Kotimaa

Hyvää yötä, metsäteollisuus

Tilaajille

Talousoppineet sanoivat vielä pari vuotta sitten, että metsäteollisuus elää auringonlaskun aikaa. Nyt he sanovat, että vain metsäteollisuus voi pelastaa kansantaloutemme; kauppatase korjaantuu vain vientiä lisäämällä. Ja viennin lisäys onnistuu vain metsäteollisuudelta.

Metsänhoitajat osaavat kasvattaa puuta, insinöörit tehdä paperia ja ekonomit myydä sitä. Kaikki olisi kunnossa, kun joku hakisi puut metsästä.

Metsureista on pulaa, mutta metsäteollisuus ei ole ollut siitä erityisemmin huolissaan. Sen mielestä hakkuut pystytään tekemään koneilla, vieläpä halvemmalla. Puolet puusta korjataan jo nyt koneilla, eikä paluuta käsityöhön taida enää olla.

Kömpelöt koneet ja tohelot kuskit ovat kuitenkin tehneet metsissä niin kamalaa jälkeä, että monet jättävät mieluummin puunsa myymättä kuin laskevat koneita metsiinsä.

Näppäriäkin koneita on, ja vielä parempia keksitään, mutta konekorjuu kaatuu tällä menolla kuljettajapulaan.

Kuljettajalta vaaditaan paljon. Hänen täytyy olla metsämies ja konemies. Hänen täytyy nähdä missä puussa pesii maannousemasieni, ja hänen pitää osata korjata koneen telaketju metsässä.

Semmoisia kuljettajia on, mutta he haluavat työstään hyvän palkan. He ovat niin näppäriä, että pystyvät oppimaan paremminkin palkatun työn. He ovat myös niin älykkäitä, että ymmärtävät vaihtaa alaa, jos eivät saa metsätöistä kunnollista toimeentuloa.

Yksi näitä älypäitä on virtolainen Arto Taisto . Hän on valmis hakemaan insinöörille metsästä puita, mutta hänellä on kaksi ehtoa: jonkun pitää ottaa selvä vastuu siitä, mitkä puut palstalta kaadetaan; ja työstä pitää saada kunnollinen toimeentulo.

Arto Taisto on huippuluokan ammattilainen. Hän osaa leimata, eikä hänen koneensa jäljiltä löydy kolhittuja puita. Jos kaikkien muidenkin metsissä möyrivien koneiden jälki on yhtä siistiä, niiden käyttöä ei pitkään vierasteta.

Taisto sanoo lähtevänsä metallitöihin, ellei vastuu selkiydy ja ansio kohene.

Mutta yrittäjiä riittää. Konemyyjät rahoittavat helposti miljoonan markan hintaisen koneen oston, jos ostajalla on töitä tiedossa. Metsäyhtiöt lupaavat niitä auliisti, sillä pitäähän runsas tarjonta taksat aisoissa. Aina löytyy myös mies, joka saa koneen liikkeelle. Työn jälki on sitten semmoista, jota ei haluta metsissä nähdä. Semmoisen jäljen takia puut jäävät myymättä ja harvennushakkuut tekemättä.

Jos Arto Taisto lähtee metallitöihin, niin hyvää yötä, metsäteollisuus.

SAULI KORPIMO

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Edis Tatli kohtaa EM-ottelussa Francesco Pateran – HS seuraa, ottelu käynnissä

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  6. 6

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  7. 7

   Paloasema ilman sähköä Espoossa – Helsingissä piti tarkistaa, onko ratikka vielä kiskoilla vai ei

  8. 8

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  9. 9

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  10. 10

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  5. 5

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  8. 8

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  9. 9

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  10. 10

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää