Kotimaa

Surullisenkuuluisa Suomutunturi avaa rinteensä – kaikkia tuhoisan tulipalon vahinkoja ei ole saatu korjattua

Spedenkin tukema Suomutunturin laskettelukeskus on kokenut useita konkursseja, ja viime vuonna siellä riehui raju tulipalo. Uusi yrittäjä luottaa hyviin rinteisiin ja avaa niistä kaksi marraskuun puolivälissä.

Vastoinkäymisistään tunnetun Suomutunturin kymmenestä rinteestä pystytään avaamaan lauantaina 12. marraskuuta kaksi, yksi aikuisille ja yksi lapsille. Useina viime vuosina Kemijärvellä sijaitseva rinnekeskus on pysynyt koko kauden kiinni, ja niin oli vähällä tapahtua viime vuonnakin.

Asiakkaiden majoituskäytössä on Suomutunturilla nyt alkavalla laskettelukaudella noin 30 hotellihuonetta ja kaksi sviittiä. Nämä huoneet sijaitsevat niissä osissa Suomun tiloja, joita vuoden 2015 lokakuussa sattunut iso tulipalo ei tärvellyt pahasti. Palossa tuhoutui muun muassa hotellin niin sanotun vanhan puolen vastaanotto-, ravintola-, kuntosali- ja wc-tiloja ja lisäksi osa huoneista.

”Savu- ja nokihommat on hoidettu”, yrittäjä Kari Tirkkonen sanoo.

Itse asiassa tällä kaudella avoinna olevat tilat saatiin käyttöön jo viime talveksi. Lokakuussa paloi, mutta rinteet avattiin itsenäisyyspäiväksi ja hotelli jouluksi.

”Yksi talvikausi on jo takana. Rakensimme väliaikaisen respan ja 200-neliöisen ravintolan, joka toimii hotellin tilapäisravintolana”, Tirkkonen kertoo.

Tirkkonen pyörittää Suomun palveluja kahden yhtiön, Wilderness Suomun ja Suomu-Rinteiden, kautta. Tirkkonen osti rinnekeskuksen vuoden 2015 loppukesällä Ahti Vilppulan Bedonie-yhtiöltä.

Sijoittaja Vilppulan aikana Suomun rinteitä pidettiin kiinni. Vuoden 2014 syksyllä HS uutisoi, että laskettelukeskuksen johto oli kadonnut ”maan alle” ja verottaja oli hakenut suursijoittajan liiketoimintaa konkurssiin.

Vilppulan yritys omistaa Suomutunturilla edelleen 30 loma-asuntoa, joita rinnekeskuksen asiakkaat voivat vuokrata nykyisen hotellia pyörittävän yrittäjän kautta.

Täksi talvisesongiksi Tirkkonen odottaa Suomutunturille noin 15 000:ttä laskijaa.

”Kooltaan tilat ovat ehkä vähän pienet, mutta pärjäsimme viime kaudella. Suunnittelu tähtää nollatulokseen. Meillä ei ole harhakuvitelma, että voisimme olla voitollinen yritys näissä olosuhteissa. Etenemme jalat maassa, realistisesti ja rationaalisesti.”

Kaikkia laajennus- ja rakennusaikeitaan Tirkkonen ei ole rinnekeskuksessa pystynyt toteuttamaan. Tulipalo aiheutti miljoonavahingot, ja vakuutuskorvauksista on kiistaa.

”Luotan, että ensi vuonna päästään suunnittelemaan”, Tirkkonen uskoo.

Erityisesti Suomutunturin rinteisiin houkutellaan suomalaisia perheitä, ja ulkomailta varauksia on tehty esimerkiksi Kiinasta ja Singaporesta saapuville turisteille. Tirkkonen uskoo Aasiasta Lappiin suuntautuvan turismin lisääntyvän.

”Se kasvaa kaikkialla Lapissa, mikä on iso plussa koko Suomelle.”

Yksi Suomutunturin rinteistä on nimetty FIS SL -rinteeksi, joten myös kilpailuja on luvassa.

”Tammikuussa Suomutunturilla pidetään suurpujottelun miesten kilpailu, toinen kilpailu on maaliskuussa. Lisäksi tulossa on moottorikelkkailijoiden snowcross-tapahtuma”, Tirkkonen kertoo.

Suomulla on nähty monta konkurssia. Nykyisen yrittäjän mielestä keskuksesta voi tulla menestyvä hyvien rinteiden ansiosta.

”Uskon huolien, joita on ollut, jäävän taakse. Olemme Suomen eteläisin ja maan viides suurpujottelurinne, ja kehitämme rinnetekniikkaa. Mutta muutos ei tapahdu yhdessä yössä eikä hokkus pokkus -tempuilla”, yrittäjä Kari Tirkkonen sanoo.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

Spede kokeili linkoa Suomulla

 Suomu oli 1960-luvun lopulla Suomen ensimmäinen suuren luokan laskettelukeskus.

 Vuonna 1965 laskettelua harrastanut kemijärveläinen opettaja Martti Kinnunen päätti rakentaa Suomulle laskettelukeskuksen. Hän vuokrasi tunturin perikunnalta.

 Suomusta kasvoi Suomen ensimmäinen suuren luokan laskettelukeskus, ja myös seurapiirit suosivat sitä.

 Suomen ensimmäinen freestyle-leiri pidettiin Suomulla vuonna 1978. Suomusta tuli freestyle-laskettelun mekka.

 Suosio laski 1990-luvulla. Pohjolan Osuuspankki haki Suomun konkurssiin.

 Suomu haettiin vuonna 1994 uudelleen konkurssiin. Keran omistama kehitysyhtiö ei saanut toimintaa kannattavaksi.

 Pertti ”Spede” Pasanen lähti vuonna 1998 mukaan Suomun kehittämiseen yhdessä kasinomiljonääri Pekka Salmen kanssa. Speden keksinnöt, kuten Suomun huipulle tuotu laskettelijoita vauhdittava linko, eivät tuoneet odotettua kasvua.

 Suomu myytiin vuonna 2002 espanjalaisille yrittäjille, joilta loppuivat rahat.

 Liikemiehet Ahti Vilppulan johdolla ostivat uinahtaneen Suomun vuonna 2007. Vilppulan Bedonie Oy sai 2010-luvun alussa valmiiksi hotellin ja rinteiden laajennuksen sekä lumetusjärjestelmän. Bedonie ajautui kuitenkin talousvaikeuksiin.

 Kari Tirkkonen osti Suomun laskettelukeskuksen vuonna 2015.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Turismi
 • Laskettelu
 • Lappi
 • Tulipalot

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Taksinkuljettaja törmäsi tahallaan pyöräilijään kevyen liikenteen väylällä Espoossa – jyräsi vielä kaatuneen pyöränkin

  3. 3

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  4. 4

   Facebookin ex-johtaja ja muut sosiaalisen median kehittäjät myöntävät luoneensa hirviön, jota he eivät osaa pysäyttää: ”Kukaan ei pysty enää keskittymään”

  5. 5

   Paljastava pukeutuminen on häirintää

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Tuntemattoman sotilaan räjähdyskohtaus rikkoi Guinnessin maailmanennätyksen – saavutus huomattiin ulkomaillakin

  8. 8

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  9. 9

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  10. 10

   Sinnikäs tee se itse -henkilö kiinnittelee aidonnäköisiä liikennemerkkejä Mellunmäessä – ”En ymmärrä yhtään”, hämmästelee kaupungin työntekijä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  8. 8

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  11. Näytä lisää