Kotimaa

Kalastajien korvauksia käsitelleet virkamiehet syytteeseen Helsingissä

Tilaajille

Oikeuskansleri on kehottanut Helsingin ensimmäistä kaupunginviskaalia syyttämään kalavahinkojen arvioimislautakunnan kolmea virkamiestä eräässä korvausasiassa. Oikeuskanslerin mielestä virkamiehet ovat syyllistyneet jatkettuun tuottamukselliseen virkavelvollisuuden rikkomiseen.

Syytteeseen joutuvat lautakunnan entinen ja nykyinen puheenjohtaja sekä lautakunnan sihteeri. Kaikki työskentelevät maa- ja metsätalousministeriössä.

Kantelun on tehnyt lappeenrantalainen ammattikalastaja, joka katsoo jääneensä aiheetta ilman korvauksia usean vuoden ajan. Kalavahinkojen korvauslain mukaan korvausta maksetaan siitä vahingosta, jonka vesien saastuminen aiheuttaa kalastajalle. Kantelussa puututaan lisäksi mm. korvauskäsittelyn hitauteen.

Kalastajalle maksettiin korvauksia vuodesta 1975 vuoteen 1981. Vuoden 1981 jälkeen kalastaja on hakenut korvauksia joka vuosi, yhteensä noin 800000 markkaa. Hakemukset on hylätty.

Korvauslautakunta perustelee hylkäämistä sillä, että kyseiset kalavahingot olivat sen luonteisia, että ne on lain mukaan korvattava vain erityisestä syystä. Erityistä syytä ei katsottu olleen.

Oikeuskanslerin mielestä korvauksia olisi voitu maksaa samoin perustein kuin aiemminkin, koska olosuhteet olivat kustannusten nousua lukuunottamatta pysyneet samoina.

Oikeuskansleri huomauttaa lautakuntaa myös käsittelyn hitaudesta. Useita vuosia vanhoja päätöksiä oli puhtaaksikirjoittamatta ja postittamatta. Tällaisia päätöksiä löytyi kaikkiaan noin kaksisataa, vanhimmat vuodelta 1985. Kantelijan asiaa koskevat päätökset vuosilta 1983-85 postitettiin eteenpäin vasta viime vuoden lopulla.

Oikeuskanslerin mielestä lautakunnan toiminta ei ole ollut asianmukaista, se ei myöskään ole täyttänyt kantelijan oikeussuojatarpeita.

Oikeuskansleri ojentaa myös maa- ja metsätalousministeriötä. Ministeriö on oikeuskanslerin mukaan ylittänyt toistuvasti määräajat siltä pyydettyjen lausuntojen antamisessa. Oikeuskansleri kehottaa lisäksi ministeriötä vastaisuudessa valvomaan sitä, että kalavahinkojen korvauslain säännöksiä noudatetaan joutuisasti.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Edis Tatli kohtaa EM-ottelussa Francesco Pateran – HS seuraa, ottelu käynnissä

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  6. 6

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  7. 7

   Paloasema ilman sähköä Espoossa – Helsingissä piti tarkistaa, onko ratikka vielä kiskoilla vai ei

  8. 8

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  9. 9

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  10. 10

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  5. 5

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  8. 8

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  9. 9

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  10. 10

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää