Kotimaa

Heurekan kaivaukset ovat yleisömenestys

Tilaajille

Vantaan Jokiniemi näytti viisituhatta vuotta sitten aivan toisenlaiselta kuin nykyään. Siinä, missä nyt on multaa, oli ennen upea hiekkaranta. Nykyisen Keravanjoen paikalla oli kapea salmi.

Runsaan kilometrin päässä etelässä sijaitsee nykyään tiedekeskus Heureka, viisituhatta vuotta sitten paikalla velloi meri.

Jokiniemi on tänään 23 metriä merenpintaa korkeammalla. Silloin kun paikka oli merenrantaa, ja Jokiniemessä asuivat kivikauden vantaalaiset.

Jokiniemen kivikautista asuinpaikkaa tutkitaan tänä kesänä osana tiedekeskus Heurekan toimintaa.

Jokiniemessä kaivetaan kahden viikon ajan, kesäkuun loppuun saakka. Asialla ovat pääasiassa amatöörit.

Innokkaille harrastajille tarjottiin keväällä mahdollisuutta osallistua kaivauksiin sadan markan päivämaksua vastaan. Halukkaitten määrä yllätti Heurekan henkilökunnan.

Jokiniemen kaivauksiin osallistuu 104 harrastajakaivajaa, eivät tosin samanaikaisesti. Osa harrastajista osallistuu työskentelyyn koko kahden viikon ajan, osa tulee kaivamaan vain päiväksi.

Harrastajien työskentelyä on valvomassa ja tukemassa kolme museoviraston työntekijää sekä yksi arkeologian opiskelija. Kaivauksia johtaa arkeologi Jan Fast Heurekasta.

Arkeologiset kaivaukset liittyvät sopivasti Heurekan Rautakausi-erikoisnäyttelyyn. Tutkittava asutus on kuitenkin rautakautista vanhempaa, suunnilleen 4000-5300 vuotta vanhaa. Tutkijat nimittävät aikaa kampakeraamiseksi. Saviastiat koristeltiin tuolloin kuvioilla, jotka ovat kuin kamman piikkirivistä lähtöisin.

Jokiniemen ja sen vieressä sijaitsevien Maarinkunnaan ja Stenkullan kivikautista asutusta on tutkittu jo 1900-luvun alussa.

Jokiniemen alueelta on ennakkotutkimuksissa jo löydetty lukuisia kirveitä, talttoja, nuolenkärkiä, kivisiä siimapainoja ja ennen kaikkea saviastian paloja. Paikalta on löytynyt myös meripihkakoruja.

Jan Fast kertoo löytäneensä keramiikanpaloja jopa lasten hiekkalaatikosta viereisen talon pihalta. "Joku lapsista oli kai kaivanut vähän syvemmältä." Koska alue on niin laaja, sitä ei saada tutkittua yhdessä kesässä millään. Heurekan yleisöllä on siis odotettavissa lisää kaivauksia tulevina kesinä.

Sakari Pälsi kirjoitti vuonna 1939 kaivuutyövoimasta: "Vapaaehtoinen työvoima vaihtuu, eikä tietysti alistu kuriin palkatun tavoin." Jan Fast ei pidä harrastajakaivajia maksettua työvoimaa huonompana. Väki on motivoitua. "Parempia nämä ovat kuin palkatut." Heurekan kaivauksiin ilmoittautuneet edustavat nyky-yhteiskunnan eri puolia. Mukana on väkeä maanviljelijästä ATK-suunnittelijaan. Kaivajien keski-ikä on 35 vuoden tienoolla.

Yksi kaivajista on helsinkiläinen nuoriso-ohjaaja Anneli Kröger. Esihistoriasta kiinnostunut Kröger tarttui tilaisuuteen päästä kaivamaan kivikautista asuinpaikkaa ja nyt hän työskentelee Jokiniemessä maanantaista torstaihin saakka.

Maanantaina harrastajat aloittivat kaivaukset pintamaan ja pienen sateenvihman poistolla. "Tässä on niin innoissaan, ettei sadetta ja työn raskautta huomaa", Kröger kertoo.

PETTERI NUMMINEN Yleisö voi tutustua Jokiniemen kaivauksiin Heurekan aukioloaikoina. Kaivaukset jatkuvat 29. kesäkuuta saakka.

Jokiniemen kaivauksille opastavia karttoja saa Rautakausi-näyttelystä. Kaivauspaikka on liikenteellisesti erittäin vaikeassa paikassa, autot on ehdottomasti jätettävä hieman kauemmas, esimerkiksi Dickursbyn koulun pihaan.

Keramiikkaa löytyi jopa lasten hiekkalaatikosta Harrastajakaivajat ovat innokkaimpia

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  5. 5

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  6. 6

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  7. 7

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  8. 8

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  9. 9

   Valtiolla on käsissään huumekaupasta peräisin olevia bitcoineja miljoonien eurojen edestä – Valtiokonttori päättää tammikuussa, miten se suhtautuu kyseenalaiseen valuuttaan

  10. 10

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää