Kotimaa

Naivistimaalari leikkii koko ikänsä

Tilaajille

Ilman leikkiä aikuisenkin elämä olisi ikävää. Jossain sisimmässä asuu leikkivä lapsi, joka vaatii naurua, kujeita ja uusien kokemusten ihmeitä.

Taidemaalari Seija Juva ei koskaan ole luopunut lapsuutensa leikeistä. Hän on maalannut muistoja ja alitajunnasta nousseita kuvia lukemattomiksi pieniksi naivistiseksi maalauksiksi.

Myös suomalainen taideyleisö on löytänyt iloisen, värikkään, tahallisen kömpelön naivismin, joka puhuu usein siitä, että elämässä kaikkea ei aina tarvitse ottaa turhan vakavasti.

Iittalassa, Kalvolan kunnassa Hämeessä on tänä vuonna toista kertaa esillä suomalaisten naivistien kesänäyttely. Kolmekymmentä taiteilijaa on asettanut esille runsaat kaksisataa teosta vanhaan puukouluun Iittalan lasimuseon viereen. Lähes puolet teoksista myytiin ensimmäisen näyttelyviikon aikana.

Seija Juva on yksi suosituimmista kesänäyttelyn osallistujista. Kaikki hänen kymmenen näyttelyteostaan ovat pikkuisia, parinkymmenen sentin levyisiä ja korkuisia öljymaalauksia, jotka tarinoivat enkeleistä, kesän odotuksesta, laivojen uittamisesta, pojan saamasta perinnöstä ja talvisesta kelkkamäestä.

Seija Juva sanoo, että naivismi on hänelle synnynnäinen valinta. Hän kuuluu siihen itseoppineiden naivistien joukkoon, joka on löytänyt tyylinsä luottamalla omiin silmiinsä, havaintoihinsa ja tunteisiinsa.

Taustalla on tosin myös kuvataidekoulutusta, mutta ei maalaustaiteessa. Seija Juva opiskeli kuvanveistoa Taideteollisessa ammattikoulussa 60-luvulla. Maalausta hän opiskeli vain kaksi tuntia.

Sivellin on kuitenkin ollut Seija Juvalle tuttu lapsuudesta ja nuoren koululaisen ensimmäisestä kesätyöpaikasta. Hän pääsi 16-vuotiaana maalaamaan nukeille silmiä, suita ja ripsiä leikkikalupajaan kotikaupungissaan Kouvolassa.

Naivismin kausi alkoi 1960-luvun lopulla, kun hän ryhtyi maalaamaan isältään saamillaan öljyväreillä pieniä kuvia ystäville joululahjoiksi.

"Lasten maailma kuvieni aiheissa on aina ollut minulle tärkeä. Sota-aikana vietin kesät mummolassa pienen järven rannalla Valkealassa. Niissä maisemissa on pohja kuvilleni." Naivismi on Seija Juvalle läheistä siksi, että siinä kaikki lähtee tunteesta. Tyylissä on primitiivistä voimaa.

"Kun omat lapseni olivat pieniä, saatoin ryhtyä maalaamaan yhdeksältä illalla. Maalasin vaistonvaraisesti pitkälle aamuyöhön, jos henki oli päällä. Seuraavana päivänä heräsin tarkastelemaan, mitä oli syntynyt." Seija Juvan kuvissa on useimmiten elämänmyönteinen sisältö. Iittalan näyttelyssä on mukana vain yksi vakavampia asioita sivuava teos. Pikkuiset enkelit keittävät ruokaa maailman köyhille lapsille.

"Positiivinen elämänasenteeni on peräisin ihanasta lapsuudestani. Olin sunnuntailapsi. Aikuisenakaan en viihdy pitkiä aikoja surussa ja murheessa. Yritän nähdä valoisia puolia ja nauttia pienistä asioista." Seija Juvan lapsuuden maalaisympäristö Kouvolassa antoi mielikuvitukselle tilaa lentää. Hän leikki kävyillä ja leipoi savileivoksia. Ympärillä hyöri aina paljon tätejä ja setiä, koska äidillä oli paljon sisaruksia ja tyttö oli ensimmäinen lapsenlapsi isovanhemmilleen.

"Nykyajan lapsuus on toisenlainen. Lapset viedään tietyllä kellonlyömällä harrastamaan musiikkia, balettia tai kuvataidetta. Muovilelut ovat niin kestäviä, etteivät ne mene rikki kulumallakaan. Oman lapsuuteni räsynuket olivat sympaattisia ja niiden persoonallisuus muotoutui, kun ne rispaantuivat käytössä. Nykylapset istutetaan aikuisten maailmaan nuorempana kuin ennen." Yksityisnäyttelyitä Seija Juva pitää harvakseltaan. Näyttelyiden väli saattaa venähtää viideksi vuodeksi. Hän työskentelee hitaasti ja harkitusti. Ideat muhivat pitkään päässä.

Vapaiden töiden lisäksi Seija Juvaa ovat työllistäneet kuvitukset lastenkirjoihin. Hän on kuvittanut kuusi Kaija Pakkasen , Eeva Salon , Kaarina Helakisan ja Kirsi Tapperin kirjoittamaa lastenkirjaa. Kuvituskin on hidasta puuhaa. Seija Juva maalaa kirjojen kuvat öljyväreillä. Tavallisempi kuvitusratkaisu on akvarellit.

"Akvarellit ovat minulle liian laimeita ja vetisiä. Pidän voimakkaista luonnonväreistä, metsänvihreästä, taivaansinisestä ja turkoosista merestä. Kammoksun maalauksia, joissa kaunis sininen sammutetaan valkoisella." Seija Juvan kirjojen alkuperäiskuvat ovat kiertäneet näyttelyissä maaseudulla. Vieraskirjasta hän on lukenut lasten kommentteja. Eniten taiteilijaa ovat yllättäneet lausumat, joissa ihmetellään, miten hän on osannut kuvata satuolennot "niin oikean näköisiksi". Kun perspektiivit ovat vinksin vonksin, syntyykin jotain todellista.

Myös aikuisten kommentit viestittävät siitä, että naivismiin on helpompi samastua kuin akateemisempia perinteitä seuraaviin taidesuuntiin. "Tuollaisen minäkin olisin osannut tehdä", Seija Juvalle sanotaan.

SIRPA PÄÄKKÖNEN

Naivistien kesänäyttely Kaikki lähtee tunteesta Työt kumpuavat lapsuuden onnesta Valmista hitaasti ja harkiten

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  3. 3

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  6. 6

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  7. 7

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  8. 8

   Valtiolla on käsissään huumekaupasta peräisin olevia bitcoineja miljoonien eurojen edestä – Valtiokonttori päättää tammikuussa, miten se suhtautuu kyseenalaiseen valuuttaan

  9. 9

   "Häirintää on todella runsain mitoin", sanoo Rakennusliiton puheenjohtaja – Nyt kymmenen eri alojen vaikuttajaa kertoo, miten he aikovat puuttua seksuaaliseen häirintään

   Tilaajille
  10. 10

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää