Kotimaa

Lapin tuhoista lasku, jos Saksat yhdistyvät

Tilaajille

Jos Saksat yhdistyvät, yhtynyt Saksa tulee saamaan Suomelta laskun Lapin tuhoista. Uusi Saksa voi joutua tekemään Itä- ja Länsi-Saksan mahdollisesti yhdistyessä uuden "rauhansopimuksen" vanhojen vihollistensa kanssa. Sopimusneuvotteluiden asialistalla on myös kysymys sotakorvauksista.

"Suomi ottaa sotakorvaukset varmasti esille", lupaa osastopäällikkö Eero Kekomäki ulkoministeriön oikeudelliselta osastolta. Korvausten saamisesta Kekomäki ei ole yhtä varma.

Kekomäki arvelee, että Suomi ei ole ainoa maa, jolla on mielessä sotakorvausten saaminen yhdistyneeltä Saksalta.

Korvaussummia Kekomäki ei halua kommentoida.

"Emme puhu rahasummista. Se herättää vain turhia toiveita", hän sanoo.

Sopimusneuvotteluihin päästään, kun Saksan kysymys on ratkaistu lopullisesti. Se edellyttää Kekomäen mukaan sitä, että Saksasta tulee yksi valtakunta, jonka rajat ja Berliinin asema on määritelty ja josta ovat poistuneet miehitysjoukot.

Tuhojen arvo neljä miljardia

Sodassa tuhoutui muun muassa 18000 rakennusta, 38000 kotieläintä ja 24000 poroa.

Länsi- ja Itä-Saksa ovat saaneet tuhoista jo vuosikymmeniä sitten seikkaperäisen selvityksen. Selvityksen mukaan sota vei Pohjois-Suomen asukkailta lähes 11000 asuinrakennusta, 125 koulua, 960 paloruiskua, kuusi traktoria ja 4300 maitopystiä.

Lapin tuhoja tutkinut filosofian tohtori Martti Ursin laski 1970-luvun lopulla tuhojen arvoksi noin kaksi miljardia silloista markkaa. Ursin väitteli 1978 tohtoriksi Pohjois-Suomen tuhoista ja jälleenrakennuksesta saksalaissodan jälkeen.

Sittemmin tuhotutkija Ursin on toiminut vuosina 1979-83 kokoomuksen kansanedustajana ja Vaasan kaupunginjohtajana. Nykyisin hän on sanomalehti Kalevan toimitusjohtaja.

Korvauksia on vaadittu ennenkin

Itä- ja Länsi-Saksa eivät ole olleet halukkaita maksamaan Suomelle penniäkään Lapin tuhoista.

Liittotasavalta on vedonnut vuonna 1953 solmittuun niin sanottuun Lontoon velkasopimukseen. Sopimuksessa todetaan, että kysymys natsi-Saksan tekemien sotakorvauksen tuhoamisesta otetaan esille, kun toisen maailmansodan voittajavallat tekevät rauhansopimuksen "koko Saksan" kanssa.

Suomi liittyi Lontoon sopimukseen 1955.

Itä-Saksa on taas ilmoittanut, ettei se kanna vastuuta kolmannen valtakunnan veloista. "He sanovat maksaneensa omat korvauksensa venäläisille ja sillä sipuli", Kekomäki toteaa.

Suomi sai Itä-Saksalta syksyllä 1984 6,1 miljoonaa markkaa korvauksia. Summalla katettiin vain sitä suomalaisten omaisuutta, joka jäi Itä-Saksan hallintaan toisen maailmansodan päättyessä.

Osastopäällikkö Kekomäki pitää Länsi-Saksan roolia ratkaisevana sotakorvausasiassa, koska Saksojen yhdistyminen tapahtuu sen ehdoilla ja rahoilla.

MIKAEL PENTIKÄINEN

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Valtiolla on käsissään huumekaupasta peräisin olevia bitcoineja miljoonien eurojen edestä – Valtiokonttori päättää tammikuussa, miten se suhtautuu kyseenalaiseen valuuttaan

  6. 6

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  7. 7

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  8. 8

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  9. 9

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  10. 10

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää