Kotimaa

Rannetta syytettiin yksinvaltiaan otteista "OAJ:n organisaatio ja tiedotuspäällikkö puheenjohtajan vaaliaseita"

Tilaajille

Opettajien ammattijärjestön puheenjohtaja Voitto Ranne sai osakseen yllättävän kovaa arvostelua edustajiston yleiskeskustelussa keskiviikkona. Puheenjohtajuudesta kilpailevan Sirkka-Liisa Tarjamon tukiryhmä syytti Rannetta mm. kekkosmaisista otteista ja kentän unohtamisesta.

"Nykyinen puheenjohtaja Ranne ei melko yksinvaltiailla otteillaan ehkä edes halua täysimittaisesti hyödyntää järjestön luottamushenkilöjohdon ja toimiston osaamista", Tarjamon tukiryhmän päämies Tapani Rauhala hehkutti keskiviikkoiltaan venyneessä yleiskeskustelussa.

Alkuperäisessä puhepaperissaan Rauhala syytti Rannetta myös kekkosmaisuudesta. Lopullisessa esityksessä kekkosmaisuus jäi kuitenkin lukematta. Syyksi Rauhala sanoi puheajan puutteen.

Yli kuusisataa rauhalliseen kokousrutiiniin turtunutta opettajaa sai myös kuulla, että nykyinen puheenjohtaja on yllättävän suorasukaisesti käyttänyt hyväkseen järjestön organisaatiota ja OAJ:n tiedotuspäällikköä.

"Ranteen pelinavaus julkistettiin Opettaja-lehdessä liki kolmen sivun kokonaisuutena kokovärikuvineen. Myöhemmin johtajakilpaan ilmoittautuneet Sirkka-Liisa Tarjamo ja Martti Mäkelä ovat turhaan odottaneet yhtä ruhtinaallista julkisuutta järjestölehdessämme", Rauhala julisti.

Tarjamon ja Mäkelän tukiryhmien mukaan viisitoista vuotta OAJ:tä johtanut Ranne on unohtanut kentän äänen. Tukiryhmät antoivat myös ymmärtää, että Ranteen ympärille on kehittynyt pienoinen henkilökultti, joka on saanut koomisiakin piirteitä.

"Eräs piiritason pelokas ja kyyristelevä päättäjä oli tiedustellut, minkälaista haittaa piirille mahdollisesti on, jos ei asetu Ranteen taakse", Tarjamon tukiryhmän Rauhala ihmetteli.

Mäkelän kannattajat olivat keskiviikona hillitympiä. Mäkelän junttaryhmän päämies Heikki Rajamäki antoi lähinnä ymmärtää, että Ranteen kausi on tyystin lopettanut ruohonjuuritason keskustelun OAJ:ssä.

Myös Ranteen tavoittelema Akavan puheenjohtajuus otettiin vaaliaseeksi. Mikäli Ranne valitaan Akavan nykyjohtajan Raimo Lehtisen seuraajaksi, jää hänen OAJ-kautensa vain vuoden mittaiseksi.

"Ranteen lähtö Akavaan siirtää uuden puheejohtajan vaalin edustajistoa pienemmälle valtuustolle. Tämä on vaaraksi järjestödemokratialle", Rajamäki kärjisti.

Tunteita Pasilan kokoussalissa nostivat myös Ranteen eiliset puheet haastajistaan. Ranne, 57, ilmoitti asettuneensa puheenjohtajakisaan, koska haastajiksi ei ilmaantunut "nuoria ja vereviä ehdokkaita".

"Pikkasen rumia keinoja tässä on käytetty. Minä toivoin, että niistä olisi voitu pysytellä erossa", Martti Mäkelä, 55, sanoi. Puheenjohtajaehdokas Sirkka-Liisa Tarjamo on 52-vuotias.

Pasilan Messukeskuksessa käytiin koko eilisen päivän kannunvalantaa torstain äänestyksistä. Molemmat tukiryhmät olivat taipumassa jomman kumman haastajan taakse, jos Ranne ei saa ehdotonta enemmistöä ensimmäisellä kierroksella.

Jo vuodesta 1975 OAJ:tä hallinneen Ranteen valintaa pidettiin kuitenkin käytännössä lähes varmana. Illan yleiskeskusteluissa Ranne sai taakseen eniten kannatuspuheenvuoroja.

Historiallisesta äänestystilanteesta huolimatta opettajat valitsevat puheenjohtajansa melko tasapaksusta joukosta. Ranteen haastajat eivät keskiviikkona osanneet esittää OAJ:n nykylinjasta kovinkaan paljon poikkeavia kannanottoja. Eniten närää herätti kentän äänen unohtaminen.

Kaikki ehdokkaat kannattavat maltillisia palkankorotuksia, syyslomia ja sapattivapaata opettajille. Suurin erimielisyys liittyy kouluvelvollisuusiän alentamiseen, jota ainoastaan Martti Mäkelä ehdottomasti vastustaa.

Myös poliittisesti Ranne, Mäkelä ja Tarjamo ovat samasta muotista. Kaikki edustavat enemmän tai vähemmän julkisesti kokoomuslaista arvomaailmaa.

Ranteen lausunnot loukkasivat Mäkelää Vähän todellisia vaihtoehtoja

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  5. 5

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  6. 6

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  7. 7

   Raportti: Sairaalasta voi tulla Afrikassa vankila jopa kuukausiksi, jos ei ole varaa maksaa laskuja – synnyttävät naiset erityisessä vaarassa

  8. 8

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  9. 9

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  10. 10

   Kiinan talous on arvoitus – ”Zombiyritykset” pitäisi päästää konkurssiin, sanoo Suomen Pankin tutkija

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää