Kotimaa

Veronalennuksista puolet säästöön Loput helpotuksista annetaan tulonsaajille puolitoista vuotta myöhemmin Tammikuussa nykyistä verotusta lievennetään yhdellä prosenttiyksiköllä

Tilaajille

Valtiovarainministeriö antaisi ensi vuoden ennakonpidätyksissä kansalaisille vain puolet luvatuista veronalennuksista, toinen puolikas maksettaisiin vasta veronpalautuksissa joulukuussa 1992.

Hallituksen käsiteltävänä olevassa budjettiehdotuksessa lopullisen valtionverotuksen prosentteihin tulisi nykyisiin verrattuna alennusta 2, 2, 3, 2, 2 ja 4 prosenttiyksikköä.

Vapusta voimaan tulevat uudet ennakonpidätykset tehtäisiin kuitenkin kireämmän verotaulukon mukaan. Siinä alennukset olisivat alhaalta päin 1, 1, 1,5, 1, 1 ja 2 prosenttiyksikköä nykyisiin veroprosentteihin verrattuna.

Siten esimerkiksi valtionverotuksen alimmassa tuloluokassa ennakkoveroa perittäisiin kahdeksan prosenttia, ylimmässä 41 prosenttia.

Käytännössä tämä saattaa merkitä sitä, että vappuna voimaan tulevissa uusissa verokorteissa veron perusprosentti nousee. Lisäprosentti puolestaan saattaisi hieman laskea. Tuloista menevä keskimääräinen veroprosentti alenisi hieman.

Myös ensi vuoden alusta vappuun asti ennakonpidätys on kireämpi kuin lopullinen verotus. Vuoden alussa käytetään vanhoja verokortteja, ja veroa alennettaisiin yhdellä prosenttiyksiköllä.

Jos palkansaajan nykyisessä verokortissa on esimerkiksi perusprosentti 35 ja lisäprosentti 55, ensi vuoden alusta perusprosenttina kerätään 34 ja lisäprosenttina 54 prosenttia veroa.

Ensi vuoden alussa verotaulukoihin ei kuitenkaan tehdä tulorajojen tarkistuksia, joten käytännössä verotus saattaa hieman kiristyä.

Nykyiset tulorajat on määritelty vuoden 1988 tulojen mukaan. Siitä lähtien kansalaisten tulot ovat kuitenkin kasvaneet sen verran, että yhä suurempaa osaa tulosta verotetaan ns. lisäprosentin mukaan. Kun tulorajoihin ei tehdä edes inflaatiotarkistuksia, saattaa ensi tammikuussa joidenkin palkansaajien käteen jäädä vähemmän rahaa kuin kuukautta aiemmin.

Veronmaksajia saattaa hieman lohduttaa se, että ennakonpidätyksillä liikaa kerätyille veroille aiotaan maksaa seitsemän prosentin korko. Saman verran korkoa joutuvat maksamaan myös ne, joiden tuloista kertyy yli 3000 markkaa lisäveroa.

Valtiovarainministeriön ehdotus löisi halki Sdp:n ja kokoomuksen pitkän riidan ylimmän marginaaliveron pudottamisesta. Kokoomus on vaatinut pudotusta ensi vuonna, ja pitänyt sitä sovittunakin, mutta viimeksi viime lauantaina Sdp:n eduskuntaryhmä vaati pudotuksen jaksottamista pitemmälle ajalle.

Ministeriön mallissa pudotus jaksottuu, mutta muodollisesti se toteutuu jo ensi vuonna. Ennakonpidätysten kiristämisellä imetään rahaa eli ostovoimaa pois 2,5 miljardia.

Ministeriön malli auttaa myös ammattijärjestöjen palkankorotusvaatimuksia. Jos veronkevennys tehtäisiin heti, palkankorotusten vara olisi jäänyt pieneksi. Työmarkkinajärjestöt ja hallitus ovat sopineet, ettei ostovoima kasva yli 4,5 prosenttia helmikuuhun 1992 mennessä.

Nyt ammattijärjestöt voivat vaatia reippaita palkankorotuksia, koska veronpalautukset tulevat vasta Kallio-sopimuksen päätyttyä.

Hallitus velvoitti maanantaina budjettineuvottelujen aluksi ministeriöitä keksimään 500 miljoonan markan edestä uusia säästökohteita. Tavoitteena on byrokratian karsiminen.

Jos ministeriöt onnistuvat löytämään riittävästi säästökohteita, eikä budjettiesityksen menopuoli paisu valtiovarainministeriön alkuperäisestä esityksestä, ensi vuoden budjetin loppusumma voi painua alle 154 miljardin markan. Ehdotuksen loppusumma on 154,386 miljardia.

Viikonvaihteen ja maanantain aikana hallitus ja sen avustajat ovat yrittäneet saada tolkkua siitä, onko budjettiesityksessä reaalikasvua vai ei. Valtiovarainministeriön laskelmien mukaan yli inflaation tulevaa reaalikasvua on kaksi prosenttia.

"Kaksi prosenttia on oikea suuruusluokka, mutta kun tämä vertailupohja on vielä hatara, niin siitä ei osaa sanoa sen tarkemmin", kuvasi valtiovarainministeri Matti Louekoski (sd) ensimmäistä esitystään.

Vertailun tekemistä vaikeuttaa budjettiperusteiden muuttuminen. Viime vuoden budjettiesitys muuttui eduskunnassa, koska siinä olivat ns. keppi- ja porkkanalait. Lisäksi mukaan on tullut siirrot budjetin ulkopuolisiin asunto- ja eläkerahastoihin. Niiden menot ovat myös valtion menoja, mutta eivät suoraan budjetissa.

"Tämän johdosta koko valtiontaloutta koskevat kasvuluvut saattavat poiketa merkittävästi budjettitalouden luvuista. Finanssipolitiikan mitoituksen kannalta ratkaisevia ovat valtiontalouden luvut", sekavaa tilannetta kuvataan budjettiesityksen yleisperusteluissa.

Budjettiesityksen arvostelijat huomauttavat, ettei valtiovarainministeriöllekään ole selvinnyt, miten paljon todellista kasvua on.

Esityksen perusteluissa sanotaan budjettia "lievästi elvyttäväksi", mutta Louekoski itse käytti siitä nimitystä "neutraali".

Pääministeri Harri Holkeri (kok) tuumasi ensimmäisen keskustelukierroksen jälkeen, ettei puolueiden kesken ollut "oleellisia painotuseroja".

Vuoden alusta prosenttiyksikön alennus Riita halki Puoli miljardia säästöjä Louekoski: "Neutraali budjetti"

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  3. 3

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  6. 6

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  7. 7

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  8. 8

   Valtiolla on käsissään huumekaupasta peräisin olevia bitcoineja miljoonien eurojen edestä – Valtiokonttori päättää tammikuussa, miten se suhtautuu kyseenalaiseen valuuttaan

  9. 9

   "Häirintää on todella runsain mitoin", sanoo Rakennusliiton puheenjohtaja – Nyt kymmenen eri alojen vaikuttajaa kertoo, miten he aikovat puuttua seksuaaliseen häirintään

   Tilaajille
  10. 10

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää