Kotimaa

Verouudistus vaikuttaa nyt Veroilmoituksen täyttäjän työ ei vähentynyt, jotkut edut muuttuivat

Tilaajille

Veroilmoituksen täyttöohjeet ovat muuttuneet jonkin verran viime vuodesta, onhan verouudistuksen ensimmäinen vuosi juuri päättynyt. Olennaisin muutos lienee korkojen vähennysjärjestelmän monimutkaistuminen, vaikka siitä piti tulla yksinkertaisempi.

Vähennysjärjestelmä on muutenkin muuttunut jonkin verran. Verovapaiden tulojen lukumäärä on vähentynyt ja vähennysten markkamäärät ovat muuttuneet. Myös luontoisetujen verotus on kiristynyt, minkä moni on jo havainnut palkkapussissaan.

Palkkapussin sisältöön ovat vaikuttaneet myös uudet veroasteikot, joiden pitäisi olla iloinen yllätys useimmille. Valtionverotuksen veroprosentit ovat alentuneet kunnolla. Korkein marginaaliveroprosentti aleni 51 prosentista 44 prosenttiin.

Kunnallisverotuksen kiristyminen monessa kunnassa voi syödä tästä jopa prosentin, mutta kyllä "verotuksen keveneminen" taitaa sittenkin olla totta monelle. Tämän verotetut havaitsevat viimeistään ensi syksynä, kun vuoden 1989 verotus valmistuu.

Miten täytät veroilmoituksen

Työnantajasi lähettää ennakonpidätystodistuksen ja pankki tositteet maksetuista koroista. Jos arvopaperisi ovat pankin hoidossa, saat myös pankista valmiiksi täytetyn omaisuusluettelon.

Toivottavasti olet itse säästänyt sairauskulukuitit, tiedot saaduista korko- ja vuokratuloista sekä ostetuista ja myydyistä arvopapereista. Kun paperit ovat kunnossa, työsi sujuu kerralla valmiiksi.

Kaavakkeen kammosta pääset, kun tutustut siihen huolellisesti ja täytät sen rauhallisesti. Veroilmoituksen täyttämiseksi tarvitset lyijykynän ja kumin, kuulakärkikynän, laskimen, sotkupaperia, tositteet sekä veroilmoituskaavakkeet ja ennakonpidätystodistukset.

Kun täytät veroilmoituksen ensin lyijykynällä yhdelle lomakkeelle, on sinun jo helppo täyttää verottajalle lähetettävä esitäytetty lomake.

Veroilmoituksen ykköslomake on niin sanottu päälomake, jonka kaikki verovelvolliset täyttävät. Ensin tarkistat lomakkeessa olevat henkilötiedot ja korjaat mahdolliset virheet. Kirjoitat nimesi ja osoitteesi, kerrot ammattisi ja tiedot pankkiyhteydestäsi.

Työnantajan lähettämästä ennakonpidätystodistuksesta siirrät kaavakkeelle tiedon saaduista palkoista ja niistä maksetuista veroista. Maksetut verot ovat ennakonpidätyksiä.

Myös luontoisedut ovat ennakonpidätystodistuksessa. Jos ennakonpidätystodistuksia on useita, lasket yhteen niiden kertomat tiedot. Älä turhaan vaivaa päätäsi sillä, onko kyseessä pää- vai sivutulo. Sillä ei ole merkitystä tässä verotuksessa. Se vaikuttaa lähinnä tulevien vuosien ennakonpidätysprosentteihin.

Tarkista kaikki palkka- ja ennakonpidätystiedot omista muistiinpanoistasi, sillä työnantajallekin saattaa tulla niissä virheitä. Kun palkkatiedot ovat valmiit, voit ryhtyä täyttämään lisälomakkeita.

Veroilmoituksen täyttöohjeesta kannattaa lukea ainakin punaisella merkityt kohdat. Niissä on paljon hyviä vinkkejä.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  3. 3

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  6. 6

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  7. 7

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  8. 8

   Valtiolla on käsissään huumekaupasta peräisin olevia bitcoineja miljoonien eurojen edestä – Valtiokonttori päättää tammikuussa, miten se suhtautuu kyseenalaiseen valuuttaan

  9. 9

   "Häirintää on todella runsain mitoin", sanoo Rakennusliiton puheenjohtaja – Nyt kymmenen eri alojen vaikuttajaa kertoo, miten he aikovat puuttua seksuaaliseen häirintään

   Tilaajille
  10. 10

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää