Kotimaa

Pakkaset jatkuvat ensi viikolla: rinteitä ja latuja aukeaa lähipäivinä eteläisintä Suomea myöten

Tekojäitä, hiihtolatuja ja laskettelurinteitä avattaneen viikon aikana myös pääkaupunkiseudulla.

Hiihtolatujen, laskettelurinteiden ja luistelukenttien rakentaminen on alkanut eri puolilla Suomea. Uudellamaallakin hiihtoladunpätkiä on auki Espoossa, Vantaalla, Inkoossa ja Vihdissä.

Ilmatieteen laitoksen mukaan maanantaiaamuna lunta oli vähintään senttimetrin verran Uudeltamaalta Keski-Suomen läpi Kainuuseen ja käsivarren Lappiin ulottuvalla vyöhykkeellä. Länsirannikolla lunta ei ollut.

Pakkaset jatkuvat näillä näkymin ainakin ensi viikon puoliväliin, joten talviliikuntapaikkoja aukeaa lisää pitkin viikkoa.

Hiihtokeskukset

Hiihtokeskuksia lumetetaan nyt ahkerasti. Eteläisin avoinna oleva hiihtokeskus on Sipoon Talma Ski, joka pyrkii avaamaan myös päärinteensä tiistaina. Pohjoisessa Kuusamon Rukalla on auki jo neljä rinnettä. Rukalla kausi alkoi varastoidun lumen avulla jo 10. lokakuuta.

Espoon Swinghill pyrkii avaamaan harjoittelurinteen jo maanantaina ja Vihti Ski Center päärinteensä tiistaina iltapäivällä. Kittilässä sijaitseva Levi pyrkii avaamaan eturinteensä perjantaina. Rinteitä rakennetaan jo myös Hollolan Lumikeskus Messilässä.

”Hiihtokeskukset lumettavat joka puolella Suomea. Viikonloppuna on auki enemmänkin, jos sääennusteet pitävät vähänkään paikkaansa”, sanoo toiminnanjohtaja Harri Lindfors Suomen hiihtokeskusyhdistyksestä.

Lindforsin mukaan moni Etelä-Suomen hiihtokeskus ei edes pyri lumettamaan heti kaikkia rinteitään. Ne lumettavat mieluummin yhden rinteen kunnolla, jotta mahdollisen lauhemman sääjakson jälkeen rinteiden rakentamista ei tarvitse aloittaa alusta.

”Tykkilumi on rakenteeltaan luonnonlunta tiiviimpää, joten se kestää lämpötilan vaihtelun paremmin kuin luonnonlumi.”

”Ilollahan [varhainen talvi] on otettu hiihtokeskuksissa vastaan. Monena vuonna sää on ollut vaihtelevampaa, mutta nyt näyttää, että pakkasjakso jatkuu ainakin ensi viikon tiistaihin.”

Perjantaina Kansainvälisen hiihtoliiton lumikontrollissa myös varmistui, että Levillä lasketaan pujottelun maailmancupin avauskilpailu isänpäiväviikonloppuna 11.–13. marraskuuta.

Uudellamaalla Espoon Serena Ski puolestaan odottelee suurjännitemuuntamoonsa varaosia, minkä vuoksi lumetus alkaa tämänhetkisen tiedon mukaan keskiviikkona.

Hiihtoladut

Samalla kunnat ja hiihtokeskukset rakentavat hiihtolatuja kovaa vauhtia. Harrastajahavaintoja kokoavan latutilanne.fi-sivuston mukaan sunnuntaina hiihtolatuja oli auki jo 21 paikkakunnalla. Kaupungeista latuja on avattu muiden muassa Rovaniemelle, Kajaaniin, Imatralle, Jyväskylään ja Ouluun.

Pääkaupunkiseudulla hiihtolatuja oli maanantaina auki Vantaalla ja Espoossa. Vantaan Hakunilassa pääsi hiihtämään 400 metrin matkaa.

”Ei siellä varsinaisesti tykkilatua ole, mutta ajamme sinne lunta ja kyllä siellä ihmiset hiihtävät. Pyrimme lähipäivinä avaamaan kilometrin pituisen pätkän vapaalle ja perinteiselle hiihtotyylille”, kertoo liikuntapaikkamestari Juha Savolainen.

Espoon Oittaalla maanantai-illaksi avautuu 750 metrin lenkki, jossa myös pääsee hiihtämään perinteisellä ja vapaalla tyylillä.

”Luultavasti loppuviikosta saamme 1,4 kilometrin lenkin auki. Pidempää pätkää ei varmaan marraskuussa aleta tehdä sen varalta, että jos joulukuussa tulee pitkä lauha jakso. Toinen paikka, jossa aloitimme tykittämään tänään, on Leppävaaran urheilupuisto. Siitä tulee noin 600 metriä pitkä latu”, sanoo aluetyöjohtaja Petri Forsman.

Helsingissä latujen lumettaminen aloitetaan alkuviikosta Paloheinässä. Ulkoilupäällikkö Petri Angelvuo kertoo, että Paloheinässä latujen rakentamista ovat myöhästyttäneet tekniset ongelmat. Lumettamisen on kuitenkin tarkoitus aloittaa heti, ”kun tekniikka saadaan kuntoon”.

Raaseporin kaupungissa Karjaalla hiihtolatua oli maanantaina auki 3,5 kilometriä. Huonokuntoista tai lyhyttä latua pääsee hiihtämään myös Inkoossa ja Vihdin hiihtokeskuksessa.

Luistelukentät

Pakkasten myötä myös luistelukenttien rakentaminen on alkanut pääkaupunkiseudulla. Tapiolan jääpuutarha avautui jo lauantaina, ja Leppävaaran tekojääkaukalo seuraa perässä tiistaina. Viikon tai kahden sisällä avattaneen tekojäitä myös Keski-Espoossa ja Matinkylässä, kertoo Espoon liikuntapalvelupäällikkö Jarmo Ikävalko.

”Koulukenttien jäädytystä ei ole aloitettu. Tekojäät edellä mennään”, Ikävalko sanoo.

Helsingissä Oulunkylän tekojääkenttä avautunee tiistaina, sanoo kenttäpäällikkö Jyrki Inkinen. Käpylän tekojää avattaneen puolestaan keskiviikkona tai torstaina, mutta maanantaina alkanut lumisade voi viivästyttää suunnitelmia.

”Pohjia kannata pilata nyt, jos lunta tulee. Myös Brahen kentällä on aloitettu pohjanteko eli sitä jäädytetään, ja lumentulosta riippuu, onko se viikon lopulla auki”, Inkinen sanoo.

Pukinmäen tekojää aukeaa näillä näkymin 14. marraskuuta. Lassilan tekojään valmistumisaikataulusta ei tietoa.

 

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Talviliikunta
 • Hiihtokeskukset
 • Hiihto
 • Luistelu

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suvi Haimi kypsyi muovijätteen määrään kylpyhuoneessaan – syntyi uraauurtava keksintö, joka kiinnostaa jo kansainvälisiä kosmetiikkabrändejä

  2. 2

   Päänsiirto ruumiilta toiselle onnistui – Kiistellyn italialaiskirurgin tähtäimessä seuraavaksi elävät potilaat

  3. 3

   Sdp:n kannatus lähestyy kokoomuksen suosiota – keskusta vajoaa

  4. 4

   Salakirjoittaja ja piirtävä upseeri – sota toi yhteen suomalaisen pariskunnan, ja nyt heidän jäljiltään löytyi salaisuus: mitä vaitelias joukko upotti savolaiseen järveen?

   Tilaajille
  5. 5

   Jalkainfarkti tunnetaan huonosti, silti tuhannet ovat vaarassa saada sen ja joutua jopa amputaatioon

  6. 6

   Hygieniasta löytyy huomautettavaa sadoissa ravintoloissa Helsingissä – Katso hakukoneella, miten on kotikulmiesi ravintoloiden laita

  7. 7

   Husin toimitusjohtaja HS:n mielipidepalstalla: ”En ole koskaan nähnyt Suomen terveyspolitiikkaa niin sekaisin kuin nyt”

  8. 8

   Japanissa tehdään niin vähän rikoksia että pikkuhousuvarkauskin saa rikostutkijat liikkeelle – poikkeuksena 70-vuotias sarjamurhaaja ”Musta leski”

  9. 9

   Puurakentamisen kokeiluhanke osoitti asian, jonka pitäisi olla itsestään selvä

  10. 10

   Kaksion saa jo lähes yksiön hinnalla pääkaupunkiseudulla – Katso, mitä pienet asunnot maksavat omalla alueellasi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Suvi Haimi kypsyi muovijätteen määrään kylpyhuoneessaan – syntyi uraauurtava keksintö, joka kiinnostaa jo kansainvälisiä kosmetiikkabrändejä

  2. 2

   Husin toimitusjohtaja HS:n mielipidepalstalla: ”En ole koskaan nähnyt Suomen terveyspolitiikkaa niin sekaisin kuin nyt”

  3. 3

   Päänsiirto ruumiilta toiselle onnistui – Kiistellyn italialaiskirurgin tähtäimessä seuraavaksi elävät potilaat

  4. 4

   Länsimetron ensimmäiset 7 tuntia: HS:n seuranta kokoaa yhteen kauan odotetun päivän tapahtumat – ”Vastaavaa tunnelmaa ei ole ennen nähty suomalaisessa joukkoliikenteessä”

  5. 5

   Jalkainfarkti tunnetaan huonosti, silti tuhannet ovat vaarassa saada sen ja joutua jopa amputaatioon

  6. 6

   Riskit kasvavat asuntomarkkinoilla, ja nyt alkaa olla aika huolestua

   Tilaajille
  7. 7

   Juhana Vartiainen: Suomen työttömistä vain 40 000 pystyy oikeasti työllistymään – ”Se on ihan eri koko­luokka kuin nämä sadat­tuhannet, joista on tapana puhua”

  8. 8

   Metrojuhlia ei järjestänyt kukaan, joten ihmiset tekivät ne itse – HS oli ensimmäisen Espoon-metron kyydissä, ja tältä vaunussa näytti

  9. 9

   Kun junalipun ostaminen kännykällä ei onnistunut, konduktöörit poistivat matkustajan pimeään yöhön

  10. 10

   Mies vei Saphira-koiransa hoitoon Lohjalle – kun hän meni myöhemmin katsomaan koiraa, löytyi vain tyhjä talo, josta oli lämpöpatteritkin viety

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hätähuuto ihmiskunnan tulevaisuuden puolesta, 15 000 tieteentekijää varoittaa joukkotuhosta – ”Pitkään jatkunut nopea väestönkasvu on syy moniin ekologisiin ja jopa yhteiskunnallisiin uhkiin”

  2. 2

   ”Kukaan älykäs ja kaunis nainen ei halua seurustella työttömän, kouluttamattoman miehen kanssa” – 28-vuotias Valtteri ja 26-vuotias Kharouf kertovat tarinansa syrjäytymisestä

   Tilaajille
  3. 3

   Kolmevuotiaan lapsensa puukotuksesta epäillyn isän kuulustelut alkavat tiistaina, miehellä aiempaa rikostaustaa – Poliisi henkirikoksesta: ”Tapahtumia, joita ihmismieli ei meinaa käsittää”

  4. 4

   Varaslähtö länsi­metroon: astu kyytiin ja kiidä tunnelissa 36 kilometriä idästä länteen – verkko­retki kuvaa reitin kuljettajan silmin ja esittelee jokaisen aseman 360-kuvalla

  5. 5

   Mies vei Saphira-koiransa hoitoon Lohjalle – kun hän meni myöhemmin katsomaan koiraa, löytyi vain tyhjä talo, josta oli lämpöpatteritkin viety

  6. 6

   Tuhat vuotta sitten valtava viikinkiarmeija vyöryi Suomeen ja sai selkäänsä hämäläisiltä – Näin kertoo taru, mutta mitä oikeasti tapahtui?

   Tilaajille
  7. 7

   Eräänä kesäiltana Seppo kaatui ja kuoli – se oli vakava paikka, sillä tämä raivokas nero yksin tiesi kaiken siitä, miten Suomen ydin­jäte haudataan turvallisesti

   Tilaajille
  8. 8

   Turvapaikkapäätöstä odottava Sharif Qaderi potkaistiin ulos ryhmäkodista kun hän täytti 18 vuotta – Sitten itähelsinkiläinen lapsiperhe otti hänet luokseen asumaan

  9. 9

   Joukossamme elää ihmisiä, joilla on pedon luonne – näin psykopaatti lipuu toisen ihmisen lähelle ja tekee tuhojaan

   Tilaajille
  10. 10

   Miksi vaikutusvaltaiset miehet panevat naiset katsomaan masturbointiaan? Asiantuntija vastaa

  11. Näytä lisää