Kotimaa

Louekoski säästättää kansalla Ennakonpidätyksillä otetaan veronmaksajilta talteen reilut kaksi miljardia markkaa

Tilaajille

Valtiovarainministeriö haluaa harjoittaa veronmaksajien rahoilla pakkosäästämistä: ensi vuoden ennakonpidätyksillä kerätään kansalaisilta yhteensä vajaat kaksi ja puoli miljardia markkaa enemmän kuin lopullisessa verotuksessa.

Hallituksen lupailemat veroalennukset annettaisiin pääosin vasta ensi vuoden verotuksesta maksettavissa veronpalautuksissa, joulukuussa 1992.

Hallitus käy maanantaina alkaviin budjettineuvotteluihin verotaulukoilla, joissa verotettavan tulon alaraja on 40000 markkaa. Valtionverotuksen ns. marginaaliverotukseen on luvassa 2, 2, 3, 2, 2, ja 4 prosenttiyksikön alennukset.

Ylimmän tuloluokan, yli 275000 markkaa vuodessa ansaitsevien marginaaliveroprosentiksi tulee luvattu 39, mutta vasta lopullisessa verotuksessa. Vappuna voimaan astuvissa ennakonpidätystaulukoissa ylimmältä tuloluokalta kerätään vielä 41 prosenttia marginaaliveroa. Myös toiseksi ja kolmanneksi ylimmältä tuloluokalta kerätään ennakonpidätyksiä reippaasti yli lopullisen verotuksen.

Budjettineuvottelujen pohjaksi esitetyssä veroratkaisussa vanhat vähennykset säilyvät eikä uusia ole luvassa. Useimpiin vähennyksiin on tehty noin neljän prosentin inflaatiotarkistus.

Ensi vuoden verotuksessa saisi siis tulonhankkimisvähennyksenä vähentää suunnilleen 2100 markkaa, valtionverotuksen lapsenhoitovähennyksenä 13200 markkaa, kunnallisverotuksen lapsivähennyksenä 10500 markkaa, kunnallisverotuksen yksinhuoltajavähennyksenä 12500 markkaa ja kunnallisena peruvähennyksenä 8800 markkaa.

Sairauskuluvähennykseen ei ole tässä vaiheessa luvassa edes inflaatiotarkistusta, vaan omavastuu ja vähennyksen maksimi pysyisivät tämänvuotisina.

Asuntovähennyksen suuruudesta ollaan vielä epävarmoja, toisen mallin mukaan nykyistä verosta tehtävää 7500 markan asuntovähennystä korjattaisiin vain inflaatiotavoitteen verran, toisessa mallissa asuntovähennys olisi ensi vuonna 8400 markkaa.

Asuntolainan korkoja saisi ensi vuonna vähentää yksinäinen 20000 markkaa ja aviopari 24000 markkaa. Yksinäisen vähennyskatto pysyisi siis ennallaan, aviopareilla raja nousisi kahdellatuhannella.

Asuntovelan korkovähennyksen omavastuuta aiotaan nostaa 1100 markkaan, sen yli menevistä koroista saisi vähentää 80-85 prosenttia. Nykyisin omavastuu on tuhat markkaa ja sen yli menevästä korosta saa tuloista vähentää 85 prosenttia.

Kulutusluottojen verovähennysoikeutta aiotaan pudottaa 6000 markasta 5000 markkaan.

Myyntivoiton verotuksessa veronalainen osuus on jo sovittu nostettavaksi 40 prosentista 50 prosenttiin, mutta samalla verotettavan myyntivoiton alarajaa nostetaan 225000 markkaan.

Kotimaan päivärahat aiotaan pitää verottomina ja entisen suuruisina, siis 145 ja 65 markassa. Myös kilometrikorvaus pysyy verottomana ja 1,30 markassa kilometriltä.

Vapaaehtoisen eläkevakuutuksen vähennysoikeus aiotaan pudottaa 15:stä 12 prosenttiin.

Budjettiehdotuksessa esitetään moottoribensiinille 30 pennin haittaveroa litralta ja sen päälle lyijylliselle bensiinille vielä kolme penniä litralta.

Dieselpolttoaineelle ei esitetä haittaveroa. Vastapainoksi dieselkäyttöisten henkilöautojen varsinaista ajoneuvoveroa esitetään korotettavaksi roimasti, reilusti yli sataan markkaan auton sataa kiloa kohti.

Lannoitteiden fosforipitoisuudesta rokotetaan haittaverona 50 penniä kilolta.

Luontaisetujen verotusta aiotaan kiristää, mutta verojen suuruuden määrää verohallitus myöhemmin syksyllä. Jo nyt on selvää, että vapaan autoedun veroa aiotaan kiristää rankemmin kuin auton käyttöedun verotusta.

Hallituksen budjettineuvotteluihin tulee ainakin kolme merkittävää maksua, joista kiistellä. Ministereille jaetusssa budjettiluonnoksessa työntekijän maksamaa vakuutetun sairausvakuutusmaksua esitetään korotettavaksi 1,7 pennistä 2,2 penniin veroäyriltä. Työnantajan maksamaa työeläkemaksua esitetään korotettavaksi puolella prosenttiyksiköllä 17,5 prosenttiin. Ainakin sosiaali- ja terveysministeriö on vastustanut molempia korotuksia.

Budjettiluonnoksessa ei myöskään näy sosiaali- ja terveysministeriön esittämää alhaisempaa sosiaaliturvamaksun maksuluokkaa pienelle ja keskisuurelle teollisuudelle. Valtiovarainministeriön kantana on ollut, että "parturien ja asianajajien sosiaaliturvamaksujen alentamisella ei Suomen vientiä edistetä".

Budjetista on saatu vielä 8,7 miljardia markkaa ylijäämäinen. Osa ylijäämästä hankitaan kuitenkin lainanottoa lisäämällä: ensi vuonna otetaan 1,21 miljardia markkaa lisää nettolainaa.

Talouden taantumaan varautuvan budjettiesityksen menoissa painotetaan mm. tutkimusta ja koulutusta. Painoalueiksi mainitaan mm. "kansainvälistymisen ja Euroopan integraation kehitykseen varautuminen", asunto-olojen kehittäminen sekä nuorison ja aikuisten ammatillisen koulutuksen kehittäminen.

Perusteluissa luvataan, että tutkimus- ja teknologiamäärärahojen voimakas kasvu jatkuu. Myös Kallion tuloratkaisun toteuttaminen mainitaan yhdeksi budjetin tavoitteeksi.

Ympäristöministeriön menot kasvavat eniten, 48 prosenttia. Syynä huimaan kasvuun on lähinnä mittava siirto asuntorahastoon, 2,4 miljardia markkaa.

Työministeriön menot kasvavat 28 prosenttia, kauppa- ja teollisuusministeriön 22, opetusministeriön 19 ja sosiaali- ja terveysministeriön 17 prosenttia.

Sairauskuluvähennys ennallaan Bensiiniin 30 penniä, lyijylliselle enemmän Maksuista tapellaan neuvotteluissa Lainalla katetaan ylijäämää

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  5. 5

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  6. 6

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  7. 7

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  8. 8

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  9. 9

   Paloasema ilman sähköä Espoossa – Helsingissä piti tarkistaa, onko ratikka vielä kiskoilla vai ei

  10. 10

   Edis Tatli nappasi EM-tittelin itselleen takaisin – ”Hain tyrmäystä, mutta muutenkin meni hyvin”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  5. 5

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  8. 8

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  9. 9

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  10. 10

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää