat cityrepun

  9. 9

   Pohjois-Korea: Ydinsota voi syttyä milloin tahansa

  10. 10

   Helsinki käynnisti sisäisen tarkastuksen: miljoonien eurojen asvalttiurakoissa epäillään vuosia jatkunutta ylihinnoittelua – Urakoitsija: ”Siellä on totta kai hullun tuntuisia hintoja”

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Seuraan lyöttäytynyt kaksikko repi suomalaiselta hopeakorun Firenzessä – mies hermostui ja taltutti ryöstäjät pystypainin jälkeen: ”Poliisi sanoi, että aika harvoin käy näin”

  2. 2

   Tehdas­rakennuksen palosta aiheutunut savuvaara ohi Helsingin Tapanilassa, myös juna-asema avattu

  3. 3

   ”Äiti soittaa”, vilkutti puhelin kuolleen pojan vieressä – oppilas Niina Sassi, poliisi Timo Leppälä ja muut Jokelan koulusurman kokeneet kertovat nyt, millaiset jäljet tragedia jätti

   Tilaajille
  4. 4

   Kela vastaa yksinhuoltajalle, joka säästi lapsilleen rahastoon: ”Lapsen säästörahaston varat pitää käyttää lapsesta aiheutuviin menoihin”

  5. 5

   Olen säästänyt alaikäisille lapsilleni vuosien ajan pieniä summia rahastoihin – nyt Kela laskee ne perheen tuloiksi

  6. 6

   Humalainen nuorisojoukko jahtasi kahta 15-vuotiasta teräaseen kanssa Espoossa – Jahdatut piiloutuivat bussiin, joukkio hajotti kahdeksan ikkunaa

  7. 7

   Pellolta löytyi ammuttu mies, motiiviksi epäillään tieriitaa – uhri oli ärsyyntynyt liikenteestä ja asetellut tielle esteitä

  8. 8

   Keskustan sisäistä sähköpostia levisi koko eduskunnalle: ”Sipilän pitäisi lopettaa kiukuttelu ja ukonvaihtamispuheet”

  9. 9

   Lääkäri ei ottanut poikani puheita itsemurhasta todesta – ensimmäinen yritys oli viimeinen

  10. 10

   Suomalais-hollantilainen laite mullisti saasteiden mittauksen: Satelliittikuvat paljastavat, missä päin maailmaa ilma on saastuneinta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ossi Nyman ei tee töitä ja sanoo, että työvoimatoimisto on ihmisoikeusloukkaus – näin ”ideologisesti työtön” taktikoi itselleen yhteiskunnan tuet

   Tilaajille
  2. 2

   Koko some kuohuu, sillä Pressiklubin juontaja Sanna Ukkolalle ehdotettiin erikeeperiä päähän, tämä kanteli ehdottajan pomolle ja myrsky oli valmis – tästä on kyse

  3. 3

   ”Äiti soittaa”, vilkutti puhelin kuolleen pojan vieressä – oppilas Niina Sassi, poliisi Timo Leppälä ja muut Jokelan koulusurman kokeneet kertovat nyt, millaiset jäljet tragedia jätti

   Tilaajille
  4. 4

   ”Sinun hiljaisuutesi on valanut sementtiin itätytön stereotypian, ja se myy lisää poikamiesmatkoja”, kirjoittaa kirjailija Sofi Oksanen avoimessa kirjeessään Melania Trumpille

  5. 5

   Kirjailija kertoi olevansa ”ideologisesti” työtön ja kikkailevansa tukia – TE-toimisto katkaisee tuet ja aloittaa poikkeuksellisen selvityksen

  6. 6

   Trumpin lähipiiri pelkää presidentin olevan ”hajoamassa” – avustajat yrittävät pitää presidentin aisoissa, kun hän saapuu toimistolle kiihdyksissään

  7. 7

   Kiusaajat voittivat Niklas Herlinin

   Tilaajille
  8. 8

   Teollisuuden ja median suuromistaja Niklas Herlin on kuollut

  9. 9

   Nalkutatko sinäkin? ”Naisvalitus” ei ole naisten vika, vaan puhetapa kertoo parisuhteiden epätasa-arvosta

   Tilaajille
  10. 10

   Naisen käsi osui vahingossa vastaan kävelleeseen mieheen Kalliossa – mies raivostui silmittömästi, löi ja potki naista

  11. Näytä lisää