Kotimaa

Lisääntynyt keskustelu insestistä rohkaissut uhreja kertomaan asiasta Avioerokiistoissa myös perättömiä väitteitä

Tilaajille

Avoin keskustelu lapsiin kohdistuvasta seksuaalisesta hyväksikäytöstä on rohkaissut monia hyväksikäytön uhreja puhumaan asiasta, mutta toisaalta se on myös aiheuttanut väärinkäytöksiä avioero-oikeudenkäynneissä.

Isältä on pyritty esimerkiksi epäämään lapsen tapaamisoikeus väittämällä perusteettomasti, että lapseen on kohdistunut seksuaalista hyväksikäyttöä.

Yli neljäsataa pohjoismaista asiantuntijaa on Turussa koolla Lastensuojelun keskusliiton ja sosiaalihallituksen järjestämässä kongressissa pohtimassa lasten väkivaltaisen kohtelun ja hoidon laiminlyönnin ongelmia.

Apulaisosastopäällikkö Sirpa Taskinen sosiaalihallituksesta sanoo, että väitteet lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä pitäisi aina selvittää. Jos väitteet pitävät paikkansa, lapsi tarvitsee ehdottomasti tukea ja hoitoa. Sitä hän tarvitsee myös siinä tapauksessa, etteivät väitteet pidä paikkaansa ja häntä on avioerokiistassa käytetty hyväksi ja pakotettu esittämään perättömiä väitteitä.

Asiantuntijoiden mukaan avoin keskustelu lapsiin kohdistuvasta seksuaalisesta hyväksikäytöstä on tuonut tapauksia esille entistä herkemmin. Pohjoismaisilla asiantuntijoilla on kuitenkin erilaisia näkemyksiä siitä, miten yleistä lapsiin kohdistuva seksuaalinen hyväksikäyttö eli insesti on.

Lastensuojelun keskusliiton ja Heikki Sariolan äskettäin julkaistun tutkimuksen mukaan pienten lasten seksuaalinen hyväksikäyttö ei ole niin yleistä kuin aikaisemmin on esitetty. Sariolan mielestä tämä johtuu siitä, että aikaisemmin yhtenä nippuna on käsitelty niin pienten lasten kuin murrosikäisten kaikenlainen ahdistelu. Varsinaisia tytärinsestikokemuksia oli noin puolella prosentilla tutkimukseen vastanneista tytöistä.

Toisaalta insestikokemus on aina erittäin traumaattinen, ja siksi lasten ja nuorten parissa työskentelevien sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaisten tulee kyetä tunnistamaan insestin oireet.

Ruotsissa Malmön lastenklinikalla pitkään sosiaalityöntekijänä työskennellyt Inga-Britt Stibner piti käytännön kokemuksen pohjalta suomalaistutkimuksessa saatuja tuloksia yllättävän alhaisina.

Hänen mielestään lasten parissa työskentelevän on usein vaikea havaita insestitapauksia pienten lasten eli 3-7-vuotiaitten joukossa, kun on tottunut ajattelemaan, että seksuaalinen hyväksikäyttö voi kohdistua vasta teini-ikäisiin.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  5. 5

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  6. 6

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  7. 7

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  8. 8

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  9. 9

   Paloasema ilman sähköä Espoossa – Helsingissä piti tarkistaa, onko ratikka vielä kiskoilla vai ei

  10. 10

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää