Kotimaa

Ekokriisi ei ole Jumalan tahtoma maailmanloppu vaan ihmisen teko

Tilaajille

Lahden evankelis-luterilaiset seurakunnat ovat tehneet ympäristöohjelman maan seurakunnista ensimmäisenä.

Vaikka kaksi kolmesta suomalaisesta väittää gallup-tutkimuksessa, että puhdas luonto on korkein arvo, meno on päinvastaista eli ekologisesti kestämätöntä. Kirkon tilaisuuksissakin on kertakäyttömuki kädessä kauhisteltu, että luontoa pidetään kertakäyttöhyödykkeenä.

Pastori siirtyi sanoista tekoihin

Jos luonnonsuojelijoiden ja kirkon välit ovat olleet nihkeät, ne ovat Henttosen mukaan muuttumassa. Ekoteologia on tulossa Suomeenkin, ja kirkko on parantamassa uskottavuuttaan. Seurakunnat virittelevät ympäristöohjelmia ainakin Turussa ja Tampereella.

Henttonen itse käy uuden ajattelutavan mannekiinista. Hän on kiinni myös maallisessa maailmassa: hän on Lahden ympäristönsuojelulautakunnan puheenjohtaja ja ympäristöskribentti, joka on tehnyt mm. arkielämän ympäristöoppaan Sanoista tekoihin Pauli Välimäen kanssa.

Yhden ihmisen mahdollisuudet isot

Henttosen mielestä nykyinen elämäntapa on niin hullu, että yhdellä ihmisellä on äärettömän paljon mahdollisuuksia vähentää väkivaltaa ja antaa luonnolle enemmän tilaa. Jos vastuun ottaminen laajenee yhteisöihin, ollaan jo seuraavalla tasolla.

"Ympäristösuunnitelma on tehty seurakuntien omaa toimintaa varten. Voi sanoa, että otetaan minimivastuu, kun hoidetaan se osuus luomakuntaa, joka meille on uskottu. Ohjelmalla on suuri merkitys myös välillisesti, sillä tiedostettiin tai ei, seurakunnan käyttäytyminen on malli." Lahdessa koulutetaan kaikki kirkon työntekijät ymmärtämään ohjelman eettinen ja teologinen perusta ja oman työalan haasteet.

"Sanelupolitiikassa ei olisi mieltä. On tärkeää, että tavoitteet sisäistetään ja nähdään mielekkäänä mahdollisuutena", Henttonen sanoo.

Kirkon pyrittävä nöyrään rakentamiseen

Esimerkiksi valmisjugurtteja ja -jälkiruokia suositellaan välttämään terveys- ja jätesyistä. Lisäksi mietitään vaihtoehtoa kirkon pakkopullalle: pullalle ja kahville.

Toimenpide-ehdotukset kehottavat miettimään uudelleen rakentamista ja kiinteistöjen käyttöä. Niissä neuvotaan, miten leirikeskuksia tulee hoitaa ekologisesti kestävästi ja miten tulee hoitaa hautausmaita.

Henttosen mielestä suurta säästöä saadaan, kun arvioidaan tilantarpeet entistä tarkemmin. "Maksimaalitarpeen eli joulukirkon mukaan ei pitäisi rakentaa, vaan tulisi pyrkiä nöyrempään eli pienempään ja halvempaan rakentamiseen.

Kun valitaan materiaaleja, tulee miettiä, mistä aiheutuu suurimpia ongelmia valmistusvaiheessa, käytössä ja hävittämisessä." Henttonen ottaa hyväksi esimerkiksi klinkkerilattian, joka voidaan pestä mäntynestesaippualla. Muovilaatta sen sijaan vaatii kovia liuottimia sisältäviä aineita. Muovilaatoissa on usein pvc-muovia, joka valmistusvaiheessa aiheuttaa syöpää ja josta poltettaessa syntyy myrkkyjä.

Hautausmaat ovat koko luontoon verrattuna pieni yksityiskohta, mutta ne ovat kauniita ja monipuolisia puistoalueita kaupunkien ydinkeskustoissa. Esimerkiksi Lahden Vanhan hautausmaan muurissa asui talvella 1988 lumikko ja kärppä.

Hautausmailla on oma jätehuolto-ongelmansa: hautakynttilöiden ja istutusastioiden muovijäte, jota kertyy kuormakaupalla.

Uusiomuovia valmistavan lahtelaisyrittäjän kanssa on sovittu, että hän vastaanottaa kynttilänsuojukset, jos steariinijäämät on poistettu. Hollolalainen kynttilänvalmistaja huolisi steariinin ulkotulien raaka-aineeksi. Lahdessa selvitetään, miten steariini poistetaan edullisimmin.

Lahden seurakunnat eivät omista metsää, mutta muualla seurakunnilla olisi hyvät mahdollisuudet vaikuttaa metsänhoitoon. Omistaahan kirkko metsää 144000 hehtaaria.

Ei rippikouluissa laskettelurinteille

Niistä on luovuttava, samoin tavasta käyttää ralliautoilijoita tilaisuuksien vetonauloina. "Kun näitä tapahtumia on järjestetty, ei ole lainkaan mietitty, millaista elämäntapaa kaupataan. Kuskit voivat olla kaikin tavoin ihailtavia yksilöitä, mutta kasvatusvastuu on ymmärrettävä." Sanomattakin on selvää, että ekoseurakunnassa käytetään joukkoliikennettä, polkupyörää tai yhteiskuljetuksia.

Ekoteologia näkee luonnon itseisarvon

Ekoteologiassa korostetaan, että ekologinen kriisi ei ole Jumalan tahtoma maailmanloppu, vaan ihmisen teko. Se osoittaa, että ihmiseltä puuttuu viisautta ja vastuuta, jota kehittyneen teknologian tuoma valta edellyttäisi.

Saksan liittotasavallassa Heidelbergissa sijaitseva tutkimuslaitos on keskittynyt ekoteologisiin kysymyksiin jo 70-luvun alusta. Siellä on etsitty uutta kokonaisvaltaista tiedettä luonnontieteilijöiden, filosofien ja teologien vuoropuhelusta.

Suomessakin ekoteologista keskustelua on viimein alettu viedä eteenpäin. Muutama tutkimus on tulossa, Kai Henttonen tekee yhtä ja on hankkinut pääsyä Heidelbergiin. Hän selvittää, millaisia haasteita ekologinen kriisi asettaa teologialle.

"Selvää on, että kirkon on pohdittava niitä kriisejä, jotka ihmiset kokevat vakaviksi. Esityslistan on löydyttävä yhteisestä maailmasta. Ekologisen kriisin edessä kaikki ovat yhtä syyllisiä ja yhtä lailla etsimässä mahdollisuuksia elää toisin." LEENA HUOVILA Kari Soinio

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  5. 5

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  6. 6

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  7. 7

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  8. 8

   Paloasema ilman sähköä Espoossa – Helsingissä piti tarkistaa, onko ratikka vielä kiskoilla vai ei

  9. 9

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  10. 10

   Edis Tatli nappasi EM-tittelin itselleen takaisin – ”Hain tyrmäystä, mutta muutenkin meni hyvin”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  5. 5

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  8. 8

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  9. 9

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  10. 10

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää