Kotimaa

Elämäkerrat kiehtovat minän kokemuksen etsijöitä Göran Schildtin kirja Alvar Aallosta korostaa arkkitehdin ajatusta luonnon ja tekniikan harmoniasta

Tilaajille

Göran Schildt istuu Alvar Aallon piirtämän Tammisaaren-talonsa kauniissa olohuoneessa ja kertoo päivällisistä, jotka filosofi Georg Henrik von Wright oli järjestänyt ystävilleen.

Illan isäntä piti vierailleen puheen ja hämmästeli, että läsnäolijoista kolme oli ollut lähellä neroa. Hän itse tunsi filosofi Wittgensteinin, Erik Tawaststjerna Sibeliuksen ja Göran Schildt Alvar Aallon.

Tawaststjernan Sibelius-elämäkerta on valmis. Von Wright on julkaissut ja kommentoinut laajalti Wittgensteinin tuotantoa.

"Von Wright taisi tuntea Wittgensteinin liian hyvin. Hän ei ole kirjoittanut ystävästään elämäkertaa. Hän on pidättyväinen eikä halua kaikkea julkisuuteen." Schildtin Alvar Aalto -elämäkerran kolmas osa Inhimillinen tekijä ilmestyy syksyllä. Se kuvaa arkkitehdin vuodet 1940-1976.

"Rakastin Aaltoa, hän oli minulle jonkinlainen isähahmo", Schildt sanoo. "Mutta en ole halunnut kertoa hänestä mitään pyhimystarinaa, hagiografiaa. Kolmas osa on tuottanut minulle erityisiä vaikeuksia, koska joudun totuudellisuuden vuoksi kertomaan esimerkiksi hänen pakoretkistään ulkomaille sotien aikana. Mutta mitään skandaaleja en harrasta. Lapsuuden traumat ja kuolemanpelon psykoosi olivat osa hänen persoonallisuuttaan." Schildt pitää elämäkertaa erinomaisena välineenä taiteilijan työn kuvauksessa. Aalto oli sanonut hänelle: "Älä kirjoita minusta, kirjoita arkkitehtuurin ongelmista!" Mutta Schildtin mielestä Aallon henkilössä yhteiskunnallinen tilaus ja taiteilijan persoonallisuus yhdistyvät saumattomasti.

"Aallon työ on sidottu aikaan ja sen oloihin sillä tavoin, että tämän hetken ihminen ei voi täysin sitä ymmärtää ilman taustan selvitystä. Aalto oli maailmankansalainen, jonka syvä patriotismi, intohimo siihen Suomeen jota ei enää ole olemassa, selittyy vain hänen lapsuutensa ympäristön, vuosisadanalun keskisuomalaisen miljöön kautta." "Toisaalta: uusi sukupolvi voi löytää hänen työstään omat ongelmansa samoin kuin yhä päteviä ehdotuksia ratkaisuiksi. Suuren taiteen tunnusmerkki on juuri se, että myöhemmän aikakauden ihmiset voivat lukea siitä oman tilanteensa." Göran Schildt on pannut merkille elämäkertojen ja muistelmien kasvavan suosion. Hän on kirjoittanut innostuneen esittelyn Hayden Herreran Frida Kahlo -biografiasta, joka ilmestyi keväällä suomeksi. Hän odottaa kiinnostuneena tulossa olevia Lasse Pöystin ja Erik Tawaststjernan muistelmia.

Aikooko hän itse kirjoittaa muistelmansa?

Hän kieltää. Esimerkiksi Lasse Pöysti on ollut niin paljossa mukana, että siihen verrattuna hän tuntee itsensä sivustakatsojaksi.

Mutta käy ilmi, että Schildtin muistelmat olisivat ehdottomasti tarpeen. Hän kertoo esimerkiksi tarinan siitä, miten Georg Henrik von Wright ja hän tekivät nuorina miehinä Paestumin temppelin raunioilla valan: viinaa ei juoda mutta viiniä kyllä, sanomalehtiä ei lueta, rupeamme nykyajan kreikkalaisiksi.

Von Wright kuulemma lukee lehtensä aamuisin postiluukun äärellä, seisaaltaan ja nopeasti, jotta vala pysyisi voimassa.

Alvar Aaltokaan ei juuri lukenut lehtiä, ei varsinkaan persoonallisen tragediansa aikana silloin kun hänen suunnitelmansa Helsingin keskustaksi torjuttiin. Hän oli dialogi-ihminen, joka halusi kuulla tärkeät uutiset ystävien kertomana.

Entä miksi ihmiset ovat nykyään niin kiinnostuneita henkilöistä ja heidän historioistaan?

"Tämän hetken ihmisten vapaus on niin helkkarin rajoitettua, kun valtio kontrolloi kaiken. Ainoa vapaus on luoda oma elämänsä, joka päivä oma itsensä. Se ehkä käy päinsä enää vain taiteessa." "Silti länsimaisen subjektiivisuuden perinne on voimissaan. Kaikki haluavat löytää minän kokemuksen. Elämäkerroista ja muistelmista löytävät malleja ne, jotka tahtovat toteuttaa itsensä." Alvar Aalto saattaa olla ajankohtainen malli. Schildt tähdentää kahta hänen piirrettään: hän oli lempeä anarkisti ja ehtymättä luova lapsi.

Schildt oli Aallon hyvä ystävä varsinkin 1950-luvulta alkaen. Millaista on kirjoittaa ystävän elämäkerta?

"Minun tilanteeni on ollut toinen kuin esimerkiksi Erik Tawaststjernan. Hän tunsi Sibeliuksen etäisesti. Minä olin yhdessä vaiheessa Aallon lähes päivittäinen juttukaveri." "Sain kuunnella lukemattomia tarinoita hänen vaiheistaan. Harmi että en kirjoittanut niitä muistiin, vaikka ne kaikki olivat valhetta ja leikkiä. Hän oli velho ja Chaplin." "Parikymmentä kertaa minulla oli mukanani magnetofoni kun hän kertoi elämästään. Mutta jostakin syystä en ole halunnut kuunnella niitä nauhoja." "Minun piti päästä tämän synnynnäisen näyttelijän roolin taakse. Aallon arkistossa on noin 200000 luonnosta ja piirustusta sekä 20000 saatua ja lähetettyä kirjettä. Niiden ja haastattelujen avulla olen pyrkinyt tavoittamaan sitä mikä oli hänen sisin persoonallisuutensa." "Tawaststjerna tunkeutui Sibeliuksen ystäväksi perehtymällä hänen sävellyksiinsä ja papereihinsa. Hänellä oli helpompaa kuin minulla, sillä Sibelius kertoo tunteistaan päiväkirjoissaan. Mitään sellaista ei ole Aallon jäämistössä." "Olen samaa mieltä Tawaststjernan kanssa siitä, että taiteilijan elämä ja teokset kuuluvat yhteen. En pidä anglosaksien tavasta kirjoittaa life and letters -biografioita, joissa teokset jätetään huomiotta. Työ ja sen tulokset olivat Aallolle tärkeintä hänen elämässään." "Voisin kirjoittaa varmaankin kymmenen kirjaa Aallosta. Tämä kolmas osa kertoo hänen vaiheensa kuolemaan asti. Mutta vielä on pakko tehdä neljäs osa, johon tulee hänen täydellinen teosluettelonsa sekä johdatteleva essee." Schildt sanoo, että hänellä ei ole esikuvia elämäkerran kirjoittajana. Aalto-kirja on kasvanut kohteensa laatua noudatellen.

On väitetty, että elämäkerran kirjoittaja kuvaa itseään kuvaamalla toista, idoliaan. Schildt myöntää tämän. Hän on luonut päähenkilönsä muodon ja rakenteen. Hän ilmeisesti tuntee Aallon paremmin kuin tämä itse saattoi tuntea.

Subjektiivinen tulkinta vaatii Schildtin mielestä sen, että elämäkerran kirjoittaja näyttäytyy tekstissä selkeästi. Niinpä hän vertaa joissakin kohdin omaa kokemustaan Aallon vaiheisiin.

Elämäkerran taustalla ovat olleet Schildtin nuoruudentyöt, kirjat André Gidestä ja Paul Cézannesta.

Gide tutki päiväkirjoissan sitä, missä ovat ihmisen itsetuntemuksen ja rehellisyden rajat. Myös Stendhal on antanut Schildtille aineksia ihmisen persoonan tutkisteluun.

Paul Cézannesta Schildt julkaisi 1940-luvulla sekä väitöskirjan että elämäkerran. C‚zannen tuotannosta hän löysi ajatuksen, joka kaikuu C‚zannea rakastaneen Aallon tuotannossa. Ihminen on osa luontoa ja kosmosta, hänen pitää löytää paikkansa tasapainoa rikkomatta.

Juuri tämä idea on Aallon työssä ajankohtaista. Hän ei vieronut tekniikan saavutuksia vaan sovelsi niitä innokkaasti. Mutta hän tajusi yksipuolisen teknokratian vaarat. Hän halusi "kultiveerata" tekniikan eikä päästää sitä yksin hallitsevaksi.

"Olen kenties korostanut liikaakin luonnonmukaisen harmonian ajatusta Aallon työssä. Kuitenkin se on tärkeää juuri nyt", Schildt sanoo.

Onko elämäkerran kirjoittajalla oikeus tähdentää seikkoja, jotka ovat tällä hetkellä aktuellempia kuin arkkitehdin eläessä?

"Se on ainoa mahdollisuus. Pelkkä historia on vain kuriositeetti. Elämäkerran kirjoittajan pitää ajankohtaistaa, esittää uusi tulkinta samalla kun hänen on syytä pysyä tosiasioissa." "Olen tyytyväinen siitä, että minulla ei ole ollut akateemista tarvetta tulla hyväksytyksi. Helkkari sitä tiedettä! Akateemisuus on teeskentelyä, tietyn yhteisön sääntöjen noudattamista. Olen jättänyt yliopistolliset turhantärkeydet pois ja ilmaissut avoimesti työhöni kuuluvan subjektiivisen elementin", Schildt sanoo.

"Onneksi olen riippumaton yliopistosta, minä olen vapaa. Olen ylpeä siitä, että kirjani on paitsi tiedettä myös taidetta." Syksyn tietokirjauutuuksista kerrotaan lisää sivulla B 3.

Vapaus luoda elämänsä Nauhat joita en kuuntele Elämäkerran kirjoittaja näkyvillä

Kuvat: Christian Westerback

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  5. 5

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  6. 6

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  7. 7

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  8. 8

   Edis Tatli nappasi EM-tittelin itselleen takaisin – ”Hain tyrmäystä, mutta muutenkin meni hyvin”

  9. 9

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  10. 10

   Paloasema ilman sähköä Espoossa – Helsingissä piti tarkistaa, onko ratikka vielä kiskoilla vai ei

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  5. 5

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  8. 8

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  9. 9

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  10. 10

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää