Kotimaa

Äänestys vaalipiirijaosta rikkoi eduskunnan ryhmärajat

Tilaajille

Eduskuntaryhmien rajat eivät pidelleet kansanedustajia perjantaina, kun käsittelyssä oli neljän kunnan siirtäminen vaalipiiristä toiseen. Toijala, Valkeakoski, Kylmäkoski ja Viiala siirretään Hämeen eteläisestä vaalipiiristä osaksi Hämeen pohjoista vaalipiiriä. Hallituksen esitys meni läpi eduskunnan kolmannessa käsittelyssä äänin 118-36.

Vaalipiirimuutoksen ykkösvastustaja, etelähämäläinen Sirkka-Liisa Anttila (kesk) sai tukea paitsi joiltakin ryhmätovereiltaan myös muutamilta hallitusryhmien edustajilta. Ensimmäisenä Anttilan hylkäysesityksen taakse tuli Sdp:n Lea Savolainen , hänkin Etelä-Hämeestä. Savolainen ilmoitti odottaneensa hallitukselta laajempia hallinnonuudistusesityksiä. Vaalipiirimuutoksen taustalla hän näki Anttilan tavoin kokoomuksen ja Sdp:n valtapeliä.

Asiassa ollaan liikkeellä heikoin perustein, veteraanikansanedustaja Johannes Virolainen (kesk) paheksui ja linnottautui Anttilan taakse, vaikka huomauttikin, ettei ole kummastakaan Hämeestä. Keskustan puheenjohtaja Paavo Väyrynen puolestaan painoi jaa-nappia.

Sdp:n Ilkka Joenpalo hämmästeli olevansa pitkästä aikaa samaa mieltä vaalipiirikumppaninsa Anttilan kanssa.

Äänestyksessä yksitoista paikalla olleista neljästätoista etelähämäläisestä kansanedustajasta vastusti uudistusta. Sitä kannatti vain valkeakoskelainen sosiaalidemokraatti Jorma Rantanen . Lahtelainen Jouko Skinnari (sd)äänesti tyhjää. Kaikki äänestykseen osallistuneet pohjoishämäläiset tukivat muutosta.

Uudistus perustuu Pirkanmaan maakuntaliiton aloitteeseen, jonka se teki sen jälkeen kun hanke Pirkanmaan, Satakunnan ja Kainuun läänien perustamisesta kaatui edellisessä eduskunnassa niukalla ääntenenemmistöllä. Siirtyvät kunnat anoivat itse vaalipiirin vaihtamista. Sen sijaan Urjalan kunta halusi pysyä Hämeen eteläisessä vaalipiirissä vastoin maakuntaliiton aloitetta.

Hämeen eteläisen vaalipiirin kansanedustajamäärä pudonnee viidestätoista kolmeentoista. Paikkojen määrän vähenemiseen vaikuttaa se, että jo aiemmin on tehty päätös Someron kunnan siirtämisestä Turun läänin eteläiseen vaalipiiriin.

Hämeen pohjoisen vaalipiirin paikkamäärä nousee ainakin neljääntoista. Viidestoistakin paikka on laskelmien mukaan lähellä.

Myös Ystävyyden puiston perustamislaki pani eduskunnanäänestämään. Kiista koski puiston kokoa, ei itse puiston tarpeellisuutta. Laki- ja talousvaliokunta on yksimielisesti esittänyt puistolle hieman suurempaa pinta-alaa kuin hallituksen alkuperäisessä esityksessä sanotaan.

Keskustan kansanedustajat kannattivat Pekka Puskaa ja Eino Siuruaista lukuun ottamatta hallituksen alkuperäistä esitystä. Sitä tuki myös kaksi kristillisten Sauli Hautala ja Eeva-Liisa Moilanen sekä Smp:n Pentti Kettunen . Laajempi vaihtoehto meni kuitenkin läpi luvuin 98-28.

Ystävyyden puisto tulee lähinnä Kuhmon kaupungin alueelle. Puisto on osa Suomen ja Neuvostoliiton ympäristöyhteistyötä. Neuvostoliitto on jo perustanut oman puistonsa rajan pintaan Kostamukseen.

"Tällä nyt mitataan keskustan vihreyttä", kokoomuksen Sakari Valli pisteli pienemmän puiston kannattajia. Keskusteluun osallistui myös ympäristöministeri Kaj Bärlund (sd). Hän toivoi eduskunnalta yksimielisyyttä, koska hanke on ainutlaatuinen yhteistyöhanke Neuvostoliiton kanssa.

"Ulkopoliittista pelottelua", Kettunen keskeytti ministerin välihuudollaan.

Toisessa käsittelyssä eduskunta hyväksyi sisällöltään kuntajakoa koskevan lain muutoksen. Sillä siirretään päätösvaltaa valtioneuvostolta sisäministeriölle, lääninhallituksille ja kunnanvaltuustoille kuntaliitoksia koskevissa asioissa. Eduskunta hyväksyi hallinnon keventämisen yksimielisesti. Sen sijaan hallitusryhmät kaatoivat opposition ponsiehdotuksen, joka koski sitovan kunnallisen kansanäänestyksen käyttöönottoa.

Iso vai pieni Ystävyyden puisto

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  6. 6

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  7. 7

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  8. 8

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  9. 9

   Paloasema ilman sähköä Espoossa – Helsingissä piti tarkistaa, onko ratikka vielä kiskoilla vai ei

  10. 10

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  5. 5

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  6. 6

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  7. 7

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  8. 8

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  9. 9

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  10. 10

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää