Kotimaa

Veronmaksajien Kari syyttää ministeriötä vanhanaikaisesta "Alimittainen asteikkotarkistus merkitsee verotuksen kiristämistä"

Tilaajille

Veronmaksajien keskusliiton toimitusjohtaja Jaakko Kari on huomannut kesälomalta palattuaan, että valtiovarainministeriössä kaavaillaan taas kerran vanhanaikaista temppua tuloverotuksen kiristämiseksi.

Temppu tehdään siten, että veroasteikon tulorajoja nostetaan vain virallisen inflaatioarvion verran; tällä kertaa 4,5 prosenttia. Karin mukaan se on aivan liian vähän, koska hinnat nousevat todennäköisesti virallista arviota nopeammin ja ansiot vielä nopeammin.

Veronmaksajaliiton vaatimuksiin kuuluu, että inflaatiotarkistuksen pitää noudatella ansiotasoindeksiä. Se merkitsisi tuloverotuksen pysymistä ennallaan siinä tapauksessa, että palkat nousevat odotetusti hintoja nopeammin.

Kari hakee nykyisin mielellään mallia Ruotsista: siellä verouudistuksen yhteydessä säädettiin, että veroasteikon tulorajoja nostetaan vuosittain kaksi prosenttia toteutunutta inflaatiota enemmän. Suomessa se merkitsisi, että inflaatiotarkistus ensi vuodeksi olisi kahdeksan prosenttia.

"Jos ansiot kasvavat odotettua nopeammin, verotus kiristyy. Jos ansioiden kasvu jää alle kahden prosentin, verotus puolestaan kevenee automaattisesti. Se hillitsee tehokkaasti nimellispalkkojen nousua", Kari kehuu Ruotsin mallia.

Hän arvelee, että Suomessa ei uskalleta tehdä vastaavaa, koska se sitoo poliitikkojen käsiä. Ruotsissa alimittaisen inflaatiotarkistuksen tekeminen edellyttää nyt lainsäädäntöä, joka olisi pakko tunnustaa verotuksen kiristämiseksi.

Kari pitää keskustelua ylimmän tuloluokan marginaaliveroprosentista hölmönä. Hän muistuttaa, että hallitus on jo aiempien verolakiesitystensä perusteluissa luvannut laskea prosentin 40:een.

Hallitus on sittemmin sopinut ylimmän prosentin pudottamisesta 39:ään, mutta mm. Ammattiliittojen keskusjärjestö on ilmoittanut, että se ei käy. On puhuttu jopa tulopoliittisen kokonaisratkaisun kaatumisesta, jos kaikki eivät saa yhtä suurta kevennystä. "Riitahan on vain yhdestä prosenttiyksiköstä - 40 vai 39", Kari ihmettelee.

Arviot tulonjaon muuttumisesta suurituloisten eduksi ovat Karin mukaan ennenaikaisia, koska kiristyneen myyntivoittoverotuksen, luontaisetujen verotuksen ja vähennysten karsimisen vaikutusta ei ole vielä mitattu.

"Vähennysten karsiminen osuu eniten suurituloisiin. Vähennysten merkitys pienenee sitä enemmän mitä enemmän veroprosentit laskevat", Kari opettaa.

Verohallituksen atk-ongelmien vuoksi viime vuoden verotus valmistuu yli kuukauden myöhässä. Veronpalautukset ja jälkiveron kanto lykkääntyvät tammikuulle, ja vuoden 1991 verokortit saataneen jakeluun vasta huhtikuussa.

Joku on voinut saada sellaisen kuvan, että verohallitus ei osaa hoitaa asioita. Karin mukaan se kuva onkin aivan oikea. Hän muistuttaa, että viivästys on nyt yhtä pitkä kuin 1986, jolloin koko virasto oli viisi viikkoa virkamieslakossa.

Vastuu viivästyksestä kuuluu Karin mukaan entiselle pääjohtajalle Lauri Honkavaaralle ja verohallituksen atk-päälliköille. Jos kysymys onkin verohallinnon resurssipulasta, vastuu on veroministeri Ulla Puolanteen (kok).

Kari ei kuitenkaan usko, että veronmaksajat haluaisivat heittää viivytysten vuoksi ketään leijonille. "Ihmiset ovat joka tapauksessa tyytyväisiä palautuksiin - ja tietysti jälkiveron maksajat ovat lykkäyseen vielä tyytyväisempiä." Kari uskoo, että hallitus alentaa vuodenvaihteessa kaikkien veronmaksajien ennakonpidätystä samoilla prosenteilla: "Esimerkiksi yksi prosenttiyksikkö pois perusprosentista ja lisäprosentista vähän enemmän." Verotus nousee Karin mukaan väistämättä eduskuntavaalitaistelussa keskeiseksi teemaksi. Hän odottaa jo suurta vaalikeskustelua, jossa kaikkien pitää sanoa veropolitiikasta jotakin täsmällistä.

Hän arvelee, että kaikki puolueet tulevat olemaan mm. ympäristönsuojelusta herttaisesti samaa mieltä. Vasta verotus tuo esiin mielipide-eroja: "Sitä keskustelua ei estä mikään, ja se on hyvä asia." Kari odottaa kiinnostuksella etenkin keskustan kannanottoja nyt kun puolueen johto on vaihtunut. Hänen mukaansa Paavo Väyrysen kaudella keskustan veropolitiikka oli epämääräistä. Uusi puheenjohtaja Esko Aho on perehtynyt verouudistukseen eduskunnan valtiovarainvaliokunnassa, joten hänellä ainakin pitäisi olla edellytykset linjan terävöittämiseen.

Vaalien jälkeen muodostettavalle hallitukselle veronmaksajien keskusliitto esittää joka tapauksessa 13 vuotta vanhan tavoitteensa: lisätulosta saa periä veroa suurituloisilta korkeintaan puolet, keskituloisilta enintään 30 prosenttia, ja pienituloiset on vapautettava valtionverosta kokonaan.

"Se on sama tavoite, joka toteutuu Ruotsissa ensi vuonna", Kari sanoo. Hän näyttää jonkin verran kadehtivan Ruotsin veronmaksajaliiton puheenjohtajaa Björn Tarras-Wahlbergia , joka sai sikäläiset sosiaalidemokraatit kannalleen vain muutaman vuoden painostuksen jälkeen.

MATTI VIRTANEN

Turhanaikainen marginaaliriita Sotkuista vastuu Honkavaaralle Väistämätön vaaliteema

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  6. 6

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  7. 7

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  8. 8

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  9. 9

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  10. 10

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää