Kotimaa

Opintolainaa ei heru helposti Opiskelijan raha-asiat tutkitaan suurennuslasilla, eikä lainaa myönnetä välttämättä enää edes pankin monivuotisille asiakkaille

Tilaajille

Opintolainan saanti on vaikeutunut. Osa pankeista ei myönnä opintolainaa edes kaikille vanhoille opintolaina-asiakkailleen.

Pankit tutkivat entistä tarkemmin, miten opiskelija ja hänen vanhempansa ovat hoitaneet raha-asioitaan. Heikoimmat mahdollisuudet opintolainaan on asiakkaalla, joka astelee suoraan kadulta uuteen pankkiin.

Yksittäiset pankkikonttorit ovat tiukentaneet lainahanoja etenkin Vaasassa, Tampereella ja Rovaniemellä. Esimerkiksi Rovaniemen säästöpankki selvittää tarkoin sekä vanhan että uuden asiakkaan luottokelpoisuuden. Vanhalle opiskelijalle jatkolainan saanti ei ole enää itsestään selvää.

Tärkein syy pankkien tiukentuneeseen linjaan on se, että ne pitävät opintolainoja kannattamattomina eivätkä halua kasvattaa niiden osuutta luottokannastaan. Opiskelijat epäilevät pankkien pyrkivän eroon opintolainoista, koska niistä ei voi periä markkinakorkoa.

Suomen ylioppilaskuntien liiton (SYL) puheenjohtaja Kristiina Hartikai nen arvioi, että säästö- ja postipankit suhtautuvat opintolainoihin kielteisimmin. Niiden luotoista opintolainat voivat olla jopa kymmenen prosenttia. Liikepankeilla taas on varaa olla opiskelijaystävällisiä.

Hartikaisen mukaan pääkaupunkiseudun pankit ovat myöntäneet opintolainoja normaalisti. Hänen tietonsa perustuvat ylioppilaskuntien tekemiin puhelintiedusteluihin.

SYL valittaa, että pankkien menettely murentaa opintolainojen tarkoitusta taata opiskelumahdollisuus vanhempien taloudellisesta asemasta riippumatta.

Pankit sopivat opetusministeriön kanssa keväällä, että ne myöntävät opintolainoja entiseen tapaan, jos niiden korko nostetaan 8,75 prosentista 9,75 prosenttiin. Niin tehtiin heinäkuussa.

Sopimus ei sido osuus- eikä säästöpankkeja. Osuuspankkien keskusliitto ja Säästöpankkiliitto kuitenkin neuvoivat jäseniään toimimaan samalla tavalla kuin muut pankit.

Opetusministeri Ole Norrback odottaa pankkien selvittävän itse, noudatetaanko sopimusta vai ei. Hän ei vielä arvioi, mitä ministeriö tekee, jos pankit eivät pidä sanaansa.

Pankkien mielestä tilanne ei poikkea normaalista, koska yksikään pankki ei järjestelmällisesti kieltäydy myöntämästä opintolainoja. Ne vetoavat siihen, että myös opintolainat voidaan evätä, jos asiakkaan luottokelpoisuus on heikentynyt tai asiakas on siirtänyt pankkiasiansa toiseen pankkiin. Valtion takaamina opintolainat ovat kuitenkin pankeille riskittömiä.

Pankkiyhdistyksen toimitusjohtaja Matti Sipilä vakuuttaa, että pankit pyrkivät oikaisemaan tilanteen itse ja valvomaan, että sopimusta noudatetaan mahdollisimman pitkälle.

Pankkien opintolainoista saama tuotto väheni, kun rahamarkkinat vapautuivat muutama vuosi sitten ja markkinakorot nousivat reilusti peruskoron yläpuolelle.

Pankkien luottokannoista opintolainat ovat 1-5 prosenttia. Pankkien mielestä opintolainat tuottavat tappiota, koska niistä ei voi periä yhtä suuria korkoja kuin useimmista muista lainoista.

Pankkien laskelmien mukaan opintolainat tuottaisivat niille vuodessa yli 220 miljoonaa nykyistä enemmän, jos ne saisivat periä niistä saman koron kuin kotitalouksien muista kuin korkotukilainoista.

Tappioiden suuruutta ei voi laskea tarkkaan, koska laskelmissa on vaikea ottaa huomioon pankkien kaikkia kustannuksia. Sen vuoksi esimerkiksi pankinjohtaja Risto Wartiovaara Suomen Yhdyspankista sanoo, ettei SYP pidä opintolainoja tappiollisina, vaan tavanomaista tuottamattomampina.

Pankkien mielestä opintolainoista koituva tappio suurenee, jos niiden korkoa verrataan hintaan, jolla pankit hankkivat lainoja varten tarvittavan pääoman. Johtaja Eero Tunturi Kansallis-Osake-Pankista korostaa, että opintolainoista olisi saatava korkoa 15,75 prosenttia, jotta ne tuottaisivat takaisin kaikki rahanhankintakustannukset.

"Kun opintolainan kannattavuutta lasketaan, sen korkoa pitäisi verrata rahan ostohintaan eikä sen keskimääräiseen myyntihintaan. Suurin osa uusista opintolainoista tulee meille kalliimmaksi kuin vanhat", Tunturi korostaa.

Pankit kattavat antolainauksestaan noin kaksi kolmasosaa asiakkaiden talletuksilla, jotka ovat selvästi markkinarahaa halvempia. Liikepankeilla talletusten osuus on puolet.

Odotellessaan parempia aikoja osa pankeista on nostanut opintolainojen toimitusmaksuja. Esimerkiksi Rovaniemen säästöpankki perii yli 5000 markan opintolainoista 450 markkaa, kun muut pankit tyytyvät keskimäärin 100-300 markkaan.

"Päädyimme ratkaisuun, koska etelään muuttaneet opiskelijat siirtävät rahansa muihin pankkeihin ja jättävät meille vain kannattamattomat opintolainat", RSP:n pankkiliikejohtaja Kari Santalo perustelee.

Tappioista huolimatta pankit eivät halua luopua opintolainoista, koska niiden korot todennäköisesti sidotaan markkinakorkoihin muutaman vuoden sisällä. Silloin opintolainat tuottavat taas mukavasti voittoa.

Keväällä tilanne oli toinen. Pankit uhkasivat kieltäytyä myöntämästä opintolainoja, jos lainojen korkoa ei nostettaisi 1,5 prosenttia. Tilanne laukesi, kun opetusministeriö lepytti pankit nostamalla korkoa prosentin ja valtiovarainministeriö perusti työryhmän selvittämään opinto- ja muiden korkotukilainojen sitomista markkinakorkoihin.

Työryhmän puheenjohtaja, budjettipäällikkö Raimo Sailas valtiovarainministeriöstä arvelee, ettei opintolainojen korkoa nosteta yhtä korkeaksi kuin yleinen korkotaso.

Jo valmistuneille opiskelijoille opintolainojen korkojen sitominen markkinakorkoihin saattaa tietää roimaa lisälaskua, sillä valtio tukee heidän velanmaksuaan vain muutaman vuoden.

Valtio maksaa tällä hetkellä noin kymmenen miljardin opintolainoista korkotukea yli 300 miljoonaa markkaa vuodessa. Opintolainojen sitominen markkinakorkoihin nostaisi korkotukea, jos opiskelijan maksama korko- osuus pidetään samana.

Opetusministeri Norrback ihmettelee, onko valtion järkevää maksaa pankeille opintolainoista korkotukea vai pitäisikö korkotukirahoja ohjata opiskelijoille opintorahana. Hän itse nostaisi opintorahan osuutta ja pienentäisi lainan merkitystä.

Opintolainoista Norrback ei silti luopuisi kertaheitolla vaan neuvottelisi niistä pankkien kanssa.

PEKKA KARVONEN

Ministeriö odottaa pankkien selvitystä Pankit arvioivat tappiot yli 220 miljoonaksi Uudet opintolainat pankeille kalliimpia Korko voidaan sitoa markkinoihin Pitäisikö korkotuki ohjata opintorahaan

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  5. 5

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  6. 6

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  7. 7

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  8. 8

   Paloasema ilman sähköä Espoossa – Helsingissä piti tarkistaa, onko ratikka vielä kiskoilla vai ei

  9. 9

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  10. 10

   Edis Tatli nappasi EM-tittelin itselleen takaisin – ”Hain tyrmäystä, mutta muutenkin meni hyvin”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  5. 5

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  8. 8

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  9. 9

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  10. 10

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää