Kotimaa

Väinämöisen tuomiot alenivat hovioikeudessa Lieksan Hopeaketun konkurssirikossyytteet nurin

Tilaajille

Itä-Suomen hovioikeus alensi Sotkamossa ja Lieksassa toimineiden tamperelaisten liikemiesten petos- ja konkurssirikostuomioita. Ainoastaan pääsyytetyn Seppo Mustosen vankeusrangaistus pysyi ehdottomana, mutta hänenkin rangaistuksensa putosi Kajaanin kihlakunnanoikeuden tuomitsemasta neljästä vuodesta vajaaseen yhteen vuoteen ja yhdeksään kuukauteen.

Kolmen muun syytetyn liikemiehen tuomiot lyhentyivät muutaman kuukauden pituisiksi ehdollisiksi vankeusrangaistuksiksi.

Hovioikeus otti Kajaanissa tutkitut Rakennusliike Väinämöinen Oy:n ja Hotelli Tuliketun konkurssirikokset ja Pielisjärven kihlakunnanoikeudessa käsitellyn Lieksan Hopeaketun konkurssijutun yhteen käsittelyyn juttujen keskinäisen yhteyden vuoksi.

Konkurssirikosten taustalla oli Mustosen yritysryväs, johon kuului rakennusliikkeen lisäksi mm. Lapponia Hotels Oy. Se omisti enemmistön hotellitoimintaa Sotkamossa harjoittaneesta Hiukan Hotelli Oy:stä.

Lieksassa se oli pääosakkaana Lieksan Hotellikiinteistö Oy:ssä ja Lieksan Keskustahotelli Oy:ssä, jotka rakennuttivat ja käynnistivät hotelli Hopeaketun.

Mustonen hankki rakennusliikkeelle ja yrityskauppoihin lainoja petoksella. Kun yritysryväs alkoi ajautua konkursseihin vuoden 1985 lopulla, Mustonen lähti ulkomaille ja palasi Suomeen vasta seuraavana syksynä.

Hovioikeus katsoi, että Lieksan Hopeakettua hallinneet yhtiöt olivat hotellin käynnistyessä kesällä 1985 maksuvaikeuksissa mutta kykenivät vielä täyttämään sitoumuksensa.

Sillä perusteella hovioikeus hylkäsi syytteet epärehellisenä ja huolimattomana velallisena tehdyistä konkurssirikoksista.

Kihlakunnanoikeuden päätöksestä jäi voimaan vain omankädenoikeudesta määrätyt sakot. Luvatta puretusta rakennuksesta Eka-yhtymä saa 30000 markan korvauksen.

Syytetyt vapautettiin myös korvauksista

Rakennusliike Väinämöisen jutussa Seppo Mustonen ja yritysryppään hallitukseen kuulunut oikeustieteen kandidaatti Harri Vehviläinen vapautettiin eräistä petossyytteistä. Pääsyytteissä myös heidän tuomioidensa perusteita muutettiin.

Mustosen osalta eräät petos- ja konkurssirikokset hovioikeus katsoi jatketuksi rikokseksi. Molemmat jutut yhdistettyinä Mustonen sai yhden vuoden, kahdeksan kuukautta ja kaksikymmentä päivää vankeutta. Lisäksi hänen maksettavakseen tuomittiin sakkoja 4800 mk.

Vehviläisen yhdistetty ehdollinen vankeusrangaistus petoksista ja konkurssirikoksista on kahdeksan kuukautta viisitoista päivää. Tuomioon on yhdistetty hänen Tampereella aikaisemmin saamansa ehdollinen vankeusrangaistus konkurssirikoksesta.

Hotelliyhtiöiden toimitusjohtaja Kari Junttu tuomittiin yhdistettynä yhdeksitoista kuukaudeksi vankeuteen petoksesta ja konkurssirikoksesta. Rakennusliikkeen toimitusjohtaja Markku Piililä vapautettiin konkurssirikossyytteestä. Ennakkoperintälain rikkomisesta hän sai kahden kuukauden ehdollisen tuomion.

Korvausten osalta syytettyjä vapautettiin eräistä korvauksista ja oikeudenkäyntikuluista syytteiden tultua hylätyiksi.

Kihlakunnanoikeuksien päätöksistä olivat valittaneet sekä syyttäjät että tuomitut.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  5. 5

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  6. 6

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  7. 7

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  8. 8

   Raportti: Sairaalasta voi tulla Afrikassa vankila jopa kuukausiksi, jos ei ole varaa maksaa laskuja – synnyttävät naiset erityisessä vaarassa

  9. 9

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  10. 10

   Kiinan talous on arvoitus – ”Zombiyritykset” pitäisi päästää konkurssiin, sanoo Suomen Pankin tutkija

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää