Kotimaa

Tutkimus: Työelämän epävarmuus on vähentänyt pitkien perhevapaiden käyttöä – isät käyttävät enemmän vapaita

Eniten kotihoidon tukea käyttävät edelleen vähän koulutetut naiset.

Pitkien perhevapaiden käyttäminen on vähentynyt Suomessa runsaassa kymmenessä vuodessa. Työelämän epävarmuus heijastuu sekä äitien että isien perhevapaiden käyttöön, ilmenee tänään tiistaina julkistetusta tutkimuksesta Perhevapaat, talouskriisi ja sukupuolten tasa-arvo.

”Pisimpiä kotihoidon tukikausia eli lapsen kolmivuotispäivään ulottuvia on nyt puolet vähemmän kuin vuonna 2003”, tutkimuspäällikkö Minna Salmi Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta kertoo.

Toisaalta isät käyttävät nyt perhevapaita aikaisempaa enemmän. Lyhyen, enintään kolme viikkoa kestävän isyysvapaaloman käyttää neljä viidestä isästä riippumatta koulutuksesta ja ammattiasemasta. Pidemmän isyysvapaan, keskimäärin noin 30 päivää, käytti viime vuonna jo lähes puolet isistä. Pidemmän vapaan käyttöön vaikuttaa isän tausta.

”Korkeakoulutetut miehet käyttävät muita enemmän pidempiäkin isyysvapaita. Merkittävää on myös se, että naisten koulutus vaikuttaa isien vanhempainvapaiden käyttöön. Korkeasti koulutettujen naisten puolisot jäivät pitkille isyysvapaille.”

Määrällisesti kotihoidon tukea käytetään yhtä paljon kuin 2000-luvun alussa. Lähes 90 prosenttia perheenäideistä nostaa kotihoidon tukea ainakin jonkun aikaa. Olennainen muutos koskee äitien pitkien perhevapaiden käytön vähenemistä. Minna Salmen mukaan yksi syy tähän on työelämän epävarmuus.

”Äidi, jotka olivat töissä ennen lapsen syntymää, palaavat muita nopeammin töihin, jos työpaikalla on ollut lomautuksia, irtisanominen uhkaa tai heillä on määräaikainen työsuhde. Äidit ajattelevat, että työpaikalla pitää olla työsuhteen varmistamiseksi”, Salmi sanoo.

Työsuhteen epävarmuus vaikuttaa myös isiin siten, että pidempää isyysvapaata ei pidetä, jos isä on kokenut työttömyyttä.

”Isät voivat ajatella myös, että töistä poisjääminen on hankalaa tai töissä on niin kiire, että ei ole aikaa pitää isyysvapaata.”

THL:n tutkimuksen päätutkija Johanna Närvi kertoo, että pisimpään kotihoidon tukea käyttävät äidit, joilla on heikko työmarkkina-asema.

”Äidit ovat pitkään kotihoidon tuella, jos heillä ei ole ammatillista koulutusta tai korkeakoulututkintoa. Äiti hoitaa lasta pitkään, jos hän on ollut työttömänä tai työelämän ulkopuolella ennen lapsen syntymää”, Närvi sanoo.

Hänen mukaansa kotiin jäämiseen vaikuttavat myös asenteet.

”Pitkään kotihoidon tukea käyttävä äiti ajattelee, että lasta kuuluu hoitaa kotona tai hän epäilee päivähoidon laatua. Päivähoito ei vastaa hänen toiveitaan.”

Jos lapsia on kolme tai useampia, äidit hoitavat useammin lapsia pitkään kotona. Närvin mukaan taustalla on sekä käytännölliset tekijät että arvot. Suurperheen lapsia halutaan usein hoitaa kotona.

Närvin mukaan isien perhevapaiden käyttöön suhtaudutaan työpaikoilla pääosin myönteisesti. Isät raportoivat vain harvoin, että lyhyeltä kolmen viikon isyysvapaalta olisi tullut kielteisiä kommentteja esimieheltä tai työtovereilta.

Sen sijaan isien oma suhtautuminen työhönsä ja töiden järjestely työpaikalla voivat jarruttaa pidemmän isyysvapaan käyttöä. Isät pelkäävät, että pitkä poissaolo työpaikalta voi olla hankala työnantajalle tai hänelle itselleen. Töissä on kiireitä tai paineita eikä sijaista palkata. Korkeasti koulutettu toimihenkilöisä voi kokea, että hän on vastuussa töiden sujumisesta ja poissaolo voi tuottaa lisäkuormitusta työtovereille.

Osa-aikatyö kiinnostaisi suomalaisia äitejä, mutta se on edelleen vähän käytetty vaihtoehto. Suomessa viidesosa ansiotyössä olevista naisista tekee osa-aikatyötä, kun Ruotsissa luku on 38 prosenttia. EU-maissa osa-aikatyössä käy 32 prosenttia naisista.

Pienten lasten äidit ovat Suomessakin osa-aikatyössä muita useammin. Tutkimukseen osallistuneiden parivuotiaiden kuopusten äideistä 28 prosenttia teki osa-aikatyötä.

Minna Salmen mukaan naisten osa-aikatyön vähäisyyteen Suomessa vaikuttaa historiallinen tausta. Sota-aikana 1940-luvulla naiset tekivät kotirintamalla sekä omia töitään että miesten töitä. Naisten ansiotyö jatkui 1950-luvulla, jolloin jo puolet naimisissa olevista naisista kävi töissä kodin ulkopuolella. Ruotsissa äidit siirtyivät laajamittaisesti työelämään vasta 1970-luvulla, nimeonomaan osa-aikatyöhön.

Suomeen on syntynyt kokopäivätyöhön perustuva työkulttuuri, kun Ruotsissa esimerkiksi hoivatyössä kuuden tunnin työpäivät ovat yleisiä.

”Osa-aikatyöstä kysyttiin yrityksiltä ja muilta organisaatioilta vuonna 2009 edellisessä perhevapaatutkimuksessamme. Silloin ilmeni, että työnantajat eivät olleet halukkaita tarjoamaan osa-aikatyötä, koska työ jouduttaisiin organisoimaan uudelleen. Kolmasosa suomalaisista pienten lasten äideistä ja neljäsosa isistä olisi kuitenkin kiinnostunut osa-aikatyöstä”, Salmi sanoo.

Osa-aikatyötä jarruttavat ansioiden menetys, pelko entisestä työmäärästä pienemmällä palkalla ja se, ettei osa-aikatyö soveltuisi omalle alalle.

”Osa-aikatyö olisi monille ehkä ihanne, mutta käytäntö estää sen”, Salmi tiivistää.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

Perhevapaat

 Neljän kuukauden äitiysvapaa alkaa 30 päivää ennen lapsen odotettua syntymää.

 Vanhempainvapaa jatkuu sen jälkeen kuusi kuukautta. Vanhemmat voivat jakaa sen.

 Lähes aina vanhempainvapaata käyttää äiti.

 Isyysvapaata voi saada 54 päivää, josta 18 päivää isä voi käyttää äidin ollessa äitiys- tai vanhempainvapaalla.

 Kotihoidontukea perhe saa vanhempainvapaa jälkeen, kunnes lapsi täyttää kolme vuotta.

 Tuen suuruus on 341 euroa kuukaudessa.

 Perustuen päälle voi saada sisaruslisää ja tulosidonnaista hoitolisää sekä kuntalisää.

  Perheille maksetun kotihoidontuen keskimääräinen suuruus oli 415 euroa kuukaudessa vuonna 2014 ilman kuntalisiä.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Perhevapaat
 • Kotihoito
 • Perhe
 • isyys
 • äitiysloma
 • Äitiys

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Moni nainen muuttuu ikääntyessään tai lihotessaan toisille näkymättömäksi – sen huomaa, kun kävelee rautatieasemalla väistämättä ketään

  2. 2

   Latinalaisen Amerikan ensimmäinen naispuolinen sukellusvenesotilas näki meren vasta 21-vuotiaana – nyt hän on loukussa sukellusveneessä, josta on loppumassa happi

  3. 3

   Poliisi löytänyt videokuvaa tilanteesta, jossa autoilija törmää 6-vuotiaaseen poikaan Itäkeskuksessa ja pakenee paikalta – myös videolla näkyvää silminnäkijää etsitään

  4. 4

   Espoolaiset Vaahtorannat rohkaistuivat rakentamaan kotiinsa valtavan näköalaikkunan – sitten huippupoliitikko puuttui peliin, ja ikkunan alle saatetaan raivata luontopolku

  5. 5

   Jan Vapaavuori lopetti Ruotsin lipun ylivallan Helsingin paraatipaikalla – Kaupungintalolla liputetaan kokeeksi Suomen lipulla joka päivä ja yö

  6. 6

   Kyykky on ihmisen luonnollinen lepoasento, mutta olemme unohtaneet, miten se tehdään – Näin kyykkääminen parantaa kehosi hyvinvointia

   Tilaajille
  7. 7

   Instagram-suosikkitili julkaisee oppilaiden saamat pahimmat Wilma-huomautukset – Soitimme Wilma-viestien asiantuntijalle ja kysyimme, pitääkö tästä olla huolissaan

  8. 8

   Espoon Otaniemeen ilmestyi omituinen liikennemerkki – Syy löytyy suomalaisesta robottiautosta, joka esiteltiin juuri

  9. 9

   Äiti hylkäsi uimataidottoman 5-vuotiaan lapsen uimahalliin, lapsi löytyi veden alta lähes viiden minuutin jälkeen – hovioikeus korotti tuomiota

  10. 10

   Kela harkitsee äitiyspakkaukselle uutta nimeä – Yleisöltä tuli muutamassa tunnissa 4 000 nimiehdotusta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Espoolaiset Vaahtorannat rohkaistuivat rakentamaan kotiinsa valtavan näköalaikkunan – sitten huippupoliitikko puuttui peliin, ja ikkunan alle saatetaan raivata luontopolku

  2. 2

   Kyykky on ihmisen luonnollinen lepoasento, mutta olemme unohtaneet, miten se tehdään – Näin kyykkääminen parantaa kehosi hyvinvointia

   Tilaajille
  3. 3

   Äiti hylkäsi uimataidottoman 5-vuotiaan lapsen uimahalliin, lapsi löytyi veden alta lähes viiden minuutin jälkeen – hovioikeus korotti tuomiota

  4. 4

   Arabimiehet eivät tasa-arvosta välitä, sanoi tutkimus ja riemastutti maahanmuuton vastustajat – mutta yksi arabimaa on poikkeus ja osoittaa, kuinka monimutkaista kaikki on

  5. 5

   Kun Luhta julkisti suunnittelemansa olympia-asut, niitä haukuttiin ”vahvoissa ja ala-arvoisissa viesteissä” karmeimmiksi koskaan – ”Suunnittelijat ottivat palautteen raskaasti”

  6. 6

   Joonas Konstig kyllästyi yksivuotiaan kiukuttelua muistuttavaan käytökseensä, ja päätti ryhtyä opiskelemaan herrasmieheksi – lopputuloksena kirja joka jokaisen miehen kannattaisi lukea

  7. 7

   Venäjä myönsi ”äärimmäisen korkeat” radioaktiiviset saastelukemat

  8. 8

   Lähes 200 :aa Kehä III:lla posottanut mies valitti ajokiellon pituudesta –”Ilman autoa työmatka kestää yli kolme tuntia”

  9. 9

   Vantaan lastensuojelun työntekijät: Oikeasti täällä on kaaos, vaikka muuta väitetään – ”Tässä puhutaan nyt kuusivuotiaista yrittämässä lyödä puukolla ikäistään”

  10. 10

   Amsterdam saa himoitun Euroopan lääkeviraston, Helsinki putosi heti skandaalimaisella viiden pisteen tuloksella – Vapaavuori hämmästyi: ”Maamme on heikosti tunnettu”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hätähuuto ihmiskunnan tulevaisuuden puolesta, 15 000 tieteentekijää varoittaa joukkotuhosta – ”Pitkään jatkunut nopea väestönkasvu on syy moniin ekologisiin ja jopa yhteiskunnallisiin uhkiin”

  2. 2

   Kyykky on ihmisen luonnollinen lepoasento, mutta olemme unohtaneet, miten se tehdään – Näin kyykkääminen parantaa kehosi hyvinvointia

   Tilaajille
  3. 3

   Suvi Haimi kypsyi muovijätteen määrään kylpyhuoneessaan – syntyi uraauurtava keksintö, joka kiinnostaa jo kansainvälisiä kosmetiikkabrändejä

  4. 4

   Varaslähtö länsi­metroon: astu kyytiin ja kiidä tunnelissa 36 kilometriä idästä länteen – verkko­retki kuvaa reitin kuljettajan silmin ja esittelee jokaisen aseman 360-kuvalla

  5. 5

   Mies vei Saphira-koiransa hoitoon Lohjalle – kun hän meni myöhemmin katsomaan koiraa, löytyi vain tyhjä talo, josta oli lämpöpatteritkin viety

  6. 6

   Tuhat vuotta sitten valtava viikinkiarmeija vyöryi Suomeen ja sai selkäänsä hämäläisiltä – Näin kertoo taru, mutta mitä oikeasti tapahtui?

   Tilaajille
  7. 7

   Husin toimitusjohtaja HS:n mielipidepalstalla: ”En ole koskaan nähnyt Suomen terveyspolitiikkaa niin sekaisin kuin nyt”

  8. 8

   Turvapaikkapäätöstä odottava Sharif Qaderi potkaistiin ulos ryhmäkodista kun hän täytti 18 vuotta – Sitten itähelsinkiläinen lapsiperhe otti hänet luokseen asumaan

  9. 9

   Hygieniasta löytyy huomautettavaa sadoissa ruokapaikoissa pääkaupunkiseudulla – Katso hakukoneella, miten on kotikulmiesi ravintoloiden laita

  10. 10

   Miksi vaikutusvaltaiset miehet panevat naiset katsomaan masturbointiaan? Asiantuntija vastaa

  11. Näytä lisää