Kotimaa

Lähetyssaarnaajat uskoa levittämässä

Tilaajille

HELSINGIN HUIPPUKOKOUS osoittaa, että Saddam Husseinia tarvitaan. Hänelle on varattu historiallinen rooli, sillä hänen raaka, kaikkia käyttäytymisnormeja loukkaava voimapolitiikkansa tarjoaa supervalloille taivaasta tipahtaneen mahdollisuuden osoittaa, että ne haluavat ulottaa uuden aikakauden hionnan maailman kaikkiin kolkkiin.

Yhdysvaltain ja Neuvostoliiton nykyjohtajat uskovat ilmiselvästi, että vuosisatamme kahden murhaavan aatteen, fasismin ja bolshevismin, raunioille voidaan rakentaa laaja kansainvälinen sovinto. Helsingissä pohjustetaan lähetyssaarnaajan työtä, jolla usko levitetään kovapäistenkin keskuuteen.

Euroopassa on jo otettu jättiläisaskeleita, ja maanosamme henkinen ja poliittinen tila on muuttunut järisyttävästi muutaman vuoden aikana. Nyt presidentit George Bush ja Mihail Gorbatshov haluavat alleviivata, ettei Irakin häirikkökäyttäytymisen tapaisten myrskyjen anneta katkaista edistystä, ei edes arvaamattomassa ja tulenarassa lähi-idässä.

SADDAMILLE LÄHETETÄÄN HELSINGISTÄ selkeä sanoma, että maailman mahtavimmat maat ovat nyt yhdessä rauhan puolella, valkoisina ritareina hyvän puolesta pahaa vastaan. Sanoma on tarkoitettu kaikkien maiden korviin.

Samalla mahtimaat tietenkin hoitavat omia etujaan, Yhdysvallat varmistaa öljyn saantia ja Neuvostoliitto estää vaarallisen selkkauksen kehittymisen lähelle akilleenkantapäätään, sekasortoista etelää. Mutta maailmalle on siunaus, että ne varmistelevat asemiaan yhteistyössä ja rauhan asialla eivätkä ole automaattisesti napit vastakkain kriisin puhjetessa jossakin päin maailmaa.

Tiheillä tapaamisilla on tietenkin myös muita maanläheisiä syitä, ja huippukokoukset ovat parhaimmillaan, kun yhteistyö sopii molemmille. Bush tarvitsee mahdollisimman laajan tuen politiikalleen niin kotona kuin ulkomaillakin. Gorbatshov puolestaan pääsee osoittamaan, että oman maan taloudellisesta ja poliittisesta kaaoksesta huolimatta hän on kova sana suurvallan ulko- ja turvallisuuspolitiikan hoitajana.

Lisäksi lähi-idässä pätee sama totuus kuin muuallakin, vihan pito on käynyt liian kalliiksi molemmille supervalloille.

YHDISTYNEIDEN KANSAKUNTIEN asema on ratkaiseva uuden sovinnon toteuttamisessa. Supervaltasopu on ontto, ellei se ulotu myös maailman muihin maihin. Erityisen tärkeitä ovat tietenkin vahvistuvat valtakeskukset Euroopan yhteisö, Japani ja Kiina, mutta kolmannen maailman tuki on myös välttämätön.

Vain YK pystyy turvamaan niin laajan yksimielisyyden, että kansainvälisen häiriköinnin pahimmat ääritapaukset voidaan tukahduttaa. Tilanne näkyy selvimpänä lähi-idässä, mutta vastaavia ongelmia saattaa nousta esiin muuallakin, esimerkiksi Kambodzhassa.

YK on paras tie myös lähi-idän muiden riitapesäkkeitten laukaisemisessa. Lähi-itään ei synny pysyvää rauhaa niin kauan kuin Israel miehittää palestiinalaisalueita. Myös Libanonin sisällissodan lopettaminen on vakauden edellytys.

Neuvostoliitto ajaa laajaa lähi-idän kokousta ja Yhdysvallat uudenlaista, pysyvää turvallisuusjärjestelmää, mutta molempien hankkeitten onnistumismahdollisuudet ovat olemattomat.

YK:n lisäksi ainoa keino olisi Euroopan turvallisuus- ja yhteistyökokouksen tyyppinen rakennelma, mutta sen tapainen, laajaan yksimielisyyteen perustuva sovinto on haaveunta levottomassa ja ristiriitojen repimässä lähi-idässä.

SUPERVALTOJEN HARTEITA PAINAA raskas vastuu lähi-idässä, sillä ne korjaavat omia hedelmiään. Molemmat ovat kaataneet alueelle tolkuttomia määriä aseita Ranskan tapaisten maiden suosiollisella avustuksella.

Tampereella puhunut vanha, viisas valtiomies Willy Brandt oli taas kerran oikeassa kiinnittäessään huomiota asekauppaan. Sopupolitiikan levittäminen kaikkialle maailmaan edellyttää aserajoituksen laajentamista, sillä vain sitä kautta pystytään irrottamaan riittävästi rahaa ihmisten elämän parantamiseen.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  5. 5

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  6. 6

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  7. 7

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  8. 8

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  9. 9

   Paloasema ilman sähköä Espoossa – Helsingissä piti tarkistaa, onko ratikka vielä kiskoilla vai ei

  10. 10

   Edis Tatli nappasi EM-tittelin itselleen takaisin – ”Hain tyrmäystä, mutta muutenkin meni hyvin”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  5. 5

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  8. 8

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  9. 9

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  10. 10

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää