Kotimaa

Tutkimus: Perussuomalaiset harpanneet oikealle – kaksi kolmesta PS-kannattajasta määrittelee itsensä oikeistolaiseksi

Sipilän hallitus on aatteellisesti yhtenäinen – arvokonservatiivinen ja oikeistolainen. Silti yhdistäviä asiakysymyksiä hallituspuolueiden kannattajilla on vain vähän.

Vasemmisto–oikeisto -jako on syventynyt äänestäjäkunnassa 2000-luvulla ja erityisesti kevään 2015 eduskuntavaalien jälkeen. Oppositiopuolueista vasemmistoliiton, Sdp:n ja vihreiden äänestäjäkunnat ovat vasemmistolaistuneet.

Hallituspuolueista etenkin perussuomalaisten ja kokoomuksen kannattajat ovat puolestaan oikeistolaistuneet.

Näin kertoo maanantaina julkistettu ajatuspaja E2:n tutkimus. Ville Pitkäsen ja Jussi Westisen tekemä tutkimus on nimeltään Miksi hallitukset kompuroivat? Tutkimus puolueiden kannattajien näkemyseroista.

Tutkimuksen mukaan eduskunnan oikeistolaisin puolue eli kokoomus ja vasemmistolaisin puolue eli vasemmistoliitto ovat nyt äänestäjäkunnaltaan kauempana toisistaan vuosikymmeniin.

Polarisaatio vasemmisto–oikeisto -akselilla on nyt suurempaa kuin 1970-luvun lopulla tai 1990-luvun lamassa, tutkimuksessa todetaan.

Suurin aatteellinen muutos on tapahtunut perussuomalaisten äänestäjäkunnassa. Puolueen kannattajat sijoittuivat vuosina 2007 ja 2011 poliittiseen keskustaan, mutta vuonna 2015 perussuomalaisten äänestäjäkunta oli siirtynyt jonkin verran oikealle.

Vuoden 2015 eduskuntavaalien jälkeen perussuomalaisten kannattajat kuitenkin ovat suorastaan harpanneet oikealle.

Keväällä 2016 tehdyn kyselyn mukaan perussuomalaisten kannattajakunta oli kaikista eduskuntapuolueista toiseksi oikeistolaisin. Kyselyn mukaan 70 prosenttia perussuomalaisista sijoitti itsensä oikealle.

E2:n raportissa arvioidaan, että viimeisen vuoden aikana tapahtunut perussuomalaisten harppaus oikealle johtuu osin siitä, että vasemmistolaiset duunarit ovat palanneet perussuomalaisista Sdp:hen.

”Perussuomalaisiin on jäänyt jäljelle vain ydinkannattajajoukko”, raportissa todetaan.

Perussuomalaiset sai eduskuntavaaleissa 17,6 prosentin ääniosuuden, mutta vaalien jälkeen kannatus on painunut kyselyissä alle 10 prosentin.

Tutkimuksen mukaan perussuomalaisten kannatus on hajonnut moneen suuntaan. Syynä on tyytymättömyys leikkauksiin sekä demokratian toimivuuteen.

Eniten perussuomalaisista on siirtynyt äänestäjiä Sdp:hen. Tutkimuksen mukaan maahanmuuttoon erityisen kriittisesti suhtautuvia perussuomalaisten kannattajia on kuitenkin siirtynyt äänestämättömiin. Tai sitten kannattamaan eduskunnan ulkopuolisia puolueita.

Vuoden 2015 vaalitutkimuksessa noin puolet perussuomalaisten kannattajista oli samaa mieltä väittämästä ”Suomen talouden tasapainottamiseksi on leikattava julkisia palveluita”

Vasemmistoon siirtyneet PS-äänestäjät ovatkin ilmeisesti isolta osin niitä, jotka eivät hyväksy julkiseen sektoriin kohdistuvia säästöjä.

Tutkimuksen mukaan perussuomalaisille lojaaleista kannattajista 62 prosenttia pitää julkiseen sektoriin kohdistuneita säästötoimenpiteitä perusteltuina. Vasemmistoon ja vihreisiin siirtyneistä näin ajattelee vain 28 prosenttia vastaajista.

Keskustalaisista itsensä sijoittaa oikealle 68 prosenttia, vasemmalle 5 prosenttia ja poliittiseen keskustaan 27 prosenttia. Tutkimuksen mukaan keskustan kannattajien sijainti on pysynyt kutakuinkin samana koko 2000-luvun ajan.

Kokoomuslaisista lähes kaikki eli 97 prosenttia mieltävät itsensä oikeistolaiseksi. Tutkimuksen mukaan kokoomus on siirtynyt 2000-luvulla jonkin verran oikealle.

Tutkimustulokset perustuvat kyselyyn, johon vastasi 4 705 suomalaista. Aineisto kerättiin Taloustutkimuksen internetpaneelilla 15.–21.3.2016.

Lisäksi tutkimuksessa hyödynnettiin 2000-luvun eduskuntavaalitutkimusaineistoja. Kysymyksenasettelusta, analyyseistä ja tutkimusraportista vastasi E2.

Kyseinen ajatuspaja on lähellä keskustaa.

Kiinnostavaa tutkimuksessa on myös havainto siitä, että nykyinen keskustan, perussuomalaisten ja kokoomuksen hallitus on aatteellisesti yhtenäisin kaikista mahdollisista enemmistökoalitioista.

Hallituspuolueiden kannattajat ovat pääosin oikeistolaisia ja arvokonservatiivisia.

Aatteellisesta yhtenäisyydestä huolimatta yhdistäviä asiakysymyksiä hallituspuolueiden kannattajilla on silti yllättävän vähän. Tutkimuksessa tarkasteltiin 50 eri asiakysymystä ja niistä vain viisi yhdistää hallituspuolueita.

Hallituspuolueiden kannattajia yhdistää säästöjen ja paikallisen sopimisen tukeminen sekä maanpuolustushenkisyys. Lisäksi he haluavat rajoittaa Suomen globaalia vastuuta ja katsovat, että Suomi on ollut liian innokas toteuttamaan ympäristöja ilmastotavoitteita.

Erimielisiä hallituspuolueiden kannattajakunta on esimerkiksi EU-politiikasta, Venäjä-suhteista, maahanmuutosta, aluepolitiikasta ja työurien pidentämisestä.

Tutkimuksen mukaan vasemmistoliiton ja Sdp:n sekä myös vihreiden kannattajakunnat ovat vasemmistolaistuneet. Vihreiden kannattajista 69 prosenttia sijoittaa itsensä vasemmistoon. Vain 19 prosenttia vihreistä pitää itseään oikeistolaisena.

Vihreiden kannattajat ovat siis selkeästi vasemmalle kallellaan, vaikka puolue on perinteisesti ollut haluton haluton asemoitumaan vasemmisto–oikeisto-ulottuvuudelle.

Tutkimuksen mukaan vihreät eivät ole koskaan aiemmin olleet niin vasemmistolaisia kuin nyt.

Kolmea oppositiopuoluetta yhdistää siis aiempaa enemmän vasemmistolaisuus ja liberaalius. Silti tutkimuksessa muistutetaan, että punavihreä blokki ei ole sekään yhtenäinen. Ne ovat erimielisiä monista asiakysymyksistä siinä missä hallituspuolueetkin.

”Hallituksen leikkauspolitiikan vastustaminen on ainoa asia, joka selkeästi yhdistää pääoppositiopuolueiden kannattajia”, e2:n tutkija Jussi Westinen toteaa.

Tutkimuksessa todetaan, että puolueiden kannattajien toiveet on hyvin vaikea yhteen sovittaa kaikissa enemmistöhallitusvaihtoehdoissa.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Perussuomalaiset
 • Puolueet

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Länsimetron koeajo keskeytyi, vaihde meni rikki Otaniemessä – Metropomo: ”En osaa nyt sanoa matkustajaliikenteen aloituksesta mitään”

  2. 2

   Sörnäisten ”kauhea röttelöyksiö” on menossa kaupaksi yli hintapyynnön – Välittäjä: ”Minulta on kysytty, jäikö hinnoittelijalta aamulääkkeet ottamatta”

  3. 3

   Tolkutonta viinankäyttöä riitti, kun Suomi soti: känninen kenraali ei päässyt autosta ulos, pataljoonan komentaja sammui alaisineen – ”Ihme että tällainen porukka onnistui”

  4. 4

   Miten terve, koulutettu ja menestyvä nainen voi uupua jopa ennen kuin täyttää 30?

  5. 5

   ”Ota poikasi kainaloon” – Jos haluat kasvattaa pojan, joka ei ahdistele, yksi keino on lastenpsykiatri Jari Sinkkosen mukaan ylitse muiden

  6. 6

   ”Jätä avaimet tuohon. Kiitos ja hei” – Työpsykologi Hanna Poskiparta sai nuorena yllätyspotkut unelmatyöstään, mutta oppi samalla paljon olennaista työyhteisöstä

   Tilaajille
  7. 7

   Nuoret suomalaismiehet fanittavat 27-vuotiaan opiskelijan tekemää tv-sarjaa, vaikka sen ei pitänyt olla enää mahdollista – Näin ärsyttävästä nörtistä tuli nettisuosikki

  8. 8

   Uutuuskirja paljastaa: muu Yö-yhtye kiusasi ylivoimaista Jussi Hakulista sadistisesti – Olli Lindholm: ”Kateuttahan se oli, alemmuudentuntoa”

  9. 9

   Helsingin Hämeentien liiketilasta löytyi ammattimainen kannabiskasvattamo – ”Poisvientiä odottavaa roskaa”, totesi viljelijä takavarikoiduista huumesäkeistä

  10. 10

   Vain viisi kappaletta julkaissut Alma sai Suomi-palkinnon – ja se on oikein

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ota poikasi kainaloon” – Jos haluat kasvattaa pojan, joka ei ahdistele, yksi keino on lastenpsykiatri Jari Sinkkosen mukaan ylitse muiden

  2. 2

   Kuura Maula ei kutsu lastaan pojaksi, Maisa Leppänen antoi poikansa pukeutua mekkoon – Näin toimii vanhempi, joka haluaa kasvattaa lapsensa feministisesti

   Tilaajille
  3. 3

   Moni suomalainen syö maksansa sairaaksi – jo joka viidennellä on rasvamaksa, eikä tulevaisuus näytä erikoislääkärin mukaan hyvältä

  4. 4

   Stalinin alkuperäiset dokumentit lopettavat turhan arvuuttelun – nyt tiedetään luotettavasti, mitä Moskova suunnitteli Suomen varalle

  5. 5

   Mikko Andelin, 41, nukkui kuukausikaupalla vain kolme tuntia yössä – sitten järvenpääläislääkäri puuttui asiaan ja tarjosi lääkkeetöntä hoitoa

   Tilaajille
  6. 6

   30-vuotias mies kertoi kokemuksistaan HS:n ahdistelukyselyssä: ”Hävetti kamalasti, miten hallitsemattomasti olin käyttäytynyt – En ollut ottanut todesta hienovaraisia vihjeitä siitä, etten ollut toivottu”

  7. 7

   Aleksis Salusjärvi oli lukiossa, kun nainen kavahti häntä ensi kerran bussipysäkillä – #MeToo-kampanja herätti miehet kertomaan, miltä tuntuu, kun nainen pelkää

  8. 8

   ”Kaikki alalla olevat tietävät sen ringin” – Suomen elokuva-alalta kerätyssä kymmenien ahdistelukertomusten aineistossa muutama nimi toistuu

  9. 9

   Miten terve, koulutettu ja menestyvä nainen voi uupua jopa ennen kuin täyttää 30?

  10. 10

   ”Väkisin viinaa, hotellihuone, seksuaalinen hyväksikäyttö / raiskaus”: Suomen elokuva-alalla ahdistellut naiset kertovat kokemuksistaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ossi Nyman ei tee töitä ja sanoo, että työvoimatoimisto on ihmisoikeusloukkaus – näin ”ideologisesti työtön” taktikoi itselleen yhteiskunnan tuet

   Tilaajille
  2. 2

   ”Äiti soittaa”, vilkutti puhelin kuolleen pojan vieressä – oppilas Niina Sassi, poliisi Timo Leppälä ja muut Jokelan koulusurman kokeneet kertovat nyt, millaiset jäljet tragedia jätti

   Tilaajille
  3. 3

   Sairaanhoitaja Paula Vuotila, 61, eli 30 vuotta ”koulutetun eliittielämää” – sitten hän ajautui asumaan rappukäytävissä

  4. 4

   ”Kaikki alalla olevat tietävät sen ringin” – Suomen elokuva-alalta kerätyssä kymmenien ahdistelukertomusten aineistossa muutama nimi toistuu

  5. 5

   Aleksis Salusjärvi oli lukiossa, kun nainen kavahti häntä ensi kerran bussipysäkillä – #MeToo-kampanja herätti miehet kertomaan, miltä tuntuu, kun nainen pelkää

  6. 6

   ”Sinun hiljaisuutesi on valanut sementtiin itätytön stereotypian, ja se myy lisää poikamiesmatkoja”, kirjoittaa kirjailija Sofi Oksanen avoimessa kirjeessään Melania Trumpille

  7. 7

   Kirjailija kertoi olevansa ”ideologisesti” työtön ja kikkailevansa tukia – TE-toimisto katkaisee tuet ja aloittaa poikkeuksellisen selvityksen

  8. 8

   ”Ota poikasi kainaloon” – Jos haluat kasvattaa pojan, joka ei ahdistele, yksi keino on lastenpsykiatri Jari Sinkkosen mukaan ylitse muiden

  9. 9

   Trumpin lähipiiri pelkää presidentin olevan ”hajoamassa” – avustajat yrittävät pitää presidentin aisoissa, kun hän saapuu toimistolle kiihdyksissään

  10. 10

   Kuura Maula ei kutsu lastaan pojaksi, Maisa Leppänen antoi poikansa pukeutua mekkoon – Näin toimii vanhempi, joka haluaa kasvattaa lapsensa feministisesti

   Tilaajille
  11. Näytä lisää