Kotimaa

Velkainen Tenhola haluaa liittyä Tammisaareen Alle 3000 asukkaan kunta kituuttaa rahapulassa

Tilaajille

Tenholan kunta läntisellä Uudellamaalla haluaa lopettaa penninvenyttämisen ja liittyä Tammisaaren kaupunkiin. Tenholan kunnanhallitus ehdottaa yksimielisesti valtuustolle, että se kysyisi Tammisaarelta liitoksen mahdollisuutta.

Tenholan kunta on pitkään kärsinyt taloudellisista vaikeuksista.

"Valtio on sälyttänyt kuntien hoidettavaksi yhä enemmän tehtäviä. Nykyisellä veroäyrikertymällä emme pysty hoitamaan niitä, eikä apua ole tulossa ", kiteyttää Tenholan taloussihteeri Guy Himmelroos .

Tenhola on 18 pennin äyrillään Uudenmaan kärjessä. Äyrin pitäisi olla tänä vuonna 20, jotta kunta pääsisi taloudelliseen tasapainoon. Ensi vuonna äyriä pitäisi vielä nostaa. Viime vuoden tilinpäätös näytti yli 500000 markan tappiota. Pitkäaikaista velkaa on noin 4000 markkaa jokaista kuntalaista kohti.

"Rahanpuute on hidastanut pahasti kunnan kehitystä. Esimerkiksi vuonna 1985 ostimme tonttimaata, mutta emme pystyneet myymään tontteja, sillä kunnallistekniikan rakentamiseen ei ole ollut rahaa." Tenholan kunnan alamäki kiihtyi 1980-luvun puolivälissä, kun kunnan kaksi suurta työnantajaa, Metsä-Serlan Skogbyn saha sekä Valion meijeri lopettivat toimintansa. Uusia työpaikkoja ei ollut tarjolla, ja työikäinen väki muutti pois.

Tämän vuoden alussa Tenholan kunnassa oli 2995 asukasta. Asukasluku on ollut laskussa, ja kunnan suurin työnantaja on kunta itse. Hiukan yli 40 prosenttia kuntalaisista saa elantonsa palvelualoilta, neljännes teollisuudesta ja muut maataloudesta.

Tammisaaren kaupunginjohtaja Göran Wide uskoo, että kuntaliitos saa myönteisen vastaanoton kaupungissa.

"Jos naapurilla on vaikeaa, on velvollisuutemme auttaa. Tämä edellyttää tosin valtion merkittävää tukea, jotta palvelutaso koko kunnassa säilyy." Jos kuntaliitos toteutuu, Tammisaaren maapinta-ala yli kaksinkertaistuu. Maan puutteessa kaupunki ei kuitenkaan ole.

"Ainoa molemmille osapuolille koituva hyöty olisi asioiden hoidon ja suunnittelun helpottuminen. Hangon-Tammisaaren alue on yksi alueellisista kasvukeskuksista, ja tämä kuntaliitos vahvistaisi keskuksen asemaa", Wide sanoo.

Kuntaliitos ei muuttaisi kuntien kielisuhteita. Tammisaaressa on noin 11300 asukasta, joista yli 80 prosenttia on ruotsinkielisiä. Tenholassa ruotsinkielisten osuus on noin 87 prosenttia.

Hallitusohjelmassa pyritään edistämään vapaaehtoisia kuntaliitoksia. "Tämä on hyvä uutinen ja sopii erinomaisesti meidän tavoitteisiimme", iloitsee lääninhallituksen kansliapäällikkö Risto Jaakkola .

"Valtion aluehallinnon kannalta tällaiset liitokset merkitsevät toimintakyvyn paranemista ja varmasti myös alueen palvelutason nousua. Tulevaisuudessa kunnat kasvavat, sillä pienet kunnat eivät kykene palvelemaan asukkaitaan riittävästi".

Hallitusneuvos Aulikki Mentula sisäministeriöstä lupaa Tenholalle automaattisesti yhdistämisavustusta, mikäli liitos toteutuu vuoden 1992 loppuun mennessä. Tällöin valtio maksaa veroäyrien eron niin, että tenholalaisten verorasitus laskisi tammisaarelaistan äyrin tasolle eli 17 penniin.

Kuntaliitos astuisi suunnitelmien mukaan voimaan vasta vuoden 1993 alusta, valtuustokausien vaihteessa. Siihen mennessä valmistunee uusi kuntien yhdistämisen porkkanalaki, jonka mukaan korvausta maksetaan liittyjäkunnan asukasluvun mukaan. Tuki on harkinnanvarainen.

Tenholan valtuusto päättää kuntaliitosasiasta heinä-elokuun vaihteessa, ja Tammisaari saanee asian eteensä elokuun aikana.

Tammisaari suhtautunee myönteisesti

Helsingin Sanomat

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  5. 5

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  6. 6

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  7. 7

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  8. 8

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  9. 9

   Edis Tatli nappasi EM-tittelin itselleen takaisin – ”Hain tyrmäystä, mutta muutenkin meni hyvin”

  10. 10

   Paloasema ilman sähköä Espoossa – Helsingissä piti tarkistaa, onko ratikka vielä kiskoilla vai ei

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  5. 5

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  8. 8

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  9. 9

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  10. 10

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää