Kotimaa

Etelään pyryttää kunnon lumikerros, mutta loppukuusta se voi sulaa – viimeksi pysyvä lumipeite tuli Helsinkiin näin varhain 75 vuotta sitten

Talvinen sää jatkunee runsaan viikon. Ennusteen mukaan ei ole viitteitä siitä, että talvi välttämättä jäisi, meteorologi Eveliina Tuovinen sanoo.

Marraskuun alkua on vietetty Etelä-Suomea myöten harvinaisen talvisessa säässä. Pikkupakkaset ja lumisateet jatkuvat myös alkavalla viikolla, ja aivan maan eteläosassa pyryttää alkuviikosta sankemminkin.

Ilmatieteen laitoksen tuoreimman ennusteen mukaan lunta on luvassa varsinkin maanantai-illasta lähtien. Lumisade jatkuu vielä ainakin tiistain ajan. Yhteensä lunta voi tulla etelärannikolle kymmenisen senttiä.

”Keskiviikkonakin ihan rannikolla voi tulla jokunen lumikuuro, mutta kyllä maanantai ja tiistai ovat lumisempia päiviä”, kertoo päivystävä meteorologi Eveliina Tuovinen Ilmatieteen laitokselta.

Kovin tuisku rajoittuu aivan etelärannikolle.

”Kun mennään rantaviivasta sisämaahan päin, se heikkenee hyvin nopeasti. [Turku– Lahti–Lappeenranta-linjalla] ylimmät lukemat ovat varmaan yhteensä viisi senttiä kahden päivän aikana.”

Tuiskusta ei odoteta yhtä rankkaa kuin Ruotsissa, jossa osiin maata annettiin sunnuntaina varoitus kovista lumisateista. Dagens Nyheter -lehden mukaan liikenne häiriintyi muun muassa teille kaatuneiden puiden vuoksi ja muutamilta tuhansilta talouksilta katkesivat sähköt.

Tuovisen mukaan Ruotsissa riehunut matalapaine heikkenee matkalla itään ja kovimmat tuulet kulkevat mereltä Suomen eteläpuolelta. Etelä-Suomessa voi alkuviikosta tuulla puuskaisesti, mutta varsinaisesta lumimyrskystä tai myrskypuuskista ei näillä näkymin voida puhua.

Liikenteessä lumen tulo näkyy enimmäkseen näkyvyyden heikkenemisenä.

”Ja onhan se tietysti liukasta myös, kun kevyt pakkaslumi voi kiillottua kiinni tien pintaan. Kannattaa seurailla myös kelivaroituksia”, Tuovinen kertoo.

Luminen ja liukas keli on sunnuntaina ollut osasyynä useisiin liikenneonnettomuuksiin. Poliisin johtokeskuksen mukaan Uudenmaan alueella oli puoli neljään mennessä ollut yhteensä 27 kolari- tai ulosajotehtävää, joista 13 tapahtui Helsingissä.

Valkeasta maasta voidaan nauttia ainakin jonkin aikaa, sillä lämpötila pysynee pakkasen puolella ainakin runsaan viikon verran.

”Ei ole semmoista viitettä, että nyt lämpenisi. Kyllä voisi ajatella, että ainakin [tuleva] viikko pysytään pakkassäässä. Näyttää siltä, että sitä seuraavan viikon alku olisi saman oloinen”, Tuovinen kertoo.

Voitaisiinko ikävältä loskavaiheelta säästyä tänä syksynä kokonaan? Todennäköisesti ei.

Ensilumi satoi Helsinkiin marraskuun ensi päivinä. Tilastojen valossa olisi hyvin harvinaista, että näin aikaisin satanut lumikerros pysyisi maassa koko talven. Ilmatieteen laitoksen lumitilastoista löytyy runsaan sadan vuoden ajalta vain muutamia kertoja, jolloin pysyvä, vähintään senttimetrin paksuinen lumikerros olisi tullut Helsinkiin näin varhain.

Edellistä kertaa joudutaan etsimään vuodesta 1941 asti. Silloin pysyvä lumikerros satoi lokakuun lopussa. Vuonna 2002 pysyvä lumipeite tosin saatiin myös varsin aikaisin, eli marraskuun yhdeksäntenä päivänä.

Tällä hetkellä sää on vuodenajan keskiarvoa kylmempi. Euroopan keskipitkien ennusteiden keskuksen (ECMWF) tuorein kuukausiennuste antaa viitteitä siitä, että tilanne myös jatkuu – mutta vain parin viikon verran.

Kuukausiennusteen mukaan ensi viikko on koko Suomessa selvästi tavanomaista kylmempi, minkä jälkeen lämpötila alkaa lähestyä ajankohdalle tyypillisiä lukemia. Kuukauden loppupuolelle ei enää ennusteta merkittäviä poikkeamia, ja Pohjois-Suomessa saattaa olla tavanomaista lämpimämpääkin.

”Ennusteen mukaan ei ole viitteitä siitä, että talvi välttämättä jäisi”, Eveliina Tuovinen pohtii.

”Ja olisihan se aika epätyypillistäkin, että maan eteläosassa alkaisi marraskuun alussa talvi.”

Termisen talven katsotaan alkavan silloin, kun vuorokauden keskilämpötila painuu pysyvästi nollan alapuolelle.

Tammikuun loppuun ulottuva vuodenaikaisennuste puolestaan viittaa siihen, että tulevasta talvesta tulisi hieman keskimääräistä lämpimämpi. Kolmen kuukauden keskilämpötilasta ennustetaan 0,5–1,0 astetta tavanomaista korkeampaa.

Teitkö pihapiirin komeimman lumiukon tai otitko näyttävän kuvan lumisesta maisemasta? Lähetä meille lukijan kuva numeroon 17181.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Sää

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokrankorotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  2. 2

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  3. 3

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  4. 4

   Huono huumoriräppi on Suomen kovinta hittimusiikkia, vaikka yli 30-vuotiaat eivät tajua siitä mitään – Lajin ykkösnimen Slim Millin mukaan nykyräppi on tylsää

  5. 5

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  6. 6

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  7. 7

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  8. 8

   Lasten ruutuaika ei saisi ylittää paria tuntia päivässä, sanoo silmälääkäri: ”Laitteiden tuijotus on jo nyt lisännyt lasten silmävaivoja, emmekä tiedä, mitä puhelin ja tietokoneet oikeasti tekevät silmille”

  9. 9

   Potilas ohjattiin päivystyksestä sydänfilmiin Vantaalla, parkkisakko mätkähti – Viranomainen tiukkana: Sakon saa anteeksi ”jos joutuu tyyliin suoraan leikkaussaliin”

  10. 10

   Tutkija kumoaa sotamyytin Summan pettämisestä: Rintama murtui, mutta miehet eivät pettäneet – he murskautuivat panssari­vaunujen tela­ketjuihin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  2. 2

   Ahdistelijoista puhuneet naiset ovat saaneet vaientamiskirjeitä – Rikosoikeuden professori: ”Tuollaiset kirjeethän ovat puolittain uhkauksiakin”

  3. 3

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  4. 4

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  5. 5

   Kiinalainen ”mopotäkki” voisi olla hitti Suomessakin, vinkkaa Pekingissä päivittäin mopoileva Minna Mustonen – kypärää hän ei käytä ”turvallisuussyistä”

  6. 6

   Tästä on kyse Harry Potter -kohussa, jossa J.K. Rowling on puolustanut Johnny Deppiä ja saanut Deppin ex-puolison Amber Heardin sekä satojen fanien vihat niskaansa

  7. 7

   Alaikäinen poika joutui ryöstön uhriksi keskellä päivää Helsingin rautatieasemalla – ryöstäjä sai ensin pelkkiä kolikoita

  8. 8

   Helsingin poliisi puolustaa itsenäisyyspäivän kiinniottoja: Poliisia kuvannut pyöräilijä kieltäytyi järjestelmällisesti kertomasta henkilöllisyyttään

  9. 9

   Putkipommi räjähti Manhattanilla: Yksi otettiin kiinni, kaksi muuta loukkaantui – pormestarin mukaan kyseessä oli terrori-iskun yritys

  10. 10

   Riisitauti ei ole historian mörkö, vaan se vaanii sinua ja lastasi – d-vitamiinin laiminlyönti altistaa kohtalokkaille sairauksille, mutta ylärajatkin täytyy tuntea

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää