Kotimaa

Koulusurman suunnittelusta syytetty nainen poliisikuulustelussa: Surma-aikeet alkoivat unesta

Nainen kertoi poliisikuulustelussa koulusurma-ajatuksistaan ja ihastumisestaan Jokelan edesmenneeseen surmaajaan.

Koulusurman valmistelusta syytetty nuori helsinkiläisnainen kertoi poliisikuulustelussa alkaneensa ajatella koulusurman toteuttamista ensimmäisen kerran kesällä 2014.

”Päivä oli 27. 7. 2014. Muistan tämän päivän oikein hyvin, koska silloin näin ensimmäisen kerran unta joukkomurhan tekemisestä”, nainen sanoi poliisikuulusteluissa tänä syksynä.

Hän kuvaili poliisille, kuinka hän toteutti unessa koulusurman.

”Seuraavina päivinä aloin ajatella tämän unen merkitystä ja miksi minä sellaisen unen näin. Tämän unen myötä minulle tuli kuitenkin iso tarve tutustua koulusurma-aiheeseen ja aloin etsiä siitä paljon tietoa.”

Kuulustelukertomukset tulivat julkisiksi perjantaina, kun tapauksen oikeudenkäynti alkoi Helsingin käräjäoikeudessa.

Syyttäjän mukaan nuori helsinkiläinen nainen suunnitteli ainakin 40 ihmisen surmaamista. Nainen oli syyttäjän mukaan laatinut yksityiskohtaisen suunnitelman tehdäkseen iskun entiseen kouluunsa Kokkolassa.

Suunnitelma paljastui, kun naisen ystävä ilmoitti poliisille elokuussa, että nainen oli hankkimassa asetta joukkosurmaa varten. Tilitiedoista varmistui, että nainen oli siirtänyt kesän aikana aseita luvanneen miehen tilille noin 2 600 euroa.

Mies taas vahvisti kuulusteluissa, että aseiden hankkimisesta oli puhetta jo vuoden 2015 aikana. Hanke oli edennyt kesään 2016 mennessä niin paljon, että nainen oli maksanut aseista. Rikos oli tarkoitus tehdä Jokelan koulusurman vuosipäivänä, 7. marraskuuta.

Nainen kertoi syyskuussa poliisikuulusteluissa, että hän alkoi ensimmäisen joukkomurhaunensa jälkeen etsiä koulusurmaajista tietoa ja kuunnella samaa musiikkia kuin hekin.

Erityisesti hän ihannoi Jokelan koulusurmaajaa, jonka haudalla hän kävi toistuvasti.

”Sanoisin, että olen vieraillut siellä noin 20 kertaa. Aloitin nämä vierailut heinäkuussa 2014”, hän sanoi poliisille.

Nainen kertoi jutelleensa ja laulaneensa haudalla Jokelan surmaajalle. Hän koki omien sanojensa mukaan päässeensä hautavierailuilla surmaajan kanssa ”yhteyteen sielullisella tasolla”.

”Usein vein kukan muotoisia kynttilöitä, kukkia ja karkkia”, hän kertoi. ”Lisäksi olen tehnyt hänelle veriuhrauksen eli olen viiltänyt itsestäni verta hänen hautansa päälle, jonka jälkeen peitin tämän veren.”

Nainen piti Jokelan surmaajan kehystettyä kuvaa huoneessaan jakkaralla. Hän kutsui sitä kuulusteluissa alttariksi.

Helsinkiläisnainen kertoi rakastuneensa Jokelan edesmenneeseen surmaajaan ja olleensa häneen yhteydessä sekä unessa että valveilla. Hän sanoi kuulusteluissa kokevansa, että Jokelan surmaaja on hänelle vihainen eikä enää halua keskustella hänen kanssaan.

Poliisi kysyi kuulusteluissa myös naisen käynnistä ampumaradalla Helsingissä maaliskuussa 2015.

”Halusin mennä kokeilemaan, miltä ammunta minusta tuntuu. Henkilökunta oli hieman huolissaan, koska näkivät arvet käsissäni. Pääsin kuitenkin ampumaan pistoolilla”, nainen sanoi.

Helsinkiläisnainen keskusteli myös tuttaviensa kanssa koulusurma-aikeesta ja kirjoitti aiheesta nettisivustoille.

Poliisin esitutkinnan mukaan naisen kämppäkaveri kertoi poliisille, että nainen puhui jatkuvasti koulusurman tekemisestä. Kämppäkaveri joutui muuttamaan muualle viime heinäkuussa, koska hän pelkäsi helsinkiläisnaisen tappavan hänet.

Nainen kertoi kuulusteluissa eläneensä täydellistä nuoren naisen elämää.

”Kävin baareissa, tapasin ystäviä ja vedin huumeita”, hän sanoi.

Syyttäjän mukaan helsinkiläisnainen oli yrittänyt ostaa aseita, muun muassa pistoolin, rynnäkkökiväärin ja katkaistun haulikon eräältä mieheltä.

Nainen kertoi yrittäneensä hankkia vain pistoolin. Nainen ei ollut omien sanojensa mukaan päättänyt toteuttaa koulusurmaa.

”Halusin tietää, mitä tulisin tekemään sen jälkeen, kun minulla olisi fyysisesti pistooli hallussa. Olen niin pitkään pohtinut koulusurmaa ja hankin pistoolin sen vuoksi, etten haluaisi jossitella enää. Halusin tietää mitä tekisin, kun minulla olisi pistooli”, nainen sanoi.

Kuulustelija kysyi naiselta, mitä hän olisi pistoolilla tehnyt.

”En tiedä. Sen vuoksi hankin pistoolin, että voisin tehdä päätöksen. Päätöksellä tarkoitan sitä, että 2014–2015 minulla oli ajatus tehdä koulusurma ja en ollut enää täysin varma tästä ja halusin hankkia aseen, jotta sain varmuuden, mitä tulisin tekemään.”

Puolustuksen mukaan nainen on kärsinyt mielenterveysongelmista lapsuudestaan asti. Hän oli niiden takia usean kuukauden ajan hoidettavana sairaalassa.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Joukkosurmat
 • Väkivaltarikokset
 • Rikokset

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  3. 3

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  6. 6

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  7. 7

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  8. 8

   Valtiolla on käsissään huumekaupasta peräisin olevia bitcoineja miljoonien eurojen edestä – Valtiokonttori päättää tammikuussa, miten se suhtautuu kyseenalaiseen valuuttaan

  9. 9

   "Häirintää on todella runsain mitoin", sanoo Rakennusliiton puheenjohtaja – Nyt kymmenen eri alojen vaikuttajaa kertoo, miten he aikovat puuttua seksuaaliseen häirintään

   Tilaajille
  10. 10

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää