Kotimaa

Mitä tehdä kun lentolippu on revitty väärin

Tilaajille

Matkustaja saapuu lentokentälle aikaisin aamulla ja ojentaa lippunsa lähtöselvitykseen. Lippuvihosta löytyykin vain yksi lentokuponki, matkatoimisto oli repäissyt vahingossa menolennonkin kupongin irti poistaessaan käyttämättä jääviä kuponkeja.

Ilman lentolippua ei lentokoneeseen pääse. Kadonneen lipun tilalle on aina hankittava uusi, vaikka alkuperäisen katoaminen ei olisikaan matkustajan itsensä syy. Vahinkoja voi sattua paitsi lipun myynnin yhteydessä myös lähtöselvityksessä. Yhden sijasta tarkistuskortin väliin saattaakin joutua kaksi lentokuponkia.

Mikäli kuponki on kadonnut, on ensimmäiseksi marssittava sen lentoyhtiön lipunmyyntiin, jonka lennolle lippu oli myyty. He ottavat yhteyttä lipun myyneeseen matkatoimistoon tietojen tarkistamiseksi. Jos se ei ole mahdollista, tietokonepäätteeltä pitäisi löytyä lentolipun numeron perusteella matkan reititys ja lipun hinta. Samalla päätteelle voidaan kirjoittaa kuponki kadonneeksi, jotta kukaan muu ei pääse sitä käyttämään.

Näiden tietojen pohjalta lentoyhtiö voi kirjoittaa uuden lipun. Matkustajan on allekirjoitettava korvaussitoumus. Se on paperi, jossa matkustaja vakuuttaa saaneensa uuden lipun ja sitoutuu vastaamaan kustannuksista, mikäli alkuperäistä lippua ei löydy.

Väärään paikkaan eksynyt alkuperäinen lippu yleensä löytyy ajan myötä. Matkatoimistot tilittävät käyttämättömät lentokupongit niille lentoyhtiöille, joiden lennoista on kyse. Tällöin kuponki tulee ennemmin tai myöhemmin oikeaan paikkaan ja matkustajan korvaussitoumus on aiheeton. Lentokenttien lähtöselvityksistä löytyneet ylimääräiset kupongit toimitetaan myös lentoyhtiöille.

Lipun katoaminen maailmalla voi olla jo hankalampi tapaus. Selviä yhtenäisiä sääntöjä ei ole olemassa vaan menettely on yhtiö- ja maakohtaista. Ainakin aikaa ja vaivaa tarkistuksiin kaukaisesta Suomesta tarvitaan enemmän. Joskus voi olla pakko ostaa selvällä rahalla uusi lentolippu. Tällöinkin korvausvastuu kannattaa selvittää kotiin tultua; se on aina virheen tekijällä.

Korvaukseksi saatavan uuden lipun hinta voi myös vaihdella koneen paikkatilanteesta riippuen. Jos matkustaja ei ehdi hänelle varatulle lennolle, saattaa seuraavalla lennolla olla vain täysihintaisia matkoja jäljellä. Tällöin matkan hinta on jo aivan eri luokkaa.

Kadonneen lipun aiheuttama viivästyminen voi myös aiheuttaa jatkolennolta myöhästymisen. Tällöinkin korvausvastuu on periaatteessa virheen tekijällä. Matkatoimistoilla on oma rahasto, josta on mahdollista saada korvausta niiden virheistä johtuneisiin kuluihin.

Mikäli korvaussitoumuksen lasku tulee matkatoimiston sijasta matkustajalle, kannattaa se selvittää matkatoimiston kanssa. Myös eräät matkavakuutukset kattavat jatkolentojen uudelleenjärjestelyiden kulut.

Lentoliput on syytä tarkistaa huolellisesti ennen matkalle lähtöä ja lähtöselvityksen jälkeen. Jokaista lentoa varten tulee olla oma kuponki. Mikäli pulmia ilmenee, on käännyttävä sen lentoyhtiön puoleen jolla matkaa piti tehdä. Jos virhe on johtunut lipun myyjästä, on kotona otettava siihen yhteyttä.

Heikki Jokinen

Uudesta lipusta korvaussitoumus Korvausvastuu virheen tekijällä

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  5. 5

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  6. 6

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  7. 7

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  8. 8

   Raportti: Sairaalasta voi tulla Afrikassa vankila jopa kuukausiksi, jos ei ole varaa maksaa laskuja – synnyttävät naiset erityisessä vaarassa

  9. 9

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  10. 10

   Kiinan talous on arvoitus – ”Zombiyritykset” pitäisi päästää konkurssiin, sanoo Suomen Pankin tutkija

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää