Kotimaa

Säästölakiesitys eduskunnalle Perusturvalle suoja, työeläkkeitä ei voida "yleensä" leikata

Tilaajille

Hallitus antoi perjantaina presidentin esittelyssä eduskunnalle esityksensä säästölakien säätämisen helpottamisesta. Laki olisi voimassa vuoden 1995 kesäkuun loppuun saakka.

Hallitus kiirehti esitystä, jotta nykyinen eduskunta ehtii käsitellä sen. Esitys on säädettävä perustuslain säätämisjärjestyksessä, eli se on hyväksyttävä yksinkertaisella enemmistöllä nykyisessä eduskunnassa ja uudestaan kahden kolmasosan enemmistöllä vaalien jälkeen kokoontuvassa eduskunnassa.

Ruotsalaisen kansanpuolueen ministerit jättivät hallituksen pöytäkirjaan lausuman. Lakiesityksen käsittelyyn eduskunnassa pitäisi Rkp:n ministereiden mielestä olla enemmän aikaa kuin mitä eduskunnalla on nyt käytössään ennen vaaleja.

Rkp taipui torstaina hyväksymään hallituksen esityksen, kun laki päätettiin esittää säädettäväksi määräaikaisena.

Työeläkkeet kummittelivat

Nykyisin 67 kansanedustajan määrävähemmistö voi äänestää säästölain lepäämään yli seuraavien valtiopäivien, joten saman vuoden budjettia koskevat säästölait käytännössä raukeavat.

Esitetty leikkausmahdollisuus ei koske hallituksen esityksen mukaan toimeentulon lakisääteistä perusturvaa. Tällaisia perusturvan osia ovat hallituksen mukaan mm. kansaneläke ja sen eri muodot, leskeneläkkeet, rintamasotilaseläkkeet, asumistuki, äitiysraha, lapsilisät, työttömän peruspäiväraha ja ansioon suhteutetun päivärahan perusosa, opintoraha ja toimeentulotuki.

Hallituksen esityksen perusteluissa sanotaan myös yleisemmin, että "ansiosidonnainen sosiaaliturva ei yleensä voi kuulua säästölakien piiriin". Lisäksi perusteluissa muistutetaan, että "työ- ja ansioeläkkeet ovat omistusoikeussäännöksen suojaamia".

Oikeusministeriön valmistelemassa esityksessä oli vielä alkuviikosta muotoilu, joka olisi jättänyt ainakin osan työeläkkeistä kuten valtion ja kuntien palveluksessa olleiden eläkkeet suojaa vaille. Sosiaali- ja terveysministeriön vaatimuksesta perustelujen sanamuotoa tarkistettiin niin, ettei ansiosidonnainen sosiaaliturva "yleensä" kuulu säästölakien piiriin.

Kokonaisuudistus myöhemmin

Ehdotus säästölakien lepäämäänjättämiskiellosta syntyi lepäämäänjättämissäännöstöä kokonaisuudessaan pohtivan toimikunnan osamietinnössä. Mietinnössä ei esitetty muutosta määräaikaiseksi. Niin ikään lakiesityksessä korostetaan sosiaalisten oikeuksien koskemattomuuden periaatetta voimakkaammin kuin mietinnössä.

Kymmenen viime vuoden aikana on jätetty neljätoista lakiesitystä lepäämään. Niistä kaksitoista on ollut ehdotuksia säästölaeiksi.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Edis Tatli kohtaa EM-ottelussa Francesco Pateran – HS seuraa, ottelu käynnissä

  4. 4

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  5. 5

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  6. 6

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  7. 7

   Paloasema ilman sähköä Espoossa – Helsingissä piti tarkistaa, onko ratikka vielä kiskoilla vai ei

  8. 8

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  9. 9

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  10. 10

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  5. 5

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  8. 8

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  9. 9

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  10. 10

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää