Kotimaa

Pankit avaavat taas rahahanoja aravaomakotien rakentajille Kerrostaloaravien ensisijaislainoista neuvotellaan ensi viikolla

Tilaajille

Pankit ovat luvanneet asuntohallitukselle, että ne jakavat vielä tänä vuonna edullisia 10 prosentin arava-ensisijaislainoja ainakin omakotitalojen rakentajille. Pankit ja asuntohallitus sopivat asiasta viime viikolla.

Sopimus koskee toistaiseksi vain omakotirakentajia. Aravarahaa on varattu tälle vuodelle noin 2000 omakotitalolle. Niistä sovittiin ensin, koska tekijöillä on nyt kiire; moni hartiapankkirakentaja odottaa rakennustarvikkeiden kanssa valmiina tonttinsa laidalla.

Noin 4000:n rivi- ja kerrostaloaravan rahoitus on vielä epäselvä. Niistä aiotaan neuvotella ensi viikolla.

Pankit ovat nyt siis luvanneet panna vielä täksi vuodeksi naftaliiniin ukaasin, jonka mukaan ne lopettaisivat kokonaan arava-asuntojen halvat ensisijaislainat.

Pankit alkoivat niuhottaa ensisijaislainoista syksyllä, kun poliitikot rupesivat jahkailemaan siitä, miten omistusaravat rahoitetaan. Eduskunta päätti lopulta, että ne rahoitetaan asuntorahastosta.

Pankkien mielestä niiden velvollisuus ei ole nykyisillä vapailla rahamarkkinoilla lainoittaa tappiokseen arava-asuntoja valtion vaatimalla 10 prosentin korolla. Niiden mukaan halvimpienkin asuntolainojen koron pitäisi olla ainakin 15 prosenttia: helibor tai pitkäaikainen markkinakorko plus pankin ottama 1-1,5 prosentin voitto.

KOP:n johtaja Eero Tunturi sanoo, että sopimukseen päästiin tämän vuoden aravista, koska pankit saivat tyydyttävän vastauksen siihen, miten paljon valtio rahoittaa jatkossa omistusaravia.

Pankeille luvattiin, että vuodesta 1991 alkaen asuntorahasto lainoittaa omistusaravista 70-80 prosenttia ja vain loput 20-30 prosenttia jää joko asiakkaan omien säästöjen tai pankkilainojen varaan. Tunturi toivoo, että iso osa jäljelle jäävästä rahasta olisi asiakkaan omia säästöjä.

Tähän saakka valtio on rahoittanut asunnoista enimmillään 60 prosenttia, pankit ensisijaislainoilla 30 prosenttia ja asukas itse säästöillä tai kalliilla pankkilainalla loput.

KOP on jo lähettänyt konttoreilleen uudet ohjeet siitä, että 10 prosentin aravalainoja saa taas antaa, samoin Postipankki. SYP:n johtaja Pekka Viitanen sanoo, että mikään ei ole muuttunut. Mitään uusia ohjeita ei aiotakaan lähettää, koska "terveen asiakassuhteen omaavat" eli riittävän ahkerat säästäjät ovat saaneet aravalainoja tähänkin asti. Myös KOP edellyttää aravalainan hakijoilta etukäteissäästämistä.

Postipankin johtaja Herkko Miettinen sanoo, että uudet ohjeet paikalliskonttoreille aiotaan lähettää ehkä jo tänään. Asiakkaalta edellytetään "normaalia maksukykyä", ja ainakin palkkatiliä pankissa.

Miettisen huolena ovat maaseudun konttorit, jotka myöntävät epävarmoillekin omakotirakentajille jopa satojentuhansien aravalainoja sosiaalisin perustein.

Pankkien koko talven jatkunut pihistely arava-ensisijaislainojen jaossa on vaikeuttanut pahasti omistusaravien rakentamista. Kerrostalojen rakennuttajat pelkäävät koko aravatuotantonsa puolesta. Ne ovat jopa saaneet pankeilta kirjeitä, joissa pankit ovat peruuttaneet jo aikaisemmin lupaamiaan aravatalojen ensisijaislainoja.

Aravaomakotirakentajille ja arava-asunnon ostajille pankeista on tarjottu 10 prosentin ensisijaislainan sijaan kovan rahan lainaa jopa 16-18 prosentin korolla.

Aravatulorajoihin mahtuvat omistusaravan ostajat ovat pienituloisia. Pääkaupunkiseudulla asuva lapseton nuoripari, jonka molemmat puolisot käyvät työssä, saa ansaita yhteensä enintään 12500 markkaa kuukaudessa saadakseen täyden 60 prosentin aravalainan. Esimerkiksi varastonhoitaja-perushoitajaperhe mahtuu näihin rajoihin.

Jos pariskunta ostaa uuden 70 neliön arava-asunnon Espoosta, se maksaa siitä tätä nykyä noin 9000 markkaa neliö eli 650000 markkaa. Kun valtio rahoittaa siitä 60 prosenttia, pankin osalle jää ensisijaislainana 30 prosenttia eli noin satatuhatta markkaa.

Jos nuoripari joutuisi maksamaan pankille korkoa 10 prosentin sijasta täyden määrän eli 15 prosenttia, se merkitsisi 5000 markan lisälaskua vuodessa.

RIITTA ASTIKAINEN

Ei enää ensi vuonna Jo luvattuja lainoja uhattu perua

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  6. 6

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  7. 7

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  8. 8

   Valtiolla on käsissään huumekaupasta peräisin olevia bitcoineja miljoonien eurojen edestä – Valtiokonttori päättää tammikuussa, miten se suhtautuu kyseenalaiseen valuuttaan

  9. 9

   Kiinan talous on arvoitus – ”Zombiyritykset” pitäisi päästää konkurssiin, sanoo Suomen Pankin tutkija

  10. 10

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää