Kotimaa

MIKSI? Haluaako joku lähteä nunnaksi Enonkoskelle?

Tilaajille

Enonkoskelle puuhataan protestanttista nunnaluostaria, jolle parhaillaan etsitään sopivaa paikkaa kunnasta. Pohjoismaissa on nykyisin vain yksi protestanttiluostari, Versaillesin protestanttisen nunnaluostarin avulla perustettu luostari Norjassa.

Versaillesissa palveleva suomalaisnunna on lupautunut Enonkosken luostarin vetäjäksi.

Aloitteen esittäjä, Loviisan suomalaisen seurakunnan kirkkoherra Veli-Matti Hynninen, miten protestanttinen luostari eroaa katolisesta tai ortodoksisesta? Onko nunnien luovuttava miehistä ja valkoviinistä?

"Perusidea on sama kaikissa luostarilupauksissa. Siinä sitoudutaan elämään naimattomuudessa ja jumalalalle antautuneena. Mikäli mahdollista, haluaisin sisällyttää luostarisääntöön myös suomalaisen hurskauselämän piirteitä." Mitä erityisen suomalaista meidän hurskauselämässämme on?

"Joku näistä rukoushetkistä voisi olla seuraperinteeseen liittyvä veisuun, rukouksen ja puheen vuorottelu. Se nyt on ainakin hyvin suomalainen hurskauselämän muoto, seurat." Mikä luostarista tekee protestanttisen?

"Siinä liitytään lännen perinteeseen. Olemme reformaatiosta huolimatta lännen kirkon osa ja vaikka luostariajatus on ollut väliaikaisesti vähän kadoksissa, niin sehän elää. Protestanttinen luostariperinne nousee katolisesta hurskauselämän ihanteesta. Meidän oloissamme se merkitsee sitoutumista luterilaiseen kirkkoon." Miten luostari sopii kirkon oppiin? Luther itse ei tainnut olla luostareista erityisen innostunut?

"Luther lähti oikaisemaan kirkossa olleita epäkohtia. Mutta en nyt millään tavalla ymmärrä, että hän olisi ollut varsinaisesti luostariajatusta vastaan." Olisiko Enonkosken luostari paikka, johon mennään loppuiäksi vai jonkinlainen hetken vetäytymispaikka?

"Haluaisin sisällyttää siihen molemmat puolet. Nämä, jotka tekevät luostarilupauksen ja sitoutuvat loppuiäkseen elämään Kristukselle antautuneena, he ovat ydinjoukko. Toinen osa on avoin ja sinne kutsutaan ketä tahansa määrätyksi ajaksi hiljentymään. Tällaisia hiljaisuuden kyliähän on mietitty ja tarvetta on hyvinkin paljon." Työnantajahan voisi vaikka maksaa. Olisikohan luostari hyvä liikeyritys?

"Taloudellinen pohja on vielä kokonaan tutkittavana, mutta mitenkään liiketaloudellisin periaattein luostari ei tule toimimaan. Kyse on ihmisen hoitamisesta ja hengellisen elämän tarpeeseen vastaamisesta." Tarvitsevatko naiset luostaria miehiä kipeämmin?

"En vetäisi siihen mitään rajaa. Yhtä hyvin tämä voisi olla munkkiluostari. Versaillesissa vain sattuu olemaan nunnia." Edellytetäänkö hiljentymään tulijalta kuulumista kirkkoon tai tunnustuksellista elämänkatsomusta?

"Ei, mielestäni luostari palvelee erotuksetta kaikkia. Siinä ei kysytä, mihin joukkoon kuuluu." PEKKA HAKALA

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  3. 3

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  6. 6

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  7. 7

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  8. 8

   Valtiolla on käsissään huumekaupasta peräisin olevia bitcoineja miljoonien eurojen edestä – Valtiokonttori päättää tammikuussa, miten se suhtautuu kyseenalaiseen valuuttaan

  9. 9

   "Häirintää on todella runsain mitoin", sanoo Rakennusliiton puheenjohtaja – Nyt kymmenen eri alojen vaikuttajaa kertoo, miten he aikovat puuttua seksuaaliseen häirintään

   Tilaajille
  10. 10

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää