Kotimaa

Hjallis Harkimo aloitti taistelun ay-liikkeen veroetuja vastaan – ”Se on valtava epäkohta”

SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta: ”Harkimolle ei näytä olevan kovin selvää, mikä työmarkkinajärjestöjen tehtävä on yhteiskunnassa.”

Kansanedustaja Harry ”Hjallis” Harkimo (kok) jätti maanantaina eduskuntaan lakialoitteen, jonka mukaan työmarkkinajärjestöjen tulisi jatkossa toimittaa tilinpäätöksensä patentti- ja rekisterihallitukselle rekisteröitäväksi. Samalla ne tulisivat julkisiksi.

”Avoimuus on ensimmäinen askel”, Harkimo sanoo. Harkimon päämääränä on romuttaa nykyinen työmarkkinajärjestöjen jäsenmaksujen verovähennysoikeus.

Samalla pitäisi Harkimon mukaan päästä eroon käytännöstä, jonka mukaan työmarkkinajärjestöjen sijoitusten tuotot ovat verovapaita. Osinkojen verovapaus perustuu siihen, että yhdistykset katsotaan yleishyödyllisiksi.

Suurimpana ongelmana Harkimo silti pitää jäsenmaksujen verovähennysoikeutta.

Sen hän haluaisi poistaa kokonaan.

”Se on valtava epäkohta”, Harkimo sanoo. Etenkin nykyisessä taloudellisessa tilanteessa, kun kunnat ja valtio joutuvat leikkaamaan ja säästämään kaikessa.

Harkimon mukaan on ylipäätään ongelmallista, kun ulkopuoliset eivät tiedä kuinka suuria rahoja työmarkkinajärjestöissä liikkuu ja kuinka suuria niiden omistukset ovat.

”Ammattiliittojen jäsenillä pitäisi olla oikeus tietää, onko heidän maksamansa jäsenmaksu suhteessa siihen palveluun, jota he liitosta saavat”, Harkimo sanoo.

Harkimo uskoo lakiesityksensä saavan yli sadan kansanedustajan allekirjoitukset, jolloin se tulee eduskunnan käsittelyyn. ”Aion pyytää Lauri Ihalaista allekirjoittamaan”, Harkimo sanoo. Ihalainen (sd) on SAK:n entinen puheenjohtaja.

SAK:n nykyinen puheenjohtaja Jarkko Eloranta toteaa, että nyt jo osa SAK:n liitoista julkistaa tilinpäätöstietojaan. ”Ainakin PAM, JHL ja Metalliliitto julkistavat”, Eloranta sanoo.

Eloranta sanoo, että kukin liitto päättää itse, miten paljon ne haluavat tietojaan julkistaa jäsenilleen tai laajemmin yleisölle. Ennen keskusjärjestöön siirtymistään Eloranta johti Julkisten ja hyvinvointialojen liittoa JHL:ää.

”JHL julkaisee tuloksestaan ja taseesta tiivistelmän”, hän sanoo.

Elorannan mukaan tietojen julkistamisessa on olennaista myös pohtia, mihin tietoja tarvitaan. ”Työtaistelukyky ja -valmius ovat liiton omia asioita. Ja niihin liittyy liiton taloudellinen tilanne mitä suurimmassa määrin”, Eloranta sanoo.

Eloranta tyrmää Harkimon ajatuksen ammattiliittojen jäsenmaksujen verovähennysoikeuden poistamisesta.

”Harkimolle ei näytä olevan kovin selvää, mikä työmarkkinajärjestöjen tehtävä on yhteiskunnassa”, hän sanoo.

Hän on yhtä kriittinen Harkimon ajatusta kohtaan, että työmarkkinajärjestöt menettäisivät yleishyödyllisyysasemansa.

”Silloin yleishyödyllisyysasema saattaisi lähteä monilta muiltakin yhdistyksiltä. Esimerkiksi vapaaehtoistyötä tekeviltä. Se muuttaisi dramaattisesti kansalaisyhteiskunnan toimintaa”, Eloranta sanoo.

Harkimon maanantaina jättämässä lakialoitteessa halutaan muuttaa kirjanpitolain kolmatta lukua. Muutoksen mukaan työmarkkinajärjestöjen tulisi jatkossa toimittaa tilinpäätöksensä patentti- ja rekisterihallitukseen rekisteröitäväksi.

Nykyisin rekisteröintivelvoite koskee osakeyhtiölain nojalla yrityksiä. Rekisteröintivelvollisia ovat myös sellaiset yhdistykset ja säätiöt, joiden liikevaihto on 12 miljoonaa tai taseen loppusumma kuusi miljoonaa tai niiden palveluksessa on yli 50 henkilöä.

”Nuo rajat ylittyvät monessa ammattiliitossa”, Harkimo sanoo.

Silti työmarkkinajärjestöt, ammatti ja työnantajaliitot, neuvottelujärjestöt ja keskusliitot eivät kuuluu rekisteröinti- ja julkaisuvelvoitteen piiriin.

Harkimon mukaan työmarkkinajärjestöjen tilipäätösten julkistus kirjanpitolainsäädännön edellyttämällä tarkkuudella olisi tärkeää, jotta ”julkisen tuen valvonta ja järjestöjen toiminnan arviointi olisi mahdollista”.

”Verovähennysoikeus on nimenomaan julkista tukea”, Harkimo sanoo.

Harkimon mukaan on käsittämätöntä, että työmarkkinajärjestöjä ei velvoiteta avaamaan sijoitus- ja tilitietojaan vaikka ne saavat julkista tukea.

”Yleensä lainsäädännössä julkinen tuki päinvastoin edellyttää järjestöjä laajempaan avoimuuteen”, hän sanoo.

Hjallis Harkimo on toistuvasti käsitellyt ammattiliittoja kolumneissaan. ”Niitä kolumneja on jaettu sosiaalisessa mediassa kaikkein eniten”, hän sanoo.

Tämän hän katsoo kertovan siitä, että hänellä on hankkeelle laaja julkinen tuki.

Harkimo on käsitellyt toistuvasti kolumneissaan vuokrataloyhtiö VVO:ta, jonka osingot ammattiliitot saavat verottomana. VVO:n omistuksesta yli puolet on ammattiliittojen hallussa.

VVO on nostanut vuokralaisten vuokria vuosi toisensa perään. Nyt syksyllä se jakoi omistajilleen ison ylimääräisen osingon.

”Se on epäoikeudenmukaista”, Harkimo sanoo.

Harkimo on ensimmäisen kauden kansanedustaja. Maanantaina jätetty lakialoite on hänen parlamenttiuransa ensimmäinen.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Ammattiyhdistysliike

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  4. 4

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  5. 5

   Demokraatit ottivat yllätysvoiton Alabaman senaattivaalissa – Roy Mooren tappio oli paha isku Donald Trumpille, joka silti onnitteli voittajaa

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  8. 8

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  9. 9

   HS:n painossa ja jakelussa häiriöitä – lue keskiviikon näköislehti ilmaiseksi täältä

  10. 10

   Poliisi epäilee miehen käyttäneen seksuaalisesti hyväksi kahta 6–7-vuotiasta lasta Pohjois-Karjalassa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  8. 8

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  9. 9

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  11. Näytä lisää