Kotimaa

Lahti ei hyödy villiintyneestä kaavamuutosten ketjureaktiosta Pelko arvonlisän leikkauksesta innoitti tontinomistajat anomaan lisärakennusoikeuksia

Tilaajille

Tonttien rakennusoikeuksien kasvattamisesta on kehkeytynyt Lahdessa villi ketjureaktio. Teollisuustiloja halutaan muuttaa liiketiloiksi. Keskustassa talot kasvattavat kerroksiaan ja sisäpihoja rakennetaan umpeen. Pelko kiinteistöjen ja tonttien ansiottoman arvonnousun leikkauksesta on pannut kiinteistönomistajat liikkeelle.

Viime vuonna toteutuneet ja vireillä olevat rakennusoikeuksien lisäykset tuovat kiinteistöjen omistajille arviolta 50 miljoonan markan potin pelkillä kaavamuutoksilla. Kun tontit sitten vaihtavat omistajaa, kiinteistönomistajalle tuleva hyöty moninkertaistuu.

Ketjureaktion lähtölaukaus ammuttiin viime keväänä, kun Launeella sijaitsevan Selma Ky:n kutomokiinteistön omistaja sai läpi kaavamuutoksen, jolla teollisuushallista kaavoitettiin liikekiinteistö. Kaavamuutos nosti pelkästään tontin arvoa liki seitsemän miljoonaa. Kun kiinteistön omistaja tätä nykyä kaupittelee tonttia, sen hinta on tuplaantunut.

Selman kaavamuutoksen yhteydessä Lahdessa käynnistyi keskustelu kaavoituksella luodun arvonlisän leikkaamisesta. Kaupunginhallitus hylkäsi vuosi sitten arvonnousun leikkaamisen äänestyspäätöksellä niukan oikeistoenemmistön turvin.

Asian kaupunginhallituksessa esitellyt tekninen apulaiskaupunginjohtaja Antti Kopra pitää arvonleikkausta laittomana vedoten kaupunkiliiton kantaan, jonka mukaan kaavoitusarvomaksu on rakennuslain vastainen.

Kymmenet muut kunnat ovat solmineet arvonlisäleikkauksesta yksityisoikeudellisia sopimuksia, joihin rakennuslaki ei vaikuta. Näihin sopimuksiin kaupunkiliitto ei ole ottanut kantaa.

Kopran mielestä myöskään yksityisoikeudellisten sopimusten solmimiseen ei ole laillisia perusteita. Hän vertaa kaavoitusarvomaksua keskiaikaiseen anekauppaan tyyliin: "Jos raha kirstuun kilahtaa niin kaavamuutos sulle vilahtaa." Kopra uskoo, että joku lakimies voi pitää menettelyä laillisena, joku laittomana, mutta Lahdessa ei edes mahdollisten laittomuuksien tielle lähdetä.

Lahden kaupungingeodeetti Pentti Vuorelma kannattaa lämpimästi kaavoituksesta aiheutuvien kustannusten leikkaamista tontinomistajilta keskinäisillä sopimuksilla. Hän perustelee käytäntöä kunnallistaloudellisella edulla.

Pelkästään yhdessä keskustan korttelissa toteutuvat yli 17000 kerrosneliön lisärakennusoikeudet tuovat kiinteistöjen omistajille yhteensä 34 miljoonan edun. Tästä summasta kaupunki saisi puolet eli yli 15 miljoonaa, jos se leikkaisi puolet kaavalla luodusta arvonnoususta Turun ja Kuopion tapaan.

Kaupunki on käyttänyt 2000 markan kerrosneliöhintaa keskustassa myytyään hiljakkoin osan Aleksanterinkadun varrella sijaitsevasta Reunan aukiosta Lahden Seudun Osuuspankille, joka rakentaa entisestä Centrumista liiketalon.

Nyt kaupunki ei saa lainkaan hyvitystä kasvavista rakennusoikeuksista. Ja kaavamuutosten vaatijoita riittää. Kun yksi kiinteistönomistaja saa läpi miljoonien kaavamuutoksen, naapuri vaatii tasavertaisuuden nimissä myös itselleen tehokkaamman kaavan.

Vuorelman mielestä Lahti voisi leikata kaavamuutoksilla luotuja arvonnousuja kahdenvälisin yksityisoikeudellisin sopimuksin samoin kuin monet muut Suomen kaupungit, muun muassa Turku, Vantaa, Riihimäki ja Kuopio. Hän korostaa, ettei näitä sopimuksia ole ilmeisesti tulkittu rakennuslain vastaisiksi.

Lahden keskustassa suurimmat kaavamuutoksella vahvistetut lisäneliöt tulevat Aleksanterinkadun varrelle kortteliin, jonka omistavat Lahden teollisuusseura ry, Asunto Oy Vesijärvenkatu 22, Kiinteistö Oy Kulmala ja Kiinteistö Oy Lahden Keskustalo.

Lisärakennusoikeudella korttelin autio ja vajaakäyttöinen sisäpiha katetaan ja rakennetaan osittain umpeen. Seurahuoneen talosta tulee laajennuksen jälkeen seitsenkerroksinen ja se saa koristeekseen vielä korkeamman tornin.

Aleksanterinkadun toisessa päässä ns. Novatalon kiinteistössä kaavamuutos tuo 3900 neliötä uutta rakennusoikeutta, joka sijoitetaan rakentamalla liiketaloon lisää kerroksia.

Rakennusoikeuksia haetaan lisää myös Lahden harvinaisiin vanhoihin arvokiinteistöihin. Kauppahotellin kiinteistöä hyödynnetään korottamalla taloa kahdella lisäkerroksella.

Samaa kaavaillaan nyt myös Kauppahotellin naapurissa Uuden apteekin jugend-talossa. Vireillä on kaavamuutos, joka korottaisi taloa yhden lisäkerroksen verran. Kun kulttuurihistoriallisia asuinneliöitä on vähän, hinnat nousevat pilviin ja lisäkerroksetkin tulkitaan vielä tyylihuoneistoiksi.

Lahden kaupunkisuunnittelupäällikkö Timo Ahonen toteaa, että yritys hallita kaavoitusta arvonlisäleikkurilla kääntyi Lahdessa itseään vastaan. "Epäonnistunut yritys aloitti tavattoman kaavamuutosboomin. Nyt tuntuu siltä, että kaavoja muutetaan varastoon sen varalta, että leikkuri joskus otetaan käyttöön." Ahonen hämmästelee kaavoitusarvomaksun herättämää laimeaa keskustelua. "Samaan aikaan kun pohditaan kaupungin talouden tervehdyttämistä lukuisin pikku konstein, kaupunki voisi tienata kaavoituksella miljoonia." Yksi keskustan lisärakentamisen varjopuoli on Ahosen mukaan paheneva pula pysäköintipaikoista. Lisärakennusoikeuksiin kytketyt autopaikkavelvoitteet eivät vastaa hänen mielestään todellista tarvetta.

"Kannattaisi pohtia sitä, voisiko kaupunki rahastaa lisärakennusoikeuksia autopaikkojen muodossa. Tosiasia on, että Lahden liike-elämä on haluton osallistumaan autopaikkojen rakentamiseen ja kaupungilla ei ole varaa rakentaa pysäköintitaloja yksin."

Kaavamuutosten hakijoita riittää Lisää kerroksia ja sisäpihat umpeen Kaavamuutoksia anotaan varastoon

Helsingin Sanomat Merja Ojansivu

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  5. 5

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  6. 6

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  7. 7

   "Häirintää on todella runsain mitoin", sanoo Rakennusliiton puheenjohtaja – Nyt kymmenen eri alojen vaikuttajaa kertoo, miten he aikovat puuttua seksuaaliseen häirintään

   Tilaajille
  8. 8

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  9. 9

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  10. 10

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää