Kotimaa

Uusi Suomen kuluttajaliitto valettiin vanhaan muottiin Paikallisjärjestöt vastaamaan hintatempauksista

Tilaajille

Uusi valtakunnallinen kuluttajaliike perustettiin maanantaina Helsingissä. Suomen kuluttajaliitto valettiin lähes täysin entisen Suomen kuluttajaliitto ry:n muottiin. Uuden kuluttajaliiton puheenjohtajaksi valittiin jo entisen liiton puheenjohtajana toiminut ympäristöministeri Kaj Bärlund.

Liiton tavoitteena on saada aikaan paikallisten kuluttajayhdistysten pohjalle rakentuva liike, joka toimisi itsenäisenä ja riippumattomana kuluttajien etujen ajajana. Kaikille avoimia kuluttajayhdistyksiä aletaan perustaa kuluttajien kiinnostuksen mukaan uuden liiton aloitettua toimintansa.

Uusi liitto ei ensisilmäyksellä juuri entisestä poikkea. Uutta entiseen kuitenkin on pyrkimys saada varsinainen toiminta siirtymään keskusjohdolta paikallisjärjestöille. Tarkoituksena on, että kahden vuoden ylimenokauden jälkeen perustajajäsenet vetäytyvät taustalle paikallisten kuluttajayhdistysten alkaessa hoitaa liiton hallintoa. Uudelle liitolle haluttiin antaa hyvä taloudellinen lähtökohta. Toiminnan katsottiin myös alkavan tehokkaammin, kun ohjaksissa on jo alaa taitavia ihmisiä.

Puheenjohtaja Bärlund painotti sitä, että vaikka palkansaajajärjestöt ovat liikkeen perustajajäseniä, Kuluttajaliitto ei ole osa ammattiyhdistysliikettä. Riippumattomuutta korostettiin myös suhteessa puolueisiin, työnantajiin, elinkeinoelämään, maataloustuottajiin ja julkiseen valtaan. Aluksi riippumattomuus kilpistynee kuitenkin tukeen, sillä palkansaajien keskusjärjestöt maksavat käynnistämistukena 65 penniä jokaista jäsentään kohden kuluttajaliikkeelle. Valtion budjetista tukea aiotaan anoa noin 5,2 miljoonaa markkaa.

Kuluttajaliikkeen taustavoimina ovat Suomen ammattiliittojen keskusjärjestö (SAK), Toimihenkilö- ja virkamiesjärjestöjen keskusliitto (TVK), Suomen teknisten toimihenkilöjärjestöjen keskusliitto (STTK) ja Akava.

Ulkomaankauppaministeri Pertti Salolainen arveli kalliin hintatason kehittyneen Suomessa osittain siksi, että kuluttajat ovat tunteneet järjestäytymiseen vain vähäistä kiinnostusta. Valtiovallankin kannalta vahvan kuluttajajärjestön puuttuminen Suomesta on ollut ongelma.

Bärlund ja Salolainen aikovat kohentaa kuluttajaliikkeen toimintaa myös taloudellisesti. Bärlundin mielestä kuluttajaliikkeet eivät ole merkittävyydestään huolimatta saaneet riittävästi varoja toimintaansa, joten tuen osuuden olisi noustava selvästi.

Salolainen puolestaan arveli aiemman kuluttajaliikkeen pohjan olleen niin kapea, ettei suuremmalle tuelle ole ollut perusteluja. Nyt tilanne on toinen, mikäli kuluttajaliike saadaan paisumaan laaja-alaiseksi. Salolainen painotti myös kilpailun edistämistä ja kilpailulainsäädännön kiristämistä.

Radikaalit toimenpiteet, kuten leipälakkoon tai pankkisaartoon ryhtyminen, eivät saaneet uuden liiton johdolta selvää kannatusta. Paikallisjärjestöt voivat tosin järjestää tempauksia hintojen nousua vastaan ja jakaa informaatiota hinnoista ja palveluista. Etujärjestönä toimivan kuluttajaliikkeen pitäisi esityksiä ja aloitteita tekemällä yrittää tehokkaammin vaikuttaa päätöksentekoon ja lainsäädäntöön sekä tavaroiden ja palvelujen hyvään laatuun ja hintaan.

Uuden Kuluttajaliiton hallituksen varapuheenjohtajiksi valittiin Pekka Rinne Halikosta ja Riitta Martiskainen Espoosta. Valtuuston puheenjohtajaksi valittiin Eeva-Kaarina Nissilä Kouvolasta.

Kuluttajajärjestöjen heikkous ongelma

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  4. 4

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  5. 5

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  6. 6

   Suojelupoliisi haluaa perustaa vakoilukoulun – Supo ja Puolustusvoimat tarvitsevat 130 uutta työntekijää tiedustelulakeja toteuttamaan

  7. 7

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  8. 8

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  9. 9

   Helsingissä rytisee nyt pelti, märkä lumi kaatanut kymmeniä puita – kolareita eri puolilla Suomea

  10. 10

   Edis Tatli kohtaa EM-ottelussa Francesco Pateran – HS seuraa ottelua

  11. Näytä lisää
  1. 1

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  8. 8

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  9. 9

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  10. 10

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää