Kotimaa

Erätalouden ja karjanhoidon varassa...

Tilaajille

Erätalouden ja karjanhoidon varassa elävä Suomi sopi mainiosti saksalaisen hansan siirtomaaksi. Kauppa kulki melkein sataprosenttisesti saksalaisten hansakaupunkien monopolina. Hollantilaiset eivät vielä 1300-luvulla purjehtineet Suomeen asti, vaikka heidän myöhemmät yhteytensä olivat tiiviit. Tallinna oli Suomen tärkein hansakaupunki, mutta 1300-luvun lopulta sen rinnalle kohosi Danzig. Hansan keskuksen Lyypekin tavarat tulivat Suomeen Tukholman ja Tallinnan kautta.

Hansakauppiaiden tärkein tuontitavara oli suola. Lisäksi he välittivät mausteita, humalaa, verkaa, viinejä ja muita ylellisyystuotteita, mutta huonoina satovuosina myös viljaa.

Suomesta vietiin eniten voita. Karjatalouden tuotteita olivat myös vuodat ja pukin- ja lampaannahat. Siemenviljaakin vietiin Skandinaviaan, mutta tavallisesti ylijäämävilja varastoitiin pahan päivän varalle. Kaloja vietiin myös: lohta ja haukea, silakkaa ja turskaa, lisäksi hylkeenrasvaa eli traania. Sen sijaan turkisten määrä väheni, sillä saaliit pienenivät varhaiskeskiaikaan verrattuna. Satunnaisesti vietiin myös hevosia, karjaa, lautoja, parruja ja tervaa.

Hansakauppa oli Suomen napanuora Eurooppaan. Se levitti maahan tyystin uusia tapoja ja taitoja. Alasaksa kaikui Turun, Porvoon ja Viipurin kaduilla. Kirkkoihin tuotiin mannnermaalta kallisarvoisia pyhimyksenkuvia, alttarikaappeja ja muuta esineistöä. Käsityötaito levisi maaseudullekin. Jopa nimistössä tuntui saksalainen vaikutus esimerkiksi Satakunnassa. Kun 1500-luvulla maakunnan talonpoikia luetteloitiin 3800, heistä liki sadalla oli saksalaisperäinen lisänimi.

Tiiviit kauppasuhteet täydensivät latinankielen, hallinnon ja oikeuslaitoksen luoman läntisen ylivallan Suomessa. Itäistä vaikutusta ei 1200-luvulta lähtien tuntunut Ruotsiin kuuluneessa Suomen osassa. Pähkinäsaaren rauhan rajasta tuli myös kulttuuriraja.

Kauppareittejä pitkin solmittiin myös ensimmäiset akateemiset yhteydet Suomesta Eurooppaan. Pariisin yliopistoon meni Turusta opiskelijoita jo 1300-luvun alussa. Vuosisadan lopulla Pariisin kilpailijaksi tuli Prahan yliopisto.

Kirkollisen kulttuurin rinnalla voitti alaa myös maallinen kulttuuri, ja myös Suomen kivilinnoissa saatiin tuntumaa ritarielämään. Nähtiinpä Turun linnassa sellainenkin erikoisuus, että sen päällikkö Matthias Kettilmundinpoika harrasti haukkametsästystä.

Maaseutu pysyi kieleltään ja ominaisuuksiltaan suomalaisena. Omaperäisyyden huomattavin saavutus oli se, että se torjui kansainvälisten kosketusten mukanaan tuomat yhteiskunnalliset vaikutukset, ennen kaikkea hiipivän feodalismin.

1300-luvun lopulla kotimaiset mahtimiehet alkoivat päästä kaupungeissa vaikutusvaltaisiin asemiin. Valtataistelu oli sitkeää, sillä vasta 1450-luvulla Turussa Mikko Suurpää -niminen mies pääsi pormestariksi. Samaan aikaan kun hansakauppiaat koettivat säilyttää valtansa kaupungeissa, hansaliitto koetti ajaa etujaan Pohjoismaissa tukemalla Tanskan, Norjan ja Ruotsin valtioliittoa, Pohjoismaista unionia, jota varsinkin tanskalaiset koettivat pitää koossa 1370-luvulta lähtien.

Ruotsin kansallisen aateliston joukot voittivat unionin kannattajat Brunkebergin taistelussa 1471. Siihen päättyi myös Ruotsin kaupunkien saksalaisvalta. Neljä päivää taistelun jälkeen Ruotsin valtaneuvosto antoi julistuksen, jossa kiellettiin saksalaisten pääsy pormestareiksi ja raatimiehiksi. Julistus viittasi "siihen suureen vahinkoon ja alennukseen, jota yhteinen kansa on kauan kärsinyt, koska kaikki Ruotsin kaupungit on velvoitettu siihen, että puolet niiden raadista on saksalaisia pormestareita ja raatimiehiä, mistä on suurta epäsopua, pahaa tahtoa ja vahinkoa pitkäksi aikaa syntynyt." Myös Turun ja Viipurin saksat menettivät asemansa kaupunginhallinnossa. Porvoossa, Naantalissa, Raumalla ja Ulvilassa ei liene ollut enää yhtään saksalaista.

Hansan ylivalta Itämerellä päättyi lopullisesti 1536. Vielä vuosisadan alussa Lyypekki sai niskaotteen Ruotsista luotottamalla unioninvastaista taistelua. Vastikkeeksi Ruotsi lupasi Lyypekille tuntuvia kauppaetuja. Velan hoito kävi Ruotsin kruunulle raskaaksi, 1520-luvulla siitä oli maksettu vasta kolmannes. Velanmaksuun kerättiin varoja kirkolta. Västeråsin valtiopäivillä 1527 otettiin kirkon "liika" omaisuus kruunulle. Takavarikolle tarjosi verukkeen Martti Lutherin aloittama uskonpuhdistus.

Lyypekki muistutti Ruotsin kiitollisuudenvelasta sitäkin hanakammin, kun Alankomaiden kauppa alkoi tunkeutua Itämeren piiriin. Se antoi Ruotsille tiukan käskyn osallistua Alankomaiden vastaiseen sotaan 1531-1532. Kustaa Vaasan johtoon siirtynyt Ruotsi kieltäytyi, ja kun Lyypekki jäi sodassa häviölle, rauha tehtiin aivan uudelta pohjalta 1536.

Vanhat valta-asetelmat vaihtuivat. Seuraavan sadan vuoden aikana kansallisvaltio Ruotsi nousi Itämeren mahtitekijäksi. Siitä pitäen Itämeri oli kansallisvaltioiden valtataistelun näyttämönä aina toiseen maailmansotaan asti, jolloin siitä tuli globaalisten suurvaltain vastakkainasettelun malliesimerkki.

jatkoa edelliseltä sivulta lan suopeuden ja tuen kaupankäynnilleen ja elinkeinoilleen. Myös Suomen Turku sai privilegiot mahdollisesti jo 1290-luvulla. Kaupungissa valta oli porvareiden valitsemalla neuvostolla eli raadilla. Raatimiehiä oli tusina, joista puolet vuorovuosin toimessa, puheenjohtajana oli kaksi pormestaria. Kruunu koetti parhaansa mukaan säännöstellä kaupankäyntiä, koska se tuotti sievoiset tulli- ja verotulot. Siksi esimerkiksi Tallinnan kauppiaiden oikeuksia Suomessa koetettiin rajoittaa 1320-luvulla. Suomessa ulkomaankaupan oikeudet annettiin vain Turun porvareille, muiden piti asioida Tukholmassa. Entisten kaupunkien Turun, Ulvilan, Porvoon ja Viipurin lisäksi kaupunkioikeudet annettiin 1400-luvulla myös Raumalle ja Naantalille. Turun porvareista suurin osa oli saksalaisia. Esimerkiksi 1300-luvun alkupuolelta tunnetaan 46 porvaria, heistä 35 oli saksalaisia. Ruotsin ensimmäisessä, eli Maunu Eerikinpojan kaupunginlaissa määrättiin jopa, että pormestareista ja raatimiehistä puolet piti olla kotimaisia. Turun pormestareista tunnetaan 1300-luvulta viisi, heistä neljä oli saksalaisia. Kuudesta raatimiehestä viisi oli saksalaista. Lain määräämä tasajako jäi siten kuolleeksi kirjaimeksi. Hansan siirtomaa Kansainvälinen sydänkeskiaika Saksojen mahti murtuu

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Valtiolla on käsissään huumekaupasta peräisin olevia bitcoineja miljoonien eurojen edestä – Valtiokonttori päättää tammikuussa, miten se suhtautuu kyseenalaiseen valuuttaan

  6. 6

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  7. 7

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  8. 8

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  9. 9

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  10. 10

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää