Kotimaa    |   HELSINGIN SANOMAT

50 vuotta sitten Perjantai 12.4.1940...

Tilaajille

50 vuotta sitten

Perjantai 12.4.1940

Saksa lujittaa otettaan Tanskassa ja Norjassa.

Taistelut Norjan rannikolla jatkuvat.

Englanti menettänyt ennen mainittujen lisäksi kaksi hävittäjää . Kaksi risteilijää vaurioitunut.

Saksalainen taisteluristeilijä Scharnhorst vaurioitunut pahasti.

Saksan laivasto menettänyt kolmen päivän taisteluissa neljä risteilijää.

Lontoo, 11.4. (STT) Alahuoneessa esittämässään lausunnossa Churchill ilmoitti, että ylivoimainen vihollinen oli upottanut brittiläisen hävittäjän "Glowormin". Se oli rakennettu v. 1935, uppoumaltaan 1335 tonnia. "Gloworm" tuhoutui maanantaina. Tiistaina tekivät vihollisen lentokoneet Bergenin edustalla hyökkäyksen laivaston aluksia vastaan. Tällöin vaurioitui lievähkösti 2 risteilijää. Taistelulaiva "Rodneyn" kannelle putosi raskas pommi, mutta sotalaivan kansi kesti. Risteilijä "Auroraa" vastaan tehtiin viidesti hyökkäys. Kaikki epäonnistuivat. Risteilijää seuranneeseen hävittäjä "Gurkhaan" sensijaan osui pommi ja hävittäjä upposi. Miehistö pelastui. Hävittäjämme "Zulu" upotti Orkney-saarten läheisyydessä erään sukellusveneen.

Englantilainen taisteluristeilijä "Renown" on ollut monivaiheisessa taistelussa saksalaisen taisteluristeilijän "Scharnhorstin" ja erään saksalaisen risteilijän kanssa. "Scharnhorst" vaurioitui pahasti, ennenkuin hävisi risteilijän kehittämään savuverhoon. Churchill ilmoitti vielä, että liittoutuneet eivät ole vallanneet takaisin Norjan satamia. Liittoutuneet tulevat miehittämään Fär-saaret. Kysymys Islannin miehityksestä on vielä harkittavana.

Torstaina päivän sarastaessa tekivät Englannin ilmavoimat hyökkäyksiä saksalaisia aluksia vastaan. Erääseen risteilijään osui ilmatorpeedo. Churchill lausui lopuksi: Skandinavian ja pohjoisten kulkuvesien tapahtumat ovat antaneet meille huomattavia sekä sotilaallisia että strategisia etuja. Suureksi eduksi olisi, jos liittoutuneet voisivat toimia yhä kasvavalla, herkeämättömällä voimalla. Englannin ja Ranskan laivastot kykenevät suorittamaan valvontaa Välimerellä samanaikaisesti kuin Pohjanmerellä suoritetaan sotatoimia. Saksan laivasto on jo nyt kärsinyt vakavia menetyksiä, m.m. 4 risteilijää tai enemmän kuin puolet sen nykyisestä vahvuudesta. Sunnuntain jälkeen on tuhottu muutamia saksalaisia hävittäjiä ja sukellusveneitä ja Englannin sukellusveneet ovat aiheuttaneet Saksan kuljetus- ja varastoaluksille, jotka ovat olleet matkalla Skandinaviaan, suuria menetyksiä. Emme voi sallia, että vihollinen rankaisematta ylläpitää etappiyhteyksiä näillä kulkuvesillä.

Saksalaiset miehittäneet Bornholmin.

Saksan lentoase oli keskiviikkona vilkkaassa toiminnassa.

Berlin, 11.4. (STT) Sotavoimain ylijohto ilmoittaa: Lännessä ei ole mitään mainittavaa tapahtunut. Tiedustelulentoja Keski- ja Pohjois-Ranskaan on jatkuvasti suoritettu epäedullisesta säästä ja kiivaasta ilmatorjuntatulesta huolimatta.

T.k. 10 päivän iltapäivällä laskettiin saksalaisia joukkoja maihin Bornholmiin. Maihinnousu tapahtui välikohtauksitta. Muuten kului päivä Tanskaan lähetettyjen osastojen kohdalta rauhallisesti.

- - -

Narvikissa ovat, niinkuin aikaisemmin on ilmoitettu, englantilaiset merivoimat yrittäneet tunkeutua satamaan. Menestyksellisessä torjunnassa tuhottiin kolme vihollisen hävittäjää, ja yksi hävittäjä kärsi pahoja vaurioita.

Norjassa olevien saksalaisten joukkojen vahvistaminen on sujunut suunnitelman mukaisesti.

Päinvastoin kuin englantilaiselta taholta on väitetty, ovat Bergen ja Trondheim saksalaisten käsissä. Mitään hyökkäysyritystä niitä vastaan ei ole tehty.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  6. 6

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  7. 7

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  8. 8

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  9. 9

   Paloasema ilman sähköä Espoossa – Helsingissä piti tarkistaa, onko ratikka vielä kiskoilla vai ei

  10. 10

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  5. 5

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  6. 6

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  7. 7

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  8. 8

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  9. 9

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  10. 10

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää