Kotimaa

Pankeissa pula tuhannen ja viidensadan markan seteleistä Käteistä rahaa liikkeellä neljä miljardia tavallista enemmän

Tilaajille

Tuhannen ja viidensadan markan seteleistä oli eilen maanantaina pankeissa pulaa. "Chydeniusten ja lönnrotien" sijaan rahaa nostaneet saivat tyytyä "sibeliuksiin" eli sadan markan seteleihin. Rahaa asiakkaille kuitenkin riitti, vaikka pankeissa olikin vilkasta. Tavalliset ihmiset ja yritykset varautuivat laskujen ja palkkojen maksamiseen nostamalla käteistä.

Liikkeellä olevan rahan määrä kasvoi torstaina ja perjantaina 2,2 miljardilla markalla. "Uskon, että määrä kasvoi maanantaina vielä kaksi miljardia markkaa", Suomen Pankin ylikassanhoitaja Reijo Mäkinen kertoo. Mäkisen mukaan käteistä rahaa on nyt liikkeellä noin 17 miljardia markkaa, kun summa tavallisesti on noin 12,5 miljardia.

"Pankit eivät osanneet varautua"

Mäkinen ei pidä tilannetta ihmeellisenä. "Maksuvälityssaarto ajaa ihmiset käteisen käyttöön. Kansa on varautunut käteisellä tilanteeseen", hän sanoo. Aikaisempien lakkojen kokemusten perusteella Mäkinen uskoo, että käteisen määrä saattaa nousta jopa 20 miljardiin markkaan.

Maanantaina alkanut maksuvälityssaarto tarkoittaa sitä, etteivät pankit välitä maksuja pankkiryhmästä toiseen. Pankit toimivat ikään kuin toisia rahalaitoksia ei olisi olemassakaan.

Omalta tililtä voi maksaa vain laskut, joissa maksun saajan tili on samassa pankkiryhmässä. Muussa tapauksessa asiakkaan on nostettava rahaa ja maksettava laskut vastaanottajan tilipankkiin.

Pankkialan työnantajaliitto on ilmoittanut, että pankit sulkeva työsulku alkaa 1. helmikuuta. Postipankit pysyvät kuitenkin auki. Työnantajaliitto ja pankkitoimihenkilöliitto jatkavat neuvotteluja ensi torstaina.

Postipankkeja lukuunottamatta Helsingin keskustan pankkeihin ei syntynyt pitkiä jonoja. Yhdyspankin Keskuskadun konttorissa maanantaita luonnehdittiin "ehkä hiukan tavallista vilkkaammaksi". Sinikka Martinmäen kassassa oli jäljellä vain kaksi tuhatmarkkasta ja yksi viidensadan markan seteli. Satasista ei sen sijaan ollut pulaa. "Rahat eivät lopu", Martinmäki vakuutti.

Asiakas Gunilla Wallin sai suurehkon nostonsa rahana ilman ongelmia. "Perjantaiset pistelakot olivat mielestäni erittäin törkeitä. Toimi kohdistui tavallisiin ihmisiin. Olen siitä erittäin hapan", Wallin sanoi. Käteistä hän tarvitsi verojen maksamiseen.

Postipankin Kaivokadun konttorissa sai jonottaa lounasaikaan reilusti yli tunnin. Kello 12:n aikaan pankin kymmenelle kassalle oli jonossa 123 ihmistä.

"Aamulla oli hiljaisempaa. Nyt täällä on ihmisiä normaalia enemmän", vahtimestari Timo Vartiainen kertoi.

"Kultapossu"-tilit käyttöön

"Aika monella on Postipankissa vanha tili, jota ei ole käytetty. Kehotamme ihmisiä ottamaan ennemmin näitä käyttöön kuin avaamaan uusia", hän jatkaa. Konttorissa avataan päivittäin 30-50 uutta tiliä. Yrityspuolella tilinavaukset sen sijaan kolminkertaistuivat viime viikolla.

"Yritykset ennakoivat tilannetta", Koivisto uskoo.

Helsingin pääpostin rahaliikennepuolella oli keskipäivällä noin puolen tunnin jono. Poste restantessa pääsi keskipäivällä maksamaan laskujaan jonottamatta.

Espoon keskuksen Postipankissa selvisi noin viiden minuutin jonotuksella. Maanantaita luonnehdittiin siellä "tilipäiväruuhkaksi".

Kansallis-Osake-Pankin Lauttasaaren konttorissa syntyi noin 15 minuutin jonoja. Suuri osa asiakkaista oli iäkkäämpiä ihmisiä, jotka hakivat maksupalvelusta veromaksulappujaan pois. Rahaa nostettiin, mutta pulaa käteisestä ei pankkiin syntynyt.

KOP:n Myllypuron konttorissa syntyi jonoja ajoittain ulos asti. Vuoroaan joutui odottelemaan pahimmillaan puolisen tuntia.

SYP:n Kulosaaren konttorissa asioitaan pääsi hoitamaan jonottamatta. Rauhallista oli myös SYP:n Arabian konttorissa.

Herttoniemessä asiakkaiden suuria nostoja jouduttiin jonkin verran rajoittamaan. "Raja oli kymmenissätuhansissa", kertoo KOP:n Herttoniemen konttorin johtaja Juhani Pitkänen . Pienempiäkin nostoja yrittäneille asiakkaille esitettiin toivomus, että rahaa otettaisiin vähemmän.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  6. 6

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  7. 7

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  8. 8

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  9. 9

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  10. 10

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää