Kotimaa

Suominen: Sdp vain pörhistelee nostamalla kiistaa maalaeista Hallitusryhmät hakevat sopua lunastusriitaan, osa kokoomusta vastaan

Tilaajille

Kokoomuksen ja sosiaalidemokraattien maapakettia, lähinnä siihen kuuluvaa lunastuslakia koskevaa riitaa yritetään ratkaista ripeästi. Avainpäivänä pidetään keskiviikkoa. Sdp on ilmoittanut, että mikäli riita ei ratkea, puolue vetää ministerinsä hallituksesta.

Kokoomuksessa ollaan sitä mieltä, että lunastuslain muutos on kovin köykäinen asia hallituskysymykseksi, koska lain säädökset tulisivat voimaan aikaisintaan ensi vaalikauden lopulla.

Kokoomuksen puheenjohtaja, kauppa- ja teollisuusministeri Ilkka Suominen oli maanantaina sitä mieltä, että Sdp yrittää vain nostaa asuntopoliittista profiiliaan tekemällä maapolitiikan hallituskysymykseksi.

Suominen ja häntä säestänyt kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Iiro Viinanen huomauttivat, että asuntoasioiden hoitamiseen olisi lunastuslakia nopeampiakin keinoja. Molemmat mainitsivat puheissaan vuokrasäännöstelyn purkamisen ja ensiasuntojen leimaveron poistamisen.

Kokoomuksessa ollaan sitä mieltä, että Sdp kerää maan ansiottoman arvonnousun leikkaamista koskevalla kiistalla aineksia vappupuheisiinsa ja tulevaan eduskuntavaalitaisteluun.

Maapaketin eteneminen eduskunnassa kertoo kuitenkin, että vaalipaineet ovat nousseet myös kokoomuksen eduskuntaryhmässä. Osa ryhmästä haraa hallituksen lunastuslakiesitystä vastaan. Kokoomuksessa pelätään, että keskusta saa vaalitohinassa napattua kokoomukselta sen perinteisen roolin yksityisen omistusoikeuden suojelijana.

Alun perin hallitus oli yksimielinen

Lunastuslain muuttamisen ideana on estää maakeinottelua ja lisätä kuntien mahdollisuuksia hankkia maata lähinnä asuntorakentamiseen.

Hallituksen yksimielisen esityksen mukaan maan ansiotonta arvonnousua voitaisiin leikata jo yleiskaavan laatimis- tai muutospäätöksestä lukien, kun yhteiskunnalle pakkolunastetaan maata yhdyskuntarakentamista varten vahvistetun yleiskaavan alueelta. Leikkuri olisi esityksen mukaan voimassa koko maassa.

Säätämisjärjestys hätkähdytti

Eduskunnassa lunastuslakiesityksen vaikeudet alkoivat, kun perustuslakivaliokunta porvariäänin totesi, että laki on vietävä eteenpäin perustuslain säätämisjärjestyksessä. Lakia valmisteltaessa virkamiehet olivat siinä uskossa, että tavallinen säätämisjärjestys riittää.

Perustuslain säätämisjärjestys kohautti kokoomuksen kansanedustajia niin, että he asettuivat lunastuslakia vastaan. Kokoomuslaiset vastustavat myös leikkurin laajentamista yleiskaava-alueelle. Asian eteneminen jumiutettiin valiokuntaan.

Jos perustuslain säätämisjärjestystä edellyttävä laki halutaan voimaan yksillä valtiopäivillä, sen on saatava viiden kuudesosan tuki eduskunnassa. Keskustan voima riittää tuhoamaan tämän tien. Siksi hallitus kääntyi keskustaopposition puoleen.

Ympäristöministeri Kaj Bärlund (sd) ja pääministeri Harri Holkeri (kok) tarjosivat keskustalle lievennettyä esitystä lunastuslaista. Sen mukaan maan ansiotonta arvonnousua leikattaisiin tehostetusti vain pääkaupunkiseudulla ja Turun ja Tampereen alueilla. Muualla ansiotonta arvonnousua leikattaisiin tehostetusti asema- ja rakennuskaava-alueiden lisäksi vahvistetun ja hyväksytyn osayleiskaavan alueilla. Käytäntö koskisi vain kuntakeskuksia ja vastaavia alueita.

Keskusta kuitenkin antoi rukkaset hallituksen kosinnalle, vaikka kompromissi muistutti sen omia vaatimuksia.

Näin lunastuslakiesitystä joudutaan käsittelemään vielä seuraavilla valtiopäivillä vaalien jälkeen, eli se pysyy puolueiden puheenaiheena ja politiikan teon välineenä vielä ensi keväälle.

Uusi sovinto ja sen ehdot

Kokoomukselle tärkeää vuokrasäännöstelyn purkuvaatimusta vastaan Bärlund on tullut ns. Hyrynsalmi-mallillaan, jonka mukaan vuokrasäännöstelyn purku alkaisi ensi vuonna uusissa asunnoissa Pohjois- ja Itä-Suomessa, ei kuitenkaan yliopistokaupungeissa, kuten Oulussa ja Rovaniemellä.

Kompromissinsa hinnaksi Bärlund on pannut mm. kolmen miljardin markan potin keräämisen asuntorahastoon. Suomisen ajatukset eivät tiettävästi ole kovin kaukana Bärlundin esityksestä. Kokoomus haluaa kuitenkin vuokrasääntelyn purkuun nopeampaa tahtia ja siitä selvää sopimusta. Muualla kuin teholeikkurialueilla kokoomus haluaisi pitää vanhat lait voimassa.

Ajatus kunnille annettavasta vallasta teholeikkurin käyttöönotossa on herättänyt vastustusta ja kummastusta muissa hallituspuolueissa.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  4. 4

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  5. 5

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  6. 6

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  7. 7

   Edis Tatli kohtaa EM-ottelussa Francesco Pateran – HS seuraa nyrkkeilyiltaa

  8. 8

   Helsingissä rytisee nyt pelti, märkä lumi kaatanut kymmeniä puita – kolareita eri puolilla Suomea

  9. 9

   Suojelupoliisi haluaa perustaa vakoilukoulun – Supo ja Puolustusvoimat tarvitsevat 130 uutta työntekijää tiedustelulakeja toteuttamaan

  10. 10

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  8. 8

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  9. 9

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  10. 10

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää